Šta je novo?

Zakljucan 2,5" pata hard

Kluzo

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
320
Drug je kupio preko oglasa 40gb pata hard za neki stariji lap top, no lik mu je prodao hard sa sifrom, dao je meni da pokusam nesto, no ja kad ga ubacim u lap top odmah mi se pojavljuje kljcic i trazi da unesem sifru, pre biosa pre svega, ne mogu ni da udjem u bios, pa da butujem sa cd-a i nesto pokusam.
Ima li leka ovoj boljci.

a da nije zaključan bios,odnosno u biosu onemogućena promena hardvera bez šifre,ja sam imao slučaj sa jednim ovakvim hp koji se nije mogao restartovati,već samo na dugme gasi pali,ali sam to rešio ovako http://www.youtube.com/watch?v=_48TboigK9g
možda je do biosa koji je zaključan ,vidi za tvoj laptop model na netu ima li opisan takav problem....odnosno probaj resetovati bios i obrisati password,da li preko jumpera ako ima ili clear CMOS...nemam preciznu ideju....

Poslednja izmena:
U ovom slucaju je u pitanju lap top IBM R51 koji ima svoj hard i ciji bios nije zakljucan (znam jer sam ulazio u bios), e sad u njega sam ubacio taj hard koji je kupio moj drugar i koji ima sifru i pojavljuje mi se ono prethodno opisano, kad vratim njegov hard koji je bio u lap topu sve je kao i pre.

vrati stari hard,uđi u bios i namesti da ti butuje sa CD DVD,vrati novi (zaključani)hard ubaci instalacioni DVD(CD)i formatiraj,odnosno probaj novu instalaciju,...
ja ti preporučujem da prvo probaš sa linuxom,konkretno ubuntu koji je prost ko pasulj-znači skini,nareži iso sliku na DVD!!!(CD je premalen)i kad podigne ideš na install i izabereš opciju na jedan klik da sistem sve odradi sam ono replace postojeći sistem.....

stavi neku kratku šifru označi obavezno log in automatically

i instalacija je gotova za 20 minuta

zapravo skini Lubuntu pošto je stariji laptop i verovatno nemaš više od 1 Gb RAMa,princip je identičan kao i grafički prikaz samo u drugoj boji..

Poslednja izmena:
Ne vredi cim ubacim har u lap top, iako sam prethodno u biosu promenio redosled butovanja on odmah pokaze na crnoj pozadini znak za hard disk i pored zakljucan katancic i ceka da se unese password.
Znaci ne sljivi nista, preuzima bios potpuno i on iskacve prvi.

Nisam, imam problem sto je to pata 2,5" hard, nemam nasta da ga nakacim sem tog lap topa, posto je kod njega drugaciji kabal od standardnog pata, inace bi lako, stavio bu ga u neki usb rek i odradio sa nekim takvim programcicem.

Da li ima kratkospojnike za master-slave? Možda je tim putem zaključan? Lupetam, ali samo predlog.

@Kluzo
Ima tih adaptera
1. Sa "2,5 na "3,5 PATA
2. Sa SATA&PATA"3,5/"2,5 na USB
3. I rekova za "2,5 PATA diskove

...I verujem da znas da ih ima Ali ako ih ne nadjes ili ako ti se ne isplati da kupujes samo zbog toga nudim ti pozajmicu na par Dana nekog od njih. Verujem da je onaj prvi najbolje resenje a ja Sam inace u 61s bloku na NBGD.

@Kluzo
Ima tih adaptera
1. Sa "2,5 na "3,5 PATA
2. Sa SATA&PATA"3,5/"2,5 na USB
3. I rekova za "2,5 PATA diskove

...I verujem da znas da ih ima Ali ako ih ne nadjes ili ako ti se ne isplati da kupujes samo zbog toga nudim ti pozajmicu na par Dana nekog od njih. Verujem da je onaj prvi najbolje resenje a ja Sam inace u 61s bloku na NBGD.

Hvala,ponudu prihvatam (ako se ne snadjem pre toga nekako), imam ja cak i kabal za te hardove (on se i napaja preko tog kabla) ali nemam plocu sa takvim kontaktom na koju bih mogao da zakacim hard, posto to nije standardni pata kabal.
Stvar nije preterane vrednosti, ali nebih ga bacao posto ce posluziti kad nekome rikne, a najveca mi je nedoumica kako uspeva d prevesla citav bio i da se prvo isturi meni za unos sifre za hard.

Aman ljudi, sifra je fizicki u hard disku. I ne moze da se skloni formatiranjem. Sifru mogu da sklone proizvodjaci ili servisi obicno po cenu brisanja svih podataka sa diska.

Podaci nisu bitna stravka, hard je samo potreban da se ubaci u neki stariji lap top, mislim da drug ima adapter pa cemo kod njega sutra dda probamo, ili cu pozajmiti od marxiste koji mi je ponudio.

Ok. Ponovo kazem. Bez specijalizovanog softwarea i/ili kontrolera nista neces uraditi. Sifra je u firmwareu hard diska.

ja bih isao obrnutim redom :) mislim po ovoj listi.
Potrebno je upisati drugi NV-ram kako bi se bajpasovao sistem za sifru, a onda nekom tehno on komandom uci u firmware zonu, i upisati ponovo secutiry module....
Al za to treba alat...batali posao kupi drugi disk

ja bih isao obrnutim redom :) mislim po ovoj listi.
Potrebno je upisati drugi NV-ram kako bi se bajpasovao sistem za sifru, a onda nekom tehno on komandom uci u firmware zonu, i upisati ponovo secutiry module....
Al za to treba alat...batali posao kupi drugi disk
Sta se hvalis :)

Koliko sam citao, bar neke malo starije tekstove kod nekih diskova je bilo lakse skinuti (samo software) a kod nekih teze (programiranje novog firmware, poseban kontroler i sl.). Jel to i dalje ostalo tako ili su svi unapredili sistem zastite?

Batalio sam poso, nije vredan truda u svakom slucaju, to je pata 40gb.

Nazad
Vrh Dno