Šta je novo?

Za sve buduce kupce Tft monitora!

E Ribo hvala na sugestiji, ali ova fora sa crnim postoljem za misa funkcionise, jos samo da ga opkrojim kruzno oko ivice postolja da se ne vidi i milina, resicu problem skroz!
Ne bih da se exponiram previse i da glumim Leonarda,ali ideja za podlogu za misa je moja!Pogledaj prethodnu stranu...:smoke:

Video EMRAX,svaka cast, kazem ti jos kad ga opsijem okolo ima da bude kao njegov pravi?

Za čoveka koji je postavio inicijalni post:
Nije trebalo da kupuješ monitor kome je ergonomija nula. Tome uvek posvetim pažnju u tekstovima, već sam postao dosadan i sebi i ljudima sa ponavljanjem priče da je OVA kategorija nekim ljudima najbitnija.
Ja spomenuh to pre neki dan na drugom topiku, pa me napljuvaše, kao pričam gluposti, na današnjim TFT-ovima se slika vidi isto iz svih uglova, to što ja pričam važi za neke preistorijske panele koji se više i ne prodaju... itd. itd.

ne mogu da verujem da 971P ne moze da se okrece levo-desno. ono moze ozbiljno da smori. moze da se okrece na sve zive i nezive strane, ali ne moze levo-desno :(

Ja imam 244T, koji, jelte, može da se okreće na stranu i to vrlo dobro. I po visini, i pivot za 270 stepeni... I nikad nisam pustio nekog da mi ga okreće... Ne znam čemu frka oko toga. Najbitniji je mogućnost podešavanja visine i ugla prema gore (ka dole - manje više). Koliko puta je iko od vas, iskreno, okrenuo monitor ka levo ili desno? Znam, sad će neko da kaže: "kad legnem u krevet, okrenem ga... i tako pet puta na dan..."

Ja uzeh neki 19 Philips ortaku za studio - kao 8ms.. Ne znam tacnu oznaku. Sve je divno krasno ali - 8ms.. Meni nije jasno kao vi ne vidite 8ms !? Pogotovu u quake-u!? Neda se vidi - nego - mislim - to je ono bas subjektivna stvar - al ja vidim zesce.. A to zato sto quake i ostale igre cepam na 22 crt i kad predjes odmah na tft jednostavno - ko 30 i 60 fps teoretski nema razlike ali i ima.. Moze mozda covek i da se navikne zbog gomile prednosti tft tehnologije - ali vidi se i te kako - i po meni to nije to + monitor ima jedan mrtav pixel na sredini - ma da se roknes samo.. Plus jos - cepanje slike - uprkos vsync opciji ukljucenoj, duhovi, uzas slika ako igra nije u native rezoluciji tft-a (recimo 800x600 na tft-u izgleda uzas) itd.. A ja se bas nalozih da predjem na tft i to na 244t - ali treba dati 1100 E i nek ima mrtav pixel na sredini i da se roknem + i 6ms mi ne uliva poverenje bas.. Svi korisnici tft monitora treba recimo sat vremena da cepaju quake na 22 mitsubishi diamond crt-u i potom odmah da sednu za svoj tft - shvatili bi o cemu pricam.. Ja sam zesce razocaran u tft tehnologiju do sada - jos to nije to :(..

Koliko puta je iko od vas, iskreno, okrenuo monitor ka levo ili desno? Znam, sad će neko da kaže: "kad legnem u krevet, okrenem ga... i tako pet puta na dan..."
Pa otprilike si u pravu :)
Svaki put kada hoću da se izvalim i gledam neki film/seriju/TV sa troseda ili kada sedim za drugim računarom, pa mi treba da vidim nešto što se događa na monitoru prvog.
Zato obožavam moj monitor (samsung 215TW), postolje je tako napravljeno da možeš da ga rotiraš malim prstom :)

Ma shvatili smo sta hoces i u redu je :smash: nemoj se ljutiti samo sam hteo da malo ublazim ovo oko 931 BF - ipak je to sjajan monitor :,,:

Poenta je da stavis na papir sta ti treba od monitora i onda prema tome nadjes model koji zadovoljava sve potrebe i tek tada odvagas da li treba dati toliko para i onda krenes u kupovinu, a ne po nekom review-u. Kao sto su neki vec rekli mislim da mi kod kompa jedino nije zao sto sam dao tolike pare za TFT i za misha, ostalo sve je tolika glupost da mi naprosto dodje da poludim kada saberem bachenu lovu.

Ma shvatili smo sta hoces i u redu je :smash: nemoj se ljutiti samo sam hteo da malo ublazim ovo oko 931 BF - ipak je to sjajan monitor :,,:
Ma OK je vkozomar. Kad podvucem crtu bolje je da sam ostao na CRTu kad nemam para za PVA.
Kako vreme prolazi navikavam se, ali preko jedne stvari ne mogu da predjem, hocu da poludim, a to je crna boja kod tamnih scena u filmovima, sto je najgore ne mogu to ni da pokusam da ispravim MTom jer me i on zeza. Inace za druge stvari monitor postaje OK, ali i dalje stoji moja prvobitna konstatacija.

Ja imam 244T, koji, jelte, može da se okreće na stranu i to vrlo dobro. I po visini, i pivot za 270 stepeni... I nikad nisam pustio nekog da mi ga okreće... Ne znam čemu frka oko toga. Najbitniji je mogućnost podešavanja visine i ugla prema gore (ka dole - manje više). Koliko puta je iko od vas, iskreno, okrenuo monitor ka levo ili desno? Znam, sad će neko da kaže: "kad legnem u krevet, okrenem ga... i tako pet puta na dan..."
slazem se da je mnogo bitnije podesavanje po visini i nagibu unazad, kao i da ga ne bih cesto okretao levo-desno, ali ipak ce biti situacija kada cu se nervirati sto nisu stavili taj nesretni svivel, ali dobro, sta je tu je, moracu da se naviknem (ili da kupim 214T :D).

Ma OK je vkozomar. Kad podvucem crtu bolje je da sam ostao na CRTu kad nemam para za PVA.
Kako vreme prolazi navikavam se, ali preko jedne stvari ne mogu da predjem, hocu da poludim, a to je crna boja kod tamnih scena u filmovima, sto je najgore ne mogu to ni da pokusam da ispravim MTom jer me i on zeza. Inace za druge stvari monitor postaje OK, ali i dalje stoji moja prvobitna konstatacija.

Steta sto ti ne radi MT. U tvom slucaju magic zone bi bio od zaista velikog znacaja, posto posvetljuje sliku samo kada pustis neki video.

Sjajan. Jedan od retkih brzinaca koji su dobri i u drugim disciplinama...

E ljudi zna li neko sta je to MVA panel (VS vp930)? Jeli to isto sto i PVA ili nesto trece?

Pre nego da kupim monitor procitao sam ja milion textova i analiza,imao 320e-50e od prodaje starog znaci 270e za trosak. Dakle para za 970P ili 971P nije bilo, pa je ostao izbor na najboljem TN panelu. Da sam kupio 940N,940B i slicno zeznuo bi se oko kvaliteta slike, ali bi dobio ergonomiju, koja je ipak uzalud ako ti na kraju treba da se pozicioniras direktno ispred ekrana. Tako da sam uzeo 931BF za 320e i nisam platio PDV,sto i nije losa kupovina. Jedino sta sam omasio to je svivel koji je po meni izuzetno bitan, i uopste mi ne ide u glavu zasto tu opciju izostavljaju, cak je nema ni taj famozni 971P sto je po meni bizarno. Da se razumemo 931BF ima sjajnu sliku,ostrinu boje itd.,los vertikalni ugao, crna boja u filmovima previse crna, ergonomija losa, dizajn i kvalitet izrade sjajan, mozda sam ja bio previse strog ili previse ocekivao od TFT ali generalno izgleda da za ulozeno ne moze bolje,my high expetation. Ukupno i dalje stoji da je 931BF najbolji TN panel trenutno.
Da ne zaboravim ne znam ko mi dade ideju da postavim crnu podlogu za misa kao zamenu za svivel, ali svaka mu cast, em lepo izgleda em funkcionise, zahvaljujem na inovativnoj ideji!
Namera mi je bila da otvaranjem ovog topica pomognem buducim kupcima, da naprave sto manje gresaka pri kupovini, a ne da se raspravljam i natezem na foru ovo je bolje zato a ono zato.
Mada sve se vise namece zakljucak da jedino PVA moze da se nadmece sa CRT u potpunosti, a po meni a vidim i drugima mnogo je to para!

brate, pa okrenes ekran ili najlakse - pomeri malo stolicu. Kupi dobru stolicu koja moze da se dize gore-dole, jeftinije nego da pravis kompromise sa monitorom zar ne ? :)

Ma najbolje da se obesim o plafon ko marioneta pa da neko samo pomera konce:d

Poslednja izmena:
:) pa znas kako - LEdja su vazna kolko i oci, a mnogo vas sedi na nekim panjevima od pre 30g :)

Ja sedim na simpovom panju koji je svojevremeno (pre 3 god. i jos je u perfektnom stanju) placen 80e :)

Mada sve se vise namece zakljucak da jedino PVA moze da se nadmece sa CRT u potpunosti, a po meni a vidim i drugima mnogo je to para!

Sto se tice nadmetanja sa CRT - licno mislim da slovima i recima JEDAN monitor može da parira CRT-u na svim poljima i to je NEC 20WGX² koji je AS-IPS panel i upošte S-IPS,a ne PVA, MVA paneli su jedino što može da parira CRT-u po pitanju uglova i boja, a od ovog NEC-a i sa odzivom.
Inace on je kao i gore pomenuti Samsung 971p deklarisan na 6ms, a cisto poredjenja radi pogledajte ovde kolika je razlika izmedju Samsungovih "6ms" i NEC-ovih 6ms.
Takodje i uglovi gledanja kod PVA, MVA varijanti nisu baš tih 178 stepeni - konkretno poređenje ista ova dva monitora po uglovima gledanja ima na gornjem linku ( Etape 3 - Angles de vision ).
Jedino što nevalja - kod nas S-IPS paneli praktično i ne postoje u prodaji i skupi su u krv, ali itekako vrede donošenja od preko.

Inace nerazumem zašto se ljudi do te mere lože na Samsunga, konkretno PVA panele, kad Belinea ima isto tako dobre i znatno jeftinije(a po meni i bolje) S-MVA monitore ( 10 19 20 i 10 20 35w ) + ne lažu u specifikacijama kao što je npr : laž da je Samsung 970p 8bit monitor - link.

vlawyer je napisao(la):
ne lažu u specifikacijama kao što je npr : laž da je Samsung 970p 8bit monitor
970p je 18bit (3×6bita) i mislim da je to opšte poznato.
mada se verovatno u većini slučajeva reklamira panel sa 16.2m boja i prećutkuje kako se one dobijaju.

Ma ja imam samsunga 740N, dobar je on, ali realno, ljudi, pa on ima samo jedno 5 stepeni ugao pri kome se boja panela ne promeni@ Ne znam kakav je slucaj sa drugim brendovima...

!

A kome je REALNO potrebno 180 stepeni ugao gledanja ?
Aj'd bas me zanima.:eyebrows:

970p je 18bit (3×6bita) i mislim da je to opšte poznato.
mada se verovatno u većini slučajeva reklamira panel sa 16.2m boja i prećutkuje kako se one dobijaju.
OK. što je opšte poznato, ali ne piše tako u specifikacijama na Samsungovom sajtu, inače 16.2m boja je uredu da piše jer to i nije 8bita po boji nego : 6bita + FRC : znači sposoban je da prikaže po 64 nijanse R,G i B (64*64*64= 262k boja) , a sa ditheringom se stiže do ukupno 253*253*253=16.2м boja i to može svaki TFT, a pravi 8bitni je sposoban da prikaže po 256 nijansi svake boje - ukupno 256*256*256=16.7m boja, a Samsung uredno u svim specifikacijama piše 16.7m boja i ja mislim da nije svejedno šta se napiše u specifikaciji, a verujem i da se nisu zbunili.
Super kome je svejedno, ali ja recimo imam telefon sa 64k ekranom koji isto radi posao što se tiče prikaza boja, čak mnogo lepše prikazuje nijanse npr : kože na fotkama od mnogih TN panela.

A kome je REALNO potrebno 180 stepeni ugao gledanja ?
Aj'd bas me zanima.:eyebrows:

Realno treba svakom ko ima 19inch + monitor zato što može da ti se desi da drugacije vidiš nijanse u centru i na krajevima monitora - posebno važi za Wide monitore.
Stavi jednu istu ikonicu na desktop u sredinu i krajnje tačke monitora sa lošim uglovima pa ćeš da vidiš.

180 stepeni treba da pise u specifikaciju, a samim tim znas da realno mozes da vidis 120-140.
Sve u svemu TFT treba kupiti za solo rad, a kad dodju ortaci da gledaju filmove ili da se igraju neke avanture, izvuci CRT ispod stola i ne razmisljati o tome ko sta i kako vidi.

?

Realno treba svakom ko ima 19inch + monitor zato što može da ti se desi da drugacije vidiš nijanse u centru i na krajevima monitora - posebno važi za Wide monitore.
Stavi jednu istu ikonicu na desktop u sredinu i krajnje tačke monitora sa lošim uglovima pa ćeš da vidiš.

ma daaaaaaaaaaaaaaj....
a ti mora da pomeras glavu stalno levo-desno, pa da ti to prestavlja problem.
U solo radu sigurno da ne treba tako sirok ugao gledanja.

Uostalom ko misli da mu je to nepremostiv problem neka se lepo vrati na CRT i nek uziva ;-)

Sve u svemu TFT treba kupiti za solo rad, a kad dodju ortaci da gledaju filmove ili da se igraju neke avanture, izvuci CRT ispod stola i ne razmisljati o tome ko sta i kako vidi.
Ili jednostavno kupis dobar TFT i opet ne razmisljas :smoke:

ma daaaaaaaaaaaaaaj....
a ti mora da pomeras glavu stalno levo-desno, pa da ti to prestavlja problem.
U solo radu sigurno da ne treba tako sirok ugao gledanja.

Ko je pominjao levo - desno : hoćeš da kažeš da npr : na tom tvom Samsungu -940N (kad sediš solo ispred monitora) nema razlike u kontrastu i osvetljenju između gornje i donje polovine monitora.
Teško ! - Osim ako se ne udaljiš 2m od monitora.
Uostalom nisam ja rekao da ne može da se radi na monitoru sa lošijim uglovima ( veće dijagonale ), samo da se vidi razlika u prikazu na krajnjim tačkama monitora.

Vrh Dno