Šta je novo?

Za sve buduce kupce Tft monitora!

Canonada

Čuven
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
620
Osecam moralnu obavezu da ovo napisem. Pamet u glavu svi koji planirate da kupite gore pomenuti proizvod. Ja sam kupio Samsung 931BF koji slovi za jednog od najboljih TN panela. Gadno sam se zaj//ao sto mi je promaklo to da nema svivel opciju (okretanje levo-desno oko svoje ose), sto nema pivot(okretanje monitora u ravni za 90 stepeni,gde bocne ivice kada se zarotiraju postaju gornja i donja) licno mi ne smeta, jer kapiram da to treba nekom ko se ne skida sa worda (meni je i ovako ok), nema podesavanje po visini (zasto ovo postaje bitno objasnicu kasnije) za koje sam mislio da takodje nije vazno, poseduje mogucnost promene nagiba, ali samo od vertikalne ose pozadi za nekih 20 stepeni, dakle ka sebi ga ne mozete nagnuti. Znaci monitor ni u kom slucaju nije za kucnu upotrebu i za vise od jednog korisnika,ako trebate da ga pomerate, sredicete mu gumice na postolju za mesec dana. Dizajn i kvalitet su stvarno vrhunski ali to nije slika pa da se samo gleda ugasen. Toliko o spoljasnjim karakteristikama.
Kada se monitor upali, u svim definisanim rezimima,text,movie,game itd. slika je odlicna (jedino ne vazi kada gledate TV preko monitora), ali morate da stojite, sedite,lezite ili sta vec tako da vam pogled pada pod pravim oglom u odnosu na centar ekrana, da nebi doslo do deformacija prikaza. Ako ste pozicionirani malo nize od centra gornja cetvrtina ekrana postaje tamnija nego sto treba (eto zasto je potrebno podesavanje po visini). Ako sedite malo vise ulevo ili udesno od centra dolazi do blagog zamucenja, ovaj drugi problem je manje iritantan od prvog. Dakle vertikalni ugao gledanja nije ni blizu 160stepeni koliko pise u specifikaciji, blago receno je ocajan. Nema ni traga ni glasa od duhova, panel je izrazito brz. Moj primerak nema mrtvih piksela. Boje su takodje ok. Medjutim, ako gledate filmove u mracnim scenama crna je stvarno crna 100 posto, sto neko rece, ali od te crnine necete videti ono sto treba. Probijanja pozadinskog osvetljenja ima ali samo po gornjoj i donjoj ivici i to uglavnom kada je pozadina crna,zanemarljivo u sustini. Pre 931BF imao sam 753DFX na kome sam preko kWorldove TV kartice gledao TV. Slika je tada bila zaista losa, ali sada na 931BF je ocajna,boje,kontrasti, uzas, nije mi jasno zasto, shvatam da ta TV kartica nije neka ali sam ocekivao sliku barem onakvu kakva je bila na starom CRTu.
Da rezimiram, ne znam kakvi su PVA paneli ali kada jedan od najboljih TN panela ima ovakve propuste onda, tu matricu ne treba uzimati u obzir pri kupovini, znaci ili kupiti PVA jer vidim da oni nemaju ovakva fulanja ili ostati na CRTu. A ako bas nemate za PVA onda kada uzimate TN obavezno trazite onaj sa svivel opcijom koja je najbitnija, opcijom podesavanja nagiba i podesavanja po visini, jer ce te na taj nacin fizickim pomeranjem prilagoditi monitor sebi i izbeci deformacije pri prikazu, ali to je samo zalecenje bolesti. U sustini ovaj monitor ispada da je samo za okorele gamere, ali glupost je i pomisliti da i oni nece odgledati po neki film sa drustvom,surfovati po netu, koristiti word.......Da se razumemo prikaz je u svim tim kategorijama odlican ali trebate da se ukipite pravo ispred njega.
Mislim da do sada niko nije dao ovakvu analizu jednog monitora, neki ce me nazvati cepidlakom, neki reci da je ovo tehnologija koja je tek u povoju, neki da je TFT raj za oci (propustih da kazem da se sa tim slazem) ali da jos ima mana koje ce se tek ispraviti, a ja se samo bojim kakve sve propuste imaju oni monitori koji su po rangiranju slabiji od ovog mog.
Ako se setim jos neke pozitivne ili negativne karakteristike, pisem.

Potpuno se slazem sa tobom u vezi TN panela,moj drugar ima 920N (koji je naravno losiji od tvog monitora) i ima iste mane koje si naveo...Naravno treba biti oprezan..Sta nam ostaje za kucnu upotrebu? Svega 3 ili 4 modela (mislim na Samsunga) sa mogucnoscu podesavanja nagiba,pogotovo unapred,to jako zna da zasmeta!Ili sacekati jos godinu-dve da padnu cene?Ja sam dosta cuo komentara na stetu TN panela po pitanju uglova ,medjutim ovih dana sam grizao nokte i trudio se da ne odem i potrosim novac na tako nesto! I onda sam procitao testove o PVA panelima koji ukazuju na potpuno drugu stranu TFT monitora! I resio sam da se stisnem sto se tice izlazaka i klopanja u gradu....Kupio sam 971p ! nema nikakav problem sto se tice uglova! Ono sto pise u specifikaciji ,178 stepeni hor. i vert. je zaista tako,na moje odusevljenje!Podesavanje napred-nazad,kako hoces! Preterano!!! E sada sto se tice TV kartice,problem koji imas bi trebalo da se resi sa samim softverom koji koristis uz karticu..Spomenuo si crnu boju,da je opet previse crna kada gledas tv preko kompa,to sam i ja primetio kod mene.Medjutim ,to se resava u setingsu za podesavanje boja .(mislim na program koji sam dobio uz TV karticu)...

Poslednja izmena:
U pravu ste. Ja u sustini nemam nekog iskustva kada su u pitanju TFT monitori, ali ono sto sam video (nekoliko sati rada na Samsung 730BF) jeste ono na sta ste ovde ukazali.
Najsmesnija po meni je specifikacija za ugao (160 stepeni), pa slika je drugacija pri najmanjoj promeni ugla. Pozicioniranje monitora po visini , x, ili y osi nije resenje ukoliko ne fiksirate vasu glavu. Nekim zavrtnjem mozda...?:D
Sve u svemu tft tehnologija jos nije dostigla ocekivani nivo, bar po meni.

@emrax: razmisljah o kupovini 931BF, al posle ovog sto rece Canonada....reci mi nesto vise o tvom 971P...njemu je odziv 6ms?Da li si imao ghostove (mada ne verujem)...i kakav je na nekim medju rezolucijama, tipa 1024*768?...inace o dizajnu da ne trosim reci...bombona

I ja sam se nalozio na 971p, stvarno izgleda dobro, a i u onom testu na benchu ga nahvalise.

CRT konza...al brate kad se vidi ova fensi LCD TFT TN BLABLA spravica na stolu...bog da te vidi bre

Nemam sta da dodam,MAX je sve rekao o 971p na Bench testu,monitor je ludilo,izgleda extra a i u upotrbi je extra stvarno..jedino ako vas nesto posebno interesuje...Inace,to je moj prvi tff monitor!Prezadovoljan sam! Ghostove imam u NFS Most Wanted ,ali mislim da je to izrazeno zato sto igrica inace u sebi ima dosta blura...Ostale igre su ok,mada ja nisam neki gamer,probao sam ih bas zbog toga ,da vidim kako se monitor ponasa.Urezoluciji 1024x768 je katastrofa,mislim da svi TFT monitori na rez. koja je ispod maximalne izgledaju lose...A sto ribe padaju na njega!!!?? :banana: :guitar: :eyebrows: :wave:

Poslednja izmena:
jeje....moj novi munitor:D thx...mada sam sad skroz u nedoumici

Ako si okoreli gamer ,onda uzmi brzi TN panel...Ali samo ako si STVARNO zaludjen igricama!!!A sta je sa ostalim vremenom koje provodis uz racunar??? 971P I NECES SE POKAJATI!!!a DA NE PRICAM,OUGLOVIMA GLEDANJA,stvarno mislim da je to problem,osim ako neces da stojis nepomicno ispred monitora...:type:

Poslednja izmena:
hehe...znam...okoreli sam gejmer-tacno....ali OGROMNU kolicinu vremena provodim u modelovanju u 3dsmx-u...a i u filmovima....shit...izgleda da cu pazariti oba:D a ribe ima samo da vriste

Da to je problem....Ne znam koje su igre brze o igara simulacije voznje...Probao sam FPS, Call of dutty,FEAR...rade odlicno,a za 3DMAX ti treba cini mi se ozbiljniji monitor,bar sto se tice prikaza boja...

Misljenje

@ Canonada

Hmmm moram i ja nesto reci, problem je prvo u nama samima, hteli bi najbolje za male pare a to ne ide - generalno -
Ja kad sam odlucio da predjem na TFT ( a desio mi se zamor ociju ), prvo sam dosao ovde na forum pa dobro " SEARCH-ovo " po forumu i trazio misljenja i iskustva. Prvo sam malo znao sta da trazim pa posle svih odziva, kontrasta i cuda napravio mali predizbor.

Ja sam kupovao monitor prema svojim potrebama i tako se opredelio !!! Ja koristim racunar za AutoCad, neke poslovne aplikacije, Igre i ponekad filmove, sedim uglavnom sam pred racunarom mada dok gledam film imam i drustvo i na kraju hocu da malo odmorim oci. Znaci potrebno je definisati sta zelis da ti monitor pruzi i normalno CENA !!! za pruzenu uslugu.
Mislim da si procitao bar malo Forum i Googlao nikad ne bi uzeo 931 BF za ono sto tebi treba ( svivel nema, pivot nema, mali ugao gledivosti ) posto je deklarisan kao 2 ms znaci spada u kategoriju " igrackih " monitora - koji po pravilu imaju losiji prikaz boja zarad brzine odziva -

E sad ja sam u opciji imao ViewSonic 924 -BB-( koga je jako tesko naci ), BenQ i Samsung 931 BF ( hteo sam i 971 P ali mi je bilo preskupo ), igram BF2 online i potreban mi je brzi odziv. Nemam potrebu za svivel-om i ne bavim se fotografijom - znaci meni monitor sasvim pase i odgovara - malo mi smeta deo oko filmova ali pretpostavljam da cu to srediti malo prckajuci po MagicTune-u !!!

Da i osnovno - NATIVE - rezolucija je nesto na sta morate da se naviknete, znaci mozes gledati u drugim rezolucijama ali tada jednostavno rezultat nije isti, normalno i za igre, morate imati kartu koja to sve treba da isprati a ja planiram prelazak na 7900 GT

Tako, neki zakljucak, Definisete svoje potrebe, vidite sta ima na trzistu i po kojim cenama, pogledate i uporedite i onda kupujete i mislim da cete biti zadovoljni :cigar:

@vkozomar
Skroz se slazem! Za nekoga sve za svakog ponesto!
Bez 1000€ necete naci monitor koji pruza brz odziv . dobre boje, max uglove, vecu dijagonalu...
Mislim da jedino 971P ispunjava vecinu ovih uslova.
Zato sam se i odlucio za njega. 6ms je skroz prihvatljivo za sve igre a prikaz boja i uglovi gledanja su apsolutno fenomenalni. U potpunosti je ispunio sve moje uslove za dobar monitor.
Izgleda da je jedini problem sto ljudi ne promisle sta im treba pre nego sto daju pare za neki od TFT modela.

Poslednja izmena:
971p ili 970p - oba su odlicna a 970p ima i to okretanje levo-desno za razliku od 971p, pa kome je i ta opcija potrebna eto resenja...Ja i zenin buraz uzesmo nedavno upravo ova 2 monitora i obojica smo presli sa crt-a (Samsung 797df/977) na tft... Istina je da su monitori skuplji i to poprilicno u odnosu na neke budzet modele, ali posle duze potrage i pregleda vise razlicitih modela vise proizvodjaca - jednostavno to je to, tj bas ono sto meni odgovara... A i ruku na srce, ja moram u to da gledam bar 12h dnevno :D ;) I ja sam hteo da pazarim neki sa tn panel-om, prevashodno zbog povoljnije cene (i recimo garancije na 0bp na neke Philips modele i sl) ali kad sam seo za ovaj pva panel i malo ga isprobao, odluka je bila vise nego jasna...Monitor je brz pa i igre tipa pucacine, vozje... (Fear, Need for Speed i sl) rade odlicno a i WoW koji dosta igram izlgeda fenomenalno :)
A naravno, batalite kupovinu monitora iskljucivo na bazi preporuka i misljenja drugih ljudi, nego uzimajuci i to u obzir idite pa negde pogledajte kako monitor koji vas zanima izgleda (upaljen naravno :) )... I onda kada licno vidite kako koji monitor izgleda i koje su mu po licnom utisku prednosti i mane, odlucite sta i kako.

TFT monitori su danas kategorija kod koje je izuzetno tesko/nemoguce napraviti neki kompromis prilikom kupovine. Za all around monitore dijagonale 19" potrebno je izdvojiti 400+ eura. Najgore je potrositi recimo nekih 330-340 eura za monitor i onda nakon odredjenog rada shvatis da si puko tolike pare, a monitor ne ispunjava tvoja ocekivanja. Ne treba zaliti tih 100eura vise i treba ici na top modele. Kompromis praviti na nekom drugom mestu:)
Poz

Sve zavisi za sta je monitor namenjen i od kolicine novca koji je pojedinac u mogucnosti ( ili hoce) da izdvoji za njega.
Uz sve mane gore nabrojane mislim da je prelazak sa CRT-a na TFT jedna od boljih stvari koje sam uradio u zadnjih nekoliko godina sto se tice PC-a.
Posle TFT-a ... CRT nikad vise!!!
Jeste da ima mana, ali kad se stavi na vagu .... ipak je vise + u odnosu na - u korist TFT-a.

Drugo je pitanje cene, i da li je za nekog opravdano izdvajati xxx vise Eura za nesto sto mu (ne)treba.
U svakom slucaju, treba dobro odvagati sta je kome bitno pre kupovine i po mogucnosti videti vise monitora na delu pa tek onda odluciti.

Za čoveka koji je postavio inicijalni post:
Nije trebalo da kupuješ monitor kome je ergonomija nula. Tome uvek posvetim pažnju u tekstovima, već sam postao dosadan i sebi i ljudima sa ponavljanjem priče da je OVA kategorija nekim ljudima najbitnija. Ako si igrač koji će se zavaliti na mesto, umiriti kao gušter na suncu i mrdati samo mišem, uglovi gledanja ti neće biti problem. Za sve ostalo, PVA + monitor sa dual hinge-om je keva. TN Film je za ljude koji - nemaju para za S-PVA poslednje generacije ili onima koji smatraju da im je odziv apsolutno najbitniji. Ja lično smatram da S-PVA od 6ms ima dovoljno dobar odziv da ne pokvari generalni utisak o kvalitetu koji pruža, jer je u kategoriji boje, crne, uniformnosti, kontrasta i pozadinskog osvetljenja, a pogotovo uglova, neuporedivo bolji od bilo kog TN Filma... I naravno, 971P je stvarno mama...

Da Samsung 931bf je odlican za igranje,ali samo to.Mogu reci da sam se skroz razocarao kad sam pustio film.Znaci igraci napred ostali stoj :)

Da Samsung 931bf je odlican za igranje,ali samo to.Mogu reci da sam se skroz razocarao kad sam pustio film.Znaci igraci napred ostali stoj :)

Pa nemoj tako ,) sav ostali deo fercera OK, office i sve druge aplikacije kao i AutoCad i slicno, oci se lepo naviknu na svetlo i sad mi uopste ne smeta sedenje po 3-4 sata za racunarom, i filmovi su odlicni, samo je malo cudno u scenama u mraku. Ovako kad ti kazes ispada da se mi samo igramo i nista drugo ne radimo khm khm ;)
Cak sam proverio u filmu " house of flying daggers " pa nema ghostova u brzim scenama ;) i slika je super,
ajde pustite resimo Film MATRIX vi sto imate 971 P pa prenesite utiske, al budite samokriticni, nemoj da bude zato sto ste kupili pa da ne ispadne da ste se z...... :D

6ms na PVA nije isto shto i 6ms na TN ..na PVA to deluje nekako mutnije ne znam..mozhda sam ja *****...ali tako je. Mada uglovi i boje su BRUTALNO na strani PVA.

Pustili bi i mi na 971p film da nas ne j..be MagicTune 3.6.
Jos uvek!

ne mogu da verujem da 971P ne moze da se okrece levo-desno. ono moze ozbiljno da smori. moze da se okrece na sve zive i nezive strane, ali ne moze levo-desno :(

Pa stavi ga na neku podlogu,imas podloge za miseve u crnoj boji i onda ga okreci do milje volje!!!:d Ljudi otvorili smo bar 3 tread-a na forumu o ovom monitoru (Samsung 971p)Otvaram novi tread gde bi trebalo da budu sve pozitivne i negativne (a skoro i da ih nema) strane ovog monitora..Pa hajde da sve sto je u vezi sa njim bude na jednom mestu...:wave:

Pustili bi i mi na 971p film da nas ne j..be MagicTune 3.6.
Jos uvek!

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=921246&postcount=2

eto ako to pomaze...meni sve sljaka bez ikakvih problema

ne mogu da verujem da 971P ne moze da se okrece levo-desno. ono moze ozbiljno da smori. moze da se okrece na sve zive i nezive strane, ali ne moze levo-desno :(

Ne znam koliko ti je to okretanje levo-desno zaista potrebno? Meni licno ne treba u zivotu... A ako ti bas toliko treba uzmes 970p i resis problem :)

Poslednja izmena:
. Znaci monitor ni u kom slucaju nije za kucnu upotrebu i za vise od jednog korisnika,ako trebate da ga pomerate, sredicete mu gumice na postolju za mesec dana. .
Jedno resenje je da kupis parce stakla 27cmx27cm za 100din (moze i deo daske ali staklo je bolje estetski) i da to stavis kao postolje ispod TFT-a. Na taj nacin mozes da ga pomeras lako levo-deno, napred-nazad itd bez da istrosis gumice i bez da se nerviras. To sam ja uradio i bas sluzi. Probaj pa ces videti.

Poslednja izmena:
Pre nego da kupim monitor procitao sam ja milion textova i analiza,imao 320e-50e od prodaje starog znaci 270e za trosak. Dakle para za 970P ili 971P nije bilo, pa je ostao izbor na najboljem TN panelu. Da sam kupio 940N,940B i slicno zeznuo bi se oko kvaliteta slike, ali bi dobio ergonomiju, koja je ipak uzalud ako ti na kraju treba da se pozicioniras direktno ispred ekrana. Tako da sam uzeo 931BF za 320e i nisam platio PDV,sto i nije losa kupovina. Jedino sta sam omasio to je svivel koji je po meni izuzetno bitan, i uopste mi ne ide u glavu zasto tu opciju izostavljaju, cak je nema ni taj famozni 971P sto je po meni bizarno. Da se razumemo 931BF ima sjajnu sliku,ostrinu boje itd.,los vertikalni ugao, crna boja u filmovima previse crna, ergonomija losa, dizajn i kvalitet izrade sjajan, mozda sam ja bio previse strog ili previse ocekivao od TFT ali generalno izgleda da za ulozeno ne moze bolje,my high expetation. Ukupno i dalje stoji da je 931BF najbolji TN panel trenutno.
Da ne zaboravim ne znam ko mi dade ideju da postavim crnu podlogu za misa kao zamenu za svivel, ali svaka mu cast, em lepo izgleda em funkcionise, zahvaljujem na inovativnoj ideji!
Namera mi je bila da otvaranjem ovog topica pomognem buducim kupcima, da naprave sto manje gresaka pri kupovini, a ne da se raspravljam i natezem na foru ovo je bolje zato a ono zato.
Mada sve se vise namece zakljucak da jedino PVA moze da se nadmece sa CRT u potpunosti, a po meni a vidim i drugima mnogo je to para!

E Ribo hvala na sugestiji, ali ova fora sa crnim postoljem za misa funkcionise, jos samo da ga opkrojim kruzno oko ivice postolja da se ne vidi i milina, resicu problem skroz!

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi savrsen TFT postoji samo u zemlji cuda :d .
Svaki ima neke prednosti, ali i mane . Sve je pitanje
kompromisa, i nacina koriscenja tog monitora .
Zato castite svoje oci, i vremenom ce sve doci na svoje
mesto ( primenite autosugestiju i ubedite sebe da je taj monitor prava stvar ) :smoke:

Poslednja izmena:
"E sada sto se tice TV kartice,problem koji imas bi trebalo da se resi sa samim softverom koji koristis uz karticu..Spomenuo si crnu boju,da je opet previse crna kada gledas tv preko kompa,to sam i ja primetio kod mene.Medjutim ,to se resava u setingsu za podesavanje boja .(mislim na program koji sam dobio uz TV karticu)..."
EMRAX hvala na savetu, ali daj boze da ova moja kWorld TV kartica ne znam joj ni oznaku ima to sto ti pricas, u svoje vreme je kostala 35e, pre dve god. Za divno cudo ima daljinac, procacka cu sutra pa da vidim sta se moze.

Nazad
Vrh Dno