Šta je novo?

Za profesionalnu grafiku

• Začetnik teme Začetnik teme Gjimi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gjimi

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2004
Poena
309
Cao

Dali neko moze mi dati savet oko softwera za grafiku sem Photoshop ili corel draw mislim za Profesionalnu grafiku nesto kao 3D koja se koristi na novinama na posterima ili drugde.

Pitanje je slično ovome: " Koji operativni sistem da koristim, a da nije Windows i Linux?". :wall: :wall: :wall:
U svakom slučaju možeš da koristiš Gimp. 😉

Najrasprostranjeniji 3D softver na personalnim racunarima je 3ds max, Maya, Lightwave, Cinema 4D...

Moj ortak koji radi dizajn svega i svacega radi u Adobe Illustratoru. Program je kebe jevu... samo je mnooogo komplikovan, barem meni koji veze nemam sa crtanjem...

Ja ne znam nikoga ko koristi 3D programe za novine ili postere. Razmisli malo ata je grafika a sta 3D... Inace su Adobe i Corel uobicajeni paketi za ovu namenu. Ako bolje definises sta te interesuje mozda dobijes i pametnije odgovore...

Cao

Cao Frehand

znam da se novine urade na program QuarkEpxres neka grafika na Adobe i na Corel
ali ima i neki efekti koje nemogu uraditi na ovim programima

Vidi, ja u programima za 3D modelovanje ne radim pa ti tu nisam od pomoci; sto se grafike tice - izaberi paket, Adobe (PS+Illustrator+InDesign), ili Corel (Draw+Photo paint)+ Quark, i imas 99% potrebnog alata. Ne znam ni gde ni sta radis, ali evo i ja sam upravo "kupio" Gimp i zezam se sa njim. Prvi utisci nisu losi.

cao Frehand

Coa pre sam radio i jos radim na Grafiku bavio sam dizajnom za novine one sam uradio na quarkexpres i na Photoshop i corel Draw ali intresuje me vise za grafike koje su radjene na profesionalni novima naprimer Asus za informatiku.

Gospode shta li si ti sad rekao???

NHF ali stvarno...

Pitanje za "freehand".
Kakav je novi GIMP? Jesu li napravili podrsku CMYK ili jos uvek moras CMY? Mrzi me da ga instaliram, pa pitam jer si ga vec instalirao.

Pozdrav,
Vojislav

Cek da vidim, ja sam tek otvorio program, probao da uradim nesto pa me to davilo, i vratio se u PS da zavrsim posao. Veceras cu ga tek malo protresti, a ti javi na sta da odvratim paznju.

Pa... GIMP je "prekopirani" Photoshop. Zapravo, najvise podseca na PS i lako je snaci se u njemu, jer je i sistem menija (bio?) veoma slican. Imali su problema sa ugradjivanjem CMYK-a, jer je za tako nesto bilo potrebno odobrenje (da li Adobe-a?). Zato su koristili model CMY, ali nisam hteo da se udubljujem u takva resenja jer je to poprilicno gubljenje vremena.
Mislim, mogu da zivim bez PS plug-in-ova i tacno je da im nisam ciljna grupa, ali CMYK je neophodan. Pa reko', ako si primetio...

Pozdrav,
Vojislav

Nazad
Vrh Dno