Šta je novo?

za prebacivanje sa vhs

carloss

Slavan
Učlanjen(a)
20.01.2006
Poena
309
Da li neko zna koje je najbolje resenje za prebacivanje snimaka sa vhs na pc?
Uzeti tv karticu, ili nesto drugo?

stand alone dvd recorder. Posle ces lako, kad imas snimak u digitalnom obliku, da seckas i montiras. Naoruzaj se vremenom i strpljenjem.

nije ni tv kartica losa,jeftinije je sigurno od dvd-recordera....

Sigurno da je kvalitetnije i lakse sa DVD recorderom ali razlika u ceni je tolika da je DVD rec neisplativa investicija za vecinu korisnika.

Uzmi (pozajmi) slobodno neku TV kartu ili neki Vivo model srednje generacije (Ati9200, GF4Ti ...).
Probaj pa vidi da li ti je taj kvalitet dovoljan. Ako ne, probaj sa karticama sa hardveskim MPEG2 kodiranjem (to ce ti siguno biti OK), pa tek ond stand-alone DVD rec. Eto, ja sa sa svojom Tv kartom Philips SAA7135 chip prebacio kucnu VHS kolekciju.
Bilo je tu traka iz 1986 god ... Sad ne znam koje opcije imaju DVD rec, ali su mi neki filteri narocito noise adaptive comb i jos neki deinterlace filetri pomogli da malo ispeglam VHS. Ipak taj format ima oko 250 linija. Mozes lepo da bacis u divx format sa visokim bitrateom, pa srezes na DVD.

I ja sam sa DVD rekorderom odahnuo. Stvarno, preporodio sam se. Oduvek sam se zamlacivao nekim TV karticama, VIVO grafikama, ali uvek sam imao probleme sa ispustenim frejmovima, rezolucijom, desinhronizacijom... Ovako, ukljucim video, stisnem REC na DVD-u (za to vreme uopste ne pratim tok snimanja, znam da ce biti bez greske), posle taj DVD prebacim u komp, DVD2AVI, VFAPI, zvuk iz mpa u mp3 dBpowerAMP-om...

churla je napisao(la):
Sad ne znam koje opcije imaju DVD rec, ali su mi neki filteri narocito noise adaptive comb i jos neki deinterlace filetri pomogli da malo ispeglam VHS.

... a onaj VFAPI-jev stream u najobicniji VDub sa svim pripadajucim plugin-ovima kojih ima stvarno gomila. Ispeglam kako 'ocu :)

A ima i TV tjuner za ceo opseg kanala, pa mogu da snimam sa kablovske sve zivo i tajmerom, kad nisam kod kuce. Ki pravi vidoje :guitar: :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

A zasto se ogranicavate na Tv kartice ?
Malo oblje MiniDV kamere imaju kompozitni video ulaz + audio ulaz
i preko FireWire-a moze sasvim lepo da se 'odradi' posao . . .

Pitanje je bilo koji je najbolji nacin za prebacivanje
kameru je najlakse pozajmiti i zakaciti je na FW . . . pa probati . . .

^^ nema ispustenih frejmova a kvalitet je extra jer se prvo prebacuje u avi (DV) format a kasnije se dobija odlican MPEG2 fajl (naravno zavisi kako i cime se kodira). Jeste malo duzi proces ali je sigurno i najkvalitetniji.

Jedna od alternativa su i specijalizovani uredjali koji sluze za prebacivanje u realtime-u, analognog u digitalni signal ali su one oko 300€+. Za te pare moze da se kupi kamera gde se dobije i "konvertor" a ima se i kamera, tako da.....

Svako ima komsiju/rodjaka/prijatelja koji ima DV kameru sa compozitnim video-in prikljuckom, pa nek pozajmi. Dobro sad, treba tu i firewire kartica i odgovarajuci kablovi, ali uvek je bilo koliko para toliko i muzike.

Naravno kome tv kartica radi posao ne treba da se zamlacuje sa ovim stvarima. Samo napred, probajte sto vise nacina i nadjite onaj koji vas zadovoljava.

Koliko kosta dvd rekorder koji radi dobro, mislim jel mora da bude markiran (sony, panasonic) ili moze i neka slabija marka, pa da radi sve kako valja
Ja sam razmisljao da uzmem tv karticu Ati theater 550 Pro, ta ima hardverski mpeg2 encoder, mada dobar dvd rekorder ostaje opcija

Pa iskustva sa stranih foruma kažu da je važno koja je marka,čak dotle da je bolji dobar vhs rec od lošijeg dvd rec.Svi koje lično poznajem a zainteresovani su za kupovinu dvd rec neznaju da narežu disk u neru ili nemaju komp.

Najednostavnije i najbolje je prebaciti analogni materijal u digitalni preko DVD-rec., veruj mi probao sam sve nacine koji postoje, ali preko samostalnog dvd-recordera ja najbolje. Kupio sam ShockWave S1 za 190 evra i radi kao "singerica". Pozdrav

Najednostavnije i najbolje je možda za tebe,za mene je to ograničavajuće.Meni trebaju različiti izlazni formati za obradu tog videa,dvd autoring.Najbolje rešenje je pod jedan ozbiljna karta,pa onda a/d konvertor,dv kamera,bolja tv karta,vivo grafička.Ko zna i tv karta može da bude zadovoljavajuća i po meni sigurno bolja od dvd snimača.

Pa, dobro sa dvd rekorderom se nareze na dvd rw, a onda se naknadno obradi na kompu i nareze u kom formatu hoces. Da li shokwave S1 reze na rw diskove?

Da, kao sto rece Carloss, nareze se na disk i posle se na racunaru prebaci u bilo koji format, uradi bilo kakav edit, authoring... sve sto moze da se uradi sa snimcima dobijenim na opisane nacine preko a/d konvertora, vivo i tv kartica... moze i ovako, ali mnogo jednostavnije (jednostavniji proces "konvertovanja u mpeg"). Onaj ko koristi DVD rekorder, zna o cemu pricam ;)

carloss je napisao(la):
Da li shokwave S1 reze na rw diskove?

Reze na +RW diskove. Minus jok. Doduse, nisam probao, ali kad u uputstvu navode DVD+-R i DVD+RW, nema ni potrebe da probam ;) Ionako su cene diskova iste :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Vidim da ste vas dvojca na nivou apsolutnih početnika i ako to tako posmatramo dobro radite i samo napred.

Ako cu da budem "profesionalac" i da samom sebi namerno otezavam posao, misleci na hiljadu stvari pri capture-u, radije cu da budem "apsolutni pocetnik", proces capture-a svedem na najmanje mogucih komplikacija, a postprodukciju i obradu radim i dalje "profesionalnim" alatima kao i ti :D :p

Pozdrav!
MrBigJump.gif

taner je napisao(la):
Najednostavnije i najbolje je možda za tebe,za mene je to ograničavajuće.Meni trebaju različiti izlazni formati za obradu tog videa,dvd autoring.Najbolje rešenje je pod jedan ozbiljna karta,pa onda a/d konvertor,dv kamera,bolja tv karta,vivo grafička.Ko zna i tv karta može da bude zadovoljavajuća i po meni sigurno bolja od dvd snimača.

Taneru najbolje je prvo konvertor pa onda tv karta. Zasto?

1. Zato sto sa dobrim konvertorom putem firewire i na slaboj masini moze bez problema da se prebaci kaseta(zauzece procesora do 10%).

2. Zato sto se koristi firewire veza, koje je mnogo brza od PCI magistrale.

3. Ne trebaju ti nikakvi drajveri. Cak i programce kao sto je Win Dv moze da se iskoristi za capture.

4. Konfor u radu. Radi se sa DV avi materijalom koji je kolko znate mnogo lagodniji za rad.

Mana je jedino njihova cena. Mada je u inostranstvu jeftinije nego kod nas.

Ovim ne zelim da obezvredim tv kartice. Sve zavisi kako ko radi. Nekome tv karta od 30 eura zavrsava posao, a nekome A/D konvertor od 300 eura.

Ja lepo pozajmim video recorder od druga (jer moj loše radi), priključim na TV karticu, ubacim VHS u video i pustim play, stisnem snimanje u svom PVR-u, i eto, gotov posao, i sve to u DVD kvalitetu. Samo je sad otišao u vojsku pa moram da čekam.

Nismo se razumeli,pročitaj još jednom po redu.Kada sam napisao ozbiljna karta nisam mislio na tv kartu nego na neku canopus,matrox kartu ili pinnacle za po kući.Naravno da je sa dv avi lakše raditi u ozbiljnijim programima i rezultat je kvalitetniji video .Dv avi video je inače isto mpeg-2 samo manje komprimovan.Što se tiče konvertera možeš za te pare koliko košta konverter da kupiš neku sony dv kameru sa s-video ulazom i radiš isti posao ništa manje kvalitetno.Mislim da sam ti to jednom ovde i napisao kada si pitao,tada si ti još radio sa pctv karticom,pa si prešao na leadtek pvr i bila ti je extra...sve pamtim kolega ;)

Generalno, ja jesam pocetnik, ali dosta i znam o ovome. Uglavnom meni sve ovo treba za kucnu upotrebu, a ne da se profesionalno bavim time i da nekom naplacujem usluge digitalizovanja vhs snimaka i slicno. Mislim da recimo canopus koji kosta, koliko sam shvatio, oko 300 evra ne daje toliko bolji kvalitet snimka od recimo dvd rekordera za 190 evra, pa mozda i od kvalitetne tv kartice za 80 evra. Mislim da taj visak para nije proporcionalan i visku kvaliteta. Meni je bitno da moze da mi uradi mpeg-2 format bez drop frejmova, i da ne dodje do desinhronizacije slike i tona. A to, cini mi se moze i sa tv karticom.

Mozda je malo offtopic, ali ako nemas puno tog materijala koji zelis da prebacujes mozda je mnogo bolja i pametnija ideja da se obratis nekom ko to zna i ko se time bavi, da ti prebaci to sto ti treba. Cene ovakvih usluga nisu visoke, a cesto mogu da ti ustede izgubljeno vreme, a mozda i novac u ulozeni hardver i/ili opremu koju ces iskoristiti jednom ili dva puta...
U svakom slucaju razmisli

Nameravam da se bavim time malo vise od jednom ili dvaput, ali opet ne profesionalno, zato i ne bih uzimao matrox ili canopus koji sluze samo za to, nego tv karticu ili dvd rekorder koji bi mi sluzili i za druge stvari

Dobro receno carloss(za canopus). U tvom slucaju jedna dobra tv kartica bi odradila taj posao. Recimo Leadtek winfast PVR 2000 daje najbolju sliku koju sam video od svih tv kartica. Jeste da kosta oko 100 eura ali za to vredi dati te pare. Em mozes da skidas sa VHS-a em imas Tv kartu i radio. Svakako je bolja od Leadtek winfast experta i to mnogo puta.

Poslednja izmena:
Niko nije tebi rekao da kupuješ karticu od 1000€,samo sam poredjao po redu šta bi koristo a ti prema potrebama i mogućnosti izaberi.Upravo to i govorim da je tv karta najjeftinije i zadovoljavajuće rešenje pre nego dvd rekorder a da je dv kamera kao konvertor najbolje rešenje za dat novac.

Znaci, ove nove dv kamere imaju video in, audio in

Pazljivo sam procitao sve napisano.Mislim da ako vec nemas DV kameru sa PAL ulazom i mislis da se time bavis vise puta, definitivno pre kupovine TV kartice razmotri kupovinu neke capturing karte.One su napravljene samo za to i jako dobro rade svoj posao_Od jeftinijih modela pogledaj neki Pinnacle AV/Dv (mislim da se tako zove) ili staru dobru - polovnu DC 10+.Ponekad je ima u oglasima sa cenom od 80-100e.Prednosti su sto rade capuring hardverski u avi formatu, dobijes i softver za montazu sa njima i na kraju izvezes u koji god hoces format...Pozdrav i puno srece u kupovini cheers

Vrh Dno