Šta je novo?

za pametnije od mene :|

Lappy

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2005
Poena
675
Nije mi jasno sledece:

- konacno mi kao wireless provajder ( u Barajevu za neki objekat ) dodeli kao javni IP, ali :trust:

Konfiguracija je sledeca: OvisLink AP sa dva LAN-a, na jedan ide racunar, na drugi satelitski risiver sa LAN-om (moze se zanemariti sto je risiver, isto kao da je racunar..)

Dobio sam IP koji je kao javni za risiver i mogu da mu pristupim spolja, preko tog IP-a (195.252.xx.xx) , sto je normalno.

Medjutim risiver ima skriptu koja updatuje IP (dakle IP sa kojim izlazi na net) preko servisa www.dyndns.org , a izlazi sa IP-em njhovog MikroTika ili sta li je, znaci sa IP-jem cele mreze.

To ne kontam, kako mu pristupam, a on nije na tom IP-u itd :trust: sta su oni uradili onda?

Ako ima neki poznavalac wireless mreza, AP-ova, Mikrotikova i svega toga, help :bottle:

dao ti je privatni IP, ali je forwardovao potrebne portove, tako da, for all intents and purposes, kao da imas javnu, mozda?

Poslednja izmena:
Taj ovislink, koji je model? Da li je to samo Access Point ili je u isto vreme i ruter? Sta je to "njihov mikrotik"? Verovatno su, ko sto rece sale99, samo forwardovali potrebne portove sa te adrese na IP tvog dreamboxa, ko bi ga znao sad ovako napamet... Lepo ti iskljuci tu skriptu koja radi update adrese (inadyn??), da ne pravi zbrku, jer koliko vidim dobio si fiksni IP. Samo daj taj IP majstoru koji te povezuje na gbox, i bice sve kako treba ;-) Ako treba jos neko objasnjenje, javi se na private.

Ovislink je VL-5460, nije ruter

Ja sam majstor koji povezuje na gbox :p

Nisu forvardovani portovi, znaci IP sa kojom cela wifi mreza izlazi na net je 195.252.118.xxx , a dreambox-u je dodeljena 195.252.83.xx

I FTP, telnet, mogu da pristupim direktno kroz 195.252.83.xx. Znam da inadyn ne treba, ali svejedno to sto zbunjuje je da inadyn odradi update na 195.252.118.xxx . Probao sam svakako da idem na taj dodeljeni IP direktno a i da ga rucno unesem na dyndns ..

Naravno, zanemario bih nelogicnosti da radi ono sto gbox treba da radi, a to ne radi, ne dolazi do njega saobracaj na potrebnom UDP portu

Poslednja izmena:
kod mene je otprilike slicna situacija.dakle moj provajder koristi isto mikrotik koji igra ulogu rutera. ima jednu javni IP adresu koja je staticna a njegovi korisnici su podeljeni u 4 grupe hotspota (podmreze) koje se medjusobno ne vide,a svi izlaze na internet sa tom adresom.U okviru tih 4 hotspota korisnici dobijaju dinamicke IP adrese preko DHCP-a

Vrh Dno