Šta je novo?

za korisnike acer 5315

Jer si probao ovaj novi bios, jer ukljucuje sada fan kada se probudi iz hibernacije?

probao sam, zato sam i napisao, radi sve normalno, netreba ti vise epower management i sl....
intalirao sam i kubuntu 8.04 i tamo sve sljaka :)

Poslednja izmena:
A znate li hoce li flashovanje da radi iz Win XP-a ?

Konacno da ne skidam te acer power podrske,i sam procesor se manje greje a radi kuler i posle stndby,uradih ga na xp sa sp1 bez problema jedino sto treba vratiti hd interfejs na ide jel ga prebaci u onaj drugi ahci ili sl. mod.

@Joshefin: radi, provereno
@Panco: brze ( bar teoretski) bi radio da si podigao win u ahci....

Pretpostavljam da je brzi ali vidim da je komplikacija da se osposobi pa me i mrzelo da pokusavam a nista posebo ne radim

probao sam, zato sam i napisao, radi sve normalno, netreba ti vise epower management i sl....
intalirao sam i kubuntu 8.04 i tamo sve sljaka :)

i kakva je podrska sto se tice drivera,mislim na ubuntu 8.04?

inace i ja sam flashovo bios na 1.34,nisam primetio da se nesto manje greje,samo da je stabilniji na visim temperaturama,takva su opazanja bar za sada!

pozdrav
blacky

instaliras os i koristis ;-).
5315 je potpuno podrzan u ovoj ver. (8.04).
btw.greska u ranijim ver. bios-a je bila da fan nije hteo da se upali kada lap "izadje" iz standby i sleep mod-a. za pravilan rad fan-a je bilo potrebno instalirati acer-ov utility (power management) tako da je bilo nemoguce koristiti bilo koji os osim viste ( kasnije xp-a).

Poslednja izmena:
instaliras os i koristis ;-).
5315 je potpuno podrzan u ovoj ver. (8.04).
btw.greska u ranijim ver. bios-a je bila da fan nije hteo da se upali kada lap "izadje" iz standby i sleep mod-a. za pravilan rad fan-a je bilo potrebno instalirati acer-ov utility (power management) tako da je bilo nemoguce koristiti bilo koji os osim viste ( kasnije xp-a).

ma da ja nisam ni obracao paznju,koristio sam XP i tek kad su pocele vrucine poceo da zeza!
lepa vest,znaci komplet drivere ima u 8.04! super :D

nego kad si vec tu,da li radi i AHCI mod diska pod ubuntom,i jos jedno pitanje :D
kako se krece radna temperatura na CPU kod tebe,evo recimo kod mene dok ovo kucam 61 C,a kad ga opeteretim ide i do 67C!

poz
blacky

ahci radi pod ubuntu-om ;-). sto se temperature cpu-a tice merio sam sa speed fan-om kod mene se krece izmedju 50-55c .fan pali na 55c.
btw. ajd` izmeri sa speed fan-om pa da uporedimo.

Poslednja izmena:
ahci radi pod ubuntu-om ;-). sto se temperature cpu-a tice merio sam sa speed fan-om kod mene se krece izmedju 50-55c .fan pali na 55c.
btw. ajd` izmeri sa speed fan-om pa da uporedimo.

evo bas instalirao kod mene se trenutno krece izmedju 55-58C,a u stanu mi je 26,5 :mad: ne opterecen komp....

ali opet nesto mi smrdi tu,imam tu novu verziju biosa(1.34),gledao sam ranije da su temperaturnu tablu za paljenje fana kreirali jos u 1.31,ali kod mene cini mi se tu nesto ne funkcionise kako treba,kao da se desava neka kolizija....ili sta vec da sistem WinXP nesto brlja ako je to moguce,mada racunam da je onaj ko je pravio vodio racuna da bios ima visi prioritet...inace u sistemu i acer alatima nemam nigde nikakvu opciju za podesavanje fana itd... cak pri velikim temperaturama oko 68C,ne cujem da potera fan na maximum...testiracu jos malo....pa cu javiti sta se desava....

poz
blacky

Nesto tu kod tebe nije kako treba, meni fan pali na 50C i pri orthosu nikada ne prelazi 56-57 stepeni. Temprerature merim CoreTemp-om, inace imam instaliran XP SP2, onaj Acer PowerManagment kao i najnoviji bios.

@blacky
i netreba da imas nikakvu opciju za podesavanje fana, sa v1.34 bios-om ti netreba ni epower util. ranije dok fan nije radio kako treba lap se gasio zbog pregrevanja bas na 68c. mozda su kreirali tablu za paljenje fana jos u 1.31 ali nije radila (probao sam sve biose kako su izlazili od v.1.26, tek sa v1.34 funkcionise).
@deksi10
epower? pogledaj koliko ti na hardu zauzima hiberfile.sys ;)

Prilozi

• sp.fan.png
    sp.fan.png
    13 KB · Pregleda: 85
epower? pogledaj koliko ti na hardu zauzima hiberfile.sys ;)

Zauzima skoro 1GB :)

Cemu sluzi taj fajl uopste, po nazivu bih rekao da tu cuva podatke prilikom hibernacije ili tako nesto?

@blacky
i netreba da imas nikakvu opciju za podesavanje fana, sa v1.34 bios-om ti netreba ni epower util. ranije dok fan nije radio kako treba lap se gasio zbog pregrevanja bas na 68c. mozda su kreirali tablu za paljenje fana jos u 1.31 ali nije radila (probao sam sve biose kako su izlazili od v.1.26, tek sa v1.34 funkcionise).
bas sam testirao,zatvorio sam sve rupe i i izduve na laptopu,bar kolko sam mogao sa dve ruke i 10 prstiju i pokrenuo one programe sto sluze za grijanje CPU-a :D
gura do ravno 70C i tu pocne da pada....do 67C,a fan kao da neko turira,malo da gas pa se smanji,pa gas pa se smanje obrtaji i tako ukrug...kao da ima neka kolizija izmedju OS i Biosa kod mene....
videcemu jos sta se desava!

Zauzima skoro 1GB :)

Cemu sluzi taj fajl uopste, po nazivu bih rekao da tu cuva podatke prilikom hibernacije ili tako nesto?

upravo tako, koristi se za hibernaciju. medjutim ako nekoristis hiber. jedini nacin da oslobodis 1gb na hardu je da uninstaliras epower...

Izasao novi BIOS 1.40 za 5315 !!! Navalite narode, dosta je stvari sredjeno koliko vidim.

Poslednja izmena:
Ima li sanse da se omoguci hdmi izlaz na ovaj model?

Nazad
Vrh Dno