Šta je novo?

Zašto Windows 7?

Učlanjen(a)
02.03.2005
Poena
650
Od juče mi je u računaru nova (i opet polovna) konfiguracija, sa novim operativnim sistemom (Windows 7 umesto XPa) i već sam zažalio što sam odlučio da pređem. Nemam ja ništa protiv 7ice (na poslu je koristim već preko pola godine i stvarno sam zadovoljan), ali kod kuće to nije kao što sam zamišljao. U prevodu - već problemi. Stari računar (AMD 2.2GHz 32bit, 2GB DDR, X800XT AIW, X-fi i RAID 2x40GB) je verno služio, bez BSOD-a i ikakvih sistemskih nestabilnosti, pošto verujem da je XP do sada već jako ispeglan sistem.

Nov računar mi je MSI ploča sa AMD 780G čipsetom (i integrisanom grafikom), AMD x2 4400+, 4 GB DDR2 800, 2 x 250GB RAID0 i Creative X-fi Xtreme Music zvučna i već imam brdo problema:
- zvučna mi stalno baca BSOD-e u sistemu :S:
- pola nekih podešavanja koje sam u XPu imao ovde nemam (prvo je što sva napredna podešavanja koja Creative nudi sada ne mogu da nađem nigde)
- drajveri za starije komponente (Mustek skener, web kamerica itd)..

Računar ne koristim za igrice (svakako ne najnovije), već za rad u Office paketu, Photoshopu, Capture NX-u, za internet i ostale 2D stvari, da li postoji opravdan razlog zbog kojeg bih trebao da pređem na Windows 7, sem ograničenja od 3.25GB upotrebljive memorije i novog fensi izgleda? Kakva je situacija sa Windows XP 64-bit? Kakva bi situacija bila ako bih sutra odlučio da stavim quad core umesto x2 na XP-u?

Hvala vam na savetima kojih znam da će biti u izobilju :D

Pa ako vec imas toliko problema, onda nemas razloga za prelazak. Instaliraj 64-bitni XP i videces sva 4GB.

Razlog zbog kojeg sam pristao da (probam da) pređem na Win7 je to što sam čuo priče da Win7 bolje radi sa novim hardverom. Ako ostanem na XP, da li ću izgubiti deo performansi ili naprednih mogućnost računara/komponenata?

Meni je 7-ica u odnosu na xp veliki napredak ali moras da vodis racuna o komponentama i driverima za njih, nisam imao problema ni sa jednom komponentom i radi savrseno za sada. UI je daleko bolji a sva podesavanja koja si imao u XP-u imas i ovde i nalaze pod istim opcijama kao i u XP-u. Glavna impresija mi je stabilnost sistema.

Poslednja izmena:
- zvučna mi stalno baca BSOD-e u sistemu :S:
- pola nekih podešavanja koje sam u XPu imao ovde nemam (prvo je što sva napredna podešavanja koja Creative nudi sada ne mogu da nađem nigde)

Za bsod nije kriv Windows 7, već tupavi Creative drajveri, hardver znaju da naprave, ali su im drajveri slaba strana. Ne znam da li si skinuo drajvere sa Creative stranice za Windows 7, ili su instalirani samo oni generički koje W7 ima?

Creative Sound Blaster X-Fi series driver 2.18.0015

Imaš i noviju beta verziju (probaj bolje njih, verovatno su nešto ispravili u odnosu na prethodnu verziju):

Creative Sound Blaster X-Fi Series Driver (Beta)

Edit: baš lepo od Creative, ne može ni link da se ostavi ka drajverima, dakle stvarno su daveži. Treba da tražim zaobilazni put do linka. :D

Poslednja izmena:
To je prepisana moja mašina, s tim što imam 2GB rama, i mogu ti reći moja su iskustva sasvim suprotna.
Ako koristiš tu mašinu za to što si naveo, izbaci zvučnu, kad već imaš odličan čipset u tom smislu (integrisanom)... i reši se glavobolja sa drajverima.

I ta druga "nova"masina nije bas u cvetu mladosti pa su problemi najverovatnije zbog toga.

^ Nop,Creative pravi cuda,i moja stara zvucna je izletela ko iz topa,non stop je brljala...

Zašto Windows 7?

Zato sto Windows 8 jos nije izasao :D

Kupi neku Asus Dg zvucnu i neces i mati problema sa bsod.

Upravo to, stavio sam najjeftiniji Xonar (DG) na 64-bitnu 7-icu pred godinu dana i nikad ni "p" od problema ... bilo kakvog. Creative je za mazohiste, to kažem kao neko ko je imao Creative prije Asusa.

Poslednja izmena:
Ja sam do skora imao Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio, i nikakvih problema nisam imao sa tom karticom.

Vrh Dno