Šta je novo?

Zašto MTS-ov ruter ima posebne izlaze za internet i TV boks?

ibogi

Zapažen
Učlanjen(a)
29.05.2024
Poena
5
Pitanje iz naslova. MTS-ov ruter ima četiri eternet izlaza, od kojih su dva za internet a dva za televiziju. Zašto? Da li je moguće izlaz za televiziju i za internet idu kroz istu žicu?

Zato što su oni tako setovali.
I nije moguće sa ovim setovanjem da ide sve kroz jednu žicu, a verovatno su ovako postavili upravo da ne bi sve išlo kroz jednu žicu.

Pitanje iz naslova. MTS-ov ruter ima četiri eternet izlaza, od kojih su dva za internet a dva za televiziju. Zašto? Da li je moguće izlaz za televiziju i za internet idu kroz istu žicu?
Zato što IP televizija kod MTS-a komunicira na Layer 2 po OSI modelu. To obezbeđuje bolji odziv (brža "promena kanala") i komunikaciju bez grešaka što je jako bitno za ugdno gledanje televizije. Portovi za internet su Layer 3 i tu je komunikacija daleko sporija sa mnogoooooooooo većim delay-em. Prenos mnogo više kasni i rezultati variraju u zavisnosti kako je realizovana komunikacija i kako je napisana aplikacija. Prenos IP televizije preko Layer 2 je superiornije rešenje što se kvaliteta tiče od svih ostalih sistema koji su na Layer 3.

Zato sto je ADSL zatvorena mreza a internet nije.

Da bi napravio da ti sve ide kroz istu žicu kupi upravljivi svič i na njemu sve možeš da podesiš, a naravno sve druge uređaje bodeš u njega, to jest možeš samo izlaze od mts modema.

Da li je moguće izlaz za televiziju i za internet idu kroz istu žicu?
Zaboravih da odgovorim na ovo. Moguće je, ali kao što je rekao @s4m3m4n, za to treba managed switch koji podržava 802.1Q VLAN/PVID. Ali, moraš da razumeš da iz MTS routera i dalje moraš da povežeš 2 LAN kabla. Jedan za internet i jedan za IPTV. Oba idu u switch. Njih treba tagovati različitim VLAN tagovima. Kad to uradiš, odatle imaš nekoliko opcija.

Jedan port na tom switch-u može da "nosi" i IPTV i internet preko jednog LAN kabla, ali na drugom kraju tog kabla moraš da imaš uređaj koji je takođe VLAN aware i podržava PVID. A tu opet imaš nekoliko opcija.

a) - Još jedan managed switch sa VLAN/PVID podrškom na kojem ćeš odrediti koji port je IPTV a koji je internet.
b) - Wireless access point koji podržava VLAN na kojem ćeš napraviti odvojene SSID-ove za IPTV i Internet.
c) - Wireless access point koji podržava VLAN na kojem ćeš napraviti jedan SSID koji sadrži oba taga.
d) - ...itd...itd.

Ja sam kod mene sve IPTV uređaje povezao wireless-om. Do svakog access pointa ide jedan LAN kabl koji nosi i IPTV i internet. Najbolje je da napišeš šta ti je krajnji cilj da bi mogli preciznije da te posavetujemo jer su mogućnosti beskrajne.

Ne radi čovek u NASA.
1. verovatno nema više od dva tv tako da je mala verovatnoća da mu treba proširenje tih portova
2. možda je potrebno proširenje portova za računare u kojem slučaju je dovoljan običan switch. Ne znam da li je i dalje moguće da se ti portovi promene u internet.
Apsolutno nepotrebno da ide kroz jednu žicu iako bi za krajnjeg korisnika to bilo jednsotavnije da ne mora da razmišlja. Dovoljno je dobro sve obeleženo i dokumentovano tako da ipak može da se snađe čovek gde se šta gura.

Ne radi čovek u NASA...
Ako bi mogli da se suzdrižimo od ovakvih komentara, to bi bilo super.

Sve što je napisano, bilo da je jednostavno ili komplikovano, nije samo za pokretača ove teme, već i za ostale članove kojima ovakve informacije mogu biti od koristi. A šta je njemu potrebno, sačekaćemo da se čovek javi i izjasni. Nema potrebe nagađati i lupati u prazno.

Slazem se, ali ipak je pokretac teme glavni akter i predmet pomoci pa bi cela diskusija trebalo da ide u pravcu tog clana.
Iako su tvoji postovi nesumnjivo ispravni i ja vrlo cenim tvoju posvecenost forumu, a takodje si i meni pomogao savetima, u ovom konretnom slucaju bih rekao da je korak ili cak dva dalje od originalnog pitanja i mogucnosti korisnika.
Sve mi izgleda kao da covek hoce da ubode novi uredjaj poput konzole u port koji mu fali.
A to da smo stigli do granice mogucnosti bez novog javljanja OP, to stoji 100%.

For completness,

mts iptv-a sa kojim sam ja imao iskustva je bio odvojeni multicast saobracaj, i to je bilo veoma podlozno greskama tj. gubicima paketa u odnosu na unicast IP, narocito na bakru (adsl), jer nema retransmit paketa, a ni buffer.

2. možda je potrebno proširenje portova za računare u kojem slučaju je dovoljan običan switch. Ne znam da li je i dalje moguće da se ti portovi promene u internet.
Moguće je da se promene portovi. Koliko se sećam, grupisani su u dve grupe. Jedna za net, druga za iptv. Ja sam jednom stavio da mi 3 porta budu za net, jer sam imao jedan TV, a trebalo mi više LAN portova za net.
Takodje može uz pomoć 2 splitera sa Aliexpressa da podeli jedan kabl na 2 sa po 4 parice od kojih bi jedan radio kao IPTV, a drugi za net do 100mbit/s. Mada ne preporučujem ovo ukoliko ne mora.

Hvala svima na odgovorima. Ruter mi je kod izlaza, i odatle idu tri ethernet kabla, jedan za internet, jedan za telefon i jedan za televiziju. Ako bih hteo jos jedan televizor, morao bih da hakerisem ovako kako ste vi opisali, srecom to nije slucaj. Bio sam znatizeljan, samo to.

Ali, moraš da razumeš da iz MTS routera i dalje moraš da povežeš 2 LAN kabla. Jedan za internet i jedan za IPTV. Oba idu u switch. Njih treba tagovati različitim VLAN tagovima. Kad to uradiš, odatle imaš nekoliko opcija.
Tako može, ali tako ne mora. A i besmisleno je voditi dva kabla izmedju dva uredjaja, a po oba kabla tagovani paketi u različitim VLAN-ovima.

Apsolutno mogu oba VLAN-a da idu kroz isti (jedini) kabl. E sad, potrebno je više znanja i razumevanja da bi se to namestilo. Potrebno je prekonfigurisati MTS ruter. Za onaj Huawei Hxxxxx-6T postoji i uputstvo tu negde na forumu.

И имати само 100Мбит проток?

Tako može, ali tako ne mora. A i besmisleno je voditi dva kabla izmedju dva uredjaja, a po oba kabla tagovani paketi u različitim VLAN-ovima.
Pošto vidim da se odlično razumeš, zamolio bi te da ovo objasniš nama koji se ne razumemo.
Apsolutno mogu oba VLAN-a da idu kroz isti (jedini) kabl.
Gde si ti video da je neko napisao da 2 ili više VLAN-a ne mogu da idu kroz isti kabl?
E sad, potrebno je više znanja i razumevanja da bi se to namestilo.
Da li imaš ti to znanje i da li bi bio ljubazan da ga podeliš sa nama ?
Potrebno je prekonfigurisati MTS ruter. Za onaj Huawei Hxxxxx-6T postoji i uputstvo tu negde na forumu.
Daj link.

Gde si ti video da je neko napisao da 2 ili više VLAN-a ne mogu da idu kroz isti kabl?
Ti si napisao da iz MTS rutera moraju da idu dva kabla, jedan za internet, jedan za IPTV i da ih treba tagovati razlicitim VLAN-ovima.

Nazalost, nemam vremena za pravljenje uputstava niti za pretragu foruma. Od mene za sada samo informacija da to moze posto sam to licno tako sebi namestio pre skoro dve godine i od tada ne diram. Ne secam se kako izgleda konfiguracija Huawei rutera, znam da ima neki password sa tackom na kraju (ima na forumu), znam da u konfiguraciji ima neku listu servisa gde su IPTV i internet bindovani za neki port, pa neki port treba otkaciti odatle, a dodati ga na drugom mestu u neki vlan binding gde se i upise lista vlanova koji da prodju kroz taj port tagovani. Onda se taj trunk port doceka na upravljivom svicu i vlan-ovi se ponovo razdvoje.

Pisem napamet jer se em ne secam tacno, em nisam kod kuce da pogledam konfiguraciju.

И имати само 100Мбит проток?
Ne, naravno. Ako je meni bilo upuceno pitanje.

Јел? Колики проток постижеш?

Oko 400 Mb/s u downlinku koliko se secam. Nisam proveravao davno. Bilo je dvesta i nesto kad sam potpisivao ugovor, pa su nesto ubrzavali skoro, pojma nemam.

Колики проток постижеш на каблу са 4 жице од 8 колико је потребно за преко 100Мбит?

Колики проток постижеш на каблу са 4 жице од 8 колико је потребно за преко 100Мбит?
Pobrkao si. Mi ne govorimo o fizičkom razdvajanju parica u LAN kablu. Mi govorimo o VLAN-ovima.

Moraju posebni izlazi jer je takva konfiguracija operatora. Međutim, na optici se ne opterećuje protok, jer ga ima dovoljno da opsluži internet i televiziju. A/VDSL tehnologija je specifičnija i koristi se ukupan opseg koliki je moguć da linija postigne. 4mbps je svakako rezervisano za IPTV i kad se oslobodi STB iz rutera, povećava se brzina interneta. To je suštinska razlika.

Pobrkao si. Mi ne govorimo o fizičkom razdvajanju parica u LAN kablu. Mi govorimo o VLAN-ovima.
Неко је раније постовао како је из два порта спровео у један кабл, за нет и иптв, на крају опет за два уређаја. Тиме раде и нет и тв али макс 100Мбит.

Znam. Ali to nije elegantno rešenje. To je budženje u kojem od jednog 1Gbps kabla, praviš dva 100Mbps kabla. VLAN omogućava da kroz isti taj kabl bez problema guraš 800-950Mbps net + IPTV.

Капирам али сам онда помешао решења. Не свиђа ми се 100М решење, зато и куцкамо сада.

Ti si napisao da iz MTS rutera moraju da idu dva kabla, jedan za internet, jedan za IPTV i da ih treba tagovati razlicitim VLAN-ovima.

Nazalost, nemam vremena za pravljenje uputstava niti za pretragu foruma. Od mene za sada samo informacija da to moze posto sam to licno tako sebi namestio pre skoro dve godine i od tada ne diram. Ne secam se kako izgleda konfiguracija Huawei rutera, znam da ima neki password sa tackom na kraju (ima na forumu), znam da u konfiguraciji ima neku listu servisa gde su IPTV i internet bindovani za neki port, pa neki port treba otkaciti odatle, a dodati ga na drugom mestu u neki vlan binding gde se i upise lista vlanova koji da prodju kroz taj port tagovani. Onda se taj trunk port doceka na upravljivom svicu i vlan-ovi se ponovo razdvoje.

Pisem napamet jer se em ne secam tacno, em nisam kod kuce da pogledam konfiguraciju.

Ne, naravno. Ako je meni bilo upuceno pitanje.
Ovako je i kod mene, sva 4 lan su samo za internet, isti uređaj! Može i tv ovako ukoliko imate i onaj njihov extender povezan, srednji lan na extenderu je rezervisan za IPTV!
To je sve radilo do pre mesec dana otprilike kod mene, ali nema razloga da ne radi idalje! Ne mogu da potvrdim jer od pre mesec dana sam prešao na box 2 pa nemam više njihovu tv.

Nazad
Vrh Dno