Zato što IP televizija kod MTS-a komunicira na Layer 2 po OSI modelu. To obezbeđuje bolji odziv (brža "promena kanala") i komunikaciju bez grešaka što je jako bitno za ugdno gledanje televizije. Portovi za internet su Layer 3 i tu je komunikacija daleko sporija sa mnogoooooooooo većim delay-em. Prenos mnogo više kasni i rezultati variraju u zavisnosti kako je realizovana komunikacija i kako je napisana aplikacija. Prenos IP televizije preko Layer 2 je superiornije rešenje što se kvaliteta tiče od svih ostalih sistema koji su na Layer 3.Pitanje iz naslova. MTS-ov ruter ima četiri eternet izlaza, od kojih su dva za internet a dva za televiziju. Zašto? Da li je moguće izlaz za televiziju i za internet idu kroz istu žicu?
Zaboravih da odgovorim na ovo. Moguće je, ali kao što je rekao @s4m3m4n, za to treba managed switch koji podržava 802.1Q VLAN/PVID. Ali, moraš da razumeš da iz MTS routera i dalje moraš da povežeš 2 LAN kabla. Jedan za internet i jedan za IPTV. Oba idu u switch. Njih treba tagovati različitim VLAN tagovima. Kad to uradiš, odatle imaš nekoliko opcija.Da li je moguće izlaz za televiziju i za internet idu kroz istu žicu?
Ako bi mogli da se suzdrižimo od ovakvih komentara, to bi bilo super.Ne radi čovek u NASA...
Moguće je da se promene portovi. Koliko se sećam, grupisani su u dve grupe. Jedna za net, druga za iptv. Ja sam jednom stavio da mi 3 porta budu za net, jer sam imao jedan TV, a trebalo mi više LAN portova za net.2. možda je potrebno proširenje portova za računare u kojem slučaju je dovoljan običan switch. Ne znam da li je i dalje moguće da se ti portovi promene u internet.
Tako može, ali tako ne mora. A i besmisleno je voditi dva kabla izmedju dva uredjaja, a po oba kabla tagovani paketi u različitim VLAN-ovima.Ali, moraš da razumeš da iz MTS routera i dalje moraš da povežeš 2 LAN kabla. Jedan za internet i jedan za IPTV. Oba idu u switch. Njih treba tagovati različitim VLAN tagovima. Kad to uradiš, odatle imaš nekoliko opcija.
Pošto vidim da se odlično razumeš, zamolio bi te da ovo objasniš nama koji se ne razumemo.Tako može, ali tako ne mora. A i besmisleno je voditi dva kabla izmedju dva uredjaja, a po oba kabla tagovani paketi u različitim VLAN-ovima.
Gde si ti video da je neko napisao da 2 ili više VLAN-a ne mogu da idu kroz isti kabl?Apsolutno mogu oba VLAN-a da idu kroz isti (jedini) kabl.
Da li imaš ti to znanje i da li bi bio ljubazan da ga podeliš sa nama ?E sad, potrebno je više znanja i razumevanja da bi se to namestilo.
Daj link.Potrebno je prekonfigurisati MTS ruter. Za onaj Huawei Hxxxxx-6T postoji i uputstvo tu negde na forumu.
Ti si napisao da iz MTS rutera moraju da idu dva kabla, jedan za internet, jedan za IPTV i da ih treba tagovati razlicitim VLAN-ovima.Gde si ti video da je neko napisao da 2 ili više VLAN-a ne mogu da idu kroz isti kabl?
Ne, naravno. Ako je meni bilo upuceno pitanje.И имати само 100Мбит проток?
Pobrkao si. Mi ne govorimo o fizičkom razdvajanju parica u LAN kablu. Mi govorimo o VLAN-ovima.Колики проток постижеш на каблу са 4 жице од 8 колико је потребно за преко 100Мбит?
Неко је раније постовао како је из два порта спровео у један кабл, за нет и иптв, на крају опет за два уређаја. Тиме раде и нет и тв али макс 100Мбит.Pobrkao si. Mi ne govorimo o fizičkom razdvajanju parica u LAN kablu. Mi govorimo o VLAN-ovima.
Ovako je i kod mene, sva 4 lan su samo za internet, isti uređaj! Može i tv ovako ukoliko imate i onaj njihov extender povezan, srednji lan na extenderu je rezervisan za IPTV!Ti si napisao da iz MTS rutera moraju da idu dva kabla, jedan za internet, jedan za IPTV i da ih treba tagovati razlicitim VLAN-ovima.
Nazalost, nemam vremena za pravljenje uputstava niti za pretragu foruma. Od mene za sada samo informacija da to moze posto sam to licno tako sebi namestio pre skoro dve godine i od tada ne diram. Ne secam se kako izgleda konfiguracija Huawei rutera, znam da ima neki password sa tackom na kraju (ima na forumu), znam da u konfiguraciji ima neku listu servisa gde su IPTV i internet bindovani za neki port, pa neki port treba otkaciti odatle, a dodati ga na drugom mestu u neki vlan binding gde se i upise lista vlanova koji da prodju kroz taj port tagovani. Onda se taj trunk port doceka na upravljivom svicu i vlan-ovi se ponovo razdvoje.
Pisem napamet jer se em ne secam tacno, em nisam kod kuce da pogledam konfiguraciju.
Ne, naravno. Ako je meni bilo upuceno pitanje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari