Šta je novo?

Zašto je mnogima bitna velika brzina UPLOAD-a?

• Začetnik teme [ZoNi]
  • Datum pokretanja
Z

[ZoNi]

Guest
Gledam onu temu o povećanju brzine Neta kod SBBa i kukanje kako je upload mali... To me podstaklo na pitanje:

Zašto vam je upload toliko bitan?

Ja imam SBB i ADSL, oba 1024/128. Koristim Net za download (prilično!), slušam net radio stanice, relativno često audio/video četujem, prilično često šaljem osrednje velike mailove (2-5MB). Vrlo retko mi se desi da pomislim da bi mi odgovarao brži upload, a često pomislim kako bih voleo da mi je brži download...

Pa recimo za FTP upload (sajtova, ili nekih drugih podataka), za slanje velikig mailova, za torrentovanja (privatni trackeri)... To stoji, tu bi odgovarao ljudima upload od par megabita, ali kad neko kuka što je 384, a nije 512, e onda stvaaarno.... Koja je razlika, i zar je primjetna?

Ping u igrama, upload fajlova, torrents, slanje E-maila sa većom količinom slika ili nekog drugog sadržaja....ma kakvo ti je ovo pitanje?! :d Čini mi se po tvojim postovima da koristiš download u 95% slučajeva i pokušavaš da nam objasniš da to možemo i mi i da nam pored toga upload nije ni potreban. Ima dosta toga u download-u, ali nešto je i u upload-u :D. Evo jednog primera. Drugar je bio na Telekom adsl-u i zajedno igramo jednu igru na jednom serveru skoro svaki dan ili noć. I ja i on smo imali pakete 1024/128 s tim što sam ja na kablu i ping mi je bio bolji za oko 15ms. Pored toga ping je stalno varirao od 50ms do 350ms i meni i njemu u isto vreme. Onda je on uzeo iptv kod telekoma i povećali su mu upload na 512kb. Od tog dana je njemu ping konstantno zakucan na 53ms i nema variranja, a kod mene po starom. :zgran:

Poslednja izmena:
Ha ovo me podseca na onaj citat da bi 640kb rama trebalo da bude dosta za sve..

Meni treba zbog toga što vrlo često šaljem ogromne mailove, na stranu ping i torrenti.

Meni kad skypujem sa zenom definitivno fali jaci ul (sad imam 192).... druga stvar su torrenti za koje mi definitivno ni 1/2 nije dovoljno |)) a ovih 15:1 da ne pominjem

U poslednjih godinu dana sam uploadovao FTP-om oko 80GB... o da, treba mi.

Moje mišljenje je da najviše kukaju ljudi koji koriste torrente, ali to prikrivaju navodnim uploadom sajtova i korišćenjem u poslovne svrhe.
Ne kažem da nam ne treba veći upload, ali budite iskreni i ne sakrivajte se iza lažnih razloga.
Ne uploaduje se kompletan sajt svaki dan, ne uploaduje se velika količina slika svaki dan, ne šalju se masovno ogromni mejlovi svaki dan.Ko to radi nema šta da traži na ADSL-u, za njega je drugi vid konekcije.

nemam komentara na ovo pitanje, i nemogu da verujem da nam SBB ovo radi, sve pohvale za povecanje download ali za upload pogubno za sve nas

Poslednja izmena:
Za igre najvise, dobar upload je u vecini slucajeva bitniji od downloada..

Čini mi se po tvojim postovima da koristiš download u 95% slučajeva i pokušavaš da nam objasniš da to možemo i mi i da nam pored toga upload nije ni potreban.
Ništa ja ne objašnjavam, ovaj topik sam otvorio, da bi meni bilo objašnjeno! ;) Eto, online igara se uopšte nisam ni setio... Hvala za podsećanje :)

Za mene je bitan zbog:

- FTP-a
- Velikih e-mailova
- Slanja fajlova preko VPN-a (odnosno rad preko VPN-a moze biti nocna mora ako je upload los)

Brz upload kao i dobar upstream kanal su bitni i zbog pinga za on-line igranje i odziva sajtova...

Poslednja izmena:
Online igre kao razlog? Da li je neko pratio uopšte koliko podataka tu prolazi? Igrao sam WoW na 256/64 bez ikakvih problema, sada igram EVE Online na 2 megabita sa 384k uploadom i opet nemam nikakvih problema.

Edit: cozmo je dao jedini validan razlog za dobar upload.

Poslednja izmena:
Ima ljudi kojima zaista treba dobar UL, ali činjenica je da većina njih kuka na UL samo da bi se pravila pametna u društvu i da bi imali razlog da pljuju po nečemu :)...

Online igre kao razlog?
Naravno...ja dadoh objašnjenje gore. Ne znam koliko čega prolazi, ali znam da kako sam menjao pakete i uzimao one sa većim uploadom, ping je bio sve manji i stabilniji. Inače je u pitanju igra Operation Flashpoint, ako to nešto znači. Dok sam igrao na mom prvom adsl telekom paketu 256/64 ping mi je bio i 600-800ms u nekim trenucima. Zbog toga sam morao da idem na paket 512/128, jer mi je to onda smanjilo ping i delimično stabilizovalo. Potom sam prešao na SBB zbog boljeg pinga i povoljnije ponude koja se desila u Septembru 2008.

btw @ZoNi Odlična tema

Poslednja izmena:
Da li postoji online igra kod koje upload veci od 256 kbit/s pravi ikakvu razliku?
Ne pitam za ping, nego bas za upload (ping moze biti odlican i sa 128 kbit/s).

Online igre kao razlog? Da li je neko pratio uopšte koliko podataka tu prolazi? Igrao sam WoW na 256/64 bez ikakvih problema, sada igram EVE Online na 2 megabita sa 384k uploadom i opet nemam nikakvih problema.

Edit: cozmo je dao jedini validan razlog za dobar upload.

Dobro nisi stavio i Travian i Poker master ;) Da bi bio domacin u nekoj igri (recimo SF IV) moras da imas dobar upload, za dosta igara je tako koje ne koriste dedicated servere..

EDIT: 384 je ok, ali 128 je smesno

@nothingam

Naravno, za vecinu je potrebno, kad si domacin.

Poslednja izmena:
Ne kacim na uplodujem svaki dan ali kad ocu da okacim nesto od ~50 mb ne zelim da cekam 3 sata
ej to je 50mb a ne 5GB.

Kao sto ces videti iz ovog topica upload je mnogima bitan.
tako da Vecina koja kuka im je potreban upload .Niko nece ispasti pametan zbog toga.Mozda neki pokusavaju ali verujem da su u manjini.
Meni nije jasno sta ce vam toliki download . Pa ne , ozbiljno, cemu 20 mb ? kad ces stici da pogledas preslusas procitas sve sto skines ?
Aha
ne skidas non stop ali kad skidas zelis da se skine sto pre

E pa i ja tako isto kad uplodujem nesto zelim da se zavrsi sto pre , a kolko ga cesto koristim to je moja stvar.

Poslednja izmena:
Hvala. Zaboravio sam na hostovanje igara, jer sam na umu imao pre svega MMO igre :)

Ne kacim na uplodujem svaki dan ali kad ocu da okacim nesto od ~50 mb ne zelim da cekam 3 sata
ej to je 50mb a ne 5GB.

Ok, nemoj sad bas da preterujes, nije ti upload 50 kbit/s pa da ti treba tri sata :)
Sa 384 kbit/s ti za 50 mb treba oko 20 minuta.
Sa 512 kbit/s ti treba oko 15 minuta.

Ova razlika nije toliko bitna osim ako upload ne radis po ceo dan, nego to radis recimo jednom dnevno :)

Ali neki ranije navedeni razlozi su sasvim validni u smislu zahteva za povecanje uploada.

Poslednja izmena:
Hvala. Zaboravio sam na hostovanje igara, jer sam na umu imao pre svega MMO igre :)

Ok, nemoj sad bas da preterujes, nije ti upload 50 kbit/s pa da ti treba tri sata :)
Sa 384 kbit/s ti za 50 mb treba oko 20 minuta.
Sa 512 kbit/s ti treba oko 15 minuta.

Ova razlika nije toliko bitna osim ako upload ne radis po ceo dan, nego to radis recimo jednom dnevno :)

Ali neki ranije navedeni razlozi su sasvim validni u smislu zahteva za povecanje uploada.

"Ne radim to jednom dnevno nego jednom u 20 godina "
Ali to nemenja stvari uopste

za 3 sata
to je figurativno kao i ovih 20 godina gore :)

To ko kad neko radi za 100 evra i ocekuje povisicu a direktor mu spusti platu na 95 evra.
Ovaj jadnik dodje da se zali a direktor mu kaze : Ma ova razlika nije toliko bitna ... sta je 5 evra

Ili jos mnogo bolji primer ovo za platu je ipak los.

Turisticka agencija.
Krecu na put koji inace treba da traje 4-5 sati.
Posle 20 sati oni su stigli.
Vodič se izvinio i rekao kad se budu vracali icice boljim i modernijim autobusom.
Vracaju se oni , proslo 21h i oni tek tad stižu.
Putnici pocinju da se zale.
Ustaje vodic i pita ih : KOliko ste putovali kad smo isli?
putnici u glas : 20 sati
Vodic : Sad cemo putovati 21 h jel vam ta razlika bas toliko bitna ,koliko cesto putujete svaki dan ili jednom godisnje?
Vodic dodaje : I sad imate klimu i tv u boji i 2 wca u autobusu .Ta klima i tv su najbitniji a ovih sat vremena gore na to se zale samo ovi sto oce da ispadnu pametni.Kao bitno im je sto smo putovali sat vremena duže a putuju jednom u 10 godina .Ima par vas koji stvarno zurite jer imate nesto zakazano i slicno al ostali se sigurno samo prave pametni i zele da pljuju po agenciji.

I turisticka agencija koja je put koji inace traje 4-5 sati presla za 20 sati pa onda za 21 sat( sa klimom i tvom) ispada upravu jer putnici putuju jednom godisnje i ta razlika od 1 sat ( realno gledano 16 sati) nije bitna plus su dobili tv i klimu gratis.

Mislim da nije tesko izvuci poentu i da je moj razlog veoma validan.

Poslednja izmena:
Meni licno nije bitan upload...ne igram online,ne koristim P2P,ali zato koristim usenet:) trenutni upload je 128,a imao sam i 256.Uglavnom kad uploadujem nesto to su slike i realno mi ne treba vise.E sad mene zanima,oni koji bi voleli veci upload, koliko zapravo mesecno uploaduju i da li bi im odgovarao recimo brzi upload al' ogranicen na odredjenu kolicinu podataka recimo,znaci da nije flat :trust:

updown.jpg

Razumeo sam ja tvoju poentu odma, ali je na ovoj temi vrlo bitno da se precizno govori jer ljudi ce dobiti pogresne ideje i krenuce opet pljuvanje, kukanje i slicno :)
Stvar je u tome da je SBB trenutno najbolji internet provajder u Srbiji. Svi bismo mi voleli da imamo net kao u nekim drugim zemljama, ali dok do toga dodjemo proci ce jos vremena. Medjutim ne moze se zanemariti cinjenica da je u prethodnih pola godine doslo do velikog poboljsanja (sa 512/64 na 1.5/128 za najslabiji paket).
Takodje, istina je da je jedan mali broj ljudi kojima je prioritet upload zakinut ukidanjem paketa sa 512 kbit/s uploadom, ali to je jasna poruka SBB-a: ovaj deo trzista nas ne zanima iz nekog nama poznatog razloga, potrazite srecu kod drugog provajdera.
Ovo svakako izgleda bahato sa njihove strane, jer svi bismo voleli sto veci izbor u pogledu raznovrsnosti paketa. Stvar je u tome da oni bolje znaju od tebe ili mene zasto su to uradili. Ipak je to privatna firma koja sama odgovara za svoje poslovne poteze i ulozeni kapital, pa im odatle i pravo da odaberu poslovnu politiku za koju smatraju da je za njih najbolja. Najvaznija stvar u svemu ovome je da je konacno doslo vreme da velika vecina korisnika ima izbor izmedju ADSL-a i nekog kablovskog operatera.

Znao sam da cete se prebaciti odma na drugu temu.
Sbb jeste najbolji . Ali i da je najbolji na svetu ovde se prica zasto je meni i jos mnogima potreban veliki upload
To sam objasnio .
rekao si da mi razlog nije validan zato sto je izmedju 15-20 mala ralzika
Ova prica je bila da ti objasnim da je to VELIKA razlika .
ZNaci nema veze sa sbbom ni u kom kontekstu. - ozbiljno ova izmisljena prica nije imala nameru da pokaze da je sbb los ili bilo sta oko sbba
vec da pokaze da je pogresno gledati 20-15=5

Poslednja izmena:
Za remote desktop, kad pristupam računaru koji je na adsl-u, i koji ima samo 128k uploada. Sporo je... Džaba što ja imam X Mbita downloada, kad sam ograničen njegovim uploadom.

Ok, sorry za offtopic.
Ali ja ne mogu da poverujem da ti uzimas 1024/512 za iste pare za koje dobijes 3/384 (ili koji vec beshe u tom cenovnom rangu) zbog tog razloga koji si naveo (povremeni upload fajlova od 50 mb).
To je jednostavno neracionalno. Razumem ljude koji hostuju igre, razumem one koji rade ftp upload relativno cesto, razumem cak i one kojima treba za seed na torentima.
Ako ti radish upload fajlova od 50 mb cesto pa zato birash paket 1024/512 onda razumem i tebe. Ali ako to radish jednom u tri dana, i pri tome se odlucis za taj paket umesto, recimo, 3/384....e to ne mogu da shvatim da me ubijesh :)

Poslednja izmena:
np :)

Pa bas je u tome poenta .
Vodic nije mogao da svati zasto se zale za 1 sat vise kad putuju jednom godsinje.

Mozda neces verovati ali ima ljudi koji ne mogu da shvate sta ce ljudima internet
Ja razumem njih i tebe sto ne mozete da shvatite ali to ne znaci da nama ne treba veci upload ili da nasi razlozi nisu validni.
Ja najozbiljnije neshvatam ljude koji imaju 6 pari patika/cipela. Meni su 2 para oduvek bili dovoljni. Ali nikad necu reci da nikome ne treba vise od 2 para zato sto ja ne shvatam :)
Naravno kao i ti i mnogi ovde uvek cu pitati : A sta ce vam ? ali ne u kontekstu ne treba vam nego u kontekstu : zanima me :)

Poslednja izmena:
Ok, slazem se. Ali onda se postavlja pitanje validnosti te potrebe.
Evo da sad ja dam jedan primer.
Npr. ja volim da nosim majice velicine XXXXL iako sam visok 185 i tezak 80 kg.
Ako odem kod nekog proizvodjacha i uputim mu zahtev da izbaci XXXXL seriju proizvoda oterace me u tri lepe.
Medjutim, ako se skupi 1000 ogromnih ljudi kojima stvarno treba XXXXL majica jer u manju velicinu ne mogu da stanu, i odu kod tog istog proizvodjacha, on ce sigurno razmisliti dobro o lansiranju te linije proizvoda.

U tome je razlika da li ce se pritisak na provajdera za povecanje uploada izvrsiti navodeci potrebe iz kojih se jasno vidi da je upload usko grlo tih potreba, ili ce se navesti potreba koja je neki extremni sluchaj (npr. kad ja trazim XXXXL ili kad ti hoces 512 umesto 384 da bi radio relativno mali upload jednom u par dana). :)

Zasto ovaj Zoni uvek postavlja neka pitanja kao da.... okej sta god da napishem mozhe da se smatra uvredom, ali choveche... zashto ti imash potrebu da spavas ?

Nazad
Vrh Dno