Šta je novo?

zaštita (dual boot)-linux=internet, windows=sve ostalo

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
evo ovako pošto planiram da uradim dual boot pošto sutra izađe ubuntu, hteo bih da pitam da li je dovoljna zaštita windowsa ako ubuntu koristim za internet a windows za sve ostalo (ne mogu bez abbyy fine readera, igara...)
e sad ako pretpostavimo da mi nije uključen antivirus, windows update... (non stop nešto skida a imam internet koji plaćam po utrošenom protoku) da li može da se windows zarazi preko linuxa?

Ne može.

Ako ti treba samo i isključivo za net, bolja varijanta ti je da ubuntu digneš na virtuelnoj mašini koja na net izlazi preko NAT-a, i onda koristiš internet iz nje. Em nema reparticionisanja, em se prebacuješ između Windowsa i Ubuntua trenutno.

Od besplatnog softvera za virtuelne mašine biraj između Sun VirtualBox-a i VMware Playera.

Poslednja izmena:
Moja preporuka ti je da windows koristis samo za igre, a linux za sve ostalo.

slazem se sa milosem... jedini razlog sto jos imam windows je sto mislim da ce mi se neka igra jos igrati, pa cu kupiti graficku i bootovati windows...

Pa itekako mozes da se zarazis,ako recimo skines neki program za windows sa interneta koji ima neki maliciozni kod u sebi,linux ti nece javiti da ne instaliras to na windows.Jos ako koristis krekovane igre,onda ni ne pomisljaj da neki AV softver nemas instaliran.

slabo ce pomoci AV programi za krekovane igre. imaju oni sajtovi gde moze crack da se skenira gomilom av programa, ali je i to daleko od dobrog resenja.
mozda da probas da igras (manje zahtevne) igre pod virtuelnim pc-em, gde crack nece imati pristup internetu kao ni ostatku sistema.
ne zaboravi da iskljucis glupi autorun

a da instalira linux pa da dize win preko npr virtual boxa ili nesta slicno posto ne znam da li ima za linux

pa to sam mu i ja predlozio, ali coek verovatno oce ultra-3D-najnovije igrice a to ce tesko ici preko vboxa (mada kao odskora imaju i 3D).

Stavi Linux i instaliraj WINE.
Zatim instaliraj DX u Linux (moze malo duze da potraje ali prodje na kraju) i instaliraj igru koju zelis pa probaj.
Ja sam uspesno pokrenuo Borderlands na laptopu koji ima NVidia 8600GT iz Ubuntua. Ponekad je potrebno i kopiranje pojedinih DLL-ova iz Windows/System foldera u folder gde je igra.

Instalacija DirectX-a u Wine često stvori više problema nego što reši. To bi trebalo raditi samo kada se napravi posebna instanca Wine-a ta to, uputstva se mogu naći na netu.

to za posebne instance svakako vazi. mislim da bi svaki veci program trebalo odvojiti u njegov 'win(e)dows'.
ionako tih par osnovnih dll-ova malo zauzima na hdd-u (pa nije steta sto se dupliraju), a sve lepo ide u svoj poddirektorijum i lako se 'deinstalira'

Vrh Dno