Pa vidi ja sam kontao da ti ganjas nesto u rangu Maximusa, posto si to spominjao, a UD5H je jos jeftinija od njih. Z97X Gaming 5 kosta otprilike isto kao i UD5H, a jedina prednost joj je podrska za 4-way Crossfire ili SLI, sto je po meni suludo, i vjerovatno nikad neces kupiti vise od 2 grafike, a i ta jedna koju imas je zvjer. UD5H je na drugu stranu daleko stabilnija za overclock jer ima 16 power faza za razliku od Gaming 5 koja ima samo 8. Takodje UD5H ima 2 mrezna kontrolera. Dakle bez ikakvog razmisljanja je UD5H bolja ploca.
Dalje, Sabertooth izgleda sexy, ima skoro indenticne hardverske specifikacije, mozda malo bolji onboard zvuk, i zatvorena je. Nekom je ovo plus, nekom minus. U principu je teze raditi sa njom zbog tih poklopaca, mada mogu da se skinu. Generalno Gigabyte ima malo kvalitetnije ploce. Cijena im je takodje slicna, tako da ti je ovdje stvar licne preference/izgleda/whatever.
Asus Z97-A takodje moze fino odraditi posao, mada o ovoj najmanje znam, spada u medium-high range Asusovih ploca, i kosta oko 15-20 evra manje od Sabertootha i UD5H. Svakako su Sabertooth i UD5H kvalitetnije, i bolje za OC.
Ne znam sta tacno ganjas, sta ces sve mjenjati i koliki ti je budzet, ako planiras jos neku grafiku ili neki drugi upgrade, ustedi koji dinar na ploci i uzmi Z97-A, ako mjenjas samo plocu i oces nesto kvalitetno na duze staze, UD5H je the way to go.