Šta je novo?

Z97 ploca do 23000din

eufrat

Slavan
Učlanjen(a)
23.04.2008
Poena
405
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1
Planiram u skorije vreme da predjem na LGA1150 socket i trazim neku finu Z97 plocu koja ce to sve lepo da temelji. U oko mi padaju Asus Z97-PRO (177e), MSI Z97 Gaming 7 (186e), Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK (192e) i Asus ROG Maximus VII Hero (190e). Sta mislite o njima, jel i dalje ide ona stara koliko para toliko muzike ili?

Sabertooth Mark 2 ili Maximus VII Hero(5 god. vs 3 god. garancije, TUF vs ROG). Imao sam Mark 2, odlična ploča.

Od jeftinijih, Asus Z97-A ili neka ASRock Z97 u tom cenovnom rangu (130e).

U Emmi-ju je Sabertooth Mark 2 19000din, jel' to ok cena? Ekstra mi je što daju 5 godina garancije.

Trenutno su kod nas jake cene generalno.
Kad sam je ja kupovao pre nekih 5-6 meseci, koštala je 16.800 din.
Sa obzirom da je sada VII Hero 23-4 hiljade i 19 hiljada za Mark 2 je ok cena.

Da ponovo kupujem, ne bih dao više od 120-130e za Z97 ploču. Ako neki primerak procesora hoće na 4.5-4.6GHz, moći će to i na ploči od 120e, isto kao i na nekoj od 200+e.

Asus Z97-A je sasvim dovoljna ili bilo koja druga sa sličnom cenom.

Opet ću ponoviti, razmisli o nekom ASRock Z97 modelu do 120-130e, a razliku u novcu preusmeri za bolje napajanje ili grafičku npr.

Edit: Sad videh da imaš Seasonic i R9 290 :)

Bez obzira, uvek može u nešto pametnije da se uloži, dobar CPU kuler npr.

Poslednja izmena:
Napajanje uzeo pre par meseci (Seasonic G650 80+ Gold), a grafičku još letos (Sapphire R9 290 Tri-X OC), tako da sam tu miran :) Pogledaću taj Asus Z97-A.

Evo tekst s' xbr foruma tj šta drugi kažu/misle.

Pa vidi ja sam kontao da ti ganjas nesto u rangu Maximusa, posto si to spominjao, a UD5H je jos jeftinija od njih. Z97X Gaming 5 kosta otprilike isto kao i UD5H, a jedina prednost joj je podrska za 4-way Crossfire ili SLI, sto je po meni suludo, i vjerovatno nikad neces kupiti vise od 2 grafike, a i ta jedna koju imas je zvjer. UD5H je na drugu stranu daleko stabilnija za overclock jer ima 16 power faza za razliku od Gaming 5 koja ima samo 8. Takodje UD5H ima 2 mrezna kontrolera. Dakle bez ikakvog razmisljanja je UD5H bolja ploca.

Dalje, Sabertooth izgleda sexy, ima skoro indenticne hardverske specifikacije, mozda malo bolji onboard zvuk, i zatvorena je. Nekom je ovo plus, nekom minus. U principu je teze raditi sa njom zbog tih poklopaca, mada mogu da se skinu. Generalno Gigabyte ima malo kvalitetnije ploce. Cijena im je takodje slicna, tako da ti je ovdje stvar licne preference/izgleda/whatever.

Asus Z97-A takodje moze fino odraditi posao, mada o ovoj najmanje znam, spada u medium-high range Asusovih ploca, i kosta oko 15-20 evra manje od Sabertootha i UD5H. Svakako su Sabertooth i UD5H kvalitetnije, i bolje za OC.

Ne znam sta tacno ganjas, sta ces sve mjenjati i koliki ti je budzet, ako planiras jos neku grafiku ili neki drugi upgrade, ustedi koji dinar na ploci i uzmi Z97-A, ako mjenjas samo plocu i oces nesto kvalitetno na duze staze, UD5H je the way to go.

Razmisli mozda i o ASRock Z97 Extreme6, jeste da je skuplja... Razlog zasto ti je preporucujem je sto poseduje mocni superbrzi M2 X4 slot. Sabertooth koliko vidim uopste nema M2, dok se Gigabyte drzi starih i poprilicno sporijih X2 slotova. Ovo ti govorim zato sto je vreme superbrzih M2 PCIE SSDova pred nama i sto mi za par dana stize.

Kingston-CES-Hyper-X-Predator-M.2.jpg
:tap::tap::tap:

Naravno moze to da se resi i kroz PCIE adapter, ali Z97 cipset u nekim slucajevima ima problema prilikom butovanja sa takvim resenjem.

sabljarka,ili neki extreme asrock,ako se nadje po lepoj ceni.m.2 je gimick,ne vredi otpisivati plocu samo zbog toga,nacekacemo se dok se unormale cene.

Nazad
Vrh Dno