Šta je novo?

Z-5500 + Realtek

Ribizla

Cenjen
Učlanjen(a)
04.05.2010
Poena
169
Imam problem u ovoj kombinaciji. Realtek chipset je 889A, OS Win7 x64. Zvucnici imaju sporadicno pucketanje kada su vezani preko optike i resenje je koriscenje drajvera R2.20 - svi noviji prave isti problem. Posto sam odavno odustao od ideje da ce Realtek tu nesto resiti, a kupovao bih novu plocu negde posle novogodisnjih praznika, zeleo bih da vas pitam za vasa iskustva u vezi sa Realtekom kao i novim VIA integrisanim kartama.

Skupi 3000 dinara , kupi Asus Xonar DG, i prestani da se patiš sa Realtek-om. Grehota je da z-5500 teraš na integrušama.

Sličan problem. Moje rešenje je da kao ja kupiš Asus Xonar DG i nema glava da te boli.

Zamenom matične ne bi ništa dobio u tom pravcu.

Avaj ne, niste me razumeli. Necu ja menjati plocu zbog toga, a i ovo resenje sto imam je ok. Planiram kupovinu novog racunara i pitam kako sad stvari stoje sa Realtek-om i VIA integrisanim zvucnim kartama, kako bih napravio bolji izbor pri kupovini ploce.

Inace sto se tice kvaliteta zvuka sa integrisanim Realtek-om i R2.20 drajverima - tu je sve veoma zadovoljavajuce. Od 386 racunara sam imao Sound Blaster 2.0, pa SB 16 dugo dugo, pa nVidia Soundstorm, pa sad ovu i mogu vam reci da sam bas iznenadjen kvalitetom integrisanih karti u danasnje vreme. Za ono za sta meni treba ovo ne da zavrsava posao, nego je i previse.

Osim za bitstream DD&DTS signala integrusu ne treba koristiti ni za sta drugo! SIstem poput Z-5500 trazi kvalitetniji izvor, kako za analogni ulaz tako i digitalni.

Avaj ne, niste me razumeli. Necu ja menjati plocu zbog toga, a i ovo resenje sto imam je ok. Planiram kupovinu novog racunara i pitam kako sad stvari stoje sa Realtek-om i VIA integrisanim zvucnim kartama, kako bih napravio bolji izbor pri kupovini ploce.

Inace sto se tice kvaliteta zvuka sa integrisanim Realtek-om i R2.20 drajverima - tu je sve veoma zadovoljavajuce. Od 386 racunara sam imao Sound Blaster 2.0, pa SB 16 dugo dugo, pa nVidia Soundstorm, pa sad ovu i mogu vam reci da sam bas iznenadjen kvalitetom integrisanih karti u danasnje vreme. Za ono za sta meni treba ovo ne da zavrsava posao, nego je i previse.

Gledas stvari iz jako loseg ugla. Sta god da kupis od ploca, razlika u integrusama je maksmum 15%. Na sistem koji ti zelis to da zakacis, nijedna integrusa:
1. nece dati dovoljno jak output
2. nece dati dovoljno kvalitetan zvuk

Ako zelis da slusas bilo sta na Z-5500 moraces da kupis zvucnu karticu, vec su ti preporucili da uzmes Asus Xonar.

Kad covek vec kupuje plocu, zar mu nije bolja varijanta ploca sa ditigalnim izlazom pa pretvaranje u analogni prepustiti Z5500 dekoderu?

Naravno morace da kupi dodatni kabl za povezivanje, opticki ili koaksijalni :)

Vec imam vezano sve preko optike i kao sto rekoh skroz sam zadovoljan kvalitetom zvuka reprodukcije. Samo pitam za iskustva sa stabilnoscu drajvera kod integrisanih karti.

Hvala Psycho za razjasnjenje - konacno neko sa razumevanjem.

Vec imam vezano sve preko optike i kao sto rekoh skroz sam zadovoljan kvalitetom zvuka reprodukcije. Samo pitam za iskustva sa stabilnoscu drajvera kod integrisanih karti.

Hvala Psycho za razjasnjenje - konacno neko sa razumevanjem.

Nista druze, u istoj sam dilemi bio, tjs slicnoj jer je ova moja poluintegrisana kartica. Ono kratko vreme koliko sam ih testirao rade super zato sto je digitalni u stvari neobradjeni signal i kartica treba samo da salje taj sirov signal, a da dekoder u zvucnicima to obradi i pretvori u analogni zvuk, znaci kvalitet samog izvora zvuka nije bitan uopste, samo kvalitet dekodera. Naravno da bolji dekoder imaju bolje (skupe) zvucne kartice. :wave:

Naravno, bolje je digitalno slati, tj. bitstrimovati zvuk na z-5500 dekoder. Inace, samo da informisem da taj bitstriming ima svoja ogranicenja, za DTS 1.5mbit zvuk, a za DD 640kbit. Tako da ako eventualno neko hoce da slusa zvuk visoke rezolucije npr. preko 2mbit-a, onda mora da ide preko analognih izlaza, ma koliko neki smatrali da su DAC na integrusama uzasni, to bas i nije tako.

ma koliko neki smatrali da su DAC na integrusama uzasni, to bas i nije tako.

Kao sto i licno kad nesto kazem, vezano za audio, pomenem da je to po mom ukusu i misljenju a da drugi ne mora da deli misljenje reci i slicno.
"Iako drugi smatraju da dac na integrusi nije dobar, ja smatram da jeste."
Iz licnog iskustva smatram da je dac u Z-5500 bolji od onog sa integrusa.

Kupim danas Z-5500 i povezem ih na SB live (Win 7, KX driveri ) zvuk... prosecan.
Sutra idem da uzmem opticki kabel i da povezem integrusu sa ploce i zvucnike. Nadam se da ce zvuk biti bolji. Ako ne, da li ima svrhe uzimati Xonara posto vidim ovde da ima suprotnih misljenja i za i protiv.

Naravno da ima.

Ja sam moje nekadasnje Z-5500 drzao analogno, a imao sam i coax kabl preko koga sam probao digitalnu konekciju. U principu nisam mogao da cujem neku primetnu razliku u zvuku, jedino sto me je uzasno nervirano kod digitalne konekcije je to sto se javljala neka distorzija u odredjenim pesmama. Izgleda da je redirekcija losa i da je neki deo bass-a isao i na satelite. Najvise sam to osetio u pesmi Rain - Madonna. E sada ne znam da li je to mozda do same X-Fi karti ili sta vec ..

Nazad
Vrh Dno