Z-5500 prednji levi i desni sateliti se cuju slabije

bojanh

HGST Deathstar
Učlanjen(a)
26.08.2008
Poruke
544
Poena
18
Nakon visednevnog testiranja i isprobavanja, utvrdio sam da problem dolazi od vufera, tj od onog pozadi dela gde se bodu crni/crveni kablovi za svaki satelit pojedinacno.
Prvo sam mislio da je problem do zvucne kartice ili do softvera i pogresnog podesavanja itd, medjutim nije.
Recimo centralni, kao i oba zadnja satelita imaju zvuk identicne jacine, a prednji levi i desni se cuju bar 30-40% slabije kad radim "Test".
Isprobao sam i menjanje mesta, tj promenu zica crno/crvene , centralni sam ubo na mesto prednjeg levog, a taj isti sam ubo na mesto centralnog i sad se centralni slabo cuje, a prednji levi se cuje extra...dakle od vufera, tj te jedinice pozadi koja je zaduzena za zvucnike, odatle dolazi problem, da li je tu nesto oslabilo ili sta vec, pojma nemam.

Da li se neko susretao sa ovakvim problemom, da mu je jedan ili vise zvucnika jednostavno oslabio vremenom?

Ovo mogu delimicno da resim softverski tako sto prednji levi/desni stavim na 100% volume, a ostale na 60%, mada bih radije da se to popravi kako treba (ako je uopste do toga kvar).
 

vladat1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poruke
5,492
Poena
83
I moj šurak ima identičan problem, kada je zamenio ploču. Prvo smo pokušavali da kupimo zvučnu karticu Asus DX, ali pošto nam teže ide, sada gledamo da nabavimo neki risiver 5.1 ili neki kućni bioskop DVD - BR . Javiću ti šta smo na kraju odradili.

Koju imaš zvučnu karticu ?
Da li ti se problem javio sada ili je još do ranije?

Jedan moj kolega sa ovog foruma je rešio problem ubacivanjem nove zvučne karice.
 

bojanh

HGST Deathstar
Učlanjen(a)
26.08.2008
Poruke
544
Poena
18
Ovako, do pre nedelju dana sam imao Z97 plocu za intela i na njoj Audigy 4 PCI slot.
Predjem na Tomahawk MSI B450, ali nisam mogao da ubodem Audigy 4 posto Tomahawk ima samo PCI-E x1 slot, pa sam kupio X-Fi Titanium koja je maltene po kvalitetu kao i Audigy 4.
Ali se uopste ne secam da li sam taj problem imao ranije, vec sam igrom slucaja pre neki dan stojao pored prednjih zvucnika i jedva sam ih cuo, znaci bukvalno cujem vise zadnje zvucnike nego prednje i tek kad sam odradio Test, onda sam uvideo da se jedva cuju.
Probao sam izvaditi X-Fi i koristiti samo integrisanu, isti problem.
Z5500 na daljinskom imaju svoj poseban test nevezano za zvucnu i opet isti problem, tako da...99% sam siguran da problem dolazi od vufera, tj od njegove jedinice za zvucnike na koju se ubadaju zice, jer kao sto rekoh, ako neki drugi zvucnik ubodem na crno/crvene rupe od prednjeg levog/desnog, onda se oni slabo cuju.


Ajde neka on pojaca zvucnike na bar 4-5 kockica i neka pritisne Test na daljinskom pa da vidi jel ima identican problem...a koji zvucnici se kod njega slabije cuju, jel probao isto zamenu mesta kao i ja ?
 

doggmania

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poruke
1,991
Poena
48
A kad stavi stereo x2 tj 4 +1 jel i dalje rade slabije?
 

bojanh

HGST Deathstar
Učlanjen(a)
26.08.2008
Poruke
544
Poena
18
Da, kad stavim Stereo X2 i kad odradim Test zvuka, onda mi se cuju samo zadnji zvucnici kao Front Left i Front Right.
A jos jednu stvar sam primetio kod vufera, to je zujanje s vremena na vreme, kao kad prodjete pored trafo stanice pa cujete blago zujanje...to se desava sigurno vec godinu-dve dana, da li je to neki znak da je pojacalo u vuferu oslabilo ?
Probao sam zvucnike ubosti na posebnu uticnicu da budu odvojeno od kompa, to nije nista pomoglo.

edit: uh koja sam ja budala, izgleda sam otkrio do cega je problem.
na kontrolnoj jedinici z5500, ima da se podesavaju podeoci za subwoofer, center i surround.
kod mene je subwoofer bio na 50%, a center i surround na 100%.
sad sam sve vratio na 50% da bude isto i evo zvuk je potpuno jednak.
ono sto je zanimljivo je to da surround ne pojacava prednje leve desne i zadnje leve desne, nego samo zadnje zvucnike...zar to treba da bude tako, zar ne bi trebalo da pojacava sva 4 zvucnika ?
 
Poslednja izmena:

doggmania

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poruke
1,991
Poena
48
Zujanje je uglavnom svima mana nekom jace nekom manje. Transformatorski most je u pitanju (valjda se tako zove), Ako krene jos jace da se cuje da zuji bas to je to.
 

phantomr

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.11.2003
Poruke
881
Poena
18
Imao sam problem sa z 5500, odjednom su zvučnici počeli da krče...
Ustanovilo se da je problem sa onom kontrolnom jedinicom, majstor je uspeo da zameni neki deo, i proradilo je, i danas super rade.
Ta centralna jedinica se dosta zagreva, i kada kliknete na dugme power off, on i dalje daje struju i greje se ta kontrolna jedinica.
 
Vrh Dno