Alexandar je napisao(la):
Tvoj post stvarno ima veze sa thread-om 🙁
Ima posredno, samo ti to ocigledno ne kapiras... Da bi skratili verovatnu debatu, odmah cu ti reci: tvoje pitanje je suvisno, na njega se ne moze dat nikakav "nov" ili "genijalan" odgovor. Pa svima nam je valjda jasno zasto je situacija takva...
OK, ti si ocajan sto ne mozes da nadjes "Xaser Alu Thermaltake" kuciste. A sta mislis, koliko ljudi u ovoj zemlji ima isti problem? Troje? Petoro? Samo ti? Ponuda na nasem trzistu preslikava njegovo stanje. A ono je takvo kakvo je. I slicno je svuda na svetu. Trazi se hardver sa najboljim odnosom cena/performanse. Pomenuto kuciste ni na Zapadu ne mozes da nadjes u svakoj radnji (ne znam odakle ti ideja da je u nasem "okruzenju" nesto narocito bolje?). A domacim uvoznicima ne pada na pamet (sto je i logicno) da uvezu 1 primerak monstruozno skupog kucista (a i jedan komad "necega" je suludo uvoziti, iz vise razloga; eventualno ako nesto dobiju kao uzorak...), i da gledaju u pasulj da li ce se javiti neki "Aleksandar" koji zeli da kupi bas njega. Uostalom, sve moze da se nabavi za pare. Da ga bas toliko zelis, nabavio bi ga na ovaj ili onaj nacin... Samo, budi iskren, da li si spreman da platis cenu "ezoterije"?
Naravno, ti ces reci "Ali kako bas nijedna firma da ga uveze?". Pa, mozda ga i je uvezla, samo ti nisi uspeo da pronadjes koja je to firma... Ali ne verujem. Pomirimo se sa cinjenicom da mi kaskamo bar 5 godina za "razvijenim" svetom u ovom, racunarskom domenu. A o prihodima, i da ne govorimo. Ne verujem da vise od 5% domacinstava u YU poseduje racunar. Dakle, on prvo treba da postane normalna pojava u kucama, kao video, pa tek onda se dolazi u fazu da ljudi pocnu da uocavaju razlike izmedju racunara. Ili preciznije: ko je od vas, kada je kupovao prvi PC, uopste razmisljao o modelu kucista?
Sto je najgore, nije problem samo ezoterija...Ja vec dva meseca pokusavam da iskopam neki gf4 ti4200 vivo. Nisam se bas ubio od trazenja, ali nije ni da nisam pokusavao. One Leadteke sam propustio, nakon toga tisina. Nista. A ova kartica definitivno ne spada u "ezoteriju"...
Verovatno ce se i kod nas uskoro pojaviti firme "specijalizovane" za skup hardver, ali tek onda kada bude postojalo dovoljno interesenata koji ce davati 150-200 eura za kuciste. No njih, ocigledno, jos uvek nema u tolikom broju...
I da konacno dodjem do poente: moj licni stav je da je besmisleno opterecivati se takvim stvarima. Izmedju sedenja u kuci, u cetiri zida, pored fancy kucista, i odlaska u Egipat (ili bilo gde drugde) na provod i zezanje, znajuci da kuci imam racunar sa "prosecnim" kucistem, uvek cu izabrati ovo drugo.
Uostalom, nisam jedini u ovom threadu koji je postovao van konkretne teme i pisao o Egiptu & KonTikiju; a i pola postova u njemu je manje-vise "jedan red". Tako da mi stvarno nije jasno zasto si uzeo bas mene da prozivas...