Šta je novo?

YU trziste

Alexandar

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
709
Jedna stvar mi nije jasna oko YU trzista hardware-a, proslo je 2 godine, neke promene su se u drustvu desile a situacija na trzisu i dalje stoji u mestu, prodaje se i dalje ono sto je najjeftinije i eventualno neki mainstream hardware, a nekih egzotika (boljih kulera, okruglih kablova, modifikovanih kucista, jacih napajanja) nema ili ima tek na kasicicu. Trziste definitivno postoji za ove stvari, ali su prodavci i dalje lenji. Kada sam pitao ljude u PCCentru zasto ne uvezu neko Xaser Alu Thermaltake kuciste, odgovor im je bio da je skup transport (ko da ga ne mogu spakovati u kontejner sa ostalom robom). Pogledajte samo zemlje u okruzenju, mnogo je bolji izbor hardware-a. Ajd' da ne politiziram vise, ali sam stvarno razocaran.

Tesko da ce i u skorije vreme nesto da se promeni na bolje🙁

Uvozili bi oni sve i svasta da narod ima da plati... to je glavni problem - beda.

Situacija je tragicna, ali sto je najgore ne vidi se kada i kako ce se popraviti.

Problem nije sto nema extra kulera, ajde extremni overklokeri su objektivno mala grupa potrosaca. Ali na nasem trzistu nema puno komponenti koje bi interesovale i "obicne" korisnike.

Evo krenemo od grafickih - nema VisionTeka, SUME i ko zna jos koliko proizvodjaca, Leadtek je skoro dosao...

Kod hardova postoje kao zvanicni uvoznici ovo ono, a ponuda je nikakva (za 40gb modele ok, ali za vece jako lose 🙁)

Memorija je mozda i najkriticnija tacka. Zaista najveci broj dobrih memorija se kod nas ne moze naci 🙁

Procesori i ploce - tu je situacija sasvim ok

Monitori - izbor je jako suzen, a eto neko napisa u postu da je Sony G420 kod nas skuplji skoro 300 € u odnosu na neku normalnu cenu. A ni u ovoj oblasti nema puno poznatih proizvodjaca

CD citaci/pisaci, DVD - manje vise ok

Kucista - Katastrofa, najveci broj koji se prodaje su najnize klase

Zvucne karte - Od kvalitetnih samo se moze kupiti Creative, koji je doduse i najbolji ali jos malo izbora ne bi bilo na odmet

Modemi/TA - kakve Telekom usluge pruza jos je i ok 🙂

Tastature, misevi - ok izbor

E sada, kada se neka nova marka pojavi kod nas cene su vise nego astronomske. A to je pogotovu sa robom koja je u startu malo luksuznija i skuplja.

O notebook, palm top racunarima, digitalnim aparatima covek ne sme ni da pomisli. Izbor nikakav, cene (malo je reci) bezobrazno visoke.

A da je narod siromasan, pa ne bih bas rekao. Samo jedan primer ti je da za Egipat preko KonTikija krajem septembra nije bilo mesta naredne 3 nedelje, a tako je i sa vecinom destinacija. Eto primer je mozda i glup, ali takvih ima koliko hoces. Naravno da ne racunamo one koji mogu sebi da priuste Majbaha od 350k €

Pricas o razlicitim ciljnim grupama. Malo je onih koji ce da voze Majbaha i da vise na NETu ocekujuci novu graficku kartu. U Kontikijevim grupama bude ljudi sa dosta kinte (ne previse....uglavnom skupljaju za putovanja), a od njih oni sto koriste kompove kupuju po principu "jaci od komsijinog" 🙁

Kada se sve sabere, Alexandre, dolazimo u situacij da je veliki procenat frikova zainteresovanih za extremni hardware ustvari deo ovog foruma 🙁
Van njega ih sigurno ima dosta, ali ih sigurno nema 10x vise nego ovde....

A, da, ponuda PCMCI kartica sux!!!

Nhf cile ali mislim da primer uopste nije prikladan. Ko zna kako su ljudi dosli do tih para za letovanje, i samo bi mentol zrtvovao odmor i novac zarad nove graficke i sl.

cile je napisao(la):
Samo jedan primer ti je da za Egipat preko KonTikija krajem septembra nije bilo mesta naredne 3 nedelje, a tako je i sa vecinom destinacija. Eto primer je mozda i glup, ali takvih ima koliko hoces.

Ovaj primer je mnogo losh, jer ta tura za Egipat je mnogo jeftina za ono shto nudi (mislim da je 290$ u pitanju), a inache je i medju najjeftinijim...A shto se tiche samog KonTikija jednom kad putujesh preko njih, sve ostale agencije cesh zaboraviti (ovo nije reklama naravno🙂), pa odatle objashnjenje zashto su non stop puni...

Dobro dobro... zaboravite te moje primere citajte samo ono gore 🙂 Ja sam malo pogresio posto sam hteo da kazem da narod nije bas toliko bedan... a u stvari i oni koji imaju para ne bacaju ko zna koliko na komp.
BTW. Nema sanse da je 290$, mozda bez dinarskog dela... Ali koliko ja znam najjeftinije je bilo nesto preko 400€ (devizni + dinarski)

driver je napisao(la):
A shto se tiche samog KonTikija jednom kad putujesh preko njih, sve ostale agencije cesh zaboraviti (ovo nije reklama naravno🙂), pa odatle objashnjenje zashto su non stop puni...

E pazi kada ne mogu da verujem!!! Prvi put da se Driver i ja oko necega slozimo 🙂
Neki OK aranzman za Egipat je cca 500$.
Poznajem vise likova koji radje kupe graicku kartu/ram/parce hardware-a nego patike ili jaknu....

Nego ima li izgleda da da na ovo nase trziste stigne neka egzotika ili da zaboravimo ovaj topic? 🙁

Hmmmmmmmmm!!Egzotika.....???Sta to bese!!???😎

driver je napisao(la):
Ovaj primer je mnogo losh, jer ta tura za Egipat je mnogo jeftina za ono shto nudi (mislim da je 290$ u pitanju), a inache je i medju najjeftinijim...A shto se tiche samog KonTikija jednom kad putujesh preko njih, sve ostale agencije cesh zaboraviti (ovo nije reklama naravno🙂), pa odatle objashnjenje zashto su non stop puni...

Dobar je KonTiki. Mada umeju i oni da zabrljaju. Kao sa Skiatosom ove godine...
A Egipat u oktobru je odlicna "rezervna" ideja, ako ne mozes preko leta da odes negde. Nije to ni toliko skupo, kao sto se po "defaultu" misli. Mada ga ti pretera, za 290$ mozes da dobijes samo nesto tipa "Vikend u Kairu" 😛

Zorro je napisao(la):
Dobar je KonTiki. Mada umeju i oni da zabrljaju. Kao sa Skiatosom ove godine...
A Egipat u oktobru je odlicna "rezervna" ideja, ako ne mozes preko leta da odes negde. Nije to ni toliko skupo, kao sto se po "defaultu" misli. Mada ga ti pretera, za 290$ mozes da dobijes samo nesto tipa "Vikend u Kairu" 😛

Tvoj post stvarno ima veze sa thread-om 🙁

Alexandar je napisao(la):
Jedna stvar mi nije jasna oko YU trzista hardware-a, proslo je 2 godine, neke promene su se u drustvu desile a situacija na trzisu i dalje stoji u mestu, prodaje se i dalje ono sto je najjeftinije i eventualno neki mainstream hardware, a nekih egzotika (boljih kulera, okruglih kablova, modifikovanih kucista, jacih napajanja) nema ili ima tek na kasicicu. Trziste definitivno postoji za ove stvari, ali su prodavci i dalje lenji. Kada sam pitao ljude u PCCentru zasto ne uvezu neko Xaser Alu Thermaltake kuciste, odgovor im je bio da je skup transport (ko da ga ne mogu spakovati u kontejner sa ostalom robom). Pogledajte samo zemlje u okruzenju, mnogo je bolji izbor hardware-a. Ajd' da ne politiziram vise, ali sam stvarno razocaran.
Prvo, nisu se desile promene u društvu, nego u vlasti. Trenutno se polako završava sa jednim neverovatno bolnim periodom po naše čepove. Ne mogu da tvrdim, ali čini mi se je prodaja kompova veća nego pre 2 godine samo zato što nismo u ratnoj opasnosti, nikako se ne može prebaciti to nekom oparavku privrede, koji je nemoguć za 700 dana. Znači, bedan smo, generalno, narod. Ali i zgleda i nadamo se da se situacija popravlja.
Ne znam tačno kakva je situacija sa hardwareom u okolini, ali ukoliko ima mnogo egzotičnijeg hardware, to se može pripisati mnogo stabilnijoj situaciji no kod nas. LM, plate su nam veće nego kod npr Bugarske, Rumunije, ali smo daleko nestabilnije područije. Ne bitno je za uvoznika u Rumuniji dal je minimalac u zemlji 40 ili 240evra, on zna da oni što se bave kompjuterima imaju kinte i da će što uzme da i proda. Ovde je malo drugačija situacija, ovde se trenutno ništa ne zna...

Zorro je napisao(la):
Mada ga ti pretera, za 290$ mozes da dobijes samo nesto tipa "Vikend u Kairu" 😛

Pa otprilike je slichan trip, ali je 5 ili 6 dana u pitanju, nisam siguran...I nemojte da se chudite shto je tako "jeftino" poshto je to stvarno mnogo jeftina tura, ne znam ni ja zashto.
Shto se tiche dinarskog dela to je takodje jedna od tura gde je dinarski deo bash mizeran, shto ce reci oko 1500 din ili tako neshto.

Tvoj post stvarno ima veze sa thread-om 🙁

Ima posredno, samo ti to ocigledno ne kapiras... Da bi skratili verovatnu debatu, odmah cu ti reci: tvoje pitanje je suvisno, na njega se ne moze dat nikakav "nov" ili "genijalan" odgovor. Pa svima nam je valjda jasno zasto je situacija takva...

OK, ti si ocajan sto ne mozes da nadjes "Xaser Alu Thermaltake" kuciste. A sta mislis, koliko ljudi u ovoj zemlji ima isti problem? Troje? Petoro? Samo ti? Ponuda na nasem trzistu preslikava njegovo stanje. A ono je takvo kakvo je. I slicno je svuda na svetu. Trazi se hardver sa najboljim odnosom cena/performanse. Pomenuto kuciste ni na Zapadu ne mozes da nadjes u svakoj radnji (ne znam odakle ti ideja da je u nasem "okruzenju" nesto narocito bolje?). A domacim uvoznicima ne pada na pamet (sto je i logicno) da uvezu 1 primerak monstruozno skupog kucista (a i jedan komad "necega" je suludo uvoziti, iz vise razloga; eventualno ako nesto dobiju kao uzorak...), i da gledaju u pasulj da li ce se javiti neki "Aleksandar" koji zeli da kupi bas njega. Uostalom, sve moze da se nabavi za pare. Da ga bas toliko zelis, nabavio bi ga na ovaj ili onaj nacin... Samo, budi iskren, da li si spreman da platis cenu "ezoterije"?

Naravno, ti ces reci "Ali kako bas nijedna firma da ga uveze?". Pa, mozda ga i je uvezla, samo ti nisi uspeo da pronadjes koja je to firma... Ali ne verujem. Pomirimo se sa cinjenicom da mi kaskamo bar 5 godina za "razvijenim" svetom u ovom, racunarskom domenu. A o prihodima, i da ne govorimo. Ne verujem da vise od 5% domacinstava u YU poseduje racunar. Dakle, on prvo treba da postane normalna pojava u kucama, kao video, pa tek onda se dolazi u fazu da ljudi pocnu da uocavaju razlike izmedju racunara. Ili preciznije: ko je od vas, kada je kupovao prvi PC, uopste razmisljao o modelu kucista?

Sto je najgore, nije problem samo ezoterija...Ja vec dva meseca pokusavam da iskopam neki gf4 ti4200 vivo. Nisam se bas ubio od trazenja, ali nije ni da nisam pokusavao. One Leadteke sam propustio, nakon toga tisina. Nista. A ova kartica definitivno ne spada u "ezoteriju"...

Verovatno ce se i kod nas uskoro pojaviti firme "specijalizovane" za skup hardver, ali tek onda kada bude postojalo dovoljno interesenata koji ce davati 150-200 eura za kuciste. No njih, ocigledno, jos uvek nema u tolikom broju...

I da konacno dodjem do poente: moj licni stav je da je besmisleno opterecivati se takvim stvarima. Izmedju sedenja u kuci, u cetiri zida, pored fancy kucista, i odlaska u Egipat (ili bilo gde drugde) na provod i zezanje, znajuci da kuci imam racunar sa "prosecnim" kucistem, uvek cu izabrati ovo drugo.

Uostalom, nisam jedini u ovom threadu koji je postovao van konkretne teme i pisao o Egiptu & KonTikiju; a i pola postova u njemu je manje-vise "jedan red". Tako da mi stvarno nije jasno zasto si uzeo bas mene da prozivas...

DHL chini chuda...

Zorro je napisao(la):
Ima posredno, samo ti to ocigledno ne kapiras..

Prvo, nigde nisam napisao da sam ocajan sto ne mogu da nadjem kuciste, nego sam ga naveo kao primer egzoticne robe koja bi mogla da se nadje u ponudi. Drugo, svaka roba ima svoga kupca, prema tome na trzistu je da tu robu ponudi.

To sto se kod nas pazari kod pere, mike & djoke koji u ponudi imaju jedan ili dva artikla pa te ubedjuju da je bas njihov proizvod najbolji a da pored njega ne mogu da ti ponude alternativu ne smatram kao merodavno. Mozda firme ne bi imale neki finansijski efekat, ali bi svakako doprinele povecanju ugleda i poverenja kod kupaca (sto se u uslovima nase trgovine tipa "klepi nekoga za pare i bezi" svakako zanemaruje, a jedna je od najvaznijih stvari u trgovini).

Slazem se sa tobom oko finansijske situacije, ali to nije ni moj ni tvoj problem, nego problem krize u drustvu, ne samo finansijske nego i moralne (vezano za Maybah-e, koje su likovi kupovali u trku pa nisu stigli da ih plate). Naravno da ako nesto zelis, mozes to i nabaviti, pa ja se cimam vec mesec dana da nadjem nekoga da mi donese kuler iz USA (da li si ti spreman da se cimas za VIVO?) Svakako bi bio spreman da ga i platim vise pa da ga kupim ovde, samo da se postedim maltretiranja. To sto sam rekao da je situacija u okruzenju bolja stoji, pogledaj samo malo situaciju u Rumuniji, Madjarskoj (iz koje se vuce gro hardware-a na YU trziste, koji se posle prodaje po oglasima, da toga nema svakako bi bili uskraceni ako ne sa ponudom, onda sigurno sa nizim cenama), da ne govorim o bivsim YU republikama Sloveniji i Hrvatskoj. Ne samo da imaju veci izbor, nego su im i cene nize, ako zanemarimo nase crne kanale, jer o njima u ovom tredu nije rec.

To sto sam tebe prozvao nema nikakvu licnu pozadinu, jednostavno si bio poslednji u nizu... Poruka je pre svega bila upucena svima, obzirom da se na forumu javlja jedna losa stvar, a to je rast spama u postovima.

A za putovanja se svakako slazem sa tobom jer je to prilika da se covek svestrano oplemeni. Kompjuteri su za mene usputni hobi, a ne prioritet u zivotu.

Ajd' cheers
Alexandar

Ajmo opet istu pricu...

Prvo i pre svega, mi smo sirotinja. Nekih 80% prometa, dal' maticnih ploca, dal' CD uredjaja, dal' kulera, ovog, onog, cini ono najjeftinije - najjeftinije i najintegrisanije ploce, najkilaviji kuleri, najmanji dostupni hard diskovi (iako je razlika u ceni izmedju 20 i 40 GB mizerna) i da ne navodim dalje.

Da li ste vi svesni da je prosecna plata nekih 150 eura i da vise ljudi nema posao nego sto radi? Tih 150 eura nije dovoljno da dvoje jedu k'o svet, posto ja i zena pojedemo mesecno nekih 12.000 din. a ne jedemo skampe i lobstere... E sad zamislite kako je onima koji imaju decu, pa jos treba da ih skoluju, hrane, oblace... i na kraju im kupe neki kompjuter. Naravno da ce da kupe najjeftiniju mogucu konfiguraciju koja ce da obavlja najosnovnije stvari kao sto je kuckanje u Wordu i drndanje po Internetu jer naprosto ne mogu da priuste nesto bolje i skuplje. Taj posao rade polovne masine tipa Pentium 1 od 300 DEM, a kamoli najjeftinije nove varijante sa visokointegrisanim maticnim plocama.

Gde tu ima mesta za egzotiku i high performance komponente? Nigde! Ne mozes da kupis od proizvodjaca tri komada necega, cisto da imas u ponudi ako neko naleti. Cak i da mozes, transport sa Tajvana ili iz Kine za ta tri komada necega te izadje i do 80% vrednosti samog proizvoda (jer ne mozes, primera radi, tri kucista da shipujes brodom, vec moras avionom ili nekim servisom tipa DHL-a), pa na to dodaj carinu, troskove carinskog skladista, ove i one takse, porez.. pa na kraju dobijes cenu koja je toliko nepristupacna da je ne bi mogao platiti ni neko bogatiji, a kamoli nas prosecan kupac. Opet, s druge strane, da dovuces ovamo kontejner neke egzotike pa da bude po povoljnijoj ceni, ima da ti stoji jedno tri godine jer je i dalje skupo za naseg, domaceg, prosecnog kupca koji je, ako ste zaboravili, siroma' k'o crkveni mis.

Ljudi ovde gledaju strana trzista, vide dobre cene i izuzetno raznovrsnu ponudu, pa se pitaju zasto tako ne moze i ovde da bude. Ne moze zato sto se do niskih cena i velike ponude dolazi velikim prometom koji se na tim trzistima ostvaruje. Mislim da nema smisla porediti trziste jedne Nemacke ili Engleske sa nasim, da ne idemo preko bare u Ameriku. Sve dok budemo ovako siroti, necemo imati bolje cene niti veci izbor, jer taj bolji izbor nema ko da kupi, a bolje cene ne mogu da se dobiju na ovako male kolicine koje se na nasem trzistu prodaju, bez obzira koji hardver je u pitanju. Ako neko misli da je isplativo raditi tako nesto, nek' spremi barem 10K evra, a ja cu mu rado pomoci da te pare pretvori u lager koji ce mu stojati ko zna koliko dugo sa nadom da ce na kraju iz svega izvuci u najboljem slucaju jednocifren procenat zarade 😉

Prvo, nigde nisam napisao da sam ocajan sto ne mogu da nadjem kuciste...
Alexandar

Ok, peace. Razumeli smo se...
I da, ne pada mi na pamet da se sada nesto narocito cimam zbog kartice. Pojavice se neki komad, kad-tad. Uostalom, vec sam dobio nekoliko Benchmark ponuda, ziveo nama ovaj sajt doveka...😛

Ljudi, ovo je ipak Srbija
😛

nije bash tako crno

Pokushacu da se nadovezem, mada moguce je da cu skroz skrenuti sa teme😀 .

Moje je mishljenje da situacija nije bash tako crna. Meni se chini da se stanje kod nas moze opisati kao "koliko nam treba-toliko imamo". Ekstremne stvari se bash svode na to "zelim da moj blentium ima vishe megaheraca nego komshijin". Ok, ne treba ici u krajnosti, ali gledano realno, da li je nekome bash neopshodno neko ekstremno kucishte za rad (nije bitno o kojoj delatnosti se radi)? Ono shto je neophodno, to se i nabavi. Nije stvar samo u hardveru, nego i u softveru. Dok sam studirao mashinski fakultet, posetio sam jednu privatnu firmu u Zemunu (necu da je imenujem, reklama😎 ) odushevio sam se shta sam sve video. Firma se, inache, bavi sa CAD/CAE i posluje sa nekim istochnim zemljama (Koreja, Kina i josh neke). Nisam vishe u tim "vodama", ali firma je u to doba bila opremljena softverom i hardverom koji i dan danas teshko da moze da se nadje u slobodnoj prodaji kod nas. Mozda banalan primer, ali to dokazuje da onaj kome treba neshto shto ovde nema, moze to da nabavi ako mu je neophodno. Dalje, pricha o tome da smo jadna zemlja sa finansijske strane je tachna, ali ne treba ici u druge krajnosti. NPR. ako sam ja "pijani milijarder", zashto bih kupovao ultra jak rachunar, sa ultra skupim komponentama, ako taj isti rachunar zelim da koristim samo kao igrachku mashinu!? Nazalost, takav primitivizam je kod nas veoma zastupljen. Dalje, razni sajmovi, prezentacije i druga zbivanja kojih je u zadnje vreme sve vishe ipak pokazuju da situacija nije tako crna. U proteklom periodu, bio sam na prezentacijama Samsunga i ComTrade-a u InterContinentalu, i mogu vam reci (iako sam ja u sushtini laik) da je bilo dosta tzv. ekstremiteta😀 . Ipak, zashto bi neke firme uvozile neshto zashta nisu velike potrebe!? Onaj kome je neophodno da nabavi neshto skupo (a pritom ima pare), taj ce nabaviti ono shto mu treba, nije bitno da li ce "to" naci ovde ili preko. Poredjenja sa turistichkim agencijama ili stavovi "pre cu da kupim brzu grafichku nego nove patike" su (po meni) ipak neumesna.

poz':wave;

... ali su prodavci i dalje lenji. Kada sam pitao ljude u PCCentru zasto ne uvezu neko Xaser Alu Thermaltake kuciste, odgovor im je bio da je skup transport (ko da ga ne mogu spakovati u kontejner sa ostalom robom). Pogledajte samo zemlje u okruzenju, mnogo je bolji izbor hardware-a. Ajd' da ne politiziram vise, ali sam stvarno razocaran.
...

Izgleda da je kritika delovala - kucista su uvezli !

Prebacio sam ovde gde treba da stoji. Pre ove sobe nije bilo...

Posto je "udarena" prozivka, malo da odgovorim. Bila je anketa, sta je presudno kod kupovine hardware-a ? Zanimljivo da su garancija i servis zauzeli ubedljivo ocajno mesto u toj anketi. Sa druge strane prvo mesto je bilo kvalitet. Da vam jos malo priblizim stvari, kvalitet znaci da cete dobiti garanciju i obezbedjen servis, a za to se placa. Prema tome, kako sam primetio tijekom moga boravka na ovom forumu, veliki broj postova je glasio "ne kupuj tamo mnogo je skupo, znam ja lika koji to ima mnogo jeftinije". E pa dragi moj auditorijume, upravo zbog takvih "likova" ne mozete da kupite ni egzotiku niti neke druge proizvode koji nisu popularni medju najsirim narodnim slojevima. Niti jedna firma ne zeli da se "zarobi" robom koju ce neki "lik" da vam donese u torbi i za koju nece platiti ni carinu ni porez ni doprinos za radnike ni troskove za firmu ( jer istu ni nema ), a pri tome ce radosni kupac pricati da je kupio "kvalitetnu" robu za male pare. To su osnovni razlozi zbog kojih postoje raznorazne dogodovstine u radu nasih domacih firmi, kao sto je dugo cekanje na servis reklamirane robe i mrsav izbor komponenti. Jednostavno, u svoj ovoj duhovnoj i materijalnoj bedi, svaka firma pokusava da dopre do krajnjeg korisnika i proda mu robu, iako kupac ne shvata da za male pare ne moze da dobije mnogo, bez obzira na kvalitet proizvedene robe. I najbolje stvari se ponekad pokvare, a onda kuku-lele. Kad budemo poceli da placamo debele pare za hardware koji kupujemo, onda cemo imati prava da se zalimo i da trazimo zastitu od drzave.

Prema tome, dragi moji, nadjite ko vam je lokalni poslanik u gradskoj skupstini i maltretirajte ga do mile volje, jer on zivi na vasoj grbaci i od vasih para i sam je izabrao da radi na stvaranju boljih uslova zivota za sve nas. Ako mu se ne svidja, neka ide, naci cemo drugog. I zapamtite jednu stvar - drzavu cini narod. Manite se vise svetskih zavera i ostalih gluposti, zasucite rukave i na posao. NIKO nam nece napraviti normalnu drzavu, sem nas samih.

😀

Nazad
Vrh Dno