Mislim da je u serbian patchu objasnjeno koje probleme resava, a koje microsoft nije upotpunio na svojim Win98/ME os-ima. Da ne bih bas proveravao sta se desava pri istoj radnji kod sistema gde nije/jeste instaliran (ne postoji elegantan nacin deinstalacije), pastovacu komentar sa sajta coveka koji je ovo razvio:
"Podrška za srpski jezik u Microsoftovim operativnim sistemima(pisano pre nego su izasli W2K i WXP prim. DS9) još uvek nije rešena na zadovoljavajući način. Ovde možete preuzeti programe koji rešavaju većinu problema u postojećim verzijama Windowsa"
Moja premisa od koje sam posao je da su masine na kojima je WME, instalirane cisto (dakle nije u pitanju bio neki upgrade sa neke lokalizovane varijante windowsa), i da je taj WME bio za americko trziste (onaj koji je najcesce zastupljen na masinama kod nas).
Kada je tako i kada se uz CE i Cyr podrsku dodaju i (Serbian) stavke u keyboards, opet neke stvari ne rade sasvim kako bi trebalo.
Posto trenutno nemam nacina da proverim, koliko se secam ako neko (kod koga nije instaliran ser. patch) npr. izabere da vidi datum u systray-u na cirilici on nece biti sasvim dobro ispisan, ili npr. nece bas lako popuniti latinicom/cirilicom ovakav reply a da to mogu drugi korektno da vide.
Sto se mene tice, a cini mi se i najveceg broja korisnika, nisam ni morao da ga instaliram (jer cu svoje poslove na racunaru uraditi isto efikasno bez njega/sa njim) , ali sam vidjao slucajeve gde neki programi nasih programera nece korektno da rade ukoliko ovaj patch nije instaliran (Biblio [ako se ne varam]- zvanican program narodne biblioteke- koji se distribuira svim bibliotekama po Srbiji, kojima trebaju takve baze podataka), pa pretpostavljam da je nekim korisnicima (a mozda vise programerima) serbian patch od izuzetnog znacaja.
Po onome sto sam video u office-u XP cini mi se da ce microsoft vrlo brzo (u svojim buducim os-ima) otkloniti potrebe da se instalira ovako nesto (ako to vec nije ucinio kod W2K ili WXP, za koje k`o sto rekoh, ne znam!).
Dakle, ovo sto ispisah vazi za iskustvo sa W9x/ME, a ako su sa W2K i WindowsXP otklonjeni i najmanji propusti zbog kojih bi neko isprogramirao patch za "najprirodniji mogući način koriscenja srpske latinice i ćirilice"(kako navodi autor), onda sam vrlo zahvalan ziletu za takvu informaciju, i to bi za mene predstavljao dovoljan razlog da se malo namaltretiram oko upgrade-a sa WME>WXP, tako mi RAM-a.
&pozdrav!