Koliko energije se potrosi za jedan ovakav test i odakle ta energija dolazi? U poslednje vreme me zanima ova tema ali ima svakakvih informacija. S jedne strane AI treba da bude dostupan svima naravno, sa druge ima li sve ovo smisla ovako ako trosimo ne znam koje kolicine prljave energije da se 98% ljudi igra... Samo na glas razmisljam, nit imam odgovore, nit ne daj boze nesto tebi pisem. I sam koristim Ai u poslu koliko mi treba i probam nesto... Problem je naravno sto se dosta toga placa, iako imam premium Chat GPT nesto mi i nisu neke opcije. Treba mi nesto ozbiljno za kreiranje Google slides npr. Probao neke al je to jako jadno ili ja ne znam.
Pa ono, potroši se par sati (max 4) za taj klip od 60 minuta ali to samo zato što sam se uvežbao pa ide brzo jer već znam redosled radnji. Kako kad, nekad utrošim 2 dana da sakupim dovoljno kvalitetnih ai pesama ali u više žanrova za više budućih klipova, posle ih za 1 dan proberem i izmiksujem. Pravljenje ai slika i video editing ide brže.
Još uvek je zabavno jer i inače volim slušanje muzike, obradu fotografija, video editing, odskora i privlačenje pažnje ljudi na youtube...
Neki plan je da obezbedim bazu pratilaca koja će mi omogućiti fine prihode od youtube monetizacije u budućnosti a da pritom ne moram da se snimam direktno i pričam glu**sti u kameru, da glumim klovna, mafijaša i sl. Isto tako me nerviraju ovi klonovi koji kopiraju uspešan model koji su videli od drugih pa zato svaki podcast mora da bude sa onim radijskim mikrofonima koji ti zaklone pola face ili samo smetaju. Ajde, to je druga tema pa ću ovde da stanem.
Interesantna je tema, AI i jeste dostupan svima samo je pitanje šta ljudi s tim planiraju da urade? Pojedini traže novac ali to nisu veliki iznosi čak i za srpski standard. KO je spreman da kupi patike od 200 evra ili da menja svake godine telefon i to uvek najskuplji taj nema pravo da kaže da su pretplate od 10-20 evra mnogo! Neko uz pomoć chatgpt uči da programira, neko se informiše brzo i lako dobijajući prečišćene i jasne odgovore i objašnjenja za koncepte za koje je ranije morao da utroši mnogo više vremena na google, neko uči jezike...
Eto ti google slides, ako sam razumeo to je nešto slično microsoft powerpointu i tim stvarima. Napraviš prezentaciju koju posle neko gleda preko video projektora na platnu ili na velikim TV? Verovatno potpuno automatizovan proces dobijanja tih prezentacija i ne postoji (samo kažeš šta hoćeš i ispadne gotova prezentacija) ali možeš dobiti prilično dobre rezultate ako raščlaniš proces i napraviš slike, pozadine, tekst uz pomoć AI pa onda to sve spojiš u novu celinu. Pa ni ovo što ja pravim nije samo one-click-show. Jeste one-man-show ali osnovnu ideju, koncept, temu na slikama, vrstu umetničkog stila, vrstu muzike, finalni video editing ipak mora čovek da smisli i uradi. AI će da napravi slike, iskomponuje muziku, osmisli privlačan zanimljiv naziv i opis video klipa.
Ljudi zamišljaju da je AI ono, trebaju ti kola, kažeš koji dizajn i boja i ispadnu gotova kola? Ne funkcioniše to baš tako. AI je još uvek helper, final touch ipak daje čovek!