samo iztestiraj i proveri sam jer po defaultu firewall je prazan i ACCEPT-uje sve https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Securing_Your_Routerjer MikroTIK se podesi tako da ne moze da mu pridje niko i nista. To bar znamo extra.
Svakao, hvala ti jos jednom.
Имаш 4 порта, пети је WAN. Сви су откључани по дифолту.
2 meseca koristim Yettel net bez ikakvih problema.Super, hvala.
Mislim da Yettel ima najpovoljniju ponudu trenutno, pa bih zato preso kod njih.
Kazi mi, jel si imao neke probleme sa njihovim internetom? Iskreno, meni MTS opticki sljaka bez problema 24/7/365. Nema da baguje, nema da pada pa da ne radi satima, pa da moram da restartujem ruter, itd.
2 meseca koristim Yettel net bez ikakvih problema.
Obrati samo pažnju da u odnosu na MTS kod koga dobijaš javnu IP adresu, Yettel koristi CGNAT i ukoliko ti je potrebna javna adresa, mora dodatno da se plati (oko 480din mesečno).
Imas, ali nije samo tvoja, nego deljena sa jos puno (desetine? stotinak? zavisi?) korisnika, kao sto tvoj ruter u kuci deli internet na 4 LAN porta i jos 32 wifi klijenta, kada je CGNAT znaci da i ISP ima tako jedan ruter koji deli jednu javnu IP adresu na puno kuca/klijenataOdes ovde i pogledas javnu adresu - https://whatsmyip.com/
Sta, sa Yettel nemas javnu adresu? Mora da imas, kako moze da nemas. Nije mi jasno...
Tako da samo me CGNAT koci, jer ne razumem kako moze da utice na koriscenje interneta![]()
Imas, ali nije samo tvoja, nego deljena sa jos puno (desetine? stotinak? zavisi?) korisnika, kao sto tvoj ruter deli internet na 4 LAN porta i jos 32 wifi klijenta, kada je CGNAT znaci da i ISP ima tako jedan ruter koji deli jednu IP adresu na puno kuca/klijenata
Nema veze sa brzinom (jer brzina nije odredjena po IP adresi, nego za svakog korisnika posebno), samo sa konektivnoscu sa drugim kompjuterima na internetu
Bilo sta sto se kaci na dedicated server imace punu brzinu
I torenti koji su puni seedboxeva koji imaju otvorene portove isto ce imati punu brzinu
Bice gore samo za torente koji nisu popularni i gde mozda pola peerova nemaju otvorene portove pa ce ti brzina biti umanjena jer ti ne mogu slati podatke
Takodje, peer2peer online igre ce se buniti da imas losh "NAT type" i da neces moci da se konektujes sa svim ostalim igracima (Sony to zove NAT Type 3)
https://forum.benchmark.rs/threads/cgnat-kako-živeti-sa-istim-ili-kako-ga-se-rešiti.484359/ ima ovde thread o CGNAT-u
teamviewer ide preko njihovih proksija ako se direktna komunikacija ne moze uspostaviti pa ce i dalje raditi, anydesk nisam koristio ali verovatno je isto (inace ne bi radio kako treba ljudima koji su na CGNAT pa bi ga ti korisnici pljuvali)
TOR mozes da koristis kao klijent za surfovanje (koji se kaci na nodove/servere), ne mozes da budes node
sajtovi mozda banuju IP adresu na kojoj si (ili traze onu captcha verifikaciju) zbog previse zahteva, ali restartovanjem rutera trebalo bi da ti se promeni privatna i javna IP adresa tako da mozes tako pristupiti ponovo
Proxy i VPN serveri rade isto kao i kada nemas CGNAT jer opet to je iniciranje konekcije od tebe do njihovih servera
nista nije strasno sto ne moze da se sredi ili placanjem statickog IP-a (ako ti treba javna dostupnost) ili kupovinom svog rutera i vracanje ZTE-a u kutiju (ako je problem wifi kompatibilnost sa nekim od tvojih uredjaja ili sl.)Ono, bolje tako nego da sklopim na 2 godine i onda da shvatim da mi pravi problem za nesto sto mi je bitno. Onda mogu samo da se slikam.
nista nije strasno sto ne moze da se sredi ili placanjem statickog IP-a (ako ti treba javna dostupnost) ili kupovinom svog rutera i vracanje ZTE-a u kutiju (ako je problem wifi kompatibilnost sa nekim od tvojih uredjaja ili sl.)
jedini problem kod statickog IP-a je sto moze neko da te DDOS-uje ako ga sazna, a ne mozes lako/brzo da ga promenis
si se ti ovo dogovorio sa Yettelom da mozes da uzmes uslugu na probu bez ugovorne obaveze ? Pazi da ti ne traze 10k prikljucnu taksu ako se odlucis da ne ostanes na 2 godineTako da cu predjem u Yettel na mesec dana da ga istestiram lepo, pa ako bude bio dobar, sklapam na 2 godine ugovor i to je to.
si se ti ovo dogovorio sa Yettelom da mozes da uzmes uslugu na probu bez ugovorne obaveze ? Pazi da ti ne traze 10k prikljucnu taksu ako se odlucis da ne ostanes na 2 godine
Nisam se dogovorio, al pitacu da li moze bes ugovorne obaveze da se uvede, ili sa ugovornom obavezom iz mesec u mesec, koju onda mogu da otkazem kad prodje prvi mesec i da sklopim na 2 godine.
Yettel daje 15 dana probe, testiraj sve 15 dana, ako ti ne odgovara ne moraš da sklopiš ugovor.
![]()
Yettel Hipernet
Ova "fora"? https://forum.benchmark.rs/threads/xiaomi-mi-box-s-iskustva-problemi-re%C5%A1enja.462108/post-6704740 "Premotaj" malo komentare na Iris / MTS temama za taj dan kad je krenulo blokiranje Iris Go / Smart van MTS mreže pa ćeš videti da sam ja taj koji je prvi primetio i napisao...forum.benchmark.rs
E to bi bilo super.
Samo sam video negde, a i spomenuo je gore @rajkosto da mozda kad odustanes ti naplate malo vecu sumu za povezivanje.
Ne znam dal je pametno probati na 15 dana, i ako odustanem da puknem 10k
Moracu do njih da pitam sta i kako...
Pa ti se pripremi i potrudi da sve istestiraš za tih 15 dana... ako nešto ne radi, omah zovi reci da ne radi i da raskidaš...
Ma istestiracu ja za 3 dana
Nego ako oni naplacuju 10k za to sto su dosli i namestili/ukljucili internet (u slucaju da odustanes), nece biti bitno koliko dana meni treba. Mogu za 6 sati da pozovem i da odustanem, i opet ce mi naplate povezivanje.
Svakako, ovo cu morati da proverim sa njima. Ne znam da li je stvarno tako.