Šta je novo?

Y Z - Z Y tipke

TosaNS

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2010
Poena
305
S obzirom da ima QWERTY tasturu (koristim win7) po difoltu mi je nameštena na EN i kad kucam tekst YZ tipke su na tim mestima gde i treba da budu na tastaturi ali kad prebacim jezik na SR (bilo latinica ili ćerilica) zamenu se mesta pa na mestu Z je Y a na mestu Y je Z. Moje pitanje kako i da li može da se podesi negde u softveru da kad promenim jezik da tipke Y Z da ostanu na poziciji gde su ( da Y bude Y a Z bude Z).

Iako sam se već navikao da kucam tako bilo bi dobro ako možda ima neka caka kako da se podese tipke :)

ono sto ti zelis je da koristis sr jezik, a us tastaturu. to su 2 razlicite stvari u win 7 i lako se namestaju.
desni klik na jezik pa settings. odes na add i u listi nadjes serbian (latinica i cirilica po zelji), otvoris keyboard granu i cekiras kucicu "show more" kada ce ti se otvoriti velika lista sa svim tastaturama. tu nadji US i cekiraj je i ok.
znaci mozes staviti bilo koju kombinaciju. ja imam srpski, engleski i japanski, gde srpski i engleski imaju latinicu, cirilicu i us tastaturu.
mozes i da stavis bilo koje kombinacije sa tstature za promenu jezika i promenu tastature posebno. alt+shift po defaultu menja tastature, ali mozes namestiti nesto novo (tipa ctrl+shift ili ctrl+alt) za promenu jezika.

OK hvala na korisnim savetima probaću da je naštelujem

Čini mi se da su mnogo zakomplikovali sa tim rasporedom tipki što nije standardizovano da postoji samo jedna vrsta rasporeda nesmeta mi kako god bilo ali da je jedan standard pa verovatno ne bi bilo ovakvih problema. Kako god da okreneš mi bi trebalo da koristimo qwertz (nemački standard) tastature a ne qwerty (US) ali logijeve G tastature su uglavnom dolaze sa qwerty rasporedom tipki.

Poslednja izmena:
ja kada sam trazio tastaturu nisam mogao da nadjem us raspored. svuda samo srpske. to mi znatno olaksava posao kada treba da kucam nesto sa nasim znakovima, ali me nervira jer sam se navikao na us.

Za problematične tastature nisu krivi ni Microsoft ni proizvodjači tastatura. Kriv je JUS (stari jugoslovenski) standard koji je davno napravljen kao QWERTZ standard po uzoru na nemački DIN standard. Tada su se pisaće mašine (hm, šta to beše pisaća mašina?!) uvozile uglavnom iz Nemačke pa je razumljivo da je JUS standard napravljen po uzoru na nemački standard.

Ja sam dugo bio "dvostruka ličnost" jer sam kod kuće koristio QWERTY a na poslu (tako je naspala pesma kuća-poso-poso-kuća) QWERTZ srpsku tastaturu. Sada i kod kuće imam QWERTZ tastaturu.

BTW, muka me uvati kada u radnji firme (koja ima lanac radnji u Srbiji i okruženju) vidim bugarske tastature. Nemam ništa protiv Bugara i Bugarske, ali ko to kupuje ovde??

Nazad
Vrh Dno