Pazi, ako hoces najnoviji android sa najboljom dostupnom kamerom onda potrazi po oglasima G4 ili S6. Mozda da sacekas i Z5 seriju ali potrebno je nekoliko meseci da cene padnu na neki normalan nivo, pitanje je da li se isplati cekanje a cene G4/S6 su vec pale.
M9 nema katastrofalnu kameru, daleko od toga, vec je tu negde oko proseka za tu klasu, kamkorder ima ok prikaz ali je stabilizacija katastrofalna. Ipak sve to nije problem koliko cinjenica da je telefon u najboljem slucaju polu-fail (na nekoliko polja losiji i od M8) i po aktuelnim cenama se ne isplati uopste. Slicna situacija kao Z3+ ali je taj fon bar bolji od M9.
Z2 vs Z3.. situacija sa sony Z kamerama se menja od apejta do apdejta, bukvalno. Ljudi nisu normalni pa su tako i odlicnu Z2 kameru blago unazadili sa softverskim brljotinama iz Z3 serije (sve to moze da se vidi samo po velikim cropovima). Z2 i dalje ima bolje boje i
white balance od Z3, i za foto i za video. Socivo je malo bolje na Z3 ali su u poslednjih 6+ meseci i na Z2 slicnog kvaliteta pa izgleda nema vise primeraka sa socivima koja ''mute''. Z3 ima jos jednu dodatnu stabilizaciju videa u 1080p modu koja radi jos bolje od steadyshot 1080p/4k na Z2/Z3 ali je i prikaz nesto losiji, fokus se muci kada je svetlo slabo.
Kao telefon, Z3 je malo bolji i noviji od Z2 i svakako vredi te pare ali ne mozes da se uzdas da ce u potpunosti zameniti iole krsteniji kompakt fotoaparat, to ne mogu ni G4/S6/Z5 niti ce to moci bilo koji klasican flagship android u narednim godinama
Gledaj da kupis sto bolji android/all in one uredjaj u skladu sa potrebama, birati samo na osnovu kamere nema smisla, mozda samo ako MS izbaci neki ludacki kamera WP fon.
Sa tim stavom sam i ja kupio Z2, trazio sam telefon koji je odlican na svim poljima, od izrade preko hardvera/sw-UI-a do autonomije i nisam pogresio kao ni vecina na forumu.
Z2 se trenutno vise isplati od Z3, razlika u ceni ne opravdava te nijanse za koje je Z3 bolji mada i Z2 ima neke svoje prednosti. Ako kupis neki sony batali SA mod i gledaj da udjes u fazon sa tih nekoliko osnovnih manual podesavanja i to je to, i dalje solidna kamera ali u startu treba eliminisati neka epska ocekivanja od iste (pa i na bilo kom telefonu). Imas tu i zanimljive aplikacije za foto/video (timeshift npr. stvarno lepo odradjeno), kamkorder odlican i dalje.
IP58 sam testirao pre neki dan i sve je proslo ok ali bih bio oprezan u smislu da treba proveriti kako stoje cepovi (ko skoci u bazen isti verovatno mogu i da ispadnu) a sigurno ima i fabrickih sony propusta pa posle moze da se izvisi za garanciju. Ja sam eto probao, potopio u reku nekoliko puta, snimio sta sam hteo i to je to. Gledaj na IP58/68 kao na mogucnost da telefon/kameru koristis u svim vremenskim uslovima, to je najveca prednost.
Imas i jos jednu opciju tj model koji kao celina najvise moze da parira dzepnim kamerama -
Samsung K Zoom. Senzor je isti kao na Z2/Z3 ali ima pravi manul mod, OIS, xenon blic i opticki zoom pa stvarno moze da zameni jeftinije kamere. Ali je problem sto to nije flagship.. s tim da je svakako dobar telefon koji radi kako treba (imas temu na forumu gde je hunder lepo istestirao K zoom a i ale je postavljao fotografije, taj samsung je sasvim solidan all in one uredjaj za male pare).