Šta je novo?

XP2200+ moze na 15*133 a ne moze na 12*166?

Pilence

Čuven
Učlanjen(a)
21.09.2000
Poena
609
Posedujem MSI KT4V sa gorepomenutim procesorom, 2*256 Kingston 333 CL2.5.
Kvaka je sledeca: mogu promeniti mnozioc na 15 i onda se dize na 2000 kao 2400+, ali nista manje nece. Znaci ne mogu ni na 12 * 166 da bi radio kao 2200+.
Da li neko moze da pomogne?
Naravno pokusao sam i podizanje napona i sve te cake.

a jesi li pokusao da delioc postavis na 5?

Pa bre mozda je los primerak, pa nemoze toliko da istera :(

Pilence je napisao(la):
Posedujem MSI KT4V sa gorepomenutim procesorom, 2*256 Kingston 333 CL2.5.
Kvaka je sledeca: mogu promeniti mnozioc na 15 i onda se dize na 2000 kao 2400+, ali nista manje nece. Znaci ne mogu ni na 12 * 166 da bi radio kao 2200+.
Da li neko moze da pomogne?
Naravno pokusao sam i podizanje napona i sve te cake.

Stavi novi bios za plocu

1. Imam istu plocu i kod mene moze bez problema na 13*175, mislim da samo dve stvari mogu biti u pitanju - falicna ploca ili memorija
2. BIOS nije nikakav problem, poslednja verzija je 6712v19 ali i sa verzijom 18 radi bez ikakvih problema.

Neo_Matrix je napisao(la):
Pa bre mozda je los primerak, pa nemoze toliko da istera :(

pa decko je napisao da ga tera kao 2400+,znaci problem je ili u
ne-setovanju delioca ili u memoriji...
a svaka ploca pa i ECS moze da gura na 166.

A da se vama ne čini da gledate u pogrešnom pravcu?
2200+ ima množilac 13.5 i na pločama sa 4bitnom kombinacijom množioca (kakvu ima taj MSI) ima zaključan možilac ispod 13. Probaj npr 12*133 i isto tako neće raditi.

Bios je verzija 1.9
Aida 32 prepozna kao 6.75*272.
Uostalom pogledajte sliku.

Vojkene da ima 4bitni FID ne bi mogao da postavi mnozioc na 15, a covek tvrdi da je probao 15x133.

ma pilence has left the building :mrgreen:
verovatno je resio problem.

Paradigma je napisao(la):
Vojkene da ima 4bitni FID ne bi mogao da postavi mnozioc na 15, a covek tvrdi da je probao 15x133.
Grešiš.
Kada ima 4bitni FID ima 2^4 = 16 množioca. Da li će to biti oni od 5 - 12.5 ili 13 do koliko već zavisi od procesora i njegovog (beše?) L3 kontakta. Njegov CPU po defaultu ima možilac 13.5 što znači da su mu na raspolaganju ovi visoki množioci dok su mu niski nedostupni bez modifikacije procesora.

Vojkan je napisao(la):
...
Grešiš.
Kada ima 4bitni FID ima 2^4 = 16 množioca. Da li će to biti oni od 5 - 12.5 ili 13 do koliko već zavisi od procesora i njegovog (beše?) L3 kontakta. Njegov CPU po defaultu ima možilac 13.5 što znači da su mu na raspolaganju ovi visoki množioci dok su mu niski nedostupni bez modifikacije procesora.

Tvoja prica jeste logicna, ali s obzirom da u biosu nema eksplicitno multiplikatore vece od 13 sledi da bi morao da stavi 7 da bi dobio multiplikator 15, zanima me da li je to uradio?

E da, to i mene zanima :) Da li u BIOS-u ima baš množilac 15 ili ga je postavio na neki drugi način...

Vojkan je napisao(la):
E da, to i mene zanima :) Da li u BIOS-u ima baš množilac 15 ili ga je postavio na neki drugi način...
Postavim u biosu 7, a on valda doda jos pola jer....
sledi slika.

Pilence je napisao(la):
...
sledi slika.

Da tako sam i pretpostavio u svojoj analizi, a i Vojkan bese u pravu. Pilence ako ti nije problem u buduce koristi WCPUID ili CPUZ za dokumentovanje brzine, magistrale i multiplikatora.

Pilence je napisao(la):
sledi slika.
I znači šta kažeš, neće CPU da ti radi na 20 * 166, krš neki primerak, menjaj to pod hitno :d

Sad malo ozbiljno, ako nisi shvatio o čemu se radi (a čini mi se da nisi).
1) već smo rekli da tvoja ploča ima 4bitnu kombinaciju množilaca što znači da možeš da podesiš "samo" 2^4=16 različitih množilaca.
2) da li će množilac biti onaj koji piše u BIOSu, (5 bude 5, 7.5 bude 7.5) ili neki veći (5 bude 13, 7 bude 15, 12 bude 20, zato gore onih 20 * 166) zavisi od CPU-a. Zaključno sa 2000+ je ona prva varijanta, preko toga je ova druga, pričam o PR-u thoroughbredova.
3) ne dodaje tebi ploča nikakvih "0.5" na množilac, jer on, vidiš iz 2) uopšte nije 7 (kad staviš 7 u BIOS-u) nego 15, a AIDA brzinu procesora prikazuje na prilično debilan način. Kao što ti Paradigma reče koristi WCPUID za te stvarčice (CPU-Z nemoj :) ).

Zaključak, ti množilac 12 ne možeš nikako da dobiješ :( Najniže što možeš je onaj najniži u BIOS-u + 8, to je verovatno 13, sve u svemu nećeš se baš nagledati visokog FSB-a.

Vojkan je napisao(la):
...

Zaključak, ti množilac 12 ne možeš nikako da dobiješ :( Najniže što možeš je onaj najniži u BIOS-u + 8, to je verovatno 13, sve u svemu nećeš se baš nagledati visokog FSB-a.
U biosu je najmanji mnozioc 6, a najvisi 14.
Inace hvala na odgovorima.
Samo jos jedna slicica...sada kao 2600+.

Pilence je napisao(la):
...

U biosu je najmanji mnozioc 6, a najvisi 14.
Inace hvala na odgovorima.
Samo jos jedna slicica...sada kao 2600+.

OT..jel ti prolazi prime95 sa tim oc-om?

Autorima prevoda AIDA32 na srpski bi trebalo reći da se milion ne piše sa j :beat:

marko11111 je napisao(la):
...

OT..jel ti prolazi prime95 sa tim oc-om?

prime95 ne posedujem, ali zato je prezivio 6 sati loop-a u 3Dmark2001se
bez i jednog iskakanja iz programa, takodjer i oko4 casa Chaser, Freelancer igrica. U pozadini je radio Seti@Home.
Mislim da je to sasvim dovoljno.

Pilence je napisao(la):
...

prime95 ne posedujem, ali zato je prezivio 6 sati loop-a u 3Dmark2001se
bez i jednog iskakanja iz programa, takodjer i oko4 casa Chaser, Freelancer igrica. U pozadini je radio Seti@Home.
Mislim da je to sasvim dovoljno.

hmm..da ne ode ovaj topic skroz u ot,postvio sam novi pa pogledaj

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=40869

cheers

Nazad
Vrh Dno