Šta je novo?

XP Update BIOS POMOC

• Začetnik teme Začetnik teme cobra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

cobra

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2002
Poena
604
AKO NEKO IMA KREATIVNU IDEJU KAKO NA XP PRO VERZIJI DA UPDEJTUJEM BIOS INACE MASINA JE ATLON 1,333 A PLOCA ASUS A7V 133-C BIOS JE AWARD.

HVALA....

E jos da nam objasnis kakve veze ima OS sa updejtom BIOS-a ??? 😀

Salu na stranu, BIOS se flash-uje ("updejtuje") sa diskete, i imam blagi osecaj, po nacinu na koji si postavio pitanje, da je bolje da ti to ne radis sam...
( no offence, i ja sam u svojim pocetnickim danima poslao jednu plocu Bogu na ispovest flash-ujuci BIOS, a i dan danas mi nije bas najprijatnije da to radim 😛 )

p.s.
A sto se Caps Lock-a tice - to "zadovoljstvo" ostavljam moderatoru...

&Mancha& je napisao(la):
I nikako nemoj sa diskete vec sa harda ili ramdrivea. Sa diskete ga samo butujes u command prompth. A bios i awdflash iskopiras na vec spomenute.
E ovo prvi put cujem ! Ti si neki inovator, ah ??? 🙂

Hvala u svakom slucaju

Mozda glupo pitanje opet ali , posto sam nov u ovim vodama ako moze malo jasnije.Ako nisam naporan.
Zivim u malom gradu u kome nema nekih srucnjaka koji bi mi pomogli oko toga zato se i obracam ovako ne bi li pokusao da sam naucim ali da ne ****** plocu ili nesto drugo.

Zato ako neko moze iako ima zivaca da mi to jasnije objasni

Hvala u svakom slucaju.ctp;

Re: Hvala u svakom slucaju

cobra je napisao(la):
Mozda glupo pitanje opet ali , posto sam nov u ovim vodama ako moze malo jasnije.Ako nisam naporan.
Zivim u malom gradu u kome nema nekih srucnjaka koji bi mi pomogli oko toga zato se i obracam ovako ne bi li pokusao da sam naucim ali da ne ****** plocu ili nesto drugo.

Zato ako neko moze iako ima zivaca da mi to jasnije objasni

Hvala u svakom slucaju.ctp;

1.Ako ti je hard formatiran u NTFS kad dignes sistem sa win9x diskete neces moci da ga vidis zato:
na win98 sistemsku disketu(u win98 command prompty sys a: ili format a:/s ili my computer->floppy->format->copy system files only,a ne windows startup) kopiraj flash utility i novi bios.
Digni sistem sa diskete i po pretpostavkom da se nalazis na a:\(ako ne onda kucaj a: pa enter) startuj taj flash utility a pri tom navedes i ime bios fajla u komandnoj liniji(sa sve extenzijom).
Nesto ovako
flash novibios.bin (ne znam kako se tacno zovu ali otkucaj dir pa ces vidjeti,trebalo bi da je )
i posle par minuta eto tebi novog BIOSa(naravno posle restarta ctrl+alt+del)
2.ako je hard pod fat32 onda je bolje (cisto da u sred flashovanja ne otkrijes da je disketa crkla😉 )da u neki folder na hardu(npr. c:\temp ) zgruvas taj flash i taj bios,Napravis sistem kao i pod 1,dignes,c:,cd temp,flash novibios.ext i onda ctrl+alt+del.
Jel dosta jasnije objasnjeno?
Ako imas pravi flash utility i odgovarajuci BIOS trebalo bi da sve prodje kako treba,inace nemoj nista na silu,flash utility ce ti prijaviti ako ima neka greska a mozda te i pored toga pita da li da nastavi ali u tom slucaju bolje nemoj!Pa da posle kukas kako smo te mi nagovorili da flashujes plocu sa pogresnim BIOSom! 😉

Pa nisam inovator, ali u MSI bios packovima tako pise, a kad malo razmislis i ima smisla. Dovoljno sam puta flashovao bios na raznim plocama i desava se kad flashujes sa diskete da u pola procedure krene da iscitava sa floppy-a, sto s obzirom na pouzdanost doticnog moze da bude kobno. Preporucljivo je prebaciti bios image i flash utility na hard , ili ako je NTFS particija na romdrive. Tako ti flash sigurno nece omanuti, sem ako ne nestane struja😀

&Mancha& je napisao(la):
Pa nisam inovator, ali u MSI bios packovima tako pise, a kad malo razmislis i ima smisla. Dovoljno sam puta flashovao bios na raznim plocama i desava se kad flashujes sa diskete da u pola procedure krene da iscitava sa floppy-a, sto s obzirom na pouzdanost doticnog moze da bude kobno. Preporucljivo je prebaciti bios image i flash utility na hard , ili ako je NTFS particija na romdrive. Tako ti flash sigurno nece omanuti, sem ako ne nestane struja😀

Meni je omanulo, iako sam flashovao sve "po propisu" 🙁
Cak je i program prijavio na kraju da je sve OK medjutim nije tako bilo 🙁

BTW, preporucljivo je da startujes kompjuter dos disketom, i pri tome rename-ujes autoexec.bat i config.sys u nesto drugo kako se ne bi startovali pri boot-u. Sve potrebne fajlove za flash biosa posle stavis u eventualno neki poseban dir na hardu (pretpostavljam da imas FAT na istom?) i to bi trebalo da je ok.
Oko detalja konretno, moraces da procitas uputstvo za flash biosa proizvodjaca tvoje ploce. To imas kod njih na sajtu, mada bi trebalo da bude i neki readme uz bios update koji skines sa neta.

Pozdrav :wave;

Ja to momci radim ovako.Iz windowsa.
1.Desni klik na bin fajl(award bios) ili rom fajl(ami bios) open with dialog.
2. Open with browse nadji program za flešovanje biosa enter.
3.enter i imate nov bios za 25 sekundi.
Međutim, ovo je rađeno preko 10 puta sa 100% uspeha u windowsu 98. Za xp nisam siguran.

Nazad
Vrh Dno