Šta je novo?

XP Update BIOS POMOC

cobra

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2002
Poena
604
AKO NEKO IMA KREATIVNU IDEJU KAKO NA XP PRO VERZIJI DA UPDEJTUJEM BIOS INACE MASINA JE ATLON 1,333 A PLOCA ASUS A7V 133-C BIOS JE AWARD.

HVALA....

E jos da nam objasnis kakve veze ima OS sa updejtom BIOS-a ??? :D

Salu na stranu, BIOS se flash-uje ("updejtuje") sa diskete, i imam blagi osecaj, po nacinu na koji si postavio pitanje, da je bolje da ti to ne radis sam...
( no offence, i ja sam u svojim pocetnickim danima poslao jednu plocu Bogu na ispovest flash-ujuci BIOS, a i dan danas mi nije bas najprijatnije da to radim :p )

p.s.
A sto se Caps Lock-a tice - to "zadovoljstvo" ostavljam moderatoru...

&Mancha& je napisao(la):
I nikako nemoj sa diskete vec sa harda ili ramdrivea. Sa diskete ga samo butujes u command prompth. A bios i awdflash iskopiras na vec spomenute.
E ovo prvi put cujem ! Ti si neki inovator, ah ??? :)

Hvala u svakom slucaju

Mozda glupo pitanje opet ali , posto sam nov u ovim vodama ako moze malo jasnije.Ako nisam naporan.
Zivim u malom gradu u kome nema nekih srucnjaka koji bi mi pomogli oko toga zato se i obracam ovako ne bi li pokusao da sam naucim ali da ne sjebem plocu ili nesto drugo.

Zato ako neko moze iako ima zivaca da mi to jasnije objasni

Hvala u svakom slucaju.ctp;

Re: Hvala u svakom slucaju

cobra je napisao(la):
Mozda glupo pitanje opet ali , posto sam nov u ovim vodama ako moze malo jasnije.Ako nisam naporan.
Zivim u malom gradu u kome nema nekih srucnjaka koji bi mi pomogli oko toga zato se i obracam ovako ne bi li pokusao da sam naucim ali da ne sjebem plocu ili nesto drugo.

Zato ako neko moze iako ima zivaca da mi to jasnije objasni

Hvala u svakom slucaju.ctp;

1.Ako ti je hard formatiran u NTFS kad dignes sistem sa win9x diskete neces moci da ga vidis zato:
na win98 sistemsku disketu(u win98 command prompty sys a: ili format a:/s ili my computer->floppy->format->copy system files only,a ne windows startup) kopiraj flash utility i novi bios.
Digni sistem sa diskete i po pretpostavkom da se nalazis na a:\(ako ne onda kucaj a: pa enter) startuj taj flash utility a pri tom navedes i ime bios fajla u komandnoj liniji(sa sve extenzijom).
Nesto ovako
flash novibios.bin (ne znam kako se tacno zovu ali otkucaj dir pa ces vidjeti,trebalo bi da je )
i posle par minuta eto tebi novog BIOSa(naravno posle restarta ctrl+alt+del)
2.ako je hard pod fat32 onda je bolje (cisto da u sred flashovanja ne otkrijes da je disketa crkla;) )da u neki folder na hardu(npr. c:\temp ) zgruvas taj flash i taj bios,Napravis sistem kao i pod 1,dignes,c:,cd temp,flash novibios.ext i onda ctrl+alt+del.
Jel dosta jasnije objasnjeno?
Ako imas pravi flash utility i odgovarajuci BIOS trebalo bi da sve prodje kako treba,inace nemoj nista na silu,flash utility ce ti prijaviti ako ima neka greska a mozda te i pored toga pita da li da nastavi ali u tom slucaju bolje nemoj!Pa da posle kukas kako smo te mi nagovorili da flashujes plocu sa pogresnim BIOSom! ;)

Pa nisam inovator, ali u MSI bios packovima tako pise, a kad malo razmislis i ima smisla. Dovoljno sam puta flashovao bios na raznim plocama i desava se kad flashujes sa diskete da u pola procedure krene da iscitava sa floppy-a, sto s obzirom na pouzdanost doticnog moze da bude kobno. Preporucljivo je prebaciti bios image i flash utility na hard , ili ako je NTFS particija na romdrive. Tako ti flash sigurno nece omanuti, sem ako ne nestane struja:D

&Mancha& je napisao(la):
Pa nisam inovator, ali u MSI bios packovima tako pise, a kad malo razmislis i ima smisla. Dovoljno sam puta flashovao bios na raznim plocama i desava se kad flashujes sa diskete da u pola procedure krene da iscitava sa floppy-a, sto s obzirom na pouzdanost doticnog moze da bude kobno. Preporucljivo je prebaciti bios image i flash utility na hard , ili ako je NTFS particija na romdrive. Tako ti flash sigurno nece omanuti, sem ako ne nestane struja:D

Meni je omanulo, iako sam flashovao sve "po propisu" :(
Cak je i program prijavio na kraju da je sve OK medjutim nije tako bilo :(

BTW, preporucljivo je da startujes kompjuter dos disketom, i pri tome rename-ujes autoexec.bat i config.sys u nesto drugo kako se ne bi startovali pri boot-u. Sve potrebne fajlove za flash biosa posle stavis u eventualno neki poseban dir na hardu (pretpostavljam da imas FAT na istom?) i to bi trebalo da je ok.
Oko detalja konretno, moraces da procitas uputstvo za flash biosa proizvodjaca tvoje ploce. To imas kod njih na sajtu, mada bi trebalo da bude i neki readme uz bios update koji skines sa neta.

Pozdrav :wave;

Ja to momci radim ovako.Iz windowsa.
1.Desni klik na bin fajl(award bios) ili rom fajl(ami bios) open with dialog.
2. Open with browse nadji program za flešovanje biosa enter.
3.enter i imate nov bios za 25 sekundi.
Međutim, ovo je rađeno preko 10 puta sa 100% uspeha u windowsu 98. Za xp nisam siguran.

Vrh Dno