Šta je novo?

XP + Live! 5.1 drajveri ili zona sumraka?

ivans

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2002
Poena
604
Ovako ide prica. Krajem prosle godine promenio sam plocu i graficku, ploca je Gigabyte 7VAXP, grafika Radeon 9000Pro... tada nisam radio instlaciju Windows-a XP, samo se okrpio i to je to. Pre dve nedelje zaamenim Durona 1G na Athlona 2000+ i rekoh, ajde da uradim jedan format c: i malo osvezim sistem. Sve je radilo pre formatiranja, nije bilo problema sa zvukom. E sta onda sledi. Formatiram ja to, instaliram sve sto treba, SP 1a, nove drajvere za Live! (mart 2003) DirectX 9.... sve podeseno, kad ono, kako pustim neki DVD, krene film, pa samo mrz i zvuk nalik bzzzzzzzz i to malo po malo, bzzzzzzzz... probam drugi DVD plejer, isto, pustim WMP9 i neki WMA fajl, isto... vratim preko System Restore na native drajvere za Live! koji stizu uz XP, kad ono nema cudnih zvukova i sl. Probam drajvere od prosle godine, jul 2002, koji su radili pre formatiranja, kad ono i tamo bzzzzzz... poludeo sam... pozajmim hard i na taj drugi instaliram go win xp sa sp1, bez drajvera za grafiku, bez direct x 9, samo xp i drajveri za Live! kad ono i na cistoj instalaciji, bzzzzzzzzz... totalno neverevovatno, da nesto sto je radilo pre formatiranja, sad odjednom ne radim... kako vratim na originalne drajvere koji stizu uz XP, nema problema u zvuku, ali tada nemam punu funkcionalnost Live! 5.1 karte... i sad, ko ovde koga *****ava :) zaboravio sam da spomenem, 4in1 su poslednji 4.46, hard je nakacen na obican IDE, nije RAID, AC97 je iskljucen u BIOS-u, nema nikakvih konflikata i uzvicnika u device manageru... sve izgleda da je ok, ali cim stavim creative drajvere, zvuk, iako radi, zastajkuje i stuca, sa jednim bzzzzzz, kao kad malo parce wav-a selektujete u forge-u i pustite u loop, delic sekunde.... e sad, ima li neko ideju sta da radim, jer ja ne znam gde i sta da gledam. Znaci, sistem je, Athlon XP 2000+, Gigabyte 7VAXP, 256 Kingston DDR 333, Gigabyte Radeon 9000 Pro, SB Live! 5.1, Windows XP + SP1a + svi patchevi...

Probaj da flash-ujes BIOS.
Mozda promeni divx software.

Pozdrav,
Nebojsa

Batali hyperione (nove via 4in1), ti samo probleme prave.

Pozdrav!

moje je misljenje da ako se ne bavite overklokom, batalite via drajvere. malo je ubrzanje a winxp i ovako super radi bez insalacije doticnih

zar se via 4in1 ne instaliraju automatski sa winXP-om......???

Sasa je napisao(la):
Batali hyperione (nove via 4in1), ti samo probleme prave.

Da znas da sam pomislio da je mozda eventualni problem 4in1 4.46, jer nisam siguran, pre formata je bila verzija 4.45... koja verzija je po tebi najbolja za KT400?

Pozdrav!

pantaNS je napisao(la):
Probaj da flash-ujes BIOS.
Mozda promeni divx software.

BIOS je poslednji, divx nema veze, jer i na cistoj instalaciji, bez divx-a postoje problemi.

ja imam 4.1 creative i isti takav problem na xp, na 98 je ok sa original drajeverima. vratio sam na xp drajvere za sb i sve je ok (isto). mislim da nema leka!
a da imam his excalibur 9000pro, abit kd7e. mozda se ati 9000pro i creative ne vole!?
hiperion nije krivac definitivno jel sam probao sve kobinacije.

alarmos je napisao(la):
ja imam 4.1 creative i isti takav problem na xp, na 98 je ok sa original drajeverima. vratio sam na xp drajvere za sb i sve je ok (isto). mislim da nema leka!
a da imam his excalibur 9000pro, abit kd7e. mozda se ati 9000pro i creative ne vole!?
hiperion nije krivac definitivno jel sam probao sve kobinacije.

Moja kombinacija je Gigabyte 7VAXP, Gigabyte Radeon 9000 PRO i SB Live! 5.1... sve sam probao kao i ti, ali nema sanse, bar sto se creative drajvera tice, jun 2002 i mart 2003... ali, kad stavim prve Live! 5.1 drajvere za XP koji su izasli u novembru 2001. godine, ti rade kako treba... a meni se nekako nestavljaju matori drajveri... ajde da to nije radilo pre formatiranja... sve je, sa istim hardverom, sa istim drajverima i softverom radilo bez gore opisanih problema, ali cim sa uradio svezu instalaciju, ne radi, problemi.... na kraju, uradicu jos jednu svezu instalaciju, stavicu te matore creative drajvere iz 2001. godine, pa bar da imam nesto to od tog live!-a...

Floyd je napisao(la):
zar se via 4in1 ne instaliraju automatski sa winXP-om......???

Naravno da ne - potrebno ih je naknadno instalirati (ako je instalacija cista. Ako je upgrade u pitanju moguce je da se preuzimaju oni iz prethodnog win-a [sto nije preporucljivo]).
Treba obratiti paznju na verziju, i ranije verzije su umele da naprave probleme pod xp-om.
U principu treba traziti poslednju zvanicnu verziju, al` ja bih poslusao savet modreatora i fanatika oko izbegavanja 4in1

Imamo jako slicne konfiguracije, i naravno da sam imao te probleme. Cesto mi se desavalo da mi Windows iskljuci zvucnike: Control panel>Sounds>SpeakerSetings>Advanced> 'ladno pise: "No speakers"-proveri! Inace, jedino resenje sam dugo nalazio u tome sto sam svaki put po startovanju Windowsa morao da u Control Panel>AudioHQ>Speaker samo ponovo izaberem 5.1 (bez obzira sto tamo vec pise 5.1) i pustim "test". U poslednje vreme mi se nista od toga ne desava i nemam pojma kako sada radi bez problema. Inace, nikakva verzija drajvera ovo nije ispravila, ali verovatno cu uskoro probati sa hakovanim drajverima za Audigy.

Inace, nikakva verzija drajvera ovo nije ispravila, ali verovatno cu uskoro probati sa hakovanim drajverima za Audigy.

Deka ajd javi sta si uradio sa tim drajverima.

Probao sam drivere za Audigy2 i nisam zadovoljan!!! Slazem se da zvuk ima malo vise dinamike, ali se prilikom pustanja muzike cuje pucketanje sa kojim nikad nisam imao problema, tko da sam sve lepo vratio na staro, hvala Bogu, bez problema. Jos jedna stvar: u uputstvu za instalaciju drivera pise kako otkoloniti probleme ukoliko se pojave posle instalacije, i kao jedno od resenja se navodi reinstalacija Windowsa!!!! Ukoliko je neko zainteresovan za hakovane drivere (200MB) neka se javi.

Probaj da promenis kartici slot. Ja sam imao slican problem dok nisam potrefio pravu kombinaciju kartica : Live/modem/lan/tv
Sada sve radi kako treba.
Mislim da je neko postovao u FAQ najbolju raspodelu resursa na racunaru. Znam da 2000 i XP stave sve na jedan IRQ ali proveri u BIOS-u kako stvari stoje.

zna se za najbolje mesto za live! na abit kx7 ploci - 3. pci slot, probaj i na toj
a probaj i sa kx driverima za live! apsolutna preporuka.

jaksa je napisao(la):
zna se za najbolje mesto za live! na abit kx7 ploci - 3. pci slot, probaj i na toj
a probaj i sa kx driverima za live! apsolutna preporuka.

Zaboravih na KX drajvere. Imao sam problem plavih ekrana pri gasenju racunara. Sa KX drajverima to nemam.

Dajte neki link za KX drajvere.

Pozdrav

google>kx project

Imao sam veoma sličan problem stim što je meni live "krckao". Dakle stari XP sve radi odlično nov Xp ništa ne pomaže čak ni inicijalni MS driveri. Elem koje je rešenje...Povadiš sve kartice odradiš ponovno preraspoređivanje IRQ-ova i sve je lepo proradilo bez ikakvih problema.

Ovde imaš kratko uputstvo:
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=40

Od svih probanih drivera - a verujte probao sam sve koje sam nasao - ipak najbolje rade najnoviji originalni driveri skinuti sa Creative sajta. U pitanju je XP sa SP1 (sama instalacija je sa SP1, kao sto mnogi i znaju), a sto se tice slota, meni je Live u II, a IRQ je isti za sve, i ipak radi bez problema (kuc, kuc).

Da, najnoviji creative driveri, kartica u trecem PCI slotu i da nedeli IRQ sa nicim. Radi KONACNO!!!!!!

Black RIder je napisao(la):
Dajte neki link za KX drajvere.

Pozdrav

http://fheer.bei.t-online.de/kxdrv3530-full.exe

Hvala ti, nasao sam vec!

Pozdrav

Stevs je napisao(la):
Imao sam veoma sličan problem stim što je meni live "krckao". Dakle stari XP sve radi odlično nov Xp ništa ne pomaže čak ni inicijalni MS driveri. Elem koje je rešenje...Povadiš sve kartice odradiš ponovno preraspoređivanje IRQ-ova i sve je lepo proradilo bez ikakvih problema.

Ovde imaš kratko uputstvo:
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=40

Posle pomenute akrobatike, PCI slot 5 je dao najbolje rezultate, sa novim Live! drajverima nema vise krckanja i bzzzz zvuka. Terao sam DVD jedno pola sata i nikakvih anomalija nije bilo u zvuku. Sto se IRQ-ova tice, jedino Radeon 9000PRO i VIA IEEE 1394 dele isti IRQ.

Nazad
Vrh Dno