Šta je novo?

xp instalacija problem

• Začetnik teme Začetnik teme MT
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MT

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2002
Poena
620
kako da instaliram xp sa dual boot-om tako da mi particija disk c bude fat32 kada se butuje 98-ica a c: ntfs kada se butuje xp

Ne moze da ti bude primarna particija C: FAT32 i NTFS u isto vreme (kao sto si ti naveo).
Ako oces dual boot, prvo moras da imas dve particije. Ja cu ti reci kako to ide u kombinaciji WinXP + WinME
(ukoliko si bas lud za 98-icom neko ce ti reci detaljno kako se vrsi sakrivanje particije pomocu recimo, boot magica jer gloopi Win98 ne dozvoljava dual boot. Mrzi me da pisem o tome sada 😛 )
Prilikom pravljanja druge particije, izabraces da bude NTFS a ne FAT. Za ovo ti je najbolje da koristis Partition magic 7.
Zatim,
na C: instaliras WinME, vidis da sve lepo radi.. onda dignes sa CD-a sys (ukoliko imas bootabilan CD XP-a) i pokrenes instalaciju.. samo odaberes da oces da ti se sys instalira na D: (a ne na C: sto je po defaultu)
sacekas da se zavrsi... i imas dual boot menu iz koga biras koji ces OS da startujes....

:wave;

Sorry nismo se razumeli. Mogu da kreiram dve primarne particije (cak i XP dozvoljava do 4 primarne na 1 disku) ali hocu da kada mi se digne XP local disk bude C: sa NTFS-om a kada se digne 98/me nebitno da fat32 bude C. Inace PQM 7.0 ne moze da uradi hide primarne paticije bar meni ta opcija ostane siva. Inace imam dve particije prva fat32 od 60Gb i NTFS od 180GB. Kao boot manager koristim System Commander 7.03. (pozeljno da prilikom instalacije XP ne moram da bisem fat32 particiju je imam podataka koji mi trebaju a mrzi me da pozajmljujem disk za backup)

mislim da ga open nisi razumeo, skrivanje particije vrsi Powerquest BootMagic, ali onda nema kopiranja izmedju particija (jer u oba slucaja os ne vidi drugu particiju). nema to veze sa brojem primarnih particija i tako dalje

ja sad ne kapiram kako moze jedna (single) particija da bude u isto vreme dva razlicita fajl sistema (FAT i NTFS)??
Tacno je da XP podrzava 4 primarne, ali ne i WIn98. Ne znam, ali praxa govori da se to odradjuje preko Powerquest-ovog Boot Magic-a odnosno pomenuto sakrivanje C-a od D-a

][V][ATRIX™ je napisao(la):
ja sad ne kapiram kako moze jedna (single) particija da bude u isto vreme dva razlicita fajl sistema (FAT i NTFS)??
pa naravno da ne moze, nisam ni primetio da neko kaze suprotno 🙂

Koliko ja shvatam, covek hoce da bilo koji OS da podigne, particija na kome je taj OS u toj "sesiji" bude "krstena" kao C:
...znaci npr:
1.digne XP - u My Computer ntfs particija na kojoj je XP se zove C: a fat32 particija na kojoj je 98/ME se zove D:
2.digne 98/ME - u My Computer fat32 particija na kojoj je 98/ME se zove C: a ntfs particija na kojoj je XP se zove D:

Ako je to u pitanju, bojim se da je to apsolutno nemoguce 🙁 ...to bi bilo kao neko "dinamicko preimenovanje" particija 🙂 )

da da, zvuci malo zbunjujuce 🙂, ali covek ima dve particije, a ne jednu sa ova dva os-a

Ipak moze ali sam morao prvo da izbrisem fat32 particiju pa da je nakon instalacije xp kreiram.

Nazad
Vrh Dno