Šta je novo?

XP i VISTA na dva harda, boot sa F tasterom

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Imam XP na C-u i zeleo bih da na drugom hard disku instaliram Vistu. Raspitivao sam se kako bih najbolje mogao da prodjem u slucaju da pozelim da reinstaliram XP da bih i dalje mogao da koristim Vistu koja bi u tom slucaju ostala bez boot fajlova sa C-a i neko mi je rekao varijntu koja mi se najvise dopala, a to je da ukoliko moja ploca ima tu mogucnost, prilikom butovanja pritisnem neki F taster i onda da kazem sa kog harda zelim da mi se podigne WIN... svidja mi se ta mogucnost te imam par pitanja. Prvo me zanima da li moja ploca (GA 965P-DS3) ima tu mogucnost i ako je tako da li na taj nacin izbegavam da Vista instalira BOOT fajlove na C i da li je to moguce u bilo kojoj varijanti i da li u tom slucaju nemam DUAL BOOT, sto bi mi prijalo?

Ja sam malo experimentisao sa time, i jedino sto mi je bilo upotrebljivo je da sam napravio sledece:
-Instalirao XP
-Otkacio taj HDD sa XP
-Instalirao Vistu na drugi HDD
-Vratio HDD sa XP-om
Dakle, nemam dualboot, nisam ga ni hteo.
Sa kojeg ce se HDD-a podizati sistem, odredjujem u BIOS-u
E sad, to pitanje za F taster ... zavisno od ploce, sasvim je moguce da se to odnosi na ulazak u BIOS i izbor primarnog HDD-a.
U mom slucaju to je Del taster i ni sa jednim F tasterom se ne moze odredjivati izbor HDD sa kojega ce se podizati sistem.
Mozda neko ima druga iskustva, pa ce napisati.

Moze sa F4 tasterom. Predpostavljam da je mislio na F jer sa njim biras sa kog uredjaja,hdd-a ce da se butuje disk ili operativni!

Poslednja izmena:
Ako je tako onda to nije ono sto sam zeleo. Ja sam ocekivao nesto kao ja pritisnem neki F i on mi u zavisnosti od toga podigne sistem, taj neki fazon, tako sam barem ja razumeo coveka koji mi je objasnjavao...

U stvari, poenta je da mi instalacije budu potpuno odvojene, tako kao sto ti kazes ali da opet mogu da ulazim u u Win a da ne moram svaki put da menjam podesavanje u BIOS-u... izgleda da je to nemoguce... a i vidim da nije neki problem da se povrati Vista cak i nakon reinstalacije XP-a sa C-a...

@va_milos Gde mogu da proverim kako to funkcionise na mojoj ploci? Videcu da li mi nesto pise prilikom samog podizanja Win-a, za sada nisam obracao paznju na to...

Poslednja izmena:
instalacije su ti odvojene. Kad upalis racunar moras da stiskas dugme i on ti pondi sa kojeg ces hdd-a da butujes.Pa ti izaberes koji ces sistem,tacnije ako ti je na 160gb xp,a na 320 vista,ako hoces XP podignes onaj od 160gb.Al sam objasnio...ccc

Poslednja izmena:
Ali da bih to postigao MORAM da iskljucim XP hard prilikom instaliranja Viste da instalacije ne bi boot fajlove instalira na C, je l' tako?

Da, moras otkaciti disk sa XP-om, inace ce Vista detektovati XP pod "ostali OS ... " i napraviti dualboot.

Da, moras otkaciti disk sa XP-om, inace ce Vista detektovati XP pod "ostali OS ... " i napraviti dualboot.

Slazemo se.:D
Iskljucis hdd sa Xp-om. Podignes Vistu na drugi hdd,zatim i njega iskljuci.Ukljucis onaj sa XP-om,pa ovaj sa Vistom.Vidim da su ti oba diska sata,pa zato idi tako,jer ako ne uradis to bice ti onaj veci hdd glavni i sa njega ce uvek sistem da se boot-uje po defaultu.Naravno ako ti to ne smeta onda ne moras tako da radis.

Poslednja izmena:
Gigabyte obično ima mogućnost izbora sa F12 tasterom,
Asus F8 ili ESC (stariji modeli),
Biostar - čini mi se F10 ... većina novih ploča to dozvoljava!
A najvažnije instalirati WIN XP i Vistu tako što je drugi HDD isključen (bilo sa napajanja ili ploče).

kod biostara je F9
kod MSI (starija, nf2) je f8

na znam za ostale :)

XP i Vista na jednom hardu

Da ne bih otvarao posebnu temu...pa ako mozete da mi kazete nesto o ovome...
Imam na jednoj particiji instaliran XP 32-bit,a na drugu sam hteo da instaliram Vistu 64, i imam trecu particiju gde su podaci...
Pa me zanima da li je moguce instalirati Vistu na tu particiju,a da ne budu njeni boot fajlovi snimljeni na c disk gde je xp? Cesto reinstaliram XP,pa pretpostavljam da bi onda bilo i problema sad dizanjem sistema na Visti posle reinstalacije xp-a(format particije i instal). Jel postoji neko resenje za ovo,osim kupovine jos jednog harda?
Hvala u napred! :wave:

Mislim da ne postoji. To je upravo ovo oko cega se i ja dvoumim. Ali vidis da cak ni posle reinstalacije XP-a nije neki problem povratiti Vistu. Stavise, izgleda da nije nikakav problem.

slicno i mene zanima.

Imam seagate 320 gb

C particija-je primarna i imam instaliran xp sp2
D particija-je logicka i imam instaliran xp 64bit

Ne znam koliko je pametno da particija koja ima windows bude logicka(u mom slucaju je to xp 64bit). Mada pravio sam particije sa windows xp diska koji je tako napravio.
Ako neko zna da li je bolje da i druga particija bude primarna?

E sad posto je na d particiji win 64bit, kad sam instalirao drajvere za plocu i graficku(nvidia) on ih je u stvari instalirao na C particiji gde se nalazi win xp sp2.
Zanima me da li to tako treba da bude?

Cesto reinstaliram XP,pa pretpostavljam da bi onda bilo i problema sad dizanjem sistema na Visti posle reinstalacije

Moze da se desi da kada imas instalirana dva windowsa na jednom hdd-u, prvi je xp, drugi je vista, i kada se recimo reinstalira xp, posle nece da pokaze vistu, tacnije nece da pojavi boot(bar je tako meni bilo sa kombinacijom xp i 64bit xp)

cak ni posle reinstalacije XP-a nije neki problem povratiti Vistu. Stavise, izgleda da nije nikakav problem.

Gde si to video da pise? Ako mozes da stavis link do teme gde je objasnjeno kako se to radi...

Mozda bi moglo da se recimo instalira Vista i onda,ako kao sto kazes da moze,da se obrise particija sa xp-om,digne vista se boot fajlovima i ponovo instalira xp na sveze napravljenu c particuju?! al lupam :d nemam pojma da li to moze u opste...imam osecaj da bi se tek onda napravila zesca zbrka :d

Ma izgleda je najjednostavnije resenje jos jedan hard :wall:

Da li u DUAL BOOT sistemu Windows Vista koristi registry bazu (i ostalo tipa temp itd...) na C: gde je XP ?

Podignes Vistu na drugi hdd,zatim i njega iskljuci.Ukljucis onaj sa XP-om,pa ovaj sa Vistom.Vidim da su ti oba diska sata,pa zato idi tako,jer ako ne uradis to bice ti onaj veci hdd glavni i sa njega ce uvek sistem da se boot-uje po defaultu.

Znaci kada instaliram Vistu na drugi HDD, onda moram da iskljucim taj HDD pa da ukljucim prvi dok je drugi iskljucen, digne se WinXP, iskljucim komp, ukljucim drugi, i tada ce mi XP biti default bez obzira sto mi je Vistin hard veci (cuo sam negde da to ima neke veze) ? Je l' da ga iskljucim sa ploce ili mogu i kablove sa harda a da ga ostavim u ploci?

Probao sam sa F12 prilikom butovanja i buni me to sto mi prilikom izbora daje samo jedan HDD a ne dva koliko ih imam. Da li on detektuje OS pa bi mi ponudio i drugi HDD kada bih instalirao Vistu na drugi?

Poslednja izmena:
Situacija je slideca:

-Instalirao XP
-Otkacio taj HDD sa XP
-Instalirao Vistu na drugi HDD
-Vratio HDD sa XP-om
Dakle, nemam dualboot

i kad hocu drugi OS,stiskam F8 na boot menu i to mi dosadilo-sad hocu dual boot:wall:. Kako da podesim da mi se pojavi dual boot u citiranoj situaciji a da ne instaliram Vistu ponovo???:trust:

Situacija je slideca:

i kad hocu drugi OS,stiskam F8 na boot menu i to mi dosadilo-sad hocu dual boot:wall:. Kako da podesim da mi se pojavi dual boot u citiranoj situaciji a da ne instaliram Vistu ponovo???:trust:

Jedno od rešenja ti je da skineš programče VistaBootPro. Instaliraj ga u Vistu i onda u njemu edituj boot dodavanjem drugog sistema u njega. Odrediš samo koji sistem ce biti default i dobiješ dualboot Vista i XP.

Većina ploča dozvoljava izbor hard diska sa koga će se OS butovati pri podizanju sistema, recimo na Gigabyte pločama se taj meni dobija pritiskom na F8.

Ali daleko prostije rešenje je instalacija nekog boot managera, kao što je Magic Boot ili Grub. Pri reinstalaciji bilo kog OS-a stari dual boot će biti pregažen, ali onda samo treba pokrenuti boot manager opet, pustiti ga da prepozna istalirane OS-ove i podesi dual boot iznova.

Ja se stvarno JAKO dvoumim sta da radim. Ono, bas BAS se dvoumim. :D Nesto mi se ne mili da otvaram komp, otkacinjem hardove vise puta... sto rece Morbius, izgleda da vise i nije neki problem povratiti dual boot nakon reinstalacije nekog OS-a... u stvari, problem je samo ako se reinstalira XP pre Viste... ali i to se sada relativno lako da resiti...

Pogledaj moju prethodnu poruku.

EasyBCD

VistaBootPRO

Probao VistaBpptPro i manuo se tjorava posla,ipak cu se drzati F8 tastera. Naime,kada se pojavi dual boot screen,(prethodno naravno namesteno sve u Vistabootpro) i kad izaberem da butuje Xp omah usledi restart maxine,a kad probam da dodelim drugo slovo particije,onda ona klasika" ntldr iz missing"...

Cekaj, probao si BAS ovako kako pise na tom linku?

Evo nadjoh slicicu kako se dualboot radi iz bcedit na Visti. Mozda ti pomogne ...

Prilozi

• 061113-vista-bcdedit.png
    061113-vista-bcdedit.png
    64.5 KB · Pregleda: 108
Cekaj, probao si BAS ovako kako pise na tom linku?
IDENTICNO.

@Jurke: Hvala,ali kada mi je bilo tako podeseno sledio je restart cim selektujem Xp i pritisnem "enter"

Neznam,mozda cu da lupim,ali imam neki osecaj da se taj dual boot kosi sa podesavanjima iz biosa,napomenuo sam da su mi oS-ovi na svaki hard posebno,konkretno,na WD-u mi je Vista a na Seagate-u XP,a u biosu mi je kao primarni boot hard namesten WD,pa mozda zato zeza kad hocu da udejm u XP preko dual boot-a???:trust::trust::trust:

Ja sam upravo instalirao Vistu ali nisam napravio dual boot nego sam isao sa iskljucivanjem harda na kome je XP. Bolje je ovako i sigurije. Za sada sam prezadovoljan.

Da ne bih otvarao posebnu temu...pa ako mozete da mi kazete nesto o ovome...
Imam na jednoj particiji instaliran XP 32-bit,a na drugu sam hteo da instaliram Vistu 64, i imam trecu particiju gde su podaci...
Pa me zanima da li je moguce instalirati Vistu na tu particiju,a da ne budu njeni boot fajlovi snimljeni na c disk gde je xp? Cesto reinstaliram XP,pa pretpostavljam da bi onda bilo i problema sad dizanjem sistema na Visti posle reinstalacije xp-a(format particije i instal). Jel postoji neko resenje za ovo,osim kupovine jos jednog harda?
Hvala u napred! :wave:
Pošto često na raznim forumima obitava tema sa više operativnih sistema na jednom računaru, rešio sam da napišem mali tutorijal o ovoj temi.
Pre svega nam je potreban PartitionMagic v8.05 (mogu i neki drugi slične namene, ali vam naglašavam da je PartitionMagic v8.05 najbolji za ovu namenu zbog još nekih njegovih naprednih funkcija, o čemu će biti reči kasnije u tekstu).
Pretpostavimo da želite dva Windowsa XP na istom računaru i da imate hard-disk od recimo 40.Gb.
Pomoću PartitionMagic-a, particionišite HD na dve particije od po 20.Gb, s time da obe budu primarne particije (mogu biti i razlicitih veličina).
Naglašavam da obavezno obe particije budu primarne.
Prvu particiju u labelu nazovite, npr.Sistem 1 a drugu Sitem 2 (ovo su samo primeri naziva particija).
Drugu particiju u kontekstnom meniju PartitionMagic-a navedite kao Hide Partition (putanja za komandu je Partition /Advanced /Hide Partition).
Zatim, u kontekstnom meniju PartitionMagic-a navedite da vam je prva particija aktivna (putanja za komandu je Partition /Advanced / Set Active).
Restartujte računar i boot-ujte sa CD-roma i instalirajte OS, pazeći da OS instalirate na prvoj particiji (u ovom slučaju Sistem 1).
Posle potpune instalacije OS-a, drajvera i programa koji su vam potrebni, obavezno instalirajte PartitionMagic v8.05,
s time što vam je od instalacije istog potrebna samo stavka PQBoot for Windows (prilikom instalacije izaberite Custom instalaciju i odštiklirajte sve stavke osim
PQBoot for Windows).Možete postaviti shortcut (prečicu) na Desctop za isti radi lakše manipulacije.
Pokrenite PQBoot for Windows i štiklirajte sledeću particiju ( u ovom slučaju Sistem 2) restart now i OK,
restartovaćete računar, s time da vam je sada posle restarta druga particija aktivna.
Boot-ujte sa CD-roma i instalirajte OS, pazeći da OS instalirate sada na drugoj particiji (u ovom slučaju Sistem 2).
Posle potpune instalacije OS-a, drajvera i programa koji su vam potrebni, obavezno instalirajte PartitionMagic v8.05,
s time što vam je od instalacije istog potrebna samo stavka PQBoot for Windows (prilikom instalacije izaberite Custom instalaciju i odštiklirajte sve stavke osim
PQBoot for Windows).Možete postaviti shortcut (prečicu) na Desctop za isti radi lakše manipulacije.
Kada želite pokrenuti drugi sistem potrebno je samo pokrenuti PQBoot for Windows, štiklirati sledeću particiju, OK i restartovati računar.
Ovime automatski dajete komandu da vam je aktivna druga particija, komandom OK restartujete računar i podižete drugi sistem.

Napomene:
-Ovim ste dobili dva potpuno funkcionalna i nezavisna sistema, bez dve linije u boot.ini i komplikacija oko istog.
-Možete u svakom momentu izbrisati bilo koji sistem, jer za svaki postoji sopstveni boot.ini.
-Nebitno je koji su sistemi u pitanju, samo treba paziti prilikom instalacije OS-a, na koju particiju instalirate OS.
-PartitionMagic v8.05 je funkcionalan i na 95, 98, 2000, XP, Visti (u compatibility modu) (za Linux nisam probao).
-Morate samo ispoštovati proceduru.
-Svaki sistem vidi i druge hardove ako ih imate.
-Nepotrebno je sisteme instalirati na posebnim fizički odvojenim hardovima, dovoljan je jedan HD zadovoljavajuće veličine po potrebi
s time da morate obavezno particionisati hard na posebne primarne particije.
-Možete za particionisanje iskoristiti recimo Hiren boot i izabratiti opciju Partition Tools- Partition Magic 8
ili 2 flopija koji su vam ponudjeni prilikom instalacije PartitionMagic v8.05 s time što vam je obavezno potrebna instalacija PartitionMagic v8.05.
-Normalno da za 95 i 98 morate particiju formatirati u FAT 32.
-Nebitan je i raspored instalacije OS samo treba instalirati OS na trenutno aktivnoj particiji, da bi se isti posle instalacije boot-ovao.
-Obavezno na svakom OS instalirajte PQBoot for Windows, radi promene aktivnih OS.
-Pod skraćenicom OS podrazumeva se operativni sistem.
-Naglašavam da ja na ovaj način dugi niz godina koristim paralelno dva XP-a i sve prednosti koje dva sistema donose, a ranije i dve 98.
-Kombinacije su moguće po sopstvenim potrebama, recimo 98 i XP, 2000 i XP ili čak i više sistema ako je to potrebno (98 + XP + Vista).
-Moguće je koristiti i neke druge programe tipa PartitionMagic v8.05, ali je preko potrebna funkcija PQBoot for Windows.

http://www.elitesecurity.org/t305431-XP-VISTA-na-dva-harda-boot-sa-tasterom

Vrh Dno