Šta je novo?

XP i Vista file sharing

Adam K

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2006
Poena
360
Imam 2 računara eeepc i desktop iz potpisa. Želim da uz pomoć eee pristupam fajlovima na desktopu. Desktop računar ima USB Wi-Fi adapter. Dok su oba računara imala XP nije bilo problema. Bilo koji folder koji sam hteo sam mogao da shareujem na desku i eee bi ga video.

Sada kada na desku imam Vistu x64, eee ne može da pristupi fajlovima na desku. Na desku sam napravio wireless mrežu WEP enkripcije na koju se eee bez problema poveže i može da preko nje ide na internet, to nije problem. Takođe desk može da pristupi folderima koji su shareovani na eee, ali ono što ne radi, a to mi je najbitnije, eee ne može da pristupi folderima koje sam shareovao na desku.

U Network and sharing centre Viste sam uključio public folder sharing, zezao se sa firewall exceptions, al' ništa ne pomaže. Znam da je Vista ''bezbednija" i da zato zeza, al' pošto sam ionako postavio šifru sa pristu mreži veća bezbednost mi i ne treba. Kada u pomenutom sharing centru kliknem na "Show me all the folders and files I am sharing" ne pokaže mi ništa kao da i ono što mislim da sam shareovao u Visti zapravo nisam.

Zanima me da li je ovo što hoću uošte moguće ako je na desku Vista?

Pre nego što me pošaljete na google verujte da sam već tražio i da nisam našao rešenje.
Hvala unapred na bilo kakvom savetu

Niko ništa?

Onda da skratim pitanje na to kako sigurno shareovati folder u Visti?

Imam ja sličan problem sa Win 7, nekim fajlovima, tj. nekim celim direktorijumima nisam mogao da pristupa ni lokalno, ne u mreži, menjao permissionse, uzimao ownership nad fajlovima, po nekoliko puta, prijavi da je promenio, ali opet ne može da im pristupi, šta sve nisam probao, još uvek nisam rešio

Ja koristim u mreži 2000 pro, xp pro i win7 i šerovanim folderima na win7 pristupam bez problema. Naravno, svi korisnički nalozi imaju password. Isto tako i administratorski password je na svim računarima isti, ali ne mora da bude. Windows preporučuje da kod rada u mreži zbog sigurnosti korisnički nalozi budu pokriveni šiframa. Obično u takvim situacijama win xp daje upozoranje: "Login failure: user account restriction. Posible reasons are blank passwords not allowed ...".

Bitno je takođe, da je na Win7 uključena opcija File and printer sharing (Network and sharing center - Advanced sharing settings), i da je željeni folder šerovan (premissions se mogu kasnije podešavati po želji, ko može da radi i šta može da radi, a šta ne)

Ako koristiš administratorski skriveni šer za pristup resursima na mreži onda u registry win7 na lokaciji
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System
moraš da otvoriš novi DWORD (32-bit) pod imenom “LocalAccountTokenFilterPolicy” i vrednošću 1

Posle restarta računara možeš iz xp-a ili 2000 da pristupiš celom disku win7 kucajući u run-u \\imeracunara ili IP adresa\c$, (i narawno user name i password, administratorski ili korisnikov sa win7)

Pokušavam da ti pomognem, ne znam da li sam uspeo. Ovo sve važi za Win7, a nadam se i za Vistu

O problemima šerovanja na Visti smo pisali trocifren broj puta, ali uvek se nađe neko ko ne želi da pretražuje forum. Ukratko, probaj da ugasiš firewall, proveri da je je mreža na Visti prijavljena kao private, da li je u Group policy manager-u dozvoljeno deljenje bez šifre i da li je na XP mašini instaliran KB922120 apdejt, najčešće je jedno od ovog u pitanju. Generalno se često javljaju problemi oko permissions-a pri šerovanju u Windows-u, pa treba malo čačkanja dok ne proradi.

Poslednja izmena:
O problemima šerovanja na Visti smo pisali trocifren broj puta, ali uvek se nađe neko ko ne želi da pretražuje forum. Ukratko, probaj da ugasiš firewall, proveri da je je mreža na Visti prijavljena kao private, da li je u Group policy manager-u dozvoljeno deljenje bez šifre i da li je na XP mašini instaliran KB922120 apdejt, najčešće je jedno od ovog u pitanju. Generalno se često javljaju problemi oko permissions-a pri šerovanju u Windows-u, pa treba malo čačkanja dok ne proradi.
Ili malo više čačkanja :d

Probao sve sem ovog updatea za XP na koji sam naleteo, al' koji mi po opisu nije delovao kao rešenje za moj problem, a ne instalira mi se svašta na računar. Probaću još i njega.
Hvala u svakom slučaju

Pošto imam sličan problem, da li si uspeo da ga rešiš?!

Zbog ovih vindojze "gluposti", vise puta sam savetovao da se instaliraju FTP file sharing programi. Ima ih sijaset besplatnih a svaki radi posao bez ijedne greske i nikada ne pravi greske (windojze s vremena na vreme zna da zamalerise, a ko se ne snalazi ima samo glavobolje).

Ko me je poslusao, i dalje nema problema ;)

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno