Šta je novo?

XP i Vista dual boot

Sicky

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2007
Poena
319
Situacija je sledeca: Instaliran je XP, pa zatim na drugu particiju Vista. Naravno sve je normalno funkcionisalo, tj. moglo je da se bira koji OS ce da se digne, dok nije promenjen XP. Sada od kako je promenjen XP pri boot-u podize se samo XP nema vise da se bira. Da li je moguce vratiti Vistu sada u boot i kako?

Unapred hvala.

To se desilo jer je obrisan folder Boot na particiji gdje je bio XP (koji je Vista napravila). Uradi ovo:

1. Boot into Vista installation DVD
2. Choose your language settings and click Next
3. Click Repair your computer
4. Choose your operating system and click Next. This should bring up System Recovery Options.
5. Click on Startup Repair

Ja sam "slučajno" (mada je bolje reći namjerno :D ) obrisao ovaj boot folder sa particije gdje mi je XP, kada sam odustao od Viste i vratio se na XP (pa sam brisao malo "nepotrebne stvari" - tipa, šta mi je ovaj boot folder, znam da XP koristi boot.ini za boot, pa ovo može da "leti"; nisam se sjetio da ga je napravila Vista) - pa posle nije mogao ni XP ni Vista da se startuje, morao sam da radim repair :)

I to se folder nije dao tako lako, morao sam koristiti silu da ga obrišem :D

Ja kad sam pokusao sa tim menagerom trebalo je taj boot folder i jos neki file sa particije gde je Vista kopirati na particiju gde je XP i onda sa tim programom kao povratiti Vistu u boot. Ali ja sam tu nesto zeznio i posle toga takodje nije bio moguc boot ni u XP.

A kada je prvo instalirana Vista pa onda na drugu particiju XP opet nema biranja dize se samo XP.

Ja kad sam pokusao sa tim menagerom trebalo je taj boot folder i jos neki file sa particije gde je Vista kopirati na particiju gde je XP i onda sa tim programom kao povratiti Vistu u boot. Ali ja sam tu nesto zeznio i posle toga takodje nije bio moguc boot ni u XP.

A kada je prvo instalirana Vista pa onda na drugu particiju XP opet nema biranja dize se samo XP.

Pa zato sto XP prepise MBR koji je Vista definisala, a Vista na zalost ne moze da se podize/startuje pod XP boot manager-om.

Znaci kad instalirate prvo XP pa Vista.
Ako pak opet morate da instalirate XP, posle toga morate da odradite repair boot-a kao sto je iznad objasnjeno putem Vista instalacionog diska.

Pa zato sto XP prepise MBR koji je Vista definisala, a Vista na zalost ne moze da se podize/startuje pod XP boot manager-om.

Znaci kad instalirate prvo XP pa Vista.
Ako pak opet morate da instalirate XP, posle toga morate da odradite repair boot-a kao sto je iznad objasnjeno putem Vista instalacionog diska.

Hvala na korisnim informacijama. Nisam jos pokusao repair boot-a jer sad nema potrebe do sledeceg obaranja XP-a, ali kad ponovo dodje ta situacija pokusacu pa javljam rezultat. Mozda cemo i pokusati i ranije cisto da vidimo jel radi.

VistaBootPro

Vrlo jednostavno, a efikasno. :)

Bas sa ovim programom sam i pokusao vec da odradim ali nekako to nije profunkcionisalo. Imao sam cak i uputstvo za neku stariju verziju, a ja skinuo najnoviju koja ima znatno vise opcija i nisam se uspeo snaci.

No bio je to samo jedan pokusaj, nadam se da cu odraditi sa jednom od ponudjenih solucija pa cu onda ovde detaljno opisati postupak.

To se desilo jer je obrisan folder Boot na particiji gdje je bio XP (koji je Vista napravila). Uradi ovo:

Hvala na korisnim informacijama. Nisam jos pokusao repair boot-a jer sad nema potrebe do sledeceg obaranja XP-a, ali kad ponovo dodje ta situacija pokusacu pa javljam rezultat. Mozda cemo i pokusati i ranije cisto da vidimo jel radi.

Kao sto sam i obecao posle nazalost neuspelog pokusaja javljam rezultat.

Kada sam odradio onako kako je napisano u postu broj 2, desilo se to da sam tada uspeo podici samo Vistu opet bez opcije da biram koji cu OS da ucitam. Jednostavno sada je nestao XP. Onda sam preko Recovery Console odradio FIXBOOT XP-a i ponovo sam mogao da podignem samo XP, bez Viste.

Trebalo bi da moze da se odradi sa VistaBootPro-om ali prosli put se nisam snasao. Pokusacu ponovo malo bolje to da prostudiram.

A da li je moguće imati 4 operativna sistema, ili makar 3, u triplebootu ili quadboot-u_

Npr, prvi da mi bude Windows 2003, drugi Win XP SP3, treci Fedora Linux 8.0 a četvrti Windows Vista RC1?

Kao sto sam i obecao posle nazalost neuspelog pokusaja javljam rezultat.

Kada sam odradio onako kako je napisano u postu broj 2, desilo se to da sam tada uspeo podici samo Vistu opet bez opcije da biram koji cu OS da ucitam. Jednostavno sada je nestao XP. Onda sam preko Recovery Console odradio FIXBOOT XP-a i ponovo sam mogao da podignem samo XP, bez Viste.

Trebalo bi da moze da se odradi sa VistaBootPro-om ali prosli put se nisam snasao. Pokusacu ponovo malo bolje to da prostudiram.
Ja sam, jos pre 7-8meseci, zeznuo drugu laptop sa xp-om i sjebao vistu. Otiso na net, nasao VistaBootPro i paravio dualboot bez problema.:type:

Ako sam svojevremeno imao XP + Vista dual boot a zatim deinstalirao Vistu komplet da li je sigurno da obrišem taj boot folder i sve boot fajlove jerbo mi je sada samo jedan sistem na kompu (XP) ali mi i dalje nudi dual boot opcije?

Odradi ovako: Run - msconfig - pa otvoris tab Boot.ini - click na Check all Boot Paths i kad ti kaze da boot prema Visti nije dobar i pita da li da ga izbrise ti potvrdi i trebalo bi da ti ostane samo XP.

Ako ovo ne uspe jednostavno otvori boot.ini fajl u tekst editoru recimo Notepad-u, prethodno ukloni atribut Read only da bi mogao da ga izmenis i obrisi red gde je Vista, sacuvaj promenu. Pri sledecem boot-ovanju nece biti Viste.

Ako ste prvo instalirati vistu pa xp, evo resenja kako da osposobite oba.
Potrebno je prvo oporaviti vistu, (recovery sa instalacionog cd-a viste, slicno kao fixboot i fixmbr na xp-u).
Zatim iz viste uradite sledece:

In Vista, the boot.ini is not editable directly, as the file itself is hard to locate, so we will be modifying it through "Boot

Configuration Data Store Editor" bcdedit.exe:
(Just as an explanation, the loader type for XP is an NT Loader, hence the use of ntldr)

-first open a command prompt with administrative privilages (right-click and choose "run as administrator")
*Note the following 2 answers from bcdedit for each item are acceptable:
"The Operation Completed Successfully"
"The Specified Entry Already Exists"
Be sure to type each line carefully (replace C in the first line with the drive containing your Vista installation):
bcdedit ?set {ntldr} device partition=C:
bcdedit ?set {ntldr} path \ntldr
bcdedit ?displayorder {ntldr} ?addlast
bcdedit -set {ntldr} description "Microsoft Windows XP"

Izmedju svake komande lupite enter, naravno :)

Odradi ovako: Run - msconfig - pa otvoris tab Boot.ini - click na Check all Boot Paths i kad ti kaze da boot prema Visti nije dobar i pita da li da ga izbrise ti potvrdi i trebalo bi da ti ostane samo XP.

Ako ovo ne uspe jednostavno otvori boot.ini fajl u tekst editoru recimo Notepad-u, prethodno ukloni atribut Read only da bi mogao da ga izmenis i obrisi red gde je Vista, sacuvaj promenu. Pri sledecem boot-ovanju nece biti Viste.

Emhm, kada kliknem na "Check All Boot Pats" javlja mi nešto kao "it seems that both MS system are operating" a jednog uopšte nema... :d

Probaću ovo drugo kada se vratim sa posla sutra ;)

Tnx! :)

Emhm...

Boot.ini je fajl koji reguliše boot-ovanje pod XP-om. Kada sam instalirao Vistu on je blokiran i instaliran je Vistin boot sistem koji se NIJE skinuo kada sam skinuo i Vistu (Vista mi je bila na D drajvu)

Od Vistinog boot sistema tu je folder [Boot] na C drajvu - da li je bezbedno da ga jednostavno obrišem ili ima još nekih fajlova koje je Vista smestila u root folder na C drajvu?

Nazad
Vrh Dno