Šta je novo?

xp i externi hdd

Wroy

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2009
Poena
151
izvinjavam se unapred ako sam temu otvorio na pogresnom mestu.... probao sam da nadjem na search resenje problema ali nisam uspeo, ako neko ima nekakvu ideju za resenje mog problema bio bih zahvalan da je podeli samnom :)
evo o cemu se radi, posle reinstalacije windowsa, (uninstal win 7 / install xp sp3) na xp ne vidi externi hdd(radi se o transcendu od 320 Gb)...
ma u koji usb da ga ubodem hdd radi ali ne mogu da vidim sadrzaj diska, na win 7 je sve radilo bez problema...(kao da uopste nije formatiran taj externi hdd)
ne znam kako da resim ovo ako je tu uopste izvodivo; xp je na ntfs...
raspisao sam se.... sorry :)

Da li se disk vidi kroz "My Computer", to jest da li mu je dodeljeno slovo? Da li ga ima u Device Manager-u?

Da nisi nekim slučajem formatirao taj disk pod 7-icom?

Da, prisutan je u oba slucaja.
Upravo tako, hdd je formatiran pod sedmicom... ima li nade?

Da, prisutan je u oba slucaja.
Upravo tako, hdd je formatiran pod sedmicom... ima li nade?
Napravio si pod Sedmicom GUID particiju (GPT) na tom disku i zato se on ne vidi pod XP-om. Nade ne da ima, već je stvar apsolutno rešiva samo što će ti za to trebati neki računar sa Vindousom 7 i prostor da bekapuješ podatke sa tog diska. Ako to možeš da obezbediš, stvar je prilično prosta.

Prikači disk na neki USB port i udri desni klik na My Computer (na desktopu), pa onda na Manage. Tu ćeš videti spisak diskova u računaru i kako su isparticionisani. Videćeš i taj tvoj eksterni disk od 320GB na čijoj će (bar jednoj) particiji da piše: Healthy (GPT Protective Partition)

Onda lepo desni klik na njega pa Delete Volume, a onda Convert to MBR Disk. Kada to uradiš, treba da kreiraš novu particiju a to radiš izborom opcije New Simple Volume na kontekstualnom (desni klik) meniju. Kada Vindous završi sa formatiranjem moći ćeš normalno da ga koristiš i pod XP-om i pod Vistom i pod Sedmicom. :)

Neko savetuje da se uradi i zero-fill ali verujem da to nije neophodno.

puno hvala na odgovorima :)
da li moze da se izvede da xp nekako vidi taj hdd bez backup/format procesa jer mi je problem da nadjem nekog ko ima 300Gb slobodnog prostora jer je taj hdd prepun... ?

Ne može nikako bez brisanja podataka. Jedino da pređeš na Vistu ili Sedmicu ili da kupiš neko komercijalno rešenje, tipa Mediafour GPT mounter, koje će ti omogućiti da sadržaju diska pristupiš pod XP-om.

Ne znam kol'ko ti imaš prostora na svom PC-u, ali postoji još opcija da butuješ neku Live Linuks distribuciju, koja će montrirati oba diska, pa da prebaciš podatke sa eksternog na interni, preformatiraš ga i onda ih vratiš nazad.

ma da mogu davno bih vec odradio taj backup/format.. problem je sto ne mogu da nadjem nikog ko ima slobodnih 300Gb prostora... :(
sta je Mediafour GPT ? :)
ovo sa linux live mi se cini kao dobra ideja, tako da cu najverovatnije to da koristim :)

ma da mogu davno bih vec odradio taj backup/format.. problem je sto ne mogu da nadjem nikog ko ima slobodnih 300Gb prostora... :(
Pa imaš li ti prostora na svom internom disku/diskovima?

sta je Mediafour GPT ?
Mediafour GPT mounter je program koji omogućava korišćenje tako formatiranih diskova pod XP-om. Takoreći dodaje XP-u podršku GPT particijama. Jedini problem je što je program komercijalan i košta valjda ~$20, a i disk će ti idalje biti neupotrebljiv na starijim računarima koji nemaju instaliran taj program.

ovo sa linux live mi se cini kao dobra ideja, tako da cu najverovatnije to da koristim :)
Ako imaš prostora na svom računaru, prebaci podatke pomoću neke Live distribucije i završio si pos'o. :)

Pa imaš li ti prostora na svom internom disku/diskovima?

nazalost ne, inace bih davno resio ovaj problem :)

Mediafour GPT mounter je program koji omogućava korišćenje tako formatiranih diskova pod XP-om. Takoreći dodaje XP-u podršku GPT particijama. Jedini problem je što je program komercijalan i košta valjda ~$20, a i disk će ti idalje biti neupotrebljiv na starijim računarima koji nemaju instaliran taj program.
nikad cuo za to, hvala na informaciji.. ta solucija ipak otpada onda.. :)
Ako imaš prostora na svom računaru, prebaci podatke pomoću neke Live distribucije i završio si pos'o. :)
to mi jedino preostaje :)
hvala puno na ideji ;)

Nazad
Vrh Dno