Šta je novo?

XP i DirectX apdejti - problemčina!

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
Pre svega pitanje za ljude koji se još uvek bakću sa XP-om, a i za ostale koji se još sećaju svoje instalacione rutine: Da li ste instalirali najnoviji dx apdejt, znači ovo:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8109
ili neki od novijih, avgust, mart 2009 recimo, evo ovde cele liste:
http://www.filehippo.com/download_directx/
i da li ste imali nekih problema (sa video plejerima, prikazom slika, menija, ikonica...)
Zar je moguće da jedino ja imam te problemčine...

Naime, kada instaliram taj Jun 2010 ode sve dođavola, plejeri mi se često skucavaju (BS, MPC), isto i DVB plejeri, nekad se pri pregledu slika u ACDSee pojave artifakti (tačkice, kao kad zeza memorija na grafici)...
Dešavalo mi se pre i da se zacrne padajući meniji ili desktop, taskbar pa tek kad se pređe mišem preko toga onda se vide ikonice i tekst, zatim recimo da se desktop providi kroz browser i takvi tripovi, znači sve je vezano za 2D prikaz.
Definitivno je do DirectX-a, kad to ne instaliram šljaka sve uglavnom dobro.
Međutim tada recimo Winamp i MPC prijavljuju da mi fale najnovije dx komponente, pa se i tripujem da su neki drugi sitniji problemi zbog toga... voleo bih da znam tačan uzrok onih problemčina, te da imam što svežije fajlove, makar i da instaliram neki malo stariji iz 2009 samo da je sve stabilno.

Koristim ove poslednje legacy drajvere za stari Radeon 9550:
http://support.amd.com/us/gpudownlo...px?type=2.4.1&product=2.4.1.3.13&lang=English

Vidim po netu spominje se da treba obrnuto, ne znam da li može da bude problem što sam instalirao prvo drajvere pa dx apdejt?

Imao sam i ja slicnih problema ali nije to do directx vec do tih legacy drajvera koji ne rade dobro sa directx 9.0c.Instaliraj 7.6 catalyst drajvere to su poslednji koji rade stabilno na tim praistorijskim karticama.:)

Poslednja izmena:
Imao sam potpuno isti problem. Grafička Nvidia 9500GT. Internet pretraga nije dala nikakve rezultate. Probao sam razne verzije drajvera ali mi nije uspelo da rešim problem. Jedino rešenje koje sam našao je da pređem na Windows 7. Sa njim sve radi normalno. Mislio sam da probam opet sa XP-om ali mi se više ne vraća na njega.

I meni se čini da nije do drajvera, već da dx apdejt tu napravi neki rusvaj sa directdraw fajlovima ili tako nešto, ali probaću i taj stariji catalyst 7.6.

@ilidan
ne reče, jel ti se događalo to kad instaliraš dx apdejt ili i bez toga?

Pa, uvek sam instalirao DirectX nakon instalacije sistema, drajvera i osnovnih programa. Tada sam sumnjao na fleš plejer ali se ispostavilo da nije do fleša. Posle sam na netu našao da sumnjaju na DirectX ali nisu imali rešenje. Međutim, tada sam već bio na Windows 7. Mislio sam da probam prilikom sledeće reinstalacije OS-a (sa XP-om je bilo 2x godišnje) ali se ispostavilo da je Win 7 stabilniji tako da već više od godinu dana nisam radio reinstalaciju. A sad mi se ne vraća na XP tako da sam i zaboravio na taj problem dok ti nisi napisao da imaš isti.

Instaliram Win 7 prema Win XP u odnosu 70 prema 30 ( logicno na slabije masine XP ), uvek instaliram samo fajl iz Juna 2010 i nikada se klijenti nisu zalili ( a kompjuteri su veoma raznoliki po pitanju grafike ( ATI, nVidia, Intel integrisani, cak i sys )
Uvek instaliram drajvere sa CD-a, ako klijent ima, ako ne, onda stavljam odredjene starije drajvere, sa nekim najnovijim sam ponekada imao problema, tipa crn ekran, i slicno

Imam instaliran na XPu DirectX 2010 June i nisam dosad imao nikakvih problema.

Evo ovako, do drajvera nije, probao sam stariji catalyst 7.6 i directx june 2010 i isti problemi, zakucavaju plejeri, start meni, win explorer prozor nekad prestane da reaguje na tastaturu sve dok ga ne zatvorim pa opet uđem tamo gde sam bio (ovo je nov simptom)...
Onaj web instaler što je MIB dao link sam probao, nema razlike, i dalje problemi. On isto svuče sve nove apdejte uključujući i te iz 2010.
Onda sam stavio februar 2010 i opet isto.
Još ću probati avgust i mart 2009 i ako ne bude radilo kako treba bataljujem. Na microsoft sajtu vidim da se na novijima spominje da je i za win sedmicu mada ne verujem da je to problem, instaler sigurno apdejtuje samo ono što treba, ali ko će ga znati. Mart 2009 je poslednji u kome su samo apdejti za XP ne i za sedmicu pa ću najdalje do njega da idem.

Još nešto, možda bih mogao zamenom pojedinačnih fajlova jedan po jedan da nađem koji pravi problem, ali ne kapiram šta se tu apdejtuje i gde se nalaze ti fajlovi. Prvo sam mislio sam da su to oni fajlovi izlistani kad zadam komandu dxdiag ali ispade da su to sistemski fajlovi i da se ništa od njih ne menja niti kad apdejtujem directx niti kad instaliram drajvere... proverio sam im md5 hash.
Drugi printscreen se vidi da je najnoviji apdejt, samo sam ga skresao obrisavši x64 i dx10 fajlove, ne verujem da je to uzrok ali da probam, a i da mi bude lakše i preglednije kasnije za sistem eliminacije.
Samo kad bi mi još neko rekao gde idu ti fajlovi :) u cab arhivama su uglavnom istoimeni dll inf i cat fajlovi ali ja ništa od njih ne nađem u windows folderu ni pre, niti posle insatlacije directx-a?!

2zq7jft.png
34e53qd.png

Prilozi

• DXDiag.png
    DXDiag.png
    28.2 KB · Pregleda: 25
  • June 2010.png
    June 2010.png
    41.8 KB · Pregleda: 26
Po meni najbolje resenje dodaj 1GB rama i predi na Windows 7 32 bit i nemas problem.
Instaliraj za graficku 10.2 Windows Wista drajvere,a za ostale update do kraja skinuce sve drajvere.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Izvinjavam se, graficka ti ima picsel shader 1.4 za Windows 7 treba 2.0
Znaci vezan si za XP nista od 7
Probaj sa Omega drajverima dobro rade na xp
http://www.omegadrivers.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=3:windows-xp-2
Mislim da te zeza CCC,instaliraj samo displey drajvere ako hoces ipak 10.2
izbrisi drajvere restart,podigni Windows u safe modu sa programom http://www.guru3d.com/content_page/guru3d_driver_sweeper.html pobrisi ostatke pa tek onda instaliraj nove.

Radeon 9550-Shader 2.0!

Poslednja izmena:
Pogledaj bolje Radeon 9550 GE

Everest kaže da je 2.0 ali nebitno je skroz, win7 uopšte nije opcija.
Catalyst control center nema veze s ovim jer ga nikad nisam ni instalirao, oduvek koristim ati tray tools (koji takođe nije uzrok jer se i bez njega dešavaju isti problemi). Omega drajvere sam koristio godinama, nije bilo problema ali tada nije ni bilo ovih directx apdejta. Posle sam bio prešao na te catalyst legacy drajvere jednostavno jer su najnoviji i kako nije bilo problema dalje sam uvek po reinstalaciji wina instalirao to. Evo pre par dana sam vratio ghost sistema koji je mator i mesecima ako ne i više od godinu dana korišćen sa tim legacy drajverima bez problema, i čim sam instalirao jun2010 hoće start meni da zakuca posle drag & drop, takođe i explorer.exe. Plejeri još nisu brljavili, videćemo

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
OK vidim mali previd,ali mislim da sam davno radio na jednom kompu sa 9550
A zasto 7 nije opcija,pored novog imam i jedan stari agp sve radi perfektno.Capture 6.JPG

Nazad
Vrh Dno