Šta je novo?

XP Error E:\i386\asms

nagoja

Čuven
Učlanjen(a)
25.10.2003
Poena
604
Pokrenuo sam reinstalaciju XP sa novo-narezanog diska.Odradio je format,drajvere i ostalo i kada je krenuo instalaciju OS izasao je prozor sa prijavom greske gde pise:
*Neke od komponenata potrebne da Windows nastavi Setup ne mogu da se instaliraju
*ERROR: Installation Faild: E:\i386\asms
*ERROR Message: Incorrect Funcion.

Na nekom forumu sam procitao da je kao prljav CD i sl.,ali moj CD je nov i nema veze s tim, moj ortak je narezao isti XP (sa istog fajla) instalacija je prosla perfektno i radi kao sat.

O cemu se radi,zasto mi ne dozvoljava da zavrsim instalaciju,sta treba da uradim?

Poslednja izmena od urednika:
Pozajmi CD od ortaka i ponovo pokreni instalaciju :) ( mozda je pri rezanju tvog CD-a nastala neka sitna greska )

Jel' u pitanju standardni XP ili neka modovana verzija?
ASMS na dosta racunara zeza ako je kompresovan (a nLite je imao opciju da se isti kompresuje kad se moduju XP instalacije). Negde zeza negde ne, znaci ne mora da bude do diska!
Ako nije modovana verzija (znaci originalni ISO) onda je prljav ;)

Ako nije ovo sto je alfaunits napisao onda je ili prljav/lose natrezan disk ili ti citac polako odlazi u istoriju... [ imao sam isqstvo da jedan OS instaliram sa 3 diska :d ]

Hvala svima.U pravu ste svi,problem je bio do CD-a.Malo pre sam ga narendao Alkoholom i sve je ok (prvi je rezan Nerom pa me cudi da je lose narezao kada mi je do sada uvek odradjivao ok).

Nego kada smo vec kod instaliranja XP imam par pitanja jer imam drugi problem:
1. Da li je preporucljivo da na jednom HDD (80Gb) imam instalirana 2 XP-a,naravno na 2 posebne particije (hocu da imam 2 zbog dve verzije XP-a i dva razlicita jezika)?
2. Ako to nije preporucljivo onda bih instalirao 2 XP-a na dva razlicita HDD (imam 2 ista od po 80Gb).Kako onda mogu da ih namestim da mi PC na startu ponudi oba XP-a?

Napomena:Oba HDD su Baracuda i gledao sam graficku shemu Jumpera na njima i nude mi samo 3 kombinacije jumpera:
1.Master ON-Slave Off
2.Cable select
3.Limits drive capacity to 32Gb.
Ovo sam napisao jer nema zasebne opcije za Master ON,Slave ON i Cable Select kao sto imam na jednom kratkom HDD Western Digital.

Probao sam sve zive kombinacije jumpera i nista.Probao svasta i sa kablom da vezem oba,ali mi stalno izbacuje Boot Failure kada su vezana oba HDD(stavljao sam HDD sa OS na sredinu kabla,pa na kraj kabla i nista),a kada stavim samo jedan HDD onda je sve OK.
Na koji deo kabla treba da stoji Master HDD,a na kom delu Slave HDD?
Sta da uradim da mi PC prepozna oba HDD?

Aj sad polako...
Mozes slobodno da istaliras 2xp-a na taj HDD od 80G
Slave ti je kada skines dzamper
master grana kabla ti je krajnja, a serdnja je slave

Aj sad polako...
Mozes slobodno da istaliras 2xp-a na taj HDD od 80G
Slave ti je kada skines dzamper
master grana kabla ti je krajnja, a serdnja je slave

Hvala Majstore,to je to!cheers
U ovom slucaju mi drugi HDD sluzi samo kao magacin,pa zato imam jos jedno pitanjce:
Posto mi i drugi HDD ima XP da li moze da se namesti da mi pri startu PC ponudi oba OS sa oba HDD pa da ja izaberem koji da startujem (na drugom bi moj sin mogao da vrslja svoje igrice, a da ne brljavi moj XP)?

Hvala Majstore,to je to!cheers
U ovom slucaju mi drugi HDD sluzi samo kao magacin,pa zato imam jos jedno pitanjce:
Posto mi i drugi HDD ima XP da li moze da se namesti da mi pri startu PC ponudi oba OS sa oba HDD pa da ja izaberem koji da startujem (na drugom bi moj sin mogao da vrslja svoje igrice, a da ne brljavi moj XP)?
Naravno da moze, cak bi Xp pri instalaciji sam trebao da prepozna situaciju i da iskreira boot.ini tako da ti to omogucava.Ako se to ne desi u spomenuti fajl i rucno mozes da dodas liniju za butovanje sa drugog harda( vrlo jednostavno iskopiras prvu liniju i u njoj disk(0) zamenis sa diskom(1) , pod prepostavkom da ti se oba XP nalaze na prvoj particiji, ako to nije slucaj, mora se i broj particije promeniti)

Poslednja izmena:
@3orah ako je moguce da mi to podrobnije objasnis kako da uradim :Klanjanje (korak po korak) bio bih ti zahvalan !

Ako ti XP ovo ne odradi sam kada budes instalirao novi [sto sumnjam da netje] onda ovako:

Udjes u "Control Panel", "System", pa u kartici "Advanced" u odeljku "Startup and Recovery" kliknes na "Settings" tu tjes pronatji dugme "Edit". Kada kliknes na njega otvorice ti se nesto ovako:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
Ono sto tebe zanima jeste disk(0) i/ili partition(1) parametri
Ako ti je drugi XP samo na drugoj particiji a na istom HDDu onda ces promenuti partition na 2, 3 ili na kojoj ti je vec particiji taj novi OS,
i onda bi ti boot.ini izgledao recimo ovako:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
a ako ces novi OS staviti na prvu particiju novog HDDa, onda tjes disk staviti da bude 1 i to ce izgledati nekako ovako:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Naravno, kada napravis ove izmene, uradis "Save" i to je to.
Ako sam negde pogresio, molim da me neko ispravi.

Poslednja izmena:
Hvala ti @nsviper na expresnom odgovoru.Znaci na drugom Slave HDD koji mi je vezan imam drugi XP i pri startu mi ne nudi izbor XP sa oba HDD vec mi direktno otvara XP sa Mastera. Da ne bi nesto zabrljao pri aktiviranju pogledaj kako je kod mene pa mi kazi sta da menjam:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
. Potpuno isto kao kod tebe osim detalja /noexecute=optin/,ako je to uopste bitno.Mozda lupetam,ali da ne treba mozda to da se eliminise iz teksta?!

Ne znam napamet sviceve [to moras malo da googlas [kao i ja] ili pitas nekoga drugog], al mislim da netjes pogresiti ako ostavis isti...
Ako sam dobro razumeo imas XP an prvoj particiji slave HDDa. ako sam upravu onda to treba da izgleda ovako:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

EDIT: Bilo bi pozeljno da napravis bekap originalnog boot.ini fajla u slucaju da nesto podje po zlu[mada ne bi trebalo]
Ako drugi os ne bude hteo da se podigne, ubaci windows cd, butuj ga i udji u repair konzolu i qcaj FIXBOOT i FIXMBR Trebalo bi da te pita na koji OS zalis da se repair odnosi, ti naravno odaberi taj koji netje da se podigne!
Inace... boot.ini se nalazi u C:\ dakle, ako ukljucis "Show hidden files" kada udjes na C particiju, videtjes ga tamo ili mu jednostavnije mozes pritji ako u RUN... [start/run] qcas C:\boot.ini

Evo... na ovoj adresi mozes tacno da vidis sta taj svic radi [slobodno ga ostavi]
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/information/bootini.mspx

Ne znam napamet sviceve [to moras malo da googlas [kao i ja] ili pitas nekoga drugog], al mislim da netjes pogresiti ako ostavis isti...
Ako sam dobro razumeo imas XP an prvoj particiji slave HDDa. ako sam upravu onda to treba da izgleda ovako:

EDIT: Bilo bi pozeljno da napravis bekap originalnog boot.ini fajla u slucaju da nesto podje po zlu[mada ne bi trebalo]
Ako drugi os ne bude hteo da se podigne, ubaci windows cd, butuj ga i udji u repair konzolu i qcaj FIXBOOT i FIXMBR Trebalo bi da te pita na koji OS zalis da se repair odnosi, ti naravno odaberi taj koji netje da se podigne!
Inace... boot.ini se nalazi u C:\ dakle, ako ukljucis "Show hidden files" kada udjes na C particiju, videtjes ga tamo ili mu jednostavnije mozes pritji ako u RUN... [start/run] qcas C:\boot.ini

Ukucao sam drugu liniju u EDIT fajlu i dobio sam dva reda kako si napisao gore.
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Restartovao sam PC i on mi je ponudio da izaberem u koji cu XP da udjem, ALI kada sam hteo da udjem u XP sa Slave-a on mi je izbacio sledece:
"Windows coould not start because of a computer disk hardware configuration problem.
Could not read from the selected boot disk.Check boot path and disk hardware".

Posto XP nije hteo da se podigne ubacio sam CD-XP i uradio ono sto si mi rekao:izabrao Repair XP,izabrao HDD i prvo ukucao FIXBOOT,a zatom FIXMBR i nije pomoglo,jer mi je pri restartu i izabiranju XP sa slavea ponovo izbacio istu poruku odozgo:"Windows coould not start because of a computer disk hardware configuration problem.

Da li sam sve dobro uradio i sta da uradim sada? :crash:

Poslednja izmena:
Cudno... hajde potrazi boot.ini od tog drugog OS-a.
dakle, START\CONTROL PANEL\FOLDER OPTIONS, pa u kartici VIEW pronadji "show hidden files and folders" cekiraj ga, pa OK.
Kada to odradis, potrazi [rucno] na svim particajama tog drugog HDDa boot.ini fajl. Jos jednom napominjem da se on mora nalaziti u root-u particije, dakle cim otvoris particiju, moras ga videti, ne treba da preturas po direktorijumima. kada ga nadjes, otvori ga i pogledaj da li je isti kao i prvi red ini fajla koji smo mi pravili, pa mi se javi!

Stiklirao sam "show hidden files and folders" ,ali ne mogu da nadjem BOOT.INI fajl. Trazio sam redno i nisam ga video.Gde bi on po pravilu trebalo da bude,gde da udjem da ga nadjem?

Viper:
Jos jednom napominjem da se on mora nalaziti u root-u particije, dakle cim otvoris particiju, moras ga videti, ne treba da preturas po direktorijumima

DOdjavola! sad ja sedim i ceskam se po glavi! :|
'Ajde poqsaj da iskljucis novi HD, prikaci stari na primarnu granu [ne zaboravi da ga dzampujes] i poqsaj da podignes sistem.
Javi sta si uradio.

Mozda bi trebao da otvoris novi tred sa ovom temom...

DOdjavola! sad ja sedim i ceskam se po glavi! :|
'Ajde poqsaj da iskljucis novi HD, prikaci stari na primarnu granu [ne zaboravi da ga dzampujes] i poqsaj da podignes sistem.
Javi sta si uradio.

Uradio sam i to i nishta,ponovo mi izlazi ono "Windows coould not start because of a computer disk hardware configuration problem.Could not read from the selected boot disk.Check boot path and disk hardware".
Moracu da otvorim novi thread kako si i predlozio.

Poslednja izmena:
Hm... mislim da ti je "zveknuo" taj drugi os, jer ako je do sada radio kako treba [mislim na period pre nego sto si ubacio novi HD] onda bi trebao da i sada radi kako treba... mislim da tjes morati da reinstaliras, ali poqsaj sa novom temop, pa vidi da li neko ima jos neq ideju.

Ukucao sam drugu liniju u EDIT fajlu i dobio sam dva reda kako si napisao gore.
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Restartovao sam PC i on mi je ponudio da izaberem u koji cu XP da udjem, ALI kada sam hteo da udjem u XP sa Slave-a on mi je izbacio sledece:
"Windows coould not start because of a computer disk hardware configuration problem.

Posto XP nije hteo da se podigne ubacio sam CD-XP i uradio ono sto si mi rekao:izabrao Repair XP,izabrao HDD i prvo ukucao FIXBOOT,a zatom FIXMBR i nije pomoglo,jer mi je pri restartu i izabiranju XP sa slavea ponovo izbacio istu poruku odozgo:"Windows coould not start because of a computer disk hardware configuration problem.

Da li sam sve dobro uradio i sta da uradim sada? :crash:
Pa ne moze tako ;)
Ako je jedan na prvoj, a drugi na drugoj particiji onda bi trebalo da bude ovako:
Kod:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Nenene.... nisi razumeo... radi se o prvoj particiji drugog HDDa

Nenene.... nisi razumeo... radi se o prvoj particiji drugog HDDa
Pa ako sam dobro razumeo on hoce na istom HDD-u:
1. Da li je preporucljivo da na jednom HDD (80Gb) imam instalirana 2 XP-a,naravno na 2 posebne particije (hocu da imam 2 zbog dve verzije XP-a i dva razlicita jezika)?
mada, sad tek vidim da se posle u pricu ubacila i druga Baracuda, pa ako se drugi XP nalazi na njemu, jel particija na kojoj se nalazi drugi XP boot-abilna?

Da, trebalo bi da jeste, posto je na njoj pre radio OS, a sada mi uopste nije jasno zasto netje da se podigne...

Otvaram novi thread da probamo da nadjemo resenje jer jos uvek mi PC ne dozvoljava da izaberem XP koji su instalirani na 2 razlicita HDD,vec samo dozvoljava sa mastera!

Nazad
Vrh Dno