Šta je novo?

Xonar HDAVI 1.3

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Nesto sam u zbunu. Prema specifikaciji ova karta podrzava sve tehnologije koje imaju i DS/DX/D1/D2 s tim sto ima opticki i hdmi izlaz + analogni front izlaz i taj hd decoder.
Ono sto me interesuje je, sta to ima recimo d1 a ova nema...i zasto hdavi ne bi bila ili bi bila dobra za slusanje muzike i igranje? :)

Koliko sam razumeo ima prednji analogni izlaz. A ja bih je ionako koristio sa Solo 7c..i to mi je takodje nejasno. Zar ne bi trebalo da ima i neki DAC u tom slucaju?

HDAV 1.3 smisljena je da omoguci HD zvuk sa kompa kada to nije bilo moguce izvesti ni na jedan drugi nacin. Izvanredna je to karta ali danas maltene nepotrebna. Svaka AMD graficka HD5xxx serije omogucava HD zvuk bitstream a uz HD4xxx i LPCM do AVR. Ako neko nema AVR onda mu i nije neka potreba da juri HD zvuk jer ce tesko priemtiti razliku na slabijim sistemima. Eventualno ako neko nema AVR sa HDMI ali opet za taj novac.... inace, Deluxe verzija ima "cerku" kartu koja ima dodatne surround analogne izlaze. Sto se tice muzike STX je tu premija a za igre.... Stari dobri X-Fi ali u izvedbi Azuentecha.

EAX jeste ali sama obrada i pozicioniranje zvuka se radi na zvucnoj tj na X-Fi, ne na cpu. Vise ne igram igre ali i dalje su Azuentech X-Fi best za game zvuk prema recima review sajtova. Ako mislis da nije tako, nemam nista protiv :)

koliko znam prednos' HDAVI-a je ne u hd podrsci / koju ima i realtek hda , ima ga i na ati karicama :) / , nego u hardverskoj porsci za Dolby trueHD i dts master , tj . blu-rej losles audio standarde.
Koliko mi je poznato trenutno je asus HDAVI jedina kartica na trzistu koja ih ima.

edit:
evo , pogledo sam malo na asus sajtu , i evo bombasticnog sazvakanog objasnjenja:

"Without Xonar HDAV Series, Blu-ray audio DOWNGRADE to DVD quality on PC!!
PCs have limitations when you play back Blu-ray discs, as they can only bitstream DVD quality audio formats (48kHz sample rate) due to the lack of content protection and HDMI1.3 interface!
... itd, itb... itt...
"

Poslednja izmena:
ko zna kada je taj tekst pisan kokane, verovatno kada je izasla karta :)
radeoni 5x podrzavaju bit streaming zvuka, dolby i dts
tako da je ovaj asus u principu bacanje para :)

jedno je da radeon 5xx0 bitstrimuje dolbiHD i dts HDmaster na eksterni dekoder , tj AVR

"One major milestone is that the Evergreen GPU family supports HDMI 1.3a output. The previous generation R700 family GPUs only support up to LPCM 7.1 audio and no bitstream output support for Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio audio formats to external decoders. This feature is now supported on Evergreen family GPUs.

On Evergreen family GPUs, DisplayPort outputs on board are capable of 10-bit per component output,[4] and HDMI output is capable of 12-bit per component output.
"

a nesto skroz drugo da ga sama kartica dekodira / i zatim salje na bilo koj 5.1 /ili 7.1 /sistem zvucnika /ili AV /risiver koji nema dolbi i dts losles dekoder.

u tome je i stos br1. -

stos br 2 je nezanemarljivo ogromna razlika / :) / izmedju kodeka integrisanog u gpu
i mid-end stendaloun kartice sa bur braun dacovima.

Poslednja izmena:
ako ga strimuje na avr onda nema razlike, posto avr radi dekodiranje
a analogno bi trebalo da moze bilo koja kartica, posto se svo dekodiranje ionako radi softverski (arcsoft media player)

sto rece vlada gore, kada je izasla kartica bila je zanimljiva, sada je nepotrebna
:)

Bas je useless, sem ako neko nema noviju graficku ili ne zeli da ide preko analognih, onda mu mozda i treba ova karta.

Nazad
Vrh Dno