Šta je novo?

Xiaomi G pro 27i

vrobec

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2002
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D + Thermalright Silent Assasin 120 SE
Matična ploča
MSI Tomahawk B450
RAM
Corsair Vengeance 3000MHz DDR4 2x8GB
GPU
Sapphire Nitro + RX580 8GB
Storage
Kingston KC3000 1TB
PSU
FSP Hyper K 700
Kućište
Chieftec Dragon Midi Tower
Monitor
AOC 24G2SPU
Miš & tastatura
Logitech MX518, Logitech keyboard
Ostale periferije
XSX, PS5, NSW, LG C3
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 10T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Relativno nov monitor na tržištu. Pokupio je mnoštvo dobrih ocena, pa me interesuje da li neko poseduje ovaj model. Mogao bi izneti utiske.
Ono što je možda vredno napomenuti je verzija firmvera. Naime neki korisnici pišu da je fw v.1.0.06 bagovit zbog problema sa nijansama crvene boje. Od verzije 1.0.08 je OK.
Interesantno je da se fw ne može apdejtovati.

Relativno nov monitor na tržištu. Pokupio je mnoštvo dobrih ocena, pa me interesuje da li neko poseduje ovaj model. Mogao bi izneti utiske.
Ono što je možda vredno napomenuti je verzija firmvera. Naime neki korisnici pišu da je fw v.1.0.06 bagovit zbog problema sa nijansama crvene boje. Od verzije 1.0.08 je OK.
Interesantno je da se fw ne može apdejtovati.
Ja sam poručio po staroj ceni za 40.000 u Mattiva Kragujevac. Javljam utiske, ljudi se žale na bloooming u windowsu, mene interesuje da li je kao na TV ovima kada primi HDR signal prebacuje u HDR profil koji se posebno podesava od SDR jer bi ga na desktop koristio bez lokalnog potamljivanja a u igrama sa bas zbog bloominga na interfejsu i podesavanja svetline.

Blooming se javlja jer ne isključe local dimming koji više pravi probleme no što pomaže ako ne koristiš HDR...

Blooming se javlja jer ne isključe local dimming koji više pravi probleme no što pomaže ako ne koristiš HDR...
Rasveta monitora je spektakularna! Kontrast ubija, blooming na pravim primerima je nepostojeći ali u windowsu može da bude problem na sivim pozadinama. Postoji jako puno problema sa monitorom, nema opciju da se update-uje sistem, ova verzija ima poremećenu kalibraciju boja u HDR gde sve tamnije sive vuku na roze a bela ima previše toplu kalibraciju. Kada je monitor u HDR stanju ne može da se podešavaju parametri slike i overdrive, inače je maksimalna vrednost overdrive-a najbolja za 180hz ali na 60hz bude invertovanog ghosting-a, mora da se smanji na faster preset ukoliko igrica ne radi preko 150fps sa freesync. Pored toga, ko hoće da koristi lokalno potamljivanje samo u igricama moraće da ga svaki put gasi i pali preko OSDa jer nisu razdvojena podešavanja profila za HDR i za SDR. Pored svih mana monitor je i dalje fenomenalan za 40.000 ali preko toga mislim da ne vredi ipak! Desno monitor G27Q-EK Gigabyte a levo Xiaomi oba su 2k IPS ali kontrast što bataljuje na Xiaomi to nema nigde :D

Prilozi

• IMG_20241220_230554.jpg
    IMG_20241220_230554.jpg
    196.4 KB · Pregleda: 71
  • IMG_20241220_230603.jpg
    IMG_20241220_230603.jpg
    171.7 KB · Pregleda: 71
  • IMG_20241220_230611.jpg
    IMG_20241220_230611.jpg
    168.5 KB · Pregleda: 71
Da, nebo i zemlja.
Ja bih voleo da naprave ultrawide VA Mini-LED ili 32" 4K...biće i to valjda.

PWM je visok, ali prisutan.

PWM flicker u letu gospodnjem zamalo-2025...
Seriozno, možda je visoke frekvence ali neko će sigurno biti osetljiv na nju.

Ipak vraćam monitor sa ovim firmware-om i čekam sledeći uvoz posle Nove Godine da bi dobio noviji firmware. Postoji problem u kalibraciji u HDR i SDR, čudna stvar, možda isprave i HDR profil odvoje od SDR da može desktop okruženje bez lokalnog potamljivanja automatski da radi.

Sve ostalo je vrhunski uradjeno na monitoru i ima moju preporuku, zone su odlicne, responzivnost vrhunska. Estetski odlican. Uglovi gledanja su vrhunski cak iznad proseka za IPS

Ja sam povodom firmvera pisao Xiaomi podršci. Dobio sam odgovor da u zvaničnom servisu mogu odraditi nadogradnju firmvera. Postoji li ovakav servis u Srbiji?

Poslednja izmena:
Hardware Unboxed ima kanal Monitors Unboxed, ako nekog interesuje njihov review, naleteo mi je kad sam gledao review za svoj monitor.

ne kontam ovu tvrdnju. direktno je upoređeno sa nekim prosečnim IPS monitorom?

prvi servis naveden na sajtu mi-srbija.rs eventualno da se javiš autorizovanom uvozniku kojeg ćeš naći na kontakt strani istog sajta
Uporedio sam sa svojim G27Q-EK i bolje izgleda iz ugla, takodje Hardware Unboxed je isti komentar dao, manje se isijava crna bez lokalnog potamljenja sa strane kada se gleda.

Moja taktika ipak možda neće raditi, danas sam se čuo sa uvoznikom PC Centar, oni su nabavili svega 50etak monitora i nije u planu izgleda dalje poručivanje istih - barem mi je tako rečeno ali ne i potvrdjeno.

Čuo sam se sa servisom isto iz PC Centra i kažu da nisu imali dodir sa ovim monitorom, ništa nije naglasio Xiaomi i nisu dobili te fajlove za upgrade,
deluje da su samo testirali prodaju ovih monitora sa tih 50kom i ako se ne pokaže kao proizvod koji "ide" neće više nabavljati...

Sad se razmišljam da poručim opet pa da mi ostane ovakav ali definitivno je veliki problem taj dizajn modova za HDR i SDR kao i kalibracija crvene koja bude poremećena,
imam mini led TV TCL C805 i ne postoji nikakav veći problem u EOTF tracking kod boja i svetline....

Još jedna stvar koju ne mogu da skontam,
Na posletku su mi iz Xiaomi global rekli da je moguce povezati monitor sa Mi Home aplikacijom:

Dear Mileta Kojanović,
Hello, Greetings from Xiaomi Customer Support! This is Sara.

We at Xiaomi value your trust and we apologize for the inconvenience. Rest assured that we'll assist you on this.
Regarding your issue, we have recorded the case and forwarded it to our concerned authorities. Please have some patience and wait for the future update.
In the meanwhile, we would like to inform you that the firmware of Xiaomi Mini LED Gaming Monitor G Pro 27i can be updated through Mi Home App. f the device can't be connected to Mi Home or Wi-Fi, please check the following troubleshooting steps:
(1). Check if the Bluetooth of the mobile phone has been enabled before connecting to the smart device.
(2). Check if Wi-Fi network works properly.
(3). Check if the selected region in Mi Home App is the same as the country where the product was purchased (Path: Mi Home App>>Profile>>Settings>>Region).
(4). Check if Mi Home App has been updated to the latest version (Path: Mi Home App>>Profile>>Settings>>Current version)
(5). Please confirm that the location permission of Mi Home App is not disabled.
We hope the above information can help you.

Best Regards
Xiaomi Global Email Service
If you have any other questions, welcome to visit again. Always believe that something wonderful is about to happen!
Follow Twitter@XiaomiSupport to get latest product tips and service information. https://twitter.com/XiaomiSupport

Imalo bi smisla da monitor ima mrežu/bt što verujem da nema, tako da je ovo pre neki generički odgovor za Xiaomi pametne uređaje generalno.

Pošto mi je istekao rok za vraćanje kako sam planirao da odustanem od njega, poslao sam ga na reklamaciju pa cu ih zvati za par dana da proverim imaju li neki način update-a, srećom imam neki drljavi monitor pa će poslužiti :D nadam se da mi neće vratiti samo uz napomenu da ne pokriva garancija ili sl. Onda ne bih znao sta cu sa njim dalje...

Vratice ti ga sigurno jer nema nikakav kvar vec jednostavno tako radi ...

Duzni su da updatuju ako update poboljsava neki propust, ali ipak su to kinezi ali svakako zahtevaj da updatuju ili ti ga zamene, ako odbiju preti negativnim review...

Prihvatili mi garanciju u ovlašćenom servisu, ponudili zamenu za drugi monitor, ali pošto nemaju na stanju isti model, onda povrat novca...
Saznao sam da postoje dva uvoznika Comtrade i PC Centar ( Xiaomi Srbija) ovi od Comtrade su baš bajati modeli, nadam se da su svežiji softver dobili ovi iz Xiaomi,
sigurno ću pokušati da nabavim model sa novijim softverom...

Ovo i mene interesuje. Ako neko ima proverene informacije o firmveru i gde uzeti noviji neka slobodno piše.

Nazad
Vrh Dno