Šta je novo?

Xiaomi based usisivači Mi Mop Pro/Essential, Roborock...

Danas sam imao prvo ozbiljno zaglupljivanje sa S20+. Zaglavio se u ćošku sobe, uopšte ne znam kako. Pomerim ga i pustim da nastavi sa čišćenjem, on se vrti, vrti, nikako da se pozicionira. Prekinem čišćenje i dam mu komandu da se vrati na bazu, on opet krene da se vrti i ide levo desno i odjednom mu mapa nestane skroz. Poludeo sam, moram sad opet da ga puštam da mapira celu kuću, što znači pomeranje stolica i ostalog nameštaja koji stoji nezgodno.

Jel si uradio poslednji update?

I na kraju, kad sam ga pustio da prođe celu kuću i napravi novu mapu, vratila se ona stara. Superiorna kineska tehnologija...

Nije ni bila obrisana, kad se pogubi pravi novu mapu, videćeš u settings/ map list/ map 1, map 2... Postaviš usisivač na bazu i izabereš glavnu mapu a ostale obrišeš. Bitno je da je baza fiksirana na mestu. U ovakvim slučajevima usisivači sa kamerom se ređe zbunjuju, lidarski se lakše zbune

Nisam se precizno izrazio, mapa nije nestala tako da nema ničega, nego se pod istim tim imenom (map 1) odjednom pojavila nova mapa koja je imala samo nepotpun deo te jedne sobe u kojoj se u tom trenutku usisivač nalazio. Kad sam ga pustio da mapira ponovo, pored nove mape (map 2), pojavila se opet cela map 1, sa svim prostorijama, kakva je bila pre ovog glupavljenja.

Kada je formirana korektna mapa, možda nije loša ideja isključiti "remember map".

U tom slučaju promene na terenu, ogledala, ili kada se tako istripuje, ne bi trebalo da ga zbunjuju.

Koja vam je poslednja verzija za S20+?
Meni stoji ova:
1000005550.jpg

Danas sam imao prvo ozbiljno zaglupljivanje sa S20+. Zaglavio se u ćošku sobe, uopšte ne znam kako. Pomerim ga i pustim da nastavi sa čišćenjem, on se vrti, vrti, nikako da se pozicionira. Prekinem čišćenje i dam mu komandu da se vrati na bazu, on opet krene da se vrti i ide levo desno i odjednom mu mapa nestane skroz. Poludeo sam, moram sad opet da ga puštam da mapira celu kuću, što znači pomeranje stolica i ostalog nameštaja koji stoji nezgodno.
to je taj problem koji ja imam na roborock-u od nekog update-a pre 2 godine recimo.

U sustini, zasto se pogubi, ne znam, ali problem je sto kada treba da se pozicionira, ne uspe iz nekog razloga. I vrlo cesto obrise mapu pa skenira ponovo, pa moram da uradim restore mape

Iz Roborock aplikacije ili Mi Home?

Q5 Pro mi je isto uradio pre neki dan, morao da mapira ispočetka.

Matori S5 ima ne jedan, nego dva bekapa mape, i lepo vratiš čim se zbuni. Dešavalo se bezbroj puta. Sad me zeza i baza, i zamenska baterija - verovatno zbog baze. Probaću to nekako da skrpim.

Za iOS je 10.2.202. Ovo je čisto ako neko poredi za drugi operativni sistem 😃

Iz Roborock aplikacije ili Mi Home?

Q5 Pro mi je isto uradio pre neki dan, morao da mapira ispočetka.

Matori S5 ima ne jedan, nego dva bekapa mape, i lepo vratiš čim se zbuni. Dešavalo se bezbroj puta. Sad me zeza i baza, i zamenska baterija - verovatno zbog baze. Probaću to nekako da skrpim.
ako je meni bilo upuceno pitanje da odgovorim :)

backup vracam iz mi home. Ne koristim roborock aplikaciju.

Inace kada vratim backup, moram sam da ga vratim na bazu (koja je ispod kreveta, pa mi je mucenje), inace ne moze da se pozicionira lepo i onda krene lutanje po kuci dok se ne smori i ugasi sam :)

Kada je formirana korektna mapa, možda nije loša ideja isključiti "remember map".

U tom slučaju promene na terenu, ogledala, ili kada se tako istripuje, ne bi trebalo da ga zbunjuju.

Gledam sad, pod "map management" ima samo opcija "stop uploading map" i to mi je isključeno. Ne znam da li si mislio na to, ili nešto drugo.

Inače, posle onog zaglupljivanja, kad je napravio novu mapu, preimenovao sam staru, ali sad vidim da joj nije zapamtio ime, opet se zove map 1

Gde je ovo? Deluje kao glavna fora!

Ima veze sa modelom usisivača.
Ista aplikacija, na prastarom Mop Pro, evo 4ipo godine, izgleda ovako kao na screenshot.

A na Mop 2 Pro, imam tu opciju "stop upload map". Pretpostavljam da radi istu stvar.

Screenshot_20250122-005259_Xiaomi Home.jpg

I meni se čini da to nije rešenje, briše mapu i redi kao polu dumb robot usisivač

Nije kao dumb, obićiće ceo stan, obeležiti periferne zidove, parcelisati prostorije (ako je dozvoljeno kroz fw) i usisati kao da mape ima. Do sledeći put.

Al ne možeš da biraš prostorije, menjaš redosled, praviš virtuelne zidove i td. Na to sam mislio

S20+ baza mora da se zalepi, fiksira za pod. Usisivač ne voli kada se prenosi ručno sa jednog na drugo mesto. Smeta mu kada se zaglavi na pragu.
Po mom iskustvu, ovo utiče na gubljenje mape.
Kada se izgubi mapa, mora ponovno mapiranje, nema druge.

Nije tačno, imam s20+ i redovno ga šetam gore dole po spratovima. Na pragu do 2cm ne može da se zaglavi, sve preko toga je naravno problem. Nikad ni jedan problem do pre mesec dana, a onda je izgubio mape 2x u dve nedelje. Odmah je usledio update i sve radi normalno što se mapa tiče, nisu se više izgubile ni jednom.

Mislim da neće da pamti mapu, i da će da zaboravi to sve što ima. Mapiraće svako čišćenje ispočetka.

Ovaj stariji model na gore zaokruženu opciju samo prestane da radi apdejtove mape, ako se neki nameštaj pomerio.
Pošto taj model nema mape za više nivoa, tu opciju koristim da isključim čuvanje mapa, odnesem ga na sprat, kliknem da uradi sve što je dostupno.
Kada ga vratim na bazu, uključim pamćenje mapa i na prvo pokretanje mi vrati originalnu mapu. Jednu jedinu koju može da sačuva.

S20+ baza mora da se zalepi, fiksira za pod. Usisivač ne voli kada se prenosi ručno sa jednog na drugo mesto. Smeta mu kada se zaglavi na pragu.
Po mom iskustvu, ovo utiče na gubljenje mape.
Kada se izgubi mapa, mora ponovno mapiranje, nema druge.
Ovo je samo moje iskustvo, i tačno je.

Nazad
Vrh Dno