Šta je novo?

Xiaomi 15T / 15T PRO

• Začetnik teme Začetnik teme Stock
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pripadas, po automatizmu. Ne "svrstavam ja sebe" nigde, vec svaka generacija ima svoju kategoriju. Ne mozes da kazes "Ne pripadam nijednoj generaciji" ako si ziv covek i postojis. I ta kategoriacija nije bezveze, ljudi koji su odrasli na analognoj tehnologiji imaju drasticno drugacije navike nego ljudi koji su odrasli sa LCD telefonom u ruci od rodjenja

Zato sto koristim telefon za 100 drugih stvari. Ne znam odakle ideja da je telefon primarno kamera.

Koristim telefon za Pozive, SMS, socijalne mreze (Instagram najvise), IM programe (Whatsapp, Viber, Telegram), Web Browse, Email, Navigaciju, Muzika / video streaming, sistem za placanje, sat/alarm/kalendar, dnevnik (notes) i podsetnici, OCR, poslovnu organizaciju, zdravlje (programi ishrane), remote desktop, po potrebi Hotspot, Screen Mirror ...
Druže,koristim i ja mob za sve to što si nabrojao.Plus fotografisanje.I baterija dva dana ni u ludilu na ovom modelu ne može da izdrži.Al bukvalno.A da,i ja sam od one starije analogne garde,50+.To što si živ čovek ne mora da znaci da moraš sebe da svrstaš u jednu kategoriju i kalup...Ali ok,kapiram te .Nissm uopšte rekao da je mob samo kamera,vec da mi je mob fotografija pasija.I opet kažem,sa svim tim tvojim korišcenjem dva dana baterija,ne biva da drži...No,na kraju krajeva....Nije ni bitno.Pozz...

Maksiimum je 90wati

Teško mi je da poverujem u ovo.Pa jedino da ga ne koristiš baš toliko i ako ne fotkaš uopšte.A dva dana i još 30%.Jako,jako teško.
Maksimalna snaga žičnog punjenja za Xiaomi 15T je 67 W (HyperCharge).
Čak i ako ga priključite na jači punjač (poput Xiaomi 90 W ili 120 W adaptera), elektronika telefona će ulaznu snagu automatski ograničiti na svojih maksimalnih 67 W.

Maksimalna snaga za Xiaomi 15T Pro je do 90 W žičnog i do 50 W bežičnog punjenja.

Maksimalna snaga žičnog punjenja za Xiaomi 15T je 67 W (HyperCharge).
Čak i ako ga priključite na jači punjač (poput Xiaomi 90 W ili 120 W adaptera), elektronika telefona će ulaznu snagu automatski ograničiti na svojih maksimalnih 67 W.

Maksimalna snaga za Xiaomi 15T Pro je do 90 W žičnog i do 50 W bežičnog punjenja.
Pa 90w žicnog punjenja,ne spušta na 67w.Koristim 67 w kad se puni njim max je toliko.Drugar puni sa 90 w i puni na max 90 w

Trebalo bi da je vreme punjenja slično, mada nemam drugi punjač kako bih lično uporedio. Koristim onaj od 120 W, jer sam ga imao odranije. Pri prepoznavanju HyperCharge protokola, telefoni ispišu maksimalnu teorijsku snagu (npr. 90 W ispisuje moj 15T Pro), ali je efektivna snaga punjenja uvek manja, što zbog gubitaka, što zbog samog protokola. Najveća je na početku punjenja, odnosno kada je telefon prazan (nizak napon baterije) i hladan (niska temperatura baterije), a i punjač je hladan tada.

Nemam sad merač da bih tačno utvrdio, ali softverski se prema očitavanjima telefona može proceniti da ulazna snaga (to je, dakle, nakon nemerljivih gubitaka), makar kod mene, ne prelazi 60 W, i to samo prvih nekoliko minuta, tj. dok je baterija ispod 30% otprilike. Nakon toga zavisi od režima punjenja. Ako je odabrano brzo, drži se nekih 35-40 W, mada usled zagrevanja pada i na 20 W. Temperatura baterije brzo ode preko 40 °C, ali ne prelazi 45 °C, između ostalog zbog smanjenja snage kao zaštitnog mehanizma. Kod standardnog punjenja, procenjena efektivna snaga je isto do 60 W na početku, a nakon toga je sve vreme u raspodnu 20-30 W. Tu se može desiti da temperatura ni ne pređe 40 °C, što je i očekivano.

Naravno, prethodni pasus važi kada je isključen ekran. Ukoliko se telefon koristi tokom punjenja, tj. ekran je uključen, i snaga je manja, često znatno. Prilikom poslednjeg punjenja je kod mene to bilo uglavnom 8 W, ali može i tad da dogura do 20 W, ukoliko je telefon hladan, a upotreba minimalna, na nivou uključivanja ekrana radi provere notifikacija.

Pominjali smo dosta bateriju, pa evo da javim kako mi je prošla ova sedmica. Bila je vanredno uspešna po pitanju potrošnje, mada je zapravo bila katastrofa kad vidim koliko mi je bio uključen ekran dnevno, jer prosek ispada jezivih osam sati... No dobro, to je do mene, ali nisam ni bio svestan da je toliko, mada jesam znao da je bilo više posla, a i zabave, hahah. Podsećanja radi, model mi je 15T Pro, koji je već prešao 200 ciklusa, a koristim dosta štedljivih podešavanja, poput frekvencije osvežavanja ograničene na 60 Hz, jer mi to ne smeta.

Bilo kako bilo, u prilogu stavljam rezultate, gde je konkretno prvi deo sumirana sedmica u aplikaciji AccuBattery, a drugi deo pokazuje kretanje kroz sedmicu u aplikaciji Battery Guru. Inače mi se AB pokazao kao mnogo bolji, njemu više verujem i on mi je glavni, ali BG ipak ima lepši pregled nedelje, pa zato to stavljam umesto ekvivalentnog nabacanog prikaza iz AB. Naravno, BG ima i više opcija nego AB, ali prosto sam za glavnu (merenje koliko šta troši) zaključio da je AB znatno tačniji, i to mi je najvažnije.

Kako sam i pominjao, potrošnja sa uključenim ekranom mi je lagano ispod 8% kada ne koristim kameru, a ove nedelje je to bilo zanemarljivo malo. Ona je potrošila svega 12% baterije, a ukupno sam je koristio svega pola sata. Nekad, međutim, bude i da je koristim više od toga samo na dnevnom nivou, pa tada dnevni (samim tim i nedeljni) prosek lako pređe 10%/h. Ipak, pošto sam ove nedelje uopšteno mnogo više koristio telefon, opet je sveukupna potrošnja (u procentima) bila velika, pa sam ga i punio svaki dan. Potrošnja sa isključenim ekranom je ove nedelje prešla 1%/h, budući da je bilo pozadinske upotrebe (muzika itd.), ali kada je telefon u dubokom snu, bude to finih 0,5%/h u proseku.

Da dodam samo neke napomene. Prva, AB beleži da je bilo 13 sesija potrošnje, dok se na izveštaju BG vidi samo 9. To je zato što BG prepoznaje prekinute sesije zbog eventualnog pucanja aplikacije ili restarta telefona, dok AB to podeli na dve. Druga, dodao sam kao bonus potrošnju od 8. avgusta, što je osmi dan, čisto radi šireg konteksta. Treća, BG u izveštajima pražnjenja prikazuje SOT, a u izveštajima punjenja maksimalnu dostignutu snagu, kao i maksimalnu temperaturu baterije, da znate u šta gledate.

Za kraj, da se dotaknem zdravlja/kapaciteta baterije, jer mi je to otprilike najzanimljivije što sam primetio u prethodnoj nedelji. Kao što vidite, dvaput sam je napunio do 100%, dok je ostalih puta to bilo između 80% i 90%. Upravo ta dva puta je procenjeni kapacitet ispao najlošiji, kao da je oko 4700-4800, iako je fabrički 5500! Sa ostalim punjenjima je to ispalo mnogo bolje, 5000-5200. E, sad, nije sam kapacitet tu važan, jer je to samo procena, nego to koliko je struje ušlo u bateriju, jer je to ono što je važno. Iz nekog razloga mnogo manje struje ulazi kada se dostigne 90%, pa pretpostavljam da nešto sa kalibracijom nije u redu. Otprilike je kao da je prikazanih 90% realnih 95%. Ne znam mogu li to nekako da popravim, jer baterija svakako prestaje da prima struju kada dostigne 100%, tj. prikazanih 100% jeste stvarnih 100%, pa ne bi pomoglo duže držanje na punjaču.

Raspisah se, pardon, ali valjda će nekome biti zanimljivo ili će imati da podeli svoja iskustva. Napisao je svojevremeno @lanmi86 da je instalirao AccuBattery. Šta se desilo sa tim?

Prilozi

• potrosnja.webp
    potrosnja.webp
    89.9 KB · Pregleda: 16
Najnovijim ažuriranjem Xiaomi 15t pro na 3.0.336.0 izgubio sam vezu sa satom amazfit gtr2 , naime ako mogu tako da kažem prepoznaju se nekih 50% Zepp ga vidi i detektuje ga ali ostalo ne radi ništa, ne dobijam pozive ili bilo kakve poruke. Takođe nemam konekciju sa bilo kojim aplikacijama za skinove. Sat imam više od 4god i radilo je sve do pre neki dan savršeno međutim od najnovijeg update sve se raštelovalo. Podešavao x puta i sat i telefon ali neće pa neće. Zbunio sam i Chat gpt i Gemini. Da li neko ima sličan problem?

Iako nije ista kombinacija, meni na 13T Pro ( HyperOS 3.0.7.0 ) normalno radi Amazfit Stratos 3 i Zepp se normalno povezuje s njim. Priznajem da nisam probao da menjam skinove.

Nazad
Vrh Dno