Šta je novo?

Xiaomi 14

Evo da demonstriram problem videom. Xiaomi 14, skrol kroz aplikacije i kašnjenje pri osvežavanju ikonica:

Aha, ok, jasno. Meni to ne smeta, i ne vidim ga iskreno. Ali ovaj refresh rate vrlo vidim. Stavim S23 i Xiaomi 14 jedan pored drugog, i Xiaomi deluje kao da je na 90 hz max. Nema bagova, ali mi prosto softver deluje ispeglanije kod Samsunga.

@ILoveRoses Indentično je i kod mene na šest godina starom Mi8. Kao da je taj deo tako podešen, dok se ne zaustavi ne prikaže ikonice.

Evo da demonstriram problem videom. Xiaomi 14, skrol kroz aplikacije i kašnjenje pri osvežavanju ikonica:

Proverio sad, imam to i ja. Osvezi se istog momenta kada se zaustavi skrol, samo sto skrol uspori i radi po pixel kao loto tocak. Tako da ne kasni, samo nema ikonica u momentu skrolovanja.

Ja sam dosta nezadovoljan scrollom. Ne znam, kao da je 60-90 hz. Ima takođe neku čudnu tranziciju između ekrana koja se vidi kada je svetla pozadina, kao da se ekran skupi pa raširi. Hardverski je nenadmašan, ali mi deluje kao da softver treba još da se pegla.

Ja sam dosta nezadovoljan scrollom. Ne znam, kao da je 60-90 hz. Ima takođe neku čudnu tranziciju između ekrana koja se vidi kada je svetla pozadina, kao da se ekran skupi pa raširi. Hardverski je nenadmašan, ali mi deluje kao da softver treba još da se pegla.
čudno, meni je baš, baš fluidniji u odnosu na bivši s23u.
sad upoređujem i sa ženinim s23, Samsung kao da mu preskaču frejmovi dok je 14u gladak.
kad si počeo da ga koristiš? možda te neka aplikacija zeza, meni telefon pobrljavi skroz svakih par dana zbog Vibera recimo.

sreća što sam sve oko mene prebacio na Telegram, viber mi stoji u battery saver-u, koristim samo kad očekujem isporuku 😁

S23 solidno fluidniji, napominjem u skrolu ne u radu. Pa eto to što ti pobrljavi na svakih par dana govori dovoljno o softveru, nebitno da li je zbog Vibera ili nečeg drugog. I neke stvari se stalno vraćaju. Recimo isključim bt i wifi scanning, ne trebaju mi i i troše bateriju bezveze, a on ih stalno iznova uključuje.

Poslednja izmena:
S23 solidno fluidniji, napominjem u skrolu ne u radu. Pa eto to što ti pobrljavi na svakih par dana govori dovoljno o softveru, nebitno da li je zbog Vibera ili nečeg drugog. I neke stvari se stalno vraćaju. Recimo isključim bt i wifi scanning, ne trebaju mi i i troše bateriju bezveze, a on ih stalno iznova uključuje.
jok, isti problemi sa viberom bili i na s23u, pisao sam već o tome tamo na temi dok još nisam ni planirao da uzmem 14u.
i sestra ima iste probleme, pregrevanja i kočenje, tekst se pojavljuje po sekundu, dve kasnije kad kucka, sve zbog Vibera u pozadini.

a za skrol i pričam, 14u je dosta fluidniji.
Twitter, reddit, skrolovanje u hromu, sve je lepše ovde nego na Samsungu.

Jutros primetih jednu zanimljivu stvar. Kamera nema šanse da mu očita QR kod. Meni je to svakodnevna rutina, jer kad radim od kuće, tako se kačim na vpn, aplikacija izbacuje QR kod koji očitam i dobijem šifru. Ali bukvalno svaki put mi očita link za nešto novo. Uzmem S23, očita ga normalno iz prve, ženin ajfon 13, isto bez problema. Probao sam i sa nekoliko fiskalnih računa koji imaju QR kod na kraju gde vas on šalje na stranicu ministartstva finansija da se potvrdi verodostojnost računa. Xiaomi ni jednom nije uspeo da ga očita kako valja, S23 i ajfon normalno svaki put. Malo sam u rebusu...

Hvala kolegama na fidbeku vezanim za ono kašnjenje u osvežavanju ikonica aplikacija. Meni to kašnjenje bode oči do te mere da sam se iscimao da odem do Gigatrona, snimim video klip sa uočenim problemom, postavim ga na vimeo i podelim na benchmark forumu :). Ne želim da budem negativan, ali meni ovaj glitch sa ikonicama ukazuje da je u pitanju softverski nedovršen proizvod. Zapravo, nije mi jasno kako je nešto tako očigledno pogrešno i neoptimizovano uspelo da prođe QA i UAT testiranje i dospe u produkciju.

Ako će ti biti lakše, kad se jednom učita, ne učitava se više. Bar ne do sledećeg restarta verovatno

gasenje settings aplikacije brise cache pa se onda opet pojavljuje. Verovatno moze da se zakljuca da se ne radi clear mada je to previse cimanja za nesto tako nebitno.

Da je to najveći problem kakvi bi to telefoni bili.

je li moze neko ko ima Raiffaisen i 14 ili 14 ultra da vidi da li je RaiPay popravljen?

i dalje imam istu gresku kao ranije, samo sam u medjuvremenu rutovao pa nisam merodavan.
kolega sa foruma rece da je proradilo na Honoru posle jucerasnjeg azuriranja.
Proradio RaiPay na Xiaomi 14 Ultra,probao da obrisem aplikaciju i ponovo instalirao i proradio,konacno namestili.

Imam Xiaomi 14 na kojem je instaliran Global rom i već drugi put ove nedelje dobijam notifikaciju kao na slici za system repair. Ne razumem šta ga izaziva i zašto je toliko čest. Da li ste vi imali takvih iskustava i kako ste ih rešili?

Druga stvar, razmišljam o prelasku na EU rom i nikako da dobijem opciju podnošenja zahteva za otključavanje bootloadera na xiaomi community aplikaciji, iako imam aktivan nalog bar dve godine i u samoj aplikaciji region mi je podešen na global (kada se ulogujem na xiaomi account preko sajta, stoji da je region China iz ne znam kog razloga).

Prilozi

• Screenshot_2024-06-26-06-16-36-936_com.miui.home.jpg
    Screenshot_2024-06-26-06-16-36-936_com.miui.home.jpg
    30.6 KB · Pregleda: 49
Gde si kupio telefon?
Ako je kineska verzija telefona mozda ti zato stoji za region Kina?

Imam Xiaomi 14 na kojem je instaliran Global rom i već drugi put ove nedelje dobijam notifikaciju kao na slici za system repair. Ne razumem šta ga izaziva i zašto je toliko čest. Da li ste vi imali takvih iskustava i kako ste ih rešili?

Druga stvar, razmišljam o prelasku na EU rom i nikako da dobijem opciju podnošenja zahteva za otključavanje bootloadera na xiaomi community aplikaciji, iako imam aktivan nalog bar dve godine i u samoj aplikaciji region mi je podešen na global (kada se ulogujem na xiaomi account preko sajta, stoji da je region China iz ne znam kog razloga).
Da nije to neki od onih automatskih čistača/popravljača? Znam da Samsung ima to, ne videh ovde, ali deluje tako

Da nije to neki od onih automatskih čistača/popravljača? Znam da Samsung ima to, ne videh ovde, ali deluje tako
Hm,nije mi to palo na pamet ... Ima i xiaomi to al mislim da je više usmeren na preterano zauzimanje RAM memorije i/ili trošenje baterije . E sad,ovi restarti se uglavnom dešavaju noću kad svakako ne diram telefon tako da ne verujem da je do toga

Moj utisak sa ovom 14 je sličan kao i sa prethodnim Mi telefonima , ajde, nešto bolji.. Odličan hardver ali upitan softver. Dosta je to bolje od Mi 9 koji sam imao ali mi je i dalje malo vrljav sa animacijama/scrollom najviše (pisao sam već svoje utiske) i taj ram menadžment mi je pomalo čudan i previše agresivan. Telefon ima više nego dovoljno ram-a da nema potrebe da ga toliko ograničava, neke stvari koje isključim su kasnije opet uključene, kamera mi ne hvata qr kodove... Verujem da većini to ne smeta, ali eto, to su neki moji utisci. I da, kao da bi baterija mogla da traje malo duže s obzirom na veličinu, to opet verujem da ima veze sa optimizacijom sistema. Naglašavam da je ovo samo MOJ LIČNI utisak.

Onda je meni zapao faličan primerak što se tiče kamere jer ni jedan QR kod ni jednom ne može da očita. Softver subjektivna stvar, meni je lično One UI dosta ispred i dosta ispeglaniji od ovog HyperMiui-a

Onda je meni zapao faličan primerak što se tiče kamere jer ni jedan QR kod ni jednom ne može da očita. Softver subjektivna stvar, meni je lično One UI dosta ispred i dosta ispeglaniji od ovog HyperMiui-a
Kod mene na Xiaomi 13 je do pre desetak dana normalno isčitavao sve QR kodove od tada svaki peti normalno a ostalo neće da isčita.

Za QR, meni na običnom 14 radi očekivano.
Da li si probao i neku namensku app za čitanje kodova, ima ih pregršt na playstore?

Ne, samo fabričku. Nije mi ni palo na pamet da tražim druge jer mi na Samsungu i dva Ajfona u kući fabrička aplikacija (skener) radi normalno

Nazad
Vrh Dno