Šta je novo?

XFX 4890 problem sa clockovima

Pablo

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
500
Imam problema sa XFX 4890 1GB GDDR5. Nece da podigne GPU clock kad se udje u 3D nego clock stoji na 500MHz iako je default za 3D 850MHz a O/C je bila stabilna na 930/1150 MHz a drzao sam je na 925/1125.

U MSI Kombustor-u pise da su clockovi 925/1125 koliko bi trebalo da budu ali u CCC i GPU-z clock stoji na 500/975. Sad neverujem MSI kombustoru poshto mi i COD4 ima veliki frame drop a pre je klizao sve u devetnejst...

CCC je v 11.11

Poslednja izmena:
Da li je referentna karta?

Pitam pošto su imali par modela sumljivog kvaliteta.

^^
Karta je referentna kupljena od CAR-a negde u MAJ-u 2010. Mislim da je je on dobio od ATI-ja u bulk pakovanju. Kod njega je radila na 940/1175.

Cooler je cist nema prasine, juce sam ga cistio ( a nije bilo potrebno ) i usput sam zamenio pastu na GPU-u. Temperatura GPU-u nepralazi 70°C prilikom stress testa.

Problem imas od juce,posle ciscenja ili od ranije?

Meni ovo tako smrdi na neki bag sa drajverom... da on nesto gresi, te ne pusta klokove za full 3D.
Si probao da reinstaliras te iste, ili se pak vratis na neke prethodne... neke sa kojima ti je radlo kako treba? Mislim, cisto da izolujes problem, te vidis da li je do drajvera ili do necega drugoga (same karte).

Nego, ja se bas nesto i ne secam, davno to bese... garancija za tu kartu je istekla, jel'?
Kada sam procitao ovo da je pristigla direktno od ATi-jeve kancelarije, nesto mi prodje kroz glavu da je tu bila cak i skracena garancija, od godinu-dve, tako nesto, ne i celih tri. Jesam li u pravu?
Jer ako gresim, ako je garancija regularne tri godine - uvek bi mogli da reklamiramo to, zasto da ne.

Tooo Care,ostani CAR i sredi mu jednu 6970 :D

Pa ako garantni rok i dalje traje - sto da ne :)

2 godine je na xfx i koliko se ja secam samo ih je pakom uvozio.
a i da je 3 godine, od reklamacije bi teshko bilo ishta jer je pakom izgleda rso totalno ;)

Ako ne uspes da sredis sa starim driverom, uvek mozes da pokusas da flash-ujes drugi bios.... ili ga editujes da recimo downclokuje sa 850 na 840 i tako eventualno resis problem...

Poslednja izmena:
2 godine je na xfx i koliko se ja secam samo ih je pakom uvozio.
a i da je 3 godine, od reklamacije bi teshko bilo ishta jer je pakom izgleda rso totalno ;)

A gde si ti, kralju, video da se igde pominje Pakom, ili pak bilo koja domaca firma? :)
Rekoh (a i on vala, jos u trecem postu) da je direktno od ATi-ja stigla... ne pratis na casu :p

Inace, ne znam ni sam koliko regularno ide garancija na XFX, verovacu ti da je tih dve godine (poput Gainward-a, Prolink-a i PowerColor-a, npr.)... ali sve to pada u vodu u ovom slucaju, jer karta nije iz radnje, a i nesto mi se cini da sam ja na to dobio tek jednogodisnju garanciju, koja je, manje-vise, jos u mom kucistu istekla... ipak, cekam(o) da *P*A*B*L*O* to potvrdi ili pak opovrgne, ja vise blage veze nemam :D

Meni ovo tako smrdi na neki bag sa drajverom... da on nesto gresi, te ne pusta klokove za full 3D.
Si probao da reinstaliras te iste, ili se pak vratis na neke prethodne... neke sa kojima ti je radlo kako treba? Mislim, cisto da izolujes problem, te vidis da li je do drajvera ili do necega drugoga (same karte).

Nego, ja se bas nesto i ne secam, davno to bese... garancija za tu kartu je istekla, jel'?
Kada sam procitao ovo da je pristigla direktno od ATi-jeve kancelarije, nesto mi prodje kroz glavu da je tu bila cak i skracena garancija, od godinu-dve, tako nesto, ne i celih tri. Jesam li u pravu?
Jer ako gresim, ako je garancija regularne tri godine - uvek bi mogli da reklamiramo to, zasto da ne.

Jeste, bio je bug sa driverom. Neshto se zapucalo poshto mi je u CCC namesteno na automacki update, a kada sam updateovao nikad nisam isao na unistall starih drivera nego sam ih samo "pregazio" novim... Toliko dugo nisam imao problema sa Ati driverima da mi je totalno izaslo iz glave da oni mogu biti problem... Skoro pa dzabe sam postavljao ovaj thread... :D

Garancija na graficku je istekla jos kad je kartica bila kod tebe, mislim da si rekao da si dobio samo 1 godinu garancije.

Hvala na savetu.

:wave:

Poslednja izmena:
Samo josh jednom da se javim: nije bila greshka do drivera... Greshka je do Adobe Flash Player-a i ili FF tj ako mi je otvoren YT video odmah se clock GPU-z spushta na 500MHz. A ja FF negasim ni kad igram a kad upalim PC prvo shto pokrenem je TC pa FF sa brdo tabova a izmedju njih se nadje i YT video... Nebitno dali YT video ide ili je pauziran ili je zavrsio. Dovoljno samo da je otvoren i odmah problemi :wall:

Evo i GPU-z GPU Clock log gde se sve vidi:

Prvo se vidi da je ukljucen samo 2D i clock je na 240MHz pa sam onda pokrenuo MSI Kombustor i vidi se da je clock podignut na 930MHz pa sam posle upalio YT video i clock pao na 500MHz
2011-12-17152927.jpg

drago mi je da si sredio problem i da je bio sw-ske prirode.
nego mi je chudno da drajveri svakom novijom verzijom postaju sve gori i nestabilniji i bagovitiji, no dobro.

sha se brecash care, vidish da ni ti ne znash odakle joj je poreklo, a kako onda pablo josh da bude siguran okle je pristigla? :D
samo sam rekao ono shta ja znam u sluchaju da je retail i domaceg porekla ;)

Ma jok bre, tebra, ko se breca, samo htedoh da ustanovimo neke stvari... nikakva Pakom nit' bilo koja firma, vec directly from ATi :)
Ako nista drugo, bar ti zahvaljujem da upoznavanju sa cinjenicom da na XFX regularno ide dve godine garancije, to zaista nisam znao ;)... u slucaju da je "retail i domaceg porekla" :p

I da, drago mi je da je *P*A*B*L*O* resio problem, ma kako da je banalan (bio)... te da nije nista sa samom kartom, vec da drajver - naravno - nesto brlja, kao sto posumnjah, samo ovog puta u kombinaciji sa flesom :)
Ta mi ja karta bas draga bila, ubedljivo najbolje iskustvo ikada po pitanju overklokovanja koje sam imao... bila je nekako "stabilna" i "cvrsta", pusta artefakte preko 1175MHz za memoriju i to je tu, uvek i stalno, ali vec na tih istih 1175 ili pak 1170 ni pod razno, nikad i nigde. I nema zapucavanja, GSOD-ova ili slicnih gluposti koje su me docekali sa naslednikom u vidu HD 5850 by PowerColor kada sam nju terao do maximuma... tu je bilo bas dosta trial&error situacija, i jeste se i ona klokovala zverski, ali jednostavno nikako nije odavala tako *solid* osecaj prilikom tog procesa.

Chuburac, toliko si je nahvalio sad da sam vec pomislio da mu opet prodajes grafiku :D

Ja sam sa XFX-om imao prvo odlično iskustvo, čuvena XFX 4830 koje je na vodi išla i do 840 mhz za GPU (575 def.), ali zato drugo je bilo pravo razočarenje.

XFX 4890 krš edicija za istočno tržište koja je ustvari bila zamaskirana 4870. Pišu taktovi 4890 ali ustvari karta radi na 600 mhz, ima i tema o njoj. Posle toga sam krenuo na XFX da gledam kao na Palit, Zotac i slične 2nd class proizvođače.

Zato sam i odmah pitao koja je verzija :)

Ma jok bre, tebra, ko se breca, samo htedoh da ustanovimo neke stvari... nikakva Pakom nit' bilo koja firma, vec directly from ATi :)
Ako nista drugo, bar ti zahvaljujem da upoznavanju sa cinjenicom da na XFX regularno ide dve godine garancije, to zaista nisam znao ;)... u slucaju da je "retail i domaceg porekla" :p

I da, drago mi je da je *P*A*B*L*O* resio problem, ma kako da je banalan (bio)... te da nije nista sa samom kartom, vec da drajver - naravno - nesto brlja, kao sto posumnjah, samo ovog puta u kombinaciji sa flesom :)
Ta mi ja karta bas draga bila, ubedljivo najbolje iskustvo ikada po pitanju overklokovanja koje sam imao... bila je nekako "stabilna" i "cvrsta", pusta artefakte preko 1175MHz za memoriju i to je tu, uvek i stalno, ali vec na tih istih 1175 ili pak 1170 ni pod razno, nikad i nigde. I nema zapucavanja, GSOD-ova ili slicnih gluposti koje su me docekali sa naslednikom u vidu HD 5850 by PowerColor kada sam nju terao do maximuma... tu je bilo bas dosta trial&error situacija, i jeste se i ona klokovala zverski, ali jednostavno nikako nije odavala tako *solid* osecaj prilikom tog procesa.

nema na chemu.
ma zezam se ;) nego mi se uchnilo da nisi bio siguran.
ja imah neke xfx ploshe sa nv680 i secam se da je pisalo 2god i bile su tu i po koja grafika, ali bash davno.

moje iskustvo sa xfx om je vrlo dobro bilo.

Nisam bio siguran za duzinu garancije, ali sto se porekla graficke tice - siguran 100% :smoke:

Sto se mene tice, iskustvo sa XFX-om izuzetno... ali nazalost, samo sam to jedno iskustvo i imao :), mada mi ne bi smetalo da ga ponovim ;)

A ti, Kurajberu... samo te gledam :D

Vrh Dno