Šta je novo?

Xeon na 775 zamrzavanje(freezing)

markoni6996

Poštovan
Učlanjen(a)
11.09.2016
Poena
51
Pozdrav,

Imao sam ASRock GA-G41-S3 matičnu ploču sa Intel Core2Duo @ 2.67GHz E8200 (Yorkfiedl) CPU. Nedavno mi se matična ploča pokvarila pa sam kupio GA-G41MT-S2 matičnu ploču i Xeon X5460 procesor i sve se činilo dobro očuvano.

Konfiguracija:
---------------------------------
CPU: Xeon X5460 @3.16 GHz, Cache 12MB

PSU: 450W Chieftech

Grafička kartica: AMD Radeon HD6670 DDR5 1GB 128-bitni GPU max @ 900Mhz, Memory clock max @ 1050 MHz.

RAM memorija: 2x8GB GeiL Corsa-1333 (667MHz)

HDD: SATA 320GB

CPU hladnjak: Coolermaster Blizzard T2 sa 2 heatpipes, ventilator oko 2.200 okretaja u minuti, nije najbolji, ali temperatura nije išla iznad iznad 60 °C (29 °C na leru).

-------------------------------

Tada sam počeo s testiranjem(AIDA64) i radio je prilično dobro. Temperature je bila OK i bio je stabilan sve dok nisam upalio neke igre (FIFA 15, Anno2205, GTA V) i onda je počeo da zamrzava.

Takođe sam primietio visoke tonove koji dolaze odnekud iz kućišta(može biti napajanje), a Chipset cooler(northbridge) je bio prevruć.

Mislio sam da zamrzava jer su igre prezahtevne, ali to nije slučaj jer zamrzava čak kad je u mirovanju.

Spuštanje frekvencije procesora (do 2.18GHz) i GPU (do 600MHz) nije rešilo problem.

Bios je nadogradjen na najnoviju verziju.

Ne znam da li je problem u CPU, GPU, matičnoj ploči ili napajanju.

Ubacio sam i AIDA64 stress test kao attachment, kao što možete videti temperature su OK.

Ako imate bilo kakvih ideja šta bi mogao biti uzrok problema molim vas odgovorite, jer sam već pisao na par foruma i niko ne odgovara..:(

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    293.4 KB · Pregleda: 78
Stavi ventilator na nortbridž, pod jedan.

Pod dva- uflešuj za svaki slučaj modovan bios za tvoju ploču, koji realno pokazuje temperature xeona. Imaš ovde u odeljku procesori, temu "moj 775 na 771 mod" tu imaš odgovore na sve što te zanima.

Hvala na odgovoru. :) Jedini problem sa "ventilatorom na northbridge" jeste taj što nemam više gde da ga uključim.

Ubaci ga u molex. Crvena žica venta na molex žutu (12v), crna žica venta na crvenu (5v) tako dobiješ 7v i nema da se dere.
2itmn1t.jpg

Može tako, a može i ovako!!!

Gore uhebo malo minimum, ipak ispod 5 ne ide, a najbolje oko 9-ke, da ne drči mnogo ;-)

Kokane, ovo sad samo teorijski, kažu "pametni" da se prljavština vraća u napajanje. Nikad video ni osetio neki problem, ali... kažu mudre glave.
Možda bolje dve-tri diode na red, svaka ima po 0.7V pad napona. Cene su 2-10 dinara na komad. Kome treba ;-)

Prvo i osnovno, uvek:
proveri NAPAJANJE. Chieftech nije ChiefteC. Probaj sa ozbiljnijim, proverenim brendom, makar pozajmljeno.

Drugo, "visoki tonovi koji dolaze odnekud iz kućišta" jesu ili napajanje ili ploča, ili oba. Retko grafička, bar ne u toj klasi koju imaš.

Poslednja izmena:
Prvo i osnovno, uvek:
proveri NAPAJANJE. Chieftech nije ChiefteC. Probaj sa ozbiljnijim, proverenim brendom, makar pozajmljeno.

Drugo, "visoki tonovi koji dolaze odnekud iz kućišta" jesu ili napajanje ili ploča, ili oba. Retko grafička, bar ne u toj klasi koju imaš.

Da, moja greška. Čitao sam negde o tome što se pištanja tiče, da mogu biti kalemi u pitanju.

Provalio sam, kad uđem u BIOS i kad pokušam da uđem u meni da promenim bilo koje podešavanje na primer: 2123.PNG (slika sa interneta) čuje se pištanje. Čim izađem iz tog menija prestane da pišti.. tako da je matična ploča u pitanju.

U biosu su najagresivniji klokovi i napon kod grafičke kartice, tako da je moguće da pište zavojnice na njoj
(tako uglavnom najčešće biva).

Inače tzv. "coil whine" je potpuno bezopasna pojava, koja je jedino iritantna po bubne opne. Ne smeta radu komponenti.

U vezi vraćanja napona u napajanje, ventilator troši do 3w, što je apsolutno bezopasno po napajanje i "čistoću napona".

Poslednja izmena:
Kako bre samo 1.168 voltaza sa tim procesorom?
Njemu je difolt 1.260 ako se dobro secam.
Zato on tebi i zabada :D

Kako bre samo 1.168 voltaza sa tim procesorom?
Njemu je difolt 1.260 ako se dobro secam.
Zato on tebi i zabada :D

Na kraju je ispalo da je grafička karta problem, jer je posle par dana crkla. Tj. pokazivala je linije i tačkice koje ne treba da pokazuje, zamenio kondenzatore i sad ni ne pali. Kakva defolt voltaža sad?

Nazad
Vrh Dno