Šta je novo?

Xeon E5440 i R7750

Aurum

Cenjen
Učlanjen(a)
26.02.2015
Poena
160
Pozdrav. Pre 2,3 nedelje sam uzeo Intel Xeon E5440 i namontiran je sa stock coolerom na moj PC. Radio sam mu stress test, prime95 i sve je bilo ok, nikakav crash, temperature nisu išle preko 57, nije OCovan. Tada sam imao grafičku gt520. Uzmem ovih dana novu grafičku MSI Radeon 7750 i kad nju stavim cooler na CPU poludi. Uključim samo stress test CPU-a i RPM odmah idu preko 2500+ (barem tako speedfan kaže) i to postane jako bučno, nekada dođe i do 3000. Takođe pri gamingu sa 7750 se to dešava, temperature CPU-a su 50+-5 ali se hladnjak njegov baš čuje(znam pošto stavim GPU cooler na min). Takođe uzeo sam i novo napajanje ali ista je priča kad starim staru grafu i novu.Sada radim stress test sve iste komponente samo druga grafička i cooler se ne ubrzava ni preko 1700 RPM. Temperature su u granicama normale, ali nešto ga tera čim stavim tu drugu grafu da se penje do 3000RPM što je baš bučno. Da li to znači da mi je CPU bottleneck za grafičku ili može biti nešto drugo posredi?

Taj Xeon nije bottleneck, moze da tera i dosta jace graficke, tipa Radeon R9 270X.

Brzina obrtaja coolera procesora ne bi trebala da ima ikakve veze sa grafickom. Prvi put cujem za ovako nesto.
Vrati sve u BIOS-u na default. I vidi da li u BIOS-u imas da namestis da cooler radi na manjem broju obrtaja, pa stavi.

Poslednja izmena:
Na istom ovom napajanju mi se desilo to ubrzanje sa novom grafom, i juče i danas sam držao staru, mučio je koliko sam mogao i tog ubrzanja nije bilo. Sad sam opet stavio 7750 pa ću da vidim kako se ponaša, trenutno u stress testu 1200RPM i traje oko par minuta, juče je ubrzao n 2500+ rpm gotovo čim sam uključio stress test ali pravi izazov mu tek predstoji, da vidim šta će u doti reći :D

^Ima dosta razloga zašto ti se to dešava, a opet, ne znam što pridaješ tome značaj. Ko zna šta ti se pali od resursa posle stavljanja nove grafe, a ko zna šta se desilo sa drajverima od stare. Dao si jako šture informacije, a očekuješ pomoć. Kako, tebra? :)

Vidi ti lepo "ispeglaj" makinu sa novim drajverima, pre toga svakako sweep, pa da onda pričamo :)

Mada je meni ovo ne pripada ovoj temi, nit`je Xeon issue, nit` je grafa issue; pre OS-driver-software problemi..

Koji je uopšte propeler u pitanju? BOX?? Pozz

Slazem se, najverovatnije Windows ili drajveri.

Izbrisi sve drajvere vezane za graficku (ako je nesto ostalo i od stare), najbolje sa Display Driver Uninstaller.
Pa onda instaliraj poslednje za 7750.

Obrisao sam sve bivše drivere, Radeon imam najnovije i evo sa Realtemp malo http://prntscr.com/6h22xa
Nisam imao onako bučne epizode procesora, tako da izgleda da je problem bio u softverski :)

Nazad
Vrh Dno