Šta je novo?

Xelo TFT 17" i 19"

• Začetnik teme Začetnik teme MilanL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MilanL

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2004
Poena
604
Zdravo,
zanima me da li neko poseduje Xelo TFT monitor bilo od 17 ili 19 inca i njegove impresije sa istim.

MilanL je napisao(la):
Zdravo,
zanima me da li neko poseduje Xelo TFT monitor bilo od 17 ili 19 inca i njegove impresije sa istim.
Pa posto ti je sitan tekst... pretpostavljam da imas jedan. E sad sta da ti kazem, meni je dobar i Hansol 19" TFT ( cc 480 e)

Drug ima Xelo 17'' i veoma je zadovoljan. Jako isplativ TFT, cini mi se. Mnogi se nece sloziti sa tim, ali ako je graficka dobra (ima dobru sliku), onda je sve vrhunski.

Zivi bili, pa dobili u petak monitore na test 🙂 (i to one Bluestar "Xelo"). Tu mislim na novu 17" i novu 19", ne onu staru.

Poslednja izmena:
Imam na poslu jedan "Xelo" TFT 17" made by Bluestar i mogu slobodno da kazem da losiju sliku nisam video ni na jednom drugom TFT monitoru. Cak i Philips 15" TFT ima lepsu sliku od Xelo-a.

Toliko su slova neprijatna za gledanje (citanje) da je to strasno. Ne znam, ja ti ga ne preporucujem. Pogledaj npr. LG Flatron 17-icu TFT (ne znam oznake napamet, stvarno me nije zanimalo) i videces i sam...

Pozdrav!

Falcon je napisao(la):
Imam na poslu jedan "Xelo" TFT 17" made by Bluestar i mogu slobodno da kazem da losiju sliku nisam video ni na jednom drugom TFT monitoru. Cak i Philips 15" TFT ima lepsu sliku od Xelo-a.

Toliko su slova neprijatna za gledanje (citanje) da je to strasno. Ne znam, ja ti ga ne preporucujem. Pogledaj npr. LG Flatron 17-icu TFT (ne znam oznake napamet, stvarno me nije zanimalo) i videces i sam...

Pozdrav!

Mozda je glupo pitanje (bez ljutnje molim), ali jesi li podesio rezoluciju na tom TFT-u? Mislim, video sam jedan Xelo 17" i uopste nije toliko ocajan, cak je za neki office vise nego dobar (ako se uzme cena u obzir). Jedino sto mi pada na pamet je da ti monitor ne radi u native rezoluciji...

Falcon je napisao(la):
Toliko su slova neprijatna za gledanje (citanje) da je to strasno. Ne znam, ja ti ga ne preporucujem. Pozdrav!

Ajde reci sta to ne valja na Philipsu 15" TFT? Koji model?
Vec 6 meseci posedujem jedan i veoma sam zadovoljan
pa me stvarno zanima sta to ne valja?

MilanL je napisao(la):
Zdravo,
Pisao sam i ranije o ovome. Ja imam Xelo 17" TFT. Utisci o njemu... Retko ko ce se sloziti ali, uopste nisu negativni, cak su i pozitivni :eyebrows:
Pre njega sam imao ili koristio nekoliko TFT-ova 15 i 17 incha, LG1510s, LG1710B, neki Hyundai ni ne secam se, to je davno bilo.
Meni radi uparen sa Silurom 4200, i extra se slazu, u 1280x1024 u 60Hz. LG1710B je davao za nijansu bolju sliku u 2D radu. Odziv moze da se tolerise, tu mu je pravo poredjenje LG1510S. Ugao gledanja mu nije jaca strana, prikaz boja odlican, komande su lose izvedene, ali u praxi na TFT-u 90% ljudi koristi samo autoset, tako da to nije neki veliki problem. Sam izgled isto nije neki (mada 17" crni model i lici na nesto).
Mnogi se zale na kvaltet slike Xelo TFT monitora, moguce da je kvalitet panela koje su uvozili od Samsunga varirao, ili ko zna sta, ili kao sto neko rece mozda nije lepo podesen, (ponavljam imperativ je 1280x1024 u 60Hz).
Sve u svemu, za cenu osrednjeg 15" TFT-a dobijes osrednji 17" TFT.
p.s. U paru sa Matroxom G400 se i nije proslavio monitor, ali super radi sa Voodoo-om 3 3000, i kao sto rekoh sa Silurom Ti 4200.

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
E sad sta da ti kazem, meni je dobar i Hansol 19" TFT ( cc 480 e)
Jel moze malo detalja o tom HANSOL-u, kako se ponasa, kakva je slika, boje itd? Upravo razmisljam o 17" LG1710b a ispada da je 19" samo 50e skuplji... Da li si imao prilike da vidis pomenuti LG i da das neki uporedni komentar?

Nikolani je napisao(la):
Jel moze malo detalja o tom HANSOL-u, kako se ponasa, kakva je slika, boje itd? Upravo razmisljam o 17" LG1710b a ispada da je 19" samo 50e skuplji... Da li si imao prilike da vidis pomenuti LG i da das neki uporedni komentar?

Slusaj ja sam posle dva meseca razmisljanja kupio taj LG 1710b. I posle mesec dana rada na njemu osecam se prevareno. Pitas se zasto, sad cu da ti kazem a stvar je ista i sa ostalim TFT monitorima.

Prvo i prvo zracenje. Tj. monitor koji ima naponski transformator mora da zraci, istina manje od crt-a ali opet zraci, pa ona fraza 'Ovaj monitor stiti vase oci' ne drzi vodu.

Kao drugo, to verovatno znas da kod CRT-a, kad buljis u njega 5 sati oci ti se zacrvene, ovde je ista situacija, jer kod CRT-a ti imas mogucnost promene rezolucije, pa mozes sve da "uvecas" pa da se odmaknes, a ovde na 17" ti je rezolucija 1280 x 1024 (fiksna, cim je promenis sve izgleda kao na monitoru iz sedamdesetih), tj. sve je malo i moras da se skoro prislonis uz monitor.

Kao trece ugao gledanja, levo i desno tako i tako, mogu da istrpim malo svetliju sliku, ali ako pogledas monitor odozgo ili odozdo to je ocaj.

Graficka mi je Safirova 9600 sa 128mb, i igre od pre 5 godina rade sasvim pristojno, cak stavise, ali kad pustis neku novu sa mnogo detalja (Colin 3), ne da ima "duhova", nego sve lici na horor. Cak sam zbog toga i zamenio monitor misleci da je to pojedinacni fals primerak, i isao kod prijatelja koji ima isti i svuda je isto. U testovima kazu da su ovom modelu boje najveci problem, a iskreno do sada boje mi nisu zasmetale, ipak ti gledas graficki dizajn, boje toliko i nisu bitne. Tako kad mi neko kaze da ovaj monitor ima odziv 16ms sav se najezim. Kakav li je tek onaj od 40ms.

Sve u svemu moje mosljene je da TFT monitor ne treba kupovati jos neko vreme dok oni ne isprave svoje nedostatke (fiksna rezolucija, odziv, osvetljenje), ako ti nisi u sledece dve kategorije
1 - imas firmu pa je zbog stranaka lepse da imas TFT-ove na stolu, ili u stanu od 17 kvadrata zivis sa jos 13 osoba, pa nemas gde, ali u tom slucaju ti preporucujem Laptop jer 17" TFT + dobar komp )= solidan laptop, pa onda mozes da odes i u park da gledas film

2- imas kintu, i hoces da se kurcis pred drugari(ca)ma

Ja se sad ozbiljno razmisljam da vratim ovaj monitor odakle sam ga kupio i da uzmen neku 22", kupim i novi sto za iste pare, odmaknem se od kompa jedno metar i uzivam. Jer za monitor koji kosta tri puta vise od CRTa slicne dijagonale, i koji i zraci i brlja ne vredi dati ni pola toga. Jer i ovo zracenje je preforsirano, jer kad ti imas bezicnu mrezu, bezicni mis i tastaturu, UPS , mobilni, laserski stampac i jos milion kablova i kablica ti si sav ozracen, tako da ni ono malo vise elektrona koji hrle ka tebi iz onog "modifikovanog rentgen aparata" zvanog CRT ti nece znaciti mnogo.

Aman ljudi, oko tog zracenja, ne zrace ELEKTRONI iz monitora! To bi onda bilo radioaktivno Beta zracenje 🙂
Elektromagnetno zracenje su fotoni, dakle cestice koje sacinjavaju svetlost. Jedino sto neke od tih cestica idu i na frekvencije izvan vidnog spektra, ali boze moj 🙂

poz

p.s. Inace, "osobine" tft monitora kao sto je fiksna rezolucija mislim da nikad nece ni biti ispravljene, bar sa ovom tehnologijom.

Imam Xelo 17" vec mesec dana, i sasvim je ok.

Zracenje: za samo zracenje (ono radioaktivno) stvarno ne znam, ali moje iskustvo je da se oci daleko manje zamaraju (citam knjigu sa kompa 3 sata - pre su mi suzile oci posle toga, sad je sasvim ok, ko da sam u zid gledao a ne u monitor).
Drugo. Da, postoji fiksna rezolucija, ali ne moras da se drzis toga ko pijan plota. Recimo, za gore pomenuto citanje, 1280x1024 je stvarno bilo sitno, ali u 1024x768 je ok. Da, veoma je izrazen problem softverske interpolacije (mislim da se tako zove), odnosno on pomocu 1280x1024 piksela prikazuje 1024x768 sto izaziva efekat mutnjikavih slova - na to se navikava u roku od dva dana.
Za Xeloa za gornji ugao gledanja stoji primedba - jako brzo dolazi do brljanja boja. Za levo-desno je ok. Kada ces monitor da gledas odozdo, stvarno ne znam.
Odziv - (opet pricam samo za Xeloa, za druge ne znam) - U radu u Windows desktopu se primecuje pri skrolovanju, ako bas zelis da ga primetis. Opet, posle par dana koriscenja se ne primecuje vise. U DivX filmovima apsolutno nema problema, kao ni u igrama (a bas sam se trudio da primetim, verujte).
Za cenu stoji primedba - skupo je. Ali za 350 evra mislim da se Xelo isplati, najvise zbog zamaranja ociju, pogotovu ako radis vise sati dnevno na kompjuteru.

Jeste, CRT monitori zrace kancerogeno i radioaktivno, ono, alfa beta i gama, dok ovi TFT manje, i to samo gama.
Sve preko 4 sata dnevno je jako opasno na CRT-u, a do 8 na TFT-u.
Tako sam citao u Zoni sumraka, a pricali mi i moji najbolji drugari i njihovi drugari.

Jeste, CRT monitori zrace kancerogeno i radioaktivno, ono, alfa beta i gama, dok ovi TFT manje, i to samo gama.
Sve preko 4 sata dnevno je jako opasno na CRT-u, a do 8 na TFT-u.
Tako sam citao u Zoni sumraka, a pricali mi i moji najbolji drugari i njihovi drugari.

🙂 🙂 🙂

EJ Xenon ajde ako imas digitalac baci mi par slika (izgled) monitora pošto mi jedan drugar govori da je završna obrada veoma traljavo uređena, tj čak da nisu hteli da mu otvore taj monitor da pogleda kad je hteo da ga kupi.
mail: [email protected]

Nije bas sasvim direktno vezano ali koliko se ja secam alfa i beta (jezgra Heliuma i elektroni) ne spada u radioaktivno zracenje, a samo radioaktivno zracenje je elektromagnetno sa, sada dali vrlo visokom ili niskom frekvencom, to vec nisam siguran, ali mislim je visokom. A fotonima se naziva cesticna priroda elektromagnetnog talasa koji se nalazi u vidljivom opsegu.

Eh, sad 😀

Dakle, imamo 🙂 alfa, beta i gama radioaktivno zracenje. Alfa su heliumova jezgra, skoro bezazleno 😀. Beta su elektroni i pozitroni, to ume malo da zagolica i ispod koze 😀. Najgore zracenje je gama, to su fotoni (dakle elektromagnetno zracenje, foton je i cestica i talas) veoma velike frekvencije, van vidnog spektra su, imaju veliku energiju i nisu za salu 😀

Alfa i beta zracenje su posledice raspada radioaktivnih elemenata, dok se gama dobija na vise nacina...

Naravno, vas monitor ne zraci ni jedno od ovih zracenja, sem ako nije pravljen u cernobilu 🙂 Razlog zbog koga sam se nasalio, je sto ljudi stalno grese i govore kako CRT monitori zbog njihovog elektronskog topa zrace elektrone iz monitora i da zato ljudi gube vid (dok LCD to nemaju). Ti elektroni ne izlaze iz ekrana jel bi vas izbusili ko sir 🙂. Vid se kvari od buljenja u ekran i od mutne slike i to vam je to. Od zracenja elektromagnetnog koje ima svaki elektronski uredjaj, a CRT monitor ga ima vise od LCD-a, se moze svasta zaraditi, ali to zracenje nije toliko veliko, tj. malo je.

Ajd' i zivi bili

Nazad
Vrh Dno