Šta je novo?

Hardver XBOX x ili PS5 Digital

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

MilanBre

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2015
Poena
215
Kolege,

Treba mi vaše stručno mišljenje.

Šta od ove dve konzole uzeti?

Prednosti i mane?

Da li ima neko da ima obe konzole pa da da najbolju presudu?

Hvala

Rešenje
Kolege su već objasnile suštinu, ali evo i mog slučaja, možda pomogne oko odluke :)

Takođe nikada ranije nisam koristio XBOX, poslednja konzola koju sam koristio je PS3 pre više od 10 godina. Kada sam odlučio da se malo vratim gejmingu, nakon istraživanja na forumu, odluka je bez puno dvoumljenja pala na XBOX X, baš iz razloga što se tako lako preko Turske uzme GPU i sa njim praktično imaš ogroman izbor igara (ovo je iz moje perspektive gde ništa nisam igrao dugo). Pored toga, cene igara preko Turske su odlične i ima puno nekih popusta stalno, pa se izbor dodatno proširuje.

Onda mi je iskrsla prilika da uzmem PS5 i iskoristio sam je jer me uhvatila nostalgija za nekim naslovima koje sam igrao na PS3 (GoW, Heavy Rain, Uncharted...)...
Ako si igrač koji cepa samo Fifu, NBA i ostale multiplatform naslove, bez razmišljanja bih izabrao Xbox, jer su igre enormno jeftinije na Xboxu.

Ako voliš da odigraš i neke ekskluzive, onda pogledaš na netu koje ekskluzive te više privlače.

Sony: God of War, Spiderman, The Last of Us, Uncharted, Ratchet and Clank, Horizon...

ili

Xbox: Halo, Forza, Starfield, Gears of War, HiFi Rush, Fable...

Hardver im je jako slican po performansama. Neki kazu da PS ima bolji kontroler. Ne znam da li je istina jer nisam probao, ovaj na Xbox Series X mi je dovoljno dobar.
Mislim da se na kraju izbor svodi na igre koje planiras da igras. Neke igre su ekskluzivne za neku od konzola i mislim da PS tu ima malu prednost.
Xbox ima GamePass koji ima veci ponudu igara i igre preko Turskog i Argentinskog store-a su dosta jeftinije.
Jedina mana je sto moras da uzmes drzavljanstvo tih zemalja da bi koristio njihovu prodavnicu, u slucaju Turske moras da predjes i u islam :LOL:

Na početku sam bio zagrižen za PS5 a onda posle nekoliko reviewa me više vuče na xbox x.

To bi bila velika promena za mene jer u životu nisam igrao xbox bilo koje serije.

Kolege su već objasnile suštinu, ali evo i mog slučaja, možda pomogne oko odluke :)

Takođe nikada ranije nisam koristio XBOX, poslednja konzola koju sam koristio je PS3 pre više od 10 godina. Kada sam odlučio da se malo vratim gejmingu, nakon istraživanja na forumu, odluka je bez puno dvoumljenja pala na XBOX X, baš iz razloga što se tako lako preko Turske uzme GPU i sa njim praktično imaš ogroman izbor igara (ovo je iz moje perspektive gde ništa nisam igrao dugo). Pored toga, cene igara preko Turske su odlične i ima puno nekih popusta stalno, pa se izbor dodatno proširuje.

Onda mi je iskrsla prilika da uzmem PS5 i iskoristio sam je jer me uhvatila nostalgija za nekim naslovima koje sam igrao na PS3 (GoW, Heavy Rain, Uncharted...), ali i zbog novijih njihovih ekskluziva. Uz pomoć kolega sa foruma sam uzeo turski PS+ Deluxe jer i tu ima gomila igara za odigrati za nekoga ko nije dugo igrao.

Što se tiče korisničkog iskustva na obe konzole, meni je to vrlo slično, mada da se ogradim da nisam neko ko ulazi u sitna crevca sa podešavanjima, već volim da sednem i da igram. Novije igre na obe platforme mi izgledaju fenomenalno, toliko da bukvalno stanem nekad i samo razgledam okolinu, tipa u CP2077 (XBOX), Zero Dawn (PS5), Death Stranding (PS5, ova igra me toliko oduševila da bih samo zbog nje uzeo PS :D), a još nisam ni zagrebao površinu što se tiče baš novijih naslova, tipa novi Horizon, Miles Morales itd.

Od kontrolera mi definitivno više odgovara Dual Sense, nekako mi bolje leži u ruci, ali nemam nikakvih problema ni sa XBOX kontrolerom. Kod DS mi se ne sviđa ugrađena baterija koja prilično kratko traje u odnosu na kombinaciju dve punjive baterije iz Ikee od 2450 mAh koje na XBOX kontroleru traju baš baš dugo.

Što se tiče igara. Više sam za neke multiplayer offline. Fudbal i košarka. Što se tiče singleplayara, tu volim šta mi zapadne.

No, jel Xbox X ima digital verziju pošto svuda piše disc verzija?

Ps5 je preko KP na 53000 dinara digital. Xbox x je oko 60000 dinara.

Što se tiče igara. Više sam za neke multiplayer offline. Fudbal i košarka. Što se tiče singleplayara, tu volim šta mi zapadne.

No, jel Xbox X ima digital verziju pošto svuda piše disc verzija?

Ps5 je preko KP na 53000 dinara digital. Xbox x je oko 60000 dinara.
Imaš PS5 disk verziju za 59.999 din u redovnim radnjama kod nas, za 7.000 din razlike ti ne vredi da se zezaš sa garancijom, a još dobiješ i disk, ako ti ikad bude trebalo...
Možeš da platiš i na rate, tako da je to no brainer best buy ukoliko se odlučiš da prednost daš PS5 u odnosu na XBOX....

Iako nisi napisao da si zainteresovan za Virtaul Reality gaming ja bih se nadozevao na temu i spomenuo mogucnost povezivanja starijeg PSVR 1 (originalno namenjenog PS4 konzoli) i novijeg PSVR 2 uređaja na PS5 konzolu.

Imaš PS5 disk verziju za 59.999 din u redovnim radnjama kod nas, za 7.000 din razlike ti ne vredi da se zezaš sa garancijom, a još dobiješ i disk, ako ti ikad bude trebalo...
Možeš da platiš i na rate, tako da je to no brainer best buy ukoliko se odlučiš da prednost daš PS5 u odnosu na XBOX....

Uzeću na kraju PS5.

Ja nisam nešto za mnogo igara da imam kroz game pass ako ih ne igram.

Takodje važi i za Ps+. Uzeću igre koje mi se igraju.

Vrh Dno