Šta je novo?

Xbox Series X / S - Šta treba znati o prvom uključivanju, korišćenju i održavanju

Markic

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poruke
4,139
Poena
475
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
 1. Kablovski internet
Pozdrav svima, budući da identična tema postoji za PS, te da se često pojavljuju neka bazična pitanja u glavnoj temi, odlučio sam da napravim ovo uputstvo za sve buduće, a i sadašnje korisnike Xbox Series konzola, potrudiću se zato da donekle ispratim kostur teme za PS, kako bismo imali slična uputstva za obe konzole.

Ono što bih odmah napomenuo jeste da se 99% ovog uputstva može primeniti, bar za sada, i na svim Xbox One konzolama, budući da je sistem na obe konzole poprilično identičan. Kažem poprilično, zato što postoje i pojedine opcije koje su ekskluzvno rezervisane za Series konzole. Da li će se nešto u budućnosti menjati, to ne znamo, ali za sada i One i Series konzole koriste sličan sistem.

Hajde da počnemo onda :D :

Prvo pokretanje konzole i inicijalni setup​


-Nakon što ste konzolu izvadili iz kutije, povezali je sa vašim TV-om, ubacili baterije u kontroler (tematikom baterija baviću se nešto kasnije), red je da se konzola i uključi :) . Odmah po uključivanju konzole, započinje inicijalni setup, koji se na ovoj generaciji razlikuje, što će eventualno primetiti poneki Xbox fan. Razlika je u tome što se na ovoj generaciji, inicijalni setup primarno radi, ne na konzoli, već na vašem mobilnom telefonu. Za ljude koji žele, dostupna je i stara opcija da se setup odradi preko konzole, međutim moj savet je da se sve odradi preko telefona, jer je dosta jednostavnije i brže.

-Ako ste izabrali da setup radite preko telefona, na ekranu vašeg TV-a, pojaviće se QR Code, koji je potrebno skenirati uz pomoć vašeg telefona, upravo taj QR vodi vas na Play ili App Store stranicu Xbox aplikacije, koju je potrebno preuzeti. Ostavljam takođe ovde i link za iOS i Android verziju aplikacije. Nakon što preuzmete aplikaciju, te je pokrenete, potrebno je da se ulogujete na vaš Microsoft nalog. Ovo je zapravo prvi bitan deo u setup-u konzole. Ukoliko već posedujete Microsoft nalog, možete koristiti stari, a ukoliko niste imali Microsoft nalog, potrebno je da napravite jedan, tako što ćete izabrati opciju No Account? Create One! nakon toga započinje proces pravljenja naloga i popunjavanja vaših podataka. Jedina bitna stavka je izbor regiona naloga, budući da Srbija nije dostupna kao region na Xboxu, savetujem da se izabere US, kao država prvog naloga, a da se za adresu naloga stavi adresa bilo kojeg hotela na Aljasci, budući da je Aljaska tax free država. Moj savet je da se kasnije, naknadno, otvori još jedan nalog na Argentinu, budući da imaju fantastične cene igara.

-Nakon pravljenja naloga, i logovanja na isti u Xbox aplikaciji, potrebno je povezati konzolu sa telefonom, prvo, u gornjem desnom uglu aplikacije, nalazi se ikonica konzole, tap na nju, otvara prozor gde se unosi kod, 10-cifreni kod ispisan je na ekranu vašeg TV-a, kada ga unesete, uspešno ste povezali konzolu i telefon i sva dalja podešavanja radite na telefonu. Najbitniji deo podešavanja je odmah prvi, to je deo gde birate region i jezik konzole, izaberite onaj region, koji ste odabrali kad ste pravili nalog, tako da US nalog=US region. Kada to odradite, očekuju vas još neki manje bitni koraci (povezivanje na WiFi mrežu, skidanje system update-a, odabir sigurnosnih metoda). Ovde bih se još samo osvrnuo na deo gde se bira Energy mode, postoje dva tipa: Instant-On i Energy saving.

 • Instant-On je svakako preporučljiv, budući da tada konzola ima brz start, omogućeno je preuzimanje igara i system update-a i kad je konzola ugašena. Takođe, napomenuo bih, budući da je bilo pitanja, potpuno je normalno da u ovom režimu ponekad radi hlađenje konzole, iako je ona ugašena.
 • Energy Saving, kao što naziv kaže, štedi energiju, i u tom modu se konzola kompletno gasi, nema preuzimanja u pozadini, sporiji je start konzole.
Još jedna zgodna opcija, koja će vam biti ponuđena jeste da aktivirate Remote Features, koja će vam omogućiti remote igranje igara sa konzole na telefonu, PC-u, kao i remote instalaciju igara, recimo iz Xbox aplikacije na telefonu, možete da pokrenete instalaciju bilo koje igre, tako da vas ona čeka skinuta kad dođete kući. Kad kažem bilo koje, to je zaista tako, možete skinuti, čak i igre koje ne posedujete, tako da čim skupite pare možete da je kupite i igrate odmah.

BITNA NAPOMENA: Region konzole možete da menjate neograničen broj puta, dok region naloga možete da menjate jednom u tri meseca. Upravo činjenica da region konzole možete da menjate neograničeno, donosi vam mogućnost da kupujete igre iz različitih regiona.

Evo i jedan klip setup procesa:Dashboard i OS​


-Sada kada ste završili inicijalni setup, pred vama se nalazi početni ekran Xbox konzole, popularni Dashboard. Kretanje kroz dashboard je vertikalno. Centralno mesto zauzimaju igre i aplikacije koje ste nedavno koristili, red ispod nalaze se prečice za My Games, kao i baneri sa popustima, igrama koje su došle u Game Pass... Ostale delove dashboard-a vi sami uređujete. Ono što Microsoft stavlja predefinisano jeste, Xbox Game Pass sekcija, u kojoj možete pronaći najpopularnije igre u GP, igre koje su tek stigle na GP, kao i različite promocije uz GP, kao recimo besplatan Spotify ili Disney+.


-Pored Dashboard-a, postoji i Guide, koji se pokreće, pritiskom na Xbox logo na kontroleru, i kroz njega se krećete horizontalno. U njemu se nalaze prečice za ulazak u Dashboard, odlazak u My Games sekciju, gde možete i proveriti koje igre su aktivne u Quick Resume stanju, tako da možete da se prebacujete brzo iz igre u igru, spisak nedavno otvorenih igara, pristup notifikacijama, socijalnom hub-u, gde možete videti šta vaši prijatelji igraju, upoređivati poziciju na Gamertag tabeli, pokrenuti party, tu je i sekcija o aktivostima u igri koja je trenutno pokrenuta, gde možete videti progres, achivements-e, takođe postoji i chat sekcija, kao i prečica za podešavanja naloga.Settings​


U ovom poglavlju, malo ću se pozabaviti Settings delom, on je podeljen u nekoliko sekcija, pa da krenemo redom:

 • General: Kao što naziv kaže, ovde se nalaze generalna podešavanja konzole. Kao što su Network podešavanja (podešavanja WiFi i LAN konekcije, remote play), Audio podešavanja (detaljna podešavanja zvuka u zavisnosti od audio izlaza, podešavanja Party zvuka), Personalizacija (promena rasporeda u Guide meniju, dodavanje i promena rasporeda sekcija na Dashboardu, promena pozadine i primarne boje profila, kao i opcija da se konzola postavi kao primarna, Home konzola), TV i Displej opcije (ovde možete promeniti rezoluciju, te pogledati specifikacije vašeg TV-a i šta vam je dostupno sve na njemu od modova), Online Safety & Family (sadrži razna podešavanja za Parental Control), Power Mode & Startup (u ovoj sekciji možete menjati Power opcije, kompletno ugasiti Xbox ili ga jednostavno restartovati)
 • Account: Ovde možete upravljati vašim nalogom, pretplatama, dodavati socijalne naloge, dodavati nove naloge, kao i Family naloge, te upravljati sredstvima plaćanja (na ovo ću se osvrnuti u sekciji o kupovini igara)
 • System: U ovoj sekciji možete saznati informacije o vašoj konzoli, promeniti njen naziv, upravljati Storage-om konzole, proveriti verziju sistema i ažurirati sistem, podešavati vreme, menjati Region konzole (bitno za povoljnu kupovinu igara), kao i izvršiti Backup i transfer podataka sa eksternog diska.
 • Devices & connections: Ovo je deo gde upravljate vašim dodacima, kao što su različiti kontroleri, volani, tastature i miševi... Najbitnija sekcija je: Accessories (ovde podešavate pre svega vaš kontroler, možete remapirati tastere, zameniti pozicije trigera, konfigurisati jačinu vibracije ili je skroz isključiti, ažurirati vaš kontroler), tu su još i sekcije Disc (podešavanje disk čitača), Media Remote i Remote Control (opcije za različite multimedijalne mogućnosti), Blu-ray (podešavanje primarnog jezika, i dodatna podešavanja BluRay plejera), Mouse (podešavanja miša), Digital Assistants (aktiviranje Google Assistant ili Alexa podrške, tako da konzolom možete upravljati i uz pomoć glasovnih komandi na telefonu)
 • Preferences: Ovde upravljate notifikacijama, Idle opcijama, opcijama za Capture & Share (možete podešavati rezoluciju snimaka, gasiti automatsko snimanje), te možete postaviti podsetnik za odmor.
 • Ease of Access: Podešavanja za uključivanje titlova, veličinu fontova, boje, zoom, aktiviranje naratora.

Video o sistemu:

 
Poslednja izmena:

Pretplate i kupovina igara​


Nakon što smo se upoznali sa osnovnim delovima sistema, red je da se nabave i neke igre

Kupovina igara​


Igre na Xboxu možete kupovati fizički u prodavnici kod nas, gde kupujete disk za 50-60, pa čak i 70 evra, diskove možete naručiti i iz inostranstva (nažalost base.com je prestao da šalje za Srbiju), a možete kupiti i digitalnu verziju igre direktno preko Microsoft Store-a na konzoli. Ovo je deo koji se za sada razlikuje u odnosu na PS. Razlika je u tome što za sada većina naših kartica prolazi na Microsoft Store-u, pa vam najverovatnije neće biti potrebni vaučeri koje kupujete na drugim sajtovima i njima punite wallet.

Primarno ću objasniti proces kupovine preko US Store-a, a u spojleru ću objasniti kako se igre kupuju preko Argentinskog Microsoft Store-a.

BITNO: Kupovina igara radi ISKLJUČIVO preko konzole. Igre nije moguće kupiti preko Microsoft Store-a na PC-u, ili preko web verzije Microsoft Store-a. Takođe, ranije sam rekao da većina naših kartica prolazi, što nažalost znači da neke kartice možda neće raditi, te će prilikom kupovine, izbacivati grešku.

Pa da krenemo redom:

-Otvorite Microsoft Store na konzoli, pronađete igru koju želite da kupite
-Nakon što odete na Buy, izbaciće vam prozor gde treba da dodate sredstvo plaćanja
-Prvo popunite podatke o kartici
-Zatim popunite informacije o adresi. Ovo je BITAN deo. Ukoliko vam je nalog i region konzole namešten na US, potrebno je da za adresu kartice stavite adresu nekog hotela u gradu Anchorage, ista stvar važi, ako vam je region i nalog UK, onda i adresa kartice mora biti neka UK. Znači sve mora da se podudara, ne možete staviti region konzole na Tursku, a adresu kartice na US.
PRIMER ADRESE:
Petar Petrović
Ulica: 4301 Credit Union Dr
Grad: Anchorage
Država: Alaska
ZIP(poštanski broj):99503
-Nakon što to popunite, nastavite sa kupovinom
-Ukoliko je sve prošlo, vaša igra je započela sa preuzimanjem.


Argentinski metod za povoljne igre:


Argentinski Microsoft Store, ima fantastične cene igara, koje se kreću u rasponu od 100-5000dinara za Deluxe izdanja, najčešće su novije igre oko 3-4 hiljade. Ono što je bitno napomenuti jeste da su cene u argentinskim pezosima prikazane, iako se pored cene nalazi $, Pezos je u odnosu na Dinar maltene 1:1. Tako da sve cene koje vidite, kao da su napisane u dinarima.


BITNO: Uvek proverite kurs, čisto da budete sigurni u cenu.

U spojleru se nalazi objašnjenje kako se nabavljaju jeftine igre.

U kratkim tezama:
 • Sa Xbox konzole: otići u Settings i promeniti regiju konzole na Argentinu. Sačekati da se updateuje konzola i Store
 • Napraviti novi nalog na konzoli
 • Pri prvoj kupovini u Xbox Store-u tražiće vam da unesete načine plaćanja i tu unosite podatke kartice i stavljate Argentinsku adresu (grad, ulicu i broj)
 • Sa novog napravljenog naloga odaberete željenu igru i idete na opciju Buy as Gift.
 • Odaberete opciju da prosledite Gift na Mail, i upišete mail vašeg primarnog naloga
 • Sada u Mail: Pronađete poruku na vašem mail-u u kojoj se nalazi gift code, kopirate kod.
 • Otvorite VPN aplikaciju koju koristite i stavite Argentina regiju (preporuka za TunnelBear app)
 • U Google unesete “xboxredeem” za direktan link ka stranici za redeem koda. Ulogujete se na vaš primarni US nalog. Nalepite kod u polje i kada kod prođe, osvežite listu igara koje posedujete na konzoli na vašem primarnom nalogu i igra koju ste sami sebi poklonili će biti tu.
 • Nakon što ste ovo uradili, možete vratiti region konzole na US, takođe, možete sačuvati argentinski nalog na konzoli, tako da sledeći put kada budete kupovali nešto ne morate ponovo da pravite novi i dodajete ga na konzolu.
Detaljnije uputstvo se nalazi ovde: https://xboxrepublika.com/t/xbox-argentinski-nalog-i-ceo-proces-kupovine-igara/18298

NAPOMENA: Možete kupiti 10 giftova u 14 dana. Ako želite više, napravite novi Argentinski nalog. Takođe, može se desiti da prilikom redeem-a koda izbacuje GeoRestricted error, ako dođe do toga, probajte da promenite VPN region na US i da odradite redeem.

UPDATE /2023/ : Opcija Buy as Gift je ukonjena sa Microsoft Store-a na Argentinskom i Turskom regionu.

Microsoft je zbog masovne zloupotrebe i preprodaje igara, ukinuo kupovinu igara kao gift sa navedenih regiona (ostali regioni i dalje podržavaju ovu opciju). Novina u odnosu na prethodnu proceduru je ta da sada kupovina preko Argentine i Turske može da se obavi i direktno na nalog sa srpskom platnom karticom. Kupovinu je moguće obaviti i bez promene regiona Microsoft naloga, sve što je potrebno uraditi je sledeće:

1. Promeniti region konzole na Argentinu
2. Odabrati igru koju želite da kupite i izabrati opciju Buy
3. Nakon toga ćete dobiti prozor za izbor načina plaćanja, tu je potrebno odabrati opciju za dodavanje novog sredstva plaćanja
4. Popuniti podatke za plaćanje shodno uputstvu iz ovog teksta (staviti adresu nekog hotela u Argentini)
5. Sačuvati podatke i nastaviti proceduru za kupovinu

Ukratko, više nije potrebno praviti odvojene naloge za kupovinu na ovim regionima, dovoljno je samo promeniti region konzole i kupiti igre. Ovo znači da ako imate recimo US nalog, dovoljno je samo promeniti region konzole, dodati sredstvo plaćanja sa adresom u Argentini/Turskoj i kupovati.

Ukoliko imate problema sa direktnom kupovinom na Microsoft Store-u, možete nabavljati igre i dopune za wallet sa različitih sajtova, kao što su Amazon, G2A, CDKeys...


Pretplate​


Ovde ću se kratko osvrnuti na tipove pretplata:

 • Xbox Live Gold: Potreban vam je za online multiplayer igranje, mesečno košta 10$, godišnje 60$, ali često se može naći po jeftinijim cenama. Važi isto kao i za PS konzole, bez Gold pretplate možete da igrate multiplayer lokalno na vašoj konzoli, ili da igrate online multiplayer za igre koje su besplatne (recimo Rocket League), za igre koje se plaćaju i poseduju Online Multiplayer, potreban vam je Xbox Live Gold. Uz njega mesečno dobijate 4 besplatne igre, dve Xbox One/Series i dve Xbox 360 igre. Igre možete da igrate sve dok traje pretplata, kada ona istekne, igre se zaključavaju, sve dok ponovo ne uplatite Gold. Takođe uz Gold dobijate popuste na Microsoft Store-u. Preporuka da se uzima na različitim online shop-ovima i da se Redeem-uje na konzoli (Uđete na Microsoft Store, otvorite bočni meni i na dnu liste imate Redeem). Takođe Gold je povoljan na Turskom Microsoft Store-u.
 • Xbox Game Pass: Ili poznatije kao Netflix za igre. Uz ovu pretplatu dobijate pristup pozamašnom katalogu igara, koje možete da igrate besplatno. Mesečno košta 10$ i igre koje skinete besplatno, možete da igrate sve dok vam traje pretplata. Takođe igre se često rotiraju, što znači da sve osim Xbox Game Studio igara, posle određenog vremena napusti servis, a onda dođu nove igre.
 • Xbox Game Pass Ultimate: Kao što naziv kaže, ovo je Ultimativna pretplata, i objedinjuje više pretplata u jednu veliku. Za 15$ mesečno, dobija se Xbox Live Gold, Xbox Game Pass, Xbox Game Pass za PC, EA Access, tako da pretplatom na Ultimate dobijate sve moguće pretplate. Svi dobijaju promo akciju prvi put kada se pretplate, gde im prvi mesec ili prva tri meseca budu ponuđena za 1$. Uz ovu pretplatu takođe se dobija Day One pristup novim ekskluzivnim igrama.
Ako se odlučite za kupovinu Game Pass Ultimate pretplate, možete proći jeftinije, ako kupite Xbox Live Gold i izvršite konverziju u Xbox Game Pass Ultimate.

Više o tome: https://www.theverge.com/2019/6/18/...imate-convert-xbox-live-gold-36-months-how-to

NAPOMENA: Ako se odlučite za konverziju, ne uzimajte Gold tako da nakupite 36 meseci, već idite na maksimalno 34, pa onda uzmite GPU, i dobićete 35 meseci GPU pretplate. Takođe konverzija radi samo za naloge koji nisu imali nikad aktiviran Game Pass Ultimate.

Spisak igara u Game Pass biblioteci: https://www.xbox.com/en-US/xbox-game-pass/games


Održavanje konzole i kontrolera​


-Za sada nema nekih informacija o ovome, najbitnije je da za sada konzolu držite na na mestu na kojem ima dobar dotok vazduha, nije bitno da li je vertikalno ili horizontalno stavite, podržava oba položaja. Ako bude kao prethodna generacija, čišćenje neće biti potrebno u prvih 3-4 godine sigurno.

-Što se tiče kontrolera, eventualno ga prebrišite ponekad. U slučaju nekih problema, najbolje je da ga odnesete u servis. Ovde bih se još osvrnuo na baterije. Mnogo ljudi se začudi kad vidi da Xbox kontroler koristi obične AA baterije u 2021. godini. Nema razloga za brigu, i to rešenje sasvim lepo obavlja posao, ako se upari sa dobrim baterijama. Preporuke idu za punjive Eneloop, Eneloop Pro, Ikea Ladda baterije. Ja lično koristim Eneloop Pro i izuzetno sam zadovoljan, traju mi bar mesec dana intenzivnog igranja, nekad i duže, nakon čega idu na punjač. Ako baš volite modernije rešenje, možete kupiti Xbox Play and Charge Kit.


Korisni linkovi​


Zvanični sajt:

Support:

Spisak popusta na Argentina Store-u:


Video recenzija:Ovaj poduži tekst, napisan je da pomogne svim sadašnjim i budućim korisnicima Xbox konzola, smatram da sam pokrio sve bitne stvari, pogotovo načine kako da se dođe do povoljnih igara, ostale sitnice ćete vremenom i sami otkriti.

Nadam se da će se tema koristiti za sve nedoumice i savete, te da će i drugi korisnici pisati o nekim funkcijama koje ja u ovom postu nisam pomenuo.

Pozdrav svima!
 
Poslednja izmena od urednika:
Zdravo. Hvala na uputstvu.
Mežeš li mi molim te reći kako da ubacim ime nosioca platne kartice, s'obzirom da u prezimenu imam đ i ć?
Vraća me na konzoli na to jer ne prihvata d umesto đ i c umesto ć.
 
Treba da prihvata. Nema problema sa tim ć-c
 
Nigde onlajn nasa slova ne prave problem oko placanja, za evo 15 god kako placam
 
Ni meni naša slova ne prave problem, već nemogućnost da ih koristim na Xbox-u. Stavio sam Argentinu kao region i kada sam povezao karticu, vraćen sam na korak sa imenom jer navodno nije ispravno. Upisao sam Djordjevic, dok na kartici piše Đorđević, pa sam pomislio da je zbog toga.
Na kraju sam vratio na USA region i platio PayPal - om.
Možda sam i negde drugde pogrešio...
 
Da li si probao Dordevic?
 
Da li si probao Dordevic?
Mislim da jesam, ali nisam 100% siguran. Sve u svemu, kad istekne ovaj mesec na usa regionu, pokušaću ponovo sa Argentinom ili Turskom. Samo se nadam da mi neće praviti problem što za istu karticu (povezana sa PayPal-om) menjam region i adresu.
 
Trebao si da napraviš novi nalog za xbox, lakše je tako. Ja sam isto uradio sa postojećim pa je bilo malo komplikacija pošto su mi i kartice bile vezane za nalog. Uglavnom, morao sam da menjam region samog naloga van xbox-a, brišem kartice i dodajem ponovo preko konzole sa fiktivnom turskom adresom.
 
Nazad
Vrh Dno