Šta je novo?

XBMC, low AC3 zvuk i MCE Remote

sammy

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2007
Poena
515
Trudim se da napravim tranziciju sa Windowsa na Linux , za sada sam sve uspešno savladao i prilično sam zadovoljan, još samo ovo je ostalo kao problem pa da predjem kompletno na Linux.

Dakle, šta je problem zapravo ....

U windowsu sam navikao na media center, imam MCE daljinski i zapravo ne mogu da zamislim da gledam video materijal u nekoj drugoj kombinaciji.

Instalirao sam XBMC i sve fino radi, čak i MCE daljinski (ali samo pojedini dugmići, ne svi) , video radi bez problema ali imam problema sa zvukom na HD filmovima (mkv) , čuje se dakle zvuk ali je mnogo mnogo tih , svi zvučnici su mi na max u mixeru, da skratim, sve druge kombinacije sa zvukom rade odlično, osim kada pustim neki video koji koristi AC3 sound. Zna li neko kako mogu da rešim taj problem ?

Za daljinski takodje, ako neko zna kako da ga podesim da radi u potpunosti bilo bi fenomenalno.

Hvala.

a da probas Boxee umesto XBMC?

Trudim se da napravim tranziciju sa Windowsa na Linux , za sada sam sve uspešno savladao i prilično sam zadovoljan, još samo ovo je ostalo kao problem pa da predjem kompletno na Linux.

Dakle, šta je problem zapravo ....

U windowsu sam navikao na media center, imam MCE daljinski i zapravo ne mogu da zamislim da gledam video materijal u nekoj drugoj kombinaciji.

Instalirao sam XBMC i sve fino radi, čak i MCE daljinski (ali samo pojedini dugmići, ne svi) , video radi bez problema ali imam problema sa zvukom na HD filmovima (mkv) , čuje se dakle zvuk ali je mnogo mnogo tih , svi zvučnici su mi na max u mixeru, da skratim, sve druge kombinacije sa zvukom rade odlično, osim kada pustim neki video koji koristi AC3 sound. Zna li neko kako mogu da rešim taj problem ?

Za daljinski takodje, ako neko zna kako da ga podesim da radi u potpunosti bilo bi fenomenalno.

Hvala.

Ja taj problem generalno imam sa surround zvukom, jer koristim TV zvucnike koji su 2.0..taj deo jos nisu popravili. E sad posto ti imas 5.1 sistem, ne znam sta bi mogao da ti bude problem, meni je zvuk normalno radio dok sam imao surround zvucnike. :)

I boxee ima tih problem,jer je baziran na XBMCu :)

http://forums.boxee.tv/showthread.php?t=622

Poslednja izmena:
Ne znam šta da mu radim , XBMC je podešen kako treba u samom GUI-u , ostaje jedino možda da se džara po config fajlovima , ali nisam u fazonu to sad da čeprkam. Videću...
Recimo u SMPlayer-u ima opcija da se volume "rastrči" do iznemoglosti , tek kad mu stavim value na ENORMNIH 480, čuje se normalno , ali onda kada pustim nešto što nije HD mogu da "ubijem" komšiluk koliko je jak zvuk :D
Verovatno bi isti problem bio i sa XBMC ako bih i našao način da povećam volume preko granice koji je setovan kao default u njemu.

Kapiram da je fora u kodecima verovatno, ali to bi bio tek poduhvat da nadjem gde se povećava volume za AC3 sound, ako je to uopšte i moguće.

Da li s pogledao alsamixer?

Pa rekoh iznad da je sve na max, i u alsamixeru, ostalim mixerima kao i playerima, naravno da sam pogledao.

Još jednom, problem prave samo HD filmovi , preciznije bilo koji kontejner koji koristi AC3 sound.
Sve ostalo radi kako treba (drugi formati).
Kada je AC3 sound u pitanju, onda je zvuk toliko utišan da se jedva čuje.
Dakle ne malo utišan, nego slabije od šapata.

Poslednja izmena:
Izgleda da je problem nerešiv, gde god sam gledao po netu ljudi imaju isti problem a solucije nigde.
Podešavanja su dobra, čujem ja zvuk na svih 5 zvučnika ali kažem ... mnogo je tih zvuk, ali baš mnogo.

Znači pustim bilo koji drugi video materijal koji ne koristi ac3 i radi sve fenomenalno, mp3 takodje, čak mi je zvuk bolji nego na windowsu.
Medjutim nebitno koji player koristim, podešavanja su dakle ista, pustim non-ac3 i sve je super, pustim ac3 i užasno je tiho.

Logičan zaključak je da je verovatno nešto do codeca , ili možda ima neki setting u alsi koji je specifičan za ac3 (mada sumnjam) , ne znam ... ne mogu da rešim taj problem trenutno.

Sve mi se nešto čini da će se taj problem teško rešiti, možda u budućnosti, ko zna.

Pa pazi, nisam, jer je ponudjeno rešenje za mplayer, za koji sam već i sam našao rešenje (može da se softverski poveća volume do koliko god je potrebno) , ali to rešenje nije pravo rešenje jer kada switchujem sa ac3 na non-ac3 moram stalno onda da vraćam volume napred nazad.

Meni treba nešto ako ne globalno, onda barem samo za XBMC , jer bih njega koristio kao player.

U principu sam tako i startovao ovaj topic, jedino neki media center dolazi u obzir.

Vrh Dno