Šta je novo?

XBMC ili Kako napraviti odlican linux media pc

mad_max0204

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2008
Poena
320
Posto su sad popularne mATX ili ITX masine kao media pc tj. popularno HTPC, zasto ne bi takva masina imala dobar frontend. Linux je kao operativni sistem postao fantastican sto se tice multimedije u proteklih nekoliko godina. Podrska za nove tehnologije i multimediju je sustigla win masine i sve je manje razloga za windowsom.

Pored nekolicine kvalitetnih media centar aplikacija izabrao sam XBMC jer mi se nekako najvise svideo. Ispostavilo se da nisam pogresio ni malo. Od lakoce instalacije i podesavanja do lepog menija i lakog upravljanja. Pa da pocnem...

Homepage XBMC je prilicno pregledan i lako se dolazi do svih potrebnih informacija. Download sam obavio preko package manager-a u Ubuntu posle dodavanja repositorijuma. Linkovi sa uputstvom za instalaciju se nalaze na Download linku u meniju na homepage-u. Prilicno jednostavno i brzo. Moja jedina zamerka je sporost PPA ali to nije vezano za sam XBMC.
Postoje verzije i za MAC i Windows kao i live verzija za pokretanje sa USB-a.

Instalaciju cu preskociti posto je krajnje jednostavna i ne vidim zasto bi je ponavljao kada postoji foolproof uputstvo na linku.

Nakon instalacije pojavljuje se shortcut u Sound & Video meniju. Za samo pokretanje nije potrebno ama bas nikakvo konfigurisanje i XBMC je spreman za koriscenje odmah nakon instalacije. Default skin je lep i pregledan ali naravno postoji brdo skinova na sajtu za svaciji ukus. Moguce je praviti i sopstvene.
Konfiguracija se vrsi iz menija i jako je jednostavna. Sve je razumljivo i nema nekih nepotrebnih gluposti. Pored opcija za gledanje filmova, pustanje muzika ili pregled slika postoji i weather sa prognozom. Zanimljiva stvar je sto postoji i opcija za custom programe i skripte. Ovo XBMC-u daje neogranicene mogucnosti. Na sajtu postoji link ka repositorijumu prepunom vec gotovih skripti za recimo gledanje videa sa youtube, nba.com, nfl.com, justin.tv, itd. Moguce je skidanje informacija o albumima ili filmovima sa gomile media info sajtova kao sto je i imdb, themoviedb, allmusic i ostali.

Trenutna verzija ima podrsku za vdpau (podesi se u opcijama) sto je ogroman bonus. Potrebno je jedino imati graficku koja podrzava vdpau i najnovije drajvere.
Moze da se podesi da se startuje sa sistemom i ima podrsku za dosta daljinskih uredjaja za kontrolu PC racunara. U mom slucaju testirao sam sa Logitech UltraX remote i radi bez greske.

Za sada nisam nasao nikakve mane i mislim da je ovo stvarno odlicna aplikacija za svakoga ko ima neki HTPC u kuci ili zeli svoj PC da koristi svakodnevno za pustanje multimedijalnog sadrzaja.

Zakacio sam i par slika da se vidi kako to izgleda. Slike su resize-ovane zbog originalne rezolucije. Toliko od mene.

Prilozi

• Movies.jpg
    Movies.jpg
    65.6 KB · Pregleda: 165
  • Music.jpg
    Music.jpg
    75 KB · Pregleda: 143
  • InMovie.jpg
    InMovie.jpg
    74.6 KB · Pregleda: 141
  • InMovie2.jpg
    InMovie2.jpg
    63.3 KB · Pregleda: 141
Meni samo jedna stav smeta na xbmc a to je sto nema podrske za tv tuner. Na wiki pise da postoji plugin ali ja ne mogu da nadjem. Windows je u pitanju btw..

Preko linuxa postoji podrška preko VDR-a a sad za windows neznam...inače od svih media centara mislim da je boxee najbolji...

cool je, sad sam ga probao i odma se iznervirao, prva stvar preko neta sto sam usao je bila not available in your country. I tu sam popizdeo.. Sve vise mi smetaju te stvari.. :p

pa da sve interesantne stvari nerade kod nas kad smo slepo crevo uvek...

Nazad
Vrh Dno