Šta je novo?

x58 vs p55 ?

r0nIn

Čuven
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poena
615
Sta bi po vasem misljenju trebalo uzeti ?

X58 chiset i i7 920 ili P55 i i5 750 ?

Ok. Sta mislite koja je najbolja ploca od x58, neki best buy? I hoce li ovaj x58 chipset biti kompatabilan sa nadolazecom generacijom procesora, ovih od 6 jezgara, da li je to jedna od glavnih prednosti x58 chipseta? (osim triple channel-a)

Poslednja izmena:
Ok. Sta mislite koja je najbolja ploca od x58, neki best buy? I da li ovaj x58 chipset moze da podrzi nadolazecu generaciju procesora, ove od 6 jezgara, da li je to jedna od glavnih prednosti x58 chipseta? (osim triple channel-a)

Po meni ti je sasvim fina kupovina gigabyte x58a-ud3r, podrzava triple mem, te nove procesore itd.

No da ti ja najjednostavnije odgovorim na prvo pitanje u temi...ako ti kompjuter donosi pare (radis na njemu neki rendering, projektovanje i sl) uzmi x58; za igre ce super da ti posluzi i P55 a ustedeces prilicno :wave:

Ok. Sta mislite koja je najbolja ploca od x58, neki best buy? I hoce li ovaj x58 chipset biti kompatabilan sa nadolazecom generacijom procesora, ovih od 6 jezgara, da li je to jedna od glavnih prednosti x58 chipseta? (osim triple channel-a)

jedino je socket 1366(x58) i kompatibilan sto se tice tog sa 6 jezgara dok p55 nema tu mogucnost za sada

sta fails?? u x58 ide gulftown jeli ti treba nesto jace od toga na desktopu?

Poslednja izmena:
Birao sam medju X58 i P55 skoro i reshio da uzmem P55 - ionako ce malo kasnije izaci neki 6 core procesori i za njega, a plocha i memorija izadju jeftinije.

read and wheep... http://www.guruht.com/2010/04/new-intel-socket-and-x68-chipset.html
da sam bacio novac na x58 i urade ovo... ne znam kako bih se osecjao ... (mozhda kao moj komshija i AMD 939 tri meseca pred launch am2 platforme :D )

Ako nije dovoljno verodostojno evo update :D

http://forums.ncix.com/forums/?mode=showthread&forum=116&threadid=1953792&pagenumber=1&subpage=1

Pa, sudeci po tom linku sto si postavio x68 ce biti tek za godinu i po, a jos dok ne postane mainstream, mozda i dve. Ako bi isli ovom analogijom, onda ne treba nista ni kupovati , posto ce uvek nesto novo da izadje pre ili kasnije sto je bezveze... 'Trcati' za novim tehnologijama ima smisla samo ako je kupac imucan da priusti sta god pozeli, ili eventualno ako mu treba jak hardver da bi ga sto pre iskoristio i zaradio na istom. :type:

@r0nIn Ako imas mogucnosti idi na x58/920 DO posto je brzi od p55/750 nekih ~ 20% u vecini aplikacija (ugrubo), prevashodno zahvaljujuci HT-u i vecem memorijskom bandwithu, ako se porede na istoj frekvenciji. U suprotnom i i5-750 ce biti odlican uz neku solidnu p55 plocu. Sta god uzeo, preporucujem da overklokujes cpu posto ces dobiti veoma lep porast performansi :)

Ako mislish da je u redu baciti 2000E na rachunar i promeniti platformu posle godinu dana ili neshto nije u redu sa tobom ili imash dovoljno novca da te ne zanima.
Ako je ovo drugo sasvim se slazhem sa tvojim stanovishtem da je ok. Ako pak pogledash iz ugla normalnog korisnika to je ekvivalent promene standarda strujne utichnice svakih godinu ipo dana. Ali vreme cje pokazati da li su pogreshili ili ne... AMD je prezhiveo fijasko sa 754/939/AM2 udjurmom, radili su vishe i bolje da bi ponudili jeftinije i brzhe...

x68 nije tema i nije za "obicnog korisnika" tako da je pomisao da se provuche ovde potpuno beskorisan.

uzmi p55 ako ces koristiti za multimediju i igre.. x58 nije superioran u odnosu na p55 u tim okvirima..a i malo search-a nije na odmet, ovo je xy put da neko postavlja nedovrseno pitanje.

po mom misljenju q9550 i 4gb rama moze da bude ok i za naredne 2 godine...ali da..nije to tema...

2000 evra ima razlichitu tezinu u razlichitim uslovima. Meni nije problem da dam 2000 evra svake godine za komp, veci problem mi je da objasnim zeni odakle se pojavio josh jedan komp u kuci :D

Hvala svima na odgovorima.:wave:

uzmi p55 ako ces koristiti za multimediju i igre.. x58 nije superioran u odnosu na p55 u tim okvirima..a i malo search-a nije na odmet, ovo je xy put da neko postavlja nedovrseno pitanje.
.

Ok. Ali ne shvatam sta znaci "nedovrseno pitanje" zar sam ja postavio tako nesto?! Mislim da je moje pitanje bilo kratko i jasno.

Pa kada budes rekao za sta ces koristiti racunar onda bi mozda i dobio odgovor zasto je bolje P55 a zasto x58. Te dve platforme su upravo i napravljene zbog razlichitih namena. Jel ovo dovoljno jasno i direktno ?

I ako bi svi voleli da sa P55 imaju sto ima x58 to em cenovno em tehnicki nije izvodljivo. Nekome je zaista potreban x58 a nekome P55.

:wave:

Pa kada budes rekao za sta ces koristiti racunar onda bi mozda i dobio odgovor zasto je bolje P55 a zasto x58. Te dve platforme su upravo i napravljene zbog razlichitih namena. Jel ovo dovoljno jasno i direktno ?

I ako bi svi voleli da sa P55 imaju sto ima x58 to em cenovno em tehnicki nije izvodljivo. Nekome je zaista potreban x58 a nekome P55.

:wave:

Pa ja sam vec dobio odgovor, ne moram tebi da pojasnjavam za sta bih ja zelio da koristim komp. Ti si samo ponovio nesto sto su ljudi prije tebe vec rekli, i veoma su jasano i precizano odgovorili - bez da neko pridikuje.

U svakom slucaju hvala svima, na pomoci. ;)

Poslednja izmena:
Nema na chemu iako nisam nichim doprineo diskusiji :D
Apropo 2kE mislim da je sumanuto dati taj novac za mashinu a ne uzeti xeona ili opterona. Bio sam ponosni vlasnik xeona s' rambusom (mater im i rambusu) a trenutno imam dual opteron varijantu s' slijem. Vredi ulozheni novac jer josh uvek u sintetici a i realnim uslovima koljem kolegu sa q6600 na 3.6 a vala i drugog kolegu sa 965BE ... finta je u tome da kad sam suno kesh mashina je bila zver a i sada je. Da sada uzimam makinu za istu lovu.. isho bi na dual x58 i sli 470 ili 285/295 i bio miran bar 3 godine.... Mada ja za razliku od Zerbaha imam ogranichen fond na godishnjem nivou jer patim i od hi-fi bolesti pa mora neshto novca i tamo da ode... Cheerz

Hvala i tebi i izvini na pridici izazvanoj manjkom informacija. Tek sada vidim da imas relativno istu mashinu koju sam ja imao pre x58 i ako ces to prodavati da bi prelazio na novu platformu, moj je savet definitivno P55 jer ces jos manje novca doplatiti a dobiti znachajno brzhu mashinu. Nije mi bila namera da pridikujem.

Nazad
Vrh Dno