Šta je novo?

X38 vs P35

DARK SIDE

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.01.2005
Poena
470
Test 2 chip seta pokazuje da je x38 jedva malo bolji od p35.Oko 1.8%.
TEst konfiguracija:
Hardware
- Intel Core 2 Extreme E6850 (3.00GHz) LGA775

- x2 Corsair DOMINATOR Twin3X2048-1800C7DF G Module(s)

- Seagate 320GB 7200-RPM (Serial ATA300)

- ASUS GeForce 8800 GTX (768MB)

- ASUS P5K3 Deluxe (Intel P35)
- ASUS P5E3 Deluxe (Intel X38)

Software
- WinXP 32bit - Microsoft Windows XP Pro (SP2)
- Intel System Driver 8.4.0.1016
- Nvidia Forceware 163.67

Prilozi

• CPU_01.png
    CPU_01.png
    32.6 KB · Pregleda: 133
  • CPU_02.png
    CPU_02.png
    35.5 KB · Pregleda: 87
  • CPU_03.png
    CPU_03.png
    30.9 KB · Pregleda: 79
  • Gaming_01.png
    Gaming_01.png
    28.3 KB · Pregleda: 81
  • Gaming_02.png
    Gaming_02.png
    29.7 KB · Pregleda: 89
nastavak....

Prilozi

• Gaming_03.png
    Gaming_03.png
    28.5 KB · Pregleda: 73
  • Memory_01.png
    Memory_01.png
    31.2 KB · Pregleda: 60
  • Memory_02.png
    Memory_02.png
    33.6 KB · Pregleda: 52
  • Memory_03.png
    Memory_03.png
    31.6 KB · Pregleda: 57
  • Overclocking_01.png
    Overclocking_01.png
    35.6 KB · Pregleda: 54
Nastavak i kraj....nadam se de pomoci nekima da uvide sta se isplati i da planiraju sledece kupovine...Pozdarv od Mrachnog..

Prilozi

• Overclocking_02.png
    Overclocking_02.png
    34.2 KB · Pregleda: 79
  • Overclocking_03.png
    Overclocking_03.png
    34.7 KB · Pregleda: 68
  • xx.png
    xx.png
    35.6 KB · Pregleda: 73
Lepo odradjeno, drago mi je da sam uzeo P35 plocu.

Fina to neka memorija kad pravi 9k memory read na p35 (meni za to treba veoma velik ili fsb ili neka 1:3 postavka :trust:

Da, i taj razlog je meni dovoljan da favorizujem X38 nad P35. Procitao sam na netu da DDR2 samo usporava i da ce se prava snaga X38 pokazati tek sa DDR3 1600.

@gvlada:
- Ko kaze da DDR2 usporava? Kupi neku brzu DDR2jku pa ce ti sve "poleteti". To ti je fora i sa DDR3 memarom. Sto brzu memaru stavis "brze rade" aplikacije i sam komp pa ce ti sve "poleteti", ko zna?

pozz

I po meni je velika prednost PCI-E 2.0. Ko kupi X38 bice dugo miran, mada videcemo cene. Ja sam snimio ASUS P5E :p

Da, i taj razlog je meni dovoljan da favorizujem X38 nad P35. Procitao sam na netu da DDR2 samo usporava i da ce se prava snaga X38 pokazati tek sa DDR3 1600.

gledao sam taj test, alli kad ce ddr3 pojeftiniti, mozda za godinu dana, a do tad ce izaci x48, p38 i sl.
x38 je malo ispred svog vremena :d

Zasto tesko ? Ja mislm na X38 sa DDR2 koja je jeftina a posle samo bockas razlicite graficke.

;)Sta god da kupite tesko da cete biti mirni jer novi chipsetovi izlaze na 5-6 meseci i cela IT industrija stremi hper produkciji sto se odrazava na dzep0ove krajnjih potrosaca... Ta hiper produkcija se ogleda na kompletan IT svet a ne samo na chipsetove...
pozz

Meni nije cilj da jurim naj noviji chipset, nego da se na njemu zadrzim sto je moguce duze. PCI-E 2.0 na X38 to omogucava.

Kazete da x38 poludi tek sa ddr3 koja je trenutno preskupa, a vecina ima brzinu od 1066 mhz, pa kako onda poludi to je ista brzina kao na ddr2.Inace isplativije po meni je uzeti p35 bas zbog te ddr3 koja je preskupa i jos uvek nije u svom punom sjaju

poz

Meni nije cilj da jurim naj noviji chipset, nego da se na njemu zadrzim sto je moguce duze. PCI-E 2.0 na X38 to omogucava.

Onda sacekaj neku noviju revizuju ploca sa X38, da budes siguran, a to je prolece

;)Sta god da kupite tesko da cete biti mirni jer novi chipsetovi izlaze na 5-6 meseci i cela IT industrija stremi hper produkciji sto se odrazava na dzep0ove krajnjih potrosaca... Ta hiper produkcija se ogleda na kompletan IT svet a ne samo na chipsetove...
pozz

Upravo tako, vrlo brzo ce se pojaviti PCI-E 3.0, PCI-E x.0, ... i tako u nedogled, nikad kraja ...

a verujem da kod nas bas ne moze da se ide u korak sa tehnologijom
mislim na vecinu

PCI-E 3.0 se pojavljuje do kraja 2009. sa upotrebom u 2010. pa ako neko nece X38 da bi sacekao ovaj ok..... sto se mene tice ako AMD ne bude konkurentan po ceni/kvalitetu decembra i cena X38 se malo svede na normalu (makar meni davati oko 300€ za plocu) onda to je to... ili ce biti fenomenalno (AMD) ili stize D-generacija X (Intel).

pozz
Upravo tako.
Ono shto sam ja uradio:
-pukao mi film sa tim hardware-skim divljanjem koje donosi jako mali boljitak.Kupio sam jako kvalitetnu p35 plochu(DQ6 gigabyte) i 3 giga OCZ 1000mhz RAM u dual ch.Na prolece uzimam Penryn i to quad core.Verovatno cu kupovati najbolji.Potom uzimam neku dx10 grafichku jer ce tada dosta pasti cene.Plocha i RAM ostaju gde su.Znachi menjam samo CPU i eventualno grafichku.
Ono shto mogu da se kladim sa svima je:
taj RAM,plocha i CPU ce biti na visini zadatka jako dugo.Ne pada mi na pamet da jurim x38,ddr3,plochu sa pci express 2.0.Sachekacu da cena Nehalemu padne i tada cu menjati plochu i ostalo.A to ce biti za 2 godine.Medjutim,ako Nehalem bude boljitak u odnosu na Penrun 10%(kao shto je Penryn u odnosuna Conroe) onda necu ni tada kupovati novu plochu i CPU.Znachi u tom sluchaju meni upgrade ploche i RAM-a sleduje tek za 4 godine.
Plochu,RAM i GRafichku treba menjati samo ako se prati gamer-ski trend.MOj prijatelj i danas ima Northwood-a sa 1 giga ram-a.Radi isto kao i moja mashina.Chovek ne vidi razlog da menja bilo shta jer ne vidi nishta epohalno u ovim novitetima u poslednje 4 godine.

Poslednja izmena:
Dark kako si namestio 3gb rama da rade u dual kanalu (to je neparan broj modula zar ne)?!

Tako je Northwood.Imao sam OCZ 1000mhz(micron) 2 giga u dualu.Dodao sam potpuno iste module ali 2x512 mb u dualu.3 giga u dualu se dobija.Zasto 3 giga>?Zbog toga sto xp toliko moze da vidi.A i vista.Osim toga,koji ce mi andrak vishe od 3 giga? :D

Poslednja izmena:
Naravno da neko ko ima komp sa p35 nece da skoci i menja sada za X38, ali kada izadje sledeca serija grafickih kartica sigurno je da ce pozeleti PCI-E 2.0

Samo zbog PCI-E 2.0 mnogo je davati velike pare na plocu i memoriju osim da neko nije bas ozbiljan gejmer, a bice kompatibilne i sa 1.0.

Zašto X38 naspram bilo kojeg čipseta do sad?
1. P35 doneo je bolje zatezanje sub latencija u poređenju na P965, ista priča je i sa X38 koji ima bolje zatezanje sub latencija u poređenju na P35 čipset, rezultat toga bolji mem protok.
2. Koga boli uvo za mem protok kad je on zanemarljiv kod C2D? Pa nije baš tako sa DDR3 koji ide preko 2GHz uz dodatno zatezanje latencija i tekako će se osetiti mem protok.
3. DDR3 je skup? Naravno da je skup u poređenju sadašnje stanje DDR2 memorije, ali vratimo se godinu dana unazad, DDR2 vrhunski moduli bili su daleko preko 400eura, a samo neki proizvođači kao što je CELL prodavali su vrhunske DDR2 module ispod 400eura. Sad kad bi kupovao vrhunske DDR3 module kupio bih opet cell-a jer su najbolji, a cena istih je ispod 400eura ;) (2GB moduli), stoga nije skupo, ako se gleda kao je bilo pre godinu dana, a opet su se iste te DDR2 mem kupovale ko lude.
3. Pad cena očekujte se posle nove godine, i to drastično, to su i proizvođači najavili, jer sa dolaskom X48 čipsta dodatno će se vršiti pritisakna na iste proizvođače DDR3 mem modula, naravno i od AMD-a ukoro treba očekivati podrsku.
4. Da se vratimo na X38, dotični ima dva punokrva PCI Express 16X slota, CF, a možda i SLI imaće napokon adekvatan čipset, samim tim novi PCIE standard nije na odmet.
5. Veoma bitno za oc je i to što su OC mogućnosti odključane na X38 i sve, ali sve sublatencije su odključane, stoga oceri navalite, jer više neće biti podesim ovo u biosu i ploča preživi, ultra X38 ploče ima da pucaju od voltaže, ali ko je pametan, znaće da iskoristi potencijal istog.

Poslednja izmena:
Zašto X38 naspram bilo kojeg čipseta do sad?
1. P35 doneo je bolje zatezanje sub latencija u poređenju na P965, ista priča je i sa X38 koji ima bolje zatezanje sub latencija u poređenju na P35 čipset, rezultat toga bolji mem protok.
2. Koga boli uvo za mem protok kad je on zanemarljiv kod C2D? Pa nije baš tako sa DDR3 koji ide preko 2GHz uz dodatno zatezanje latencija i tekako će se osetiti mem protok.
3. DDR3 je skup? Naravno da je skup u poređenju sadašnje stanje DDR2 memorije, ali vratimo se godinu dana unazad, DDR2 vrhunski moduli bili su daleko preko 400eura, a samo neki proizvođači kao što je CELL prodavali su vrhunske DDR2 module ispod 400eura. Sad kad bi kupovao vrhunske DDR3 module kupio bih opet cell-a jer su najbolji, a cena istih je ispod 400eura ;) (2GB moduli), stoga nije skupo, ako se gleda kao je bilo pre godinu dana, a opet su se iste te DDR2 mem kupovale ko lude.
3. Pad cena očekujte se posle nove godine, i to drastično, to su i proizvođači najavili, jer sa dolaskom X48 čipsta dodatno će se vršiti pritisakna na iste proizvođače DDR3 mem modula, naravno i od AMD-a ukoro treba očekivati podrsku.
4. Da se vratimo na X38, dotični ima dva punokrva PCI Express 16X slota, CF, a možda i SLI imaće napokon adekvatan čipset, samim tim novi PCIE standard nije na odmet.
5. Veoma bitno za oc je i to što su OC mogućnosti odključane na X38 i sve, ali sve sublatencije su odključane, stoga oceri navalite, jer više neće biti podesim ovo u biosu i ploča preživi, ultra X38 ploče ima da pucaju od voltaže, ali ko je pametan, znaće da iskoristi potencijal istog.

Ali zasto uzimati x38 kada dolazi x48 koji je jos bolji ili ga uzeti pa ga za par meseci opet menjati ...

Nazad
Vrh Dno