Šta je novo?

x264 u komercijalnom softveru

ilidan

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2006
Poena
350
Za one koju su možda pogrešno protumačili naslov, ne brinite - x264 ostaje besplatan.

Reč je o tome da je japanska kompanija Pegasys, poznata po programu TMPGEnc, odlučila da licencira x264 enkoder i uključi ga u novu verziju svog softvera. Sada će korisnici moći da objedine napredne opcije TMPGEnc 4.0 XPress-a i izuzetan izlazni kvalitet koji nudi x264 enkoder. Budući da je od pre par meseci x264 u stanju da kreira video strimove koji su u skladu sa Blu-Ray standardom, korišćenjem TMPGEnc Authoring Works korisnici će moći da kreiraju i snimaju Blu-Ray i AVCHD diskove koristeći x264 enkoder za kompresiju video materijala, sve iz jedne aplikacije.

Budući da Youtube i Facebook već koriste x264 enkoder za kompresiju video materijala na njihovim serverima, ovo je samo još jedan dokaz kvaliteta ovog besplatnog malog progama iza koga stoje mladi, sposobni, i pametni ljudi koji rezultate svog višegodišnjeg rada i truda nude besplatno svim kućnim korisnicima.

Više o tome možete pročitati ovde.

A ovde možete videti rezultate poslednjeg testa kvaliteta pojedinih h.264 enkodera.

Poslednja izmena od urednika:
LEpa vest

Mene je obradovalo to sto ce ovo dati moralnu i finansijsku podrsku x264 razvojnom timu. Verovatno ce uloziti vise truda u dalji razvoj enkodera a svi cemo imati koristi od toga, i mi koji koristimo x264 CLI i oni koji koriste Pegasys proizvode. Pretpostavljam, i oni koji nabavljaju filmove kompresovane x264 enkoderom kroz bolji odnos kvalitet/velicina fajla.
Izvinjavam se za linkove. Radio sam Copy/Paste iz veb citaca, sa sve http.

Uskoro ako bude srece i original bluray-ove ce poceti sa x264 da rade...
criteria collection je vec poceo testiranje.

Uskoro ako bude srece i original bluray-ove ce poceti sa x264 da rade...
criteria collection je vec poceo testiranje.
Vec postoje naslovi koji koriste x264, za meni-u trenutno, ali i to je nesto :)

http://sites.google.com/site/x264bluray/x264-encoded-releases

btw, ovo licenciranje encodera koliko ima prednosti, toliko i mana. Recimo sada postoji mogucnost dodavanja komercijalnih patcheva, koji mogu da se prodaju i sl. Znaci dodje neki baja i uzme x264 odradi neki deo price recimo TS muxing, Audio coding i sl. i posle trazi pare za patch ili compajlira x264 van GNU.

Ovo delimicno narusava kompletnu comunity arhitekturu i ljude koji su ulozili opasan doprinos, da bi x264 bio tu gde jeste. Tako da bice tu svega i svacega u buducnosti..

Ovo nisam znao za menije ;) . Dobro i to je nesto za pocetak.

Ni ja nisam znao da su poceli.
@shon3i Mislim da sudbina tj. pravac razvoja x264 enkodera zavisi mnogo vise od razvojnog tima. Ako zadrze praksu da je x264 prvenstveno open source koji se ujedno licencira i kompanijama, bice dobro. A ako odluce da stvore posebnu verziju sa dodatnim opcijama za kompanije, nadrljali smo.
Sto se tice kompajliranja van GNU licence, nisam strucnjak ali mislim da je to direkno krsenje GNU licence, tj. nelegalno je.

ilidan je napisao(la):
Sto se tice kompajliranja van GNU licence, nisam strucnjak ali mislim da je to direkno krsenje GNU licence, tj. nelegalno je.
Jeste naravno, ali iz tog razloga, je x264 presao na multi licence system, bilo je cak i rasprave na doom9 i x264 developeri nisu hteli na svoju ruku da urade, vec sve u skladu sa propisom i zakonom. Ono sto sad x264 moze jeste da izadje na drugu licencu bez krsenja GNU-a.

Nazad
Vrh Dno