Šta je novo?

X2 7750 BE

• Začetnik teme Deleted member 16483
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 16483

Guest
CPU:X2 7750 BE Kuma
RAM:2x2GB 1066Mhz CL5 Kingston HyperX
MBO:DFI Lan Party DK 790GX-M2RS
PSU:LC Power 550W GP
GPU:8800GT 512MB DDR3
COOLER: Thermaltake ARMOR Full Tower, Cooler Master Hyper 212 2x120mm-
-Artic Silver 5

Problem je u tome sto kada stavim setovanja recimo 200x16.5=3300Mhz i memorija radi na defultu 1066 CL5 u Dual Chanel modu orthos posle 90 min projavljuje gresku, kada pri istim setovanjima stavima da memorija radi single chanl rezimu sve je ok prolazi testove 10 sati, mogu cak postici i 3.4Ghz.
Jedino sto nisam siguran je koliko smem da dizem napone na ovom CPU ne poznajem ga tako dobro.
Napon za 3.2Ghz je default+75mV
Napon za 3.3Ghz je default+125mV
Napon za 3.4Ghz je defafault+150mv ovo sam probao medjutim cini mi se da mora biti +175mV sto mi se cini da je mnogo, uspeo sa da dodjem i do 3.5Ghz ali orthos javlja gresju u startu max sam dizao napon do default+175mV.
Procesor se malo zagreva cak i pri ovom naponu od +175mV svega oko 40C u full-u, tako mi barem pokazuju programi everest i smart guardian u kome ocitavam temperaturu a i ove vrednosti se poklapaju sa onima iz biosa, pipao sam i rukm podnozje i pajpove na cooleru i to je to od prilike.

Imali ko kakav savet, mozda ovo napajanje LC 550W nije dovoljno?
Mislim u single chanel rezimu postizem vece klokove probao, sam razna setovanja i sa podizanjem sistemske magistrale ali kada stavim memoriju u dul chanell rezimu dobijam slabije OC rezultate.

PS:Koji program da koristim za ocitavanje temperature, mislm ovaj njegov Smart Guardian ne daje temperature za jezgra, samo CPU.,koristim i. AMD Overdrive za citanje temperature? Everest ne prepoznaje moju maticnu plocu.
Ima li kakva alternativa Everestu a da je tako dobra, i moze li MBM5 da radi na ovom sistemu obzirm da je star program?

Ajde kolege pomozite malo:D

Poslednja izmena od urednika:
Prvo ovako.Definisi default napon,tj njeguvu tacnu vrednost.Napon i ocitavanja memorije kontrolisi uz pomoc CPU-z programa.
Posto imas dobar kuler,ukoliko je lepo montiran,mozes slobodno da dizes napon do 1.45V(a mozda i vise,mada to ostavljam nekom iskusnijem da kaze).Naravno sve ovo pod uslovom da ti temperature ne prelaze 60C u loadu,pozeljno i manje.
Dovoljan ti je taj SmartGuardian,dovoljno ti je ocitavanje temperature CPU-a,ako bas zelis,skini najnoviju verizju CoreTemp-a ovde,trebalo bi da ok radi,mada mozda i ne radi lepo sa tvojim CPU-om(proveri release log).
Mene nekako buni tvoj post,to oko testiranja.Moze biti da puca zbog male voltaze na CPU-u,moze biti da puca zbog male voltaze na memoriji(vidi na memoriji na koliko treba da radi).
Spusti memoriju na default,pa pronadji stabilan clock za CPU.Onda uradi to i sa memorijom.Ovo je sporiji nacin ali sigurniji.Na kraju sve testiras zajedno.
Takodje,mislim da se "Kuma" OCuje na nacin kao Phenomi,jer je i sama derivat Phenoma(neka potvrdi neko iskusniji,mada sam skoro siguran?).Ja se sa Phenomima nisam sretao do sada,tkao da su ovo neke opste smernice.
Savet je da lepo uzmes i predjes Coolin guide za klokovanje a narocito klokovanje Phenoma,tj AM2+ procesora.
Pozdrav,valjda sam bio od pomoci i valjda nisam mnogo gresio i lupao gluposti:D

ja sam doshao do 3.1 na default naponu i za sada me mrzi da se dalje smaram. nb sam digao za 400mhz i nisam prometiion neki dobitak

Hajde da vidimo da li ostajem razocaran ili negde gresim...

Znaci default ovog CPU-a je 13,5x200=2700mhz...super...posto bih ja bio zadovoljan sa 3100mhz mogu da kazem da cu to mozda u nekom snu doziveti jer samo dignem mnozioc na 14,5 i posle ulaska u win imam zamrzavanje posle 10-ak minuta...
Na 15x200 puca kod boot-a win-a...dodao sam najvise napona sto moze moja ploca +1,000 i to je izaslo 1,425-1,430v ali se nista ne menja...

Da napomenem da sam zamenuo 5000BE (stavio u deciji komp) i njemu lepo stavis x15 i zdravo,pa sam citao da ovaj CPU moze do 3200 lagano jer ja bas ne bih trazio max granice ali je ovo razocaravajuce...

U tih 10 minuta mogu samo da pohvalim da sam pri OC od 2900 naspram 5000@3000 imao 8 FPS vise u GTA 4...sa 33 na 41...znaci arhitektura ili kesh jeste bolja od 5000BE...u samom svakodnevnom radu nista nisam primetio...

Cisto sumnjam da mozete,ali bih bio zahvalan da neko pomogne ako sam negde pogresio...nisam heavy kloker ali razumem tabele i bios...

Od eventualnih promena sam primetio da postoje neke cake u memoriji a sad da li to moze da utice na OC cpu-a to vi recite...
Naime,cim sam ga stavio,po defaltu je mem na 800 ali sam dobio opciju koju nisam imao da podignem x5,5 i to je memorija na 1070mhz...naravno,pretpostavio sam da nece boot kao sto i nije,jer kingston xyperx radi na 2,1V...kada sam podigao napon memorije sve je OK...
Onda sam malo resio da se poigram sa memorijom i dosao do cudnog zakljucka-OC je nemoguc...znaci,vratio sam cpu na default a samo FSB sa 200 podigao na 210 i dobio tesko zakucavanje uz neminovno resetovanje biosa...
Stavih 205 i nisam morao da resetujem bios ali kod boot-a puca...
Ovo pricam zato jer sam nesto citao kako kod phenoma postoji zaseban mem kontroler koji je nesto vezan za mem pa se dalje ne razumem a mozda ima veze...

Eto,zamolio bih pomoc,a ako je to-to t.j. los primerak,neka neko i to kaze da ne gubim vreme...ako imate ideju sta da probam,pratim...:trust:

edit...evo sada citam post za OC od @coola...e tek sad mi nije jasno...sve sam dobio sto je @coola naveo za phenom-e sa sve promenama na memoriji i neophodna je am2+ koju posedujem...
Pa sad,jer ovaj 7750 obogaceni athlon ili osakaceni phenom?Mislim,da li treba da OC po uputstvi za AM2 ili za AM2+phenom?Da nije tu kvaka...

To je Phenom.

CPU:X2 7750 BE Kuma
RAM:2x2GB 1066Mhz CL5 Kingston HyperX
MBO:DFI Lan Party DK 790GX-M2RS
PSU:LC Power 550W GP
GPU:8800GT 512MB DDR3
COOLER: Thermaltake ARMOR Full Tower, Cooler Master Hyper 212 2x120mm-
-Artic Silver 5

Problem je u tome sto kada stavim setovanja recimo 200x16.5=3300Mhz i memorija radi na defultu 1066 CL5 u Dual Chanel modu orthos posle 90 min projavljuje gresku, kada pri istim setovanjima stavima da memorija radi single chanl rezimu sve je ok prolazi testove 10 sati, mogu cak postici i 3.4Ghz.
A kako to postavis memoriju u single ch rezim ? Izvadis jednu memoriju ? Koliko imas modula ? Meni se cini da ti memorija pravi problem a ne proc. Probaj na sa istim setovanjima da pustas orthos na defaultu. Digni napon na memoriji na 2.1 V, pomocice ti. ;)

Jedino sto nisam siguran je koliko smem da dizem napone na ovom CPU ne poznajem ga tako dobro.
Napon za 3.2Ghz je default+75mV
Napon za 3.3Ghz je default+125mV
Napon za 3.4Ghz je defafault+150mv ovo sam probao medjutim cini mi se da mora biti +175mV sto mi se cini da je mnogo, uspeo sa da dodjem i do 3.5Ghz ali orthos javlja gresju u startu max sam dizao napon do default+175mV.
1.5 V je maximum za taj CPU sa vazdusnim hladjenjem. Ne ocekuj mnogo vise od 3.4 Ghz, a da je Orthos stabilno.

Procesor se malo zagreva cak i pri ovom naponu od +175mV svega oko 40C u full-u, tako mi barem pokazuju programi everest i smart guardian u kome ocitavam temperaturu a i ove vrednosti se poklapaju sa onima iz biosa, pipao sam i rukm podnozje i pajpove na cooleru i to je to od prilike.
Ta ocitavanja nisu bas tacna. Velika je razlika izmedju idle i load-a.

Imali ko kakav savet, mozda ovo napajanje LC 550W nije dovoljno?
Ako je relativno novo, dovoljno je.

Mislim u single chanel rezimu postizem vece klokove probao, sam razna setovanja i sa podizanjem sistemske magistrale ali kada stavim memoriju u dul chanell rezimu dobijam slabije OC rezultate.
Ovo nije bas sasvim tacno. Kako to dobijas slabije oc. rezultate u single chanell rezimu ? Mozes da probas ganged i unganged mod, ali nema razlike u stabilnosti. To sto ti je orthos pukao u dual ch rezimu, je verovanto puka slucajnost. Ako dizes magistralu, postizaces klokove onakve kakve mozes sa slabijom memorijom od te dve.
PS:Koji program da koristim za ocitavanje temperature, mislm ovaj njegov Smart Guardian ne daje temperature za jezgra, samo CPU.
Temperatura CPU je temperatura jezgra. :D
Koristi i core temp.

,koristim i. AMD Overdrive za citanje temperature? Everest ne prepoznaje moju maticnu plocu.
Updateuj everest.

Ima li kakva alternativa Everestu a da je tako dobra, i moze li MBM5 da radi na ovom sistemu obzirm da je star program?

Ajde kolege pomozite malo:D
Moze ako imas plugin za tvoj ITE kontroler na ploci.

E pa vreme je da se ja odjavim lepo iz ove teme,proklet bio 7750...posle 2 noci pokusaja sam resio da odustanem,cpu zamrzava posle 15-ak minuta i na 2900...

Zasto je proklet?E zato sto sam se oprostio od OC,stavio sve na default,surfovao pola sata i opet zamrzavanje...uradim restart i CAAAOOOO...nema vise slike,ventilatori na max i zbogom moja lepa gigabyte MA770 DS3...:wall:...sve komponente promenuo,CPU izvadio probao kod drugara,ispravan,vratio 5000BE na MA770 i ona se ni sa njim vise probuditi nece...
Dodatna zackoljica za moju nervozu je prekrasna garancija kod jos prekrasnije Eurolink firme sto ce reci da me ovaj 7750 skupo izasao,mogao sam odmah na phenom 2...:trust:...znam da se moze sprziti CPU ali zasto je ploca otisla i da li to ima veze sa pokusajima OC to ne znam...i to kad sam odustao i sve stavio na default...e boze nema te...:-devil-:

Jesi li probao clear cmos ili da izvadis bateriju?
Ima li znakova pregorevanja nekih IC-a na ploci(oko CPU socket-a,naponska sekcija)?

I meni je isto tako crkla ploca nemoj se nervirati ako imas garanciju moraju zameniti za novu.

Jesam naravno,@ivanboo, ne reaguje na clear cmos ni vadjenje i prespajanje baterije...mislim, jesam je dve noci maltretirao i par puta zbog memorije radio cmos ali ja sam odustao i vratio sve na default i pola sata surfovao...znaci nije se pregrejala ili slicno,samo je zamrzao racunar ja restartovao na dugme i vise ne videh sliku...
Ponadao sam se da je CPU otisao ali kad sam vratio 5000BE i nista se nije dogodilo sve mi je bilo jasno...nista se nije culo i nista nije smrdelo odmah sam se saginjao jer sam mislio da je neka glupost ili clear cmos...puko sam skroz...danas sam sve probao ponovo i nista....pustio sam je da radi 20 min i onda je malo vruc pod rukom hladnjak(da li je to na NB),mem mlaka,cpu,mlak,i onaj drugi hladnjak(valjda magistrala) isto mlak...nema znakova pregorevanja,dobro sam je osmotrio,cak sam se iznenadio kako je sva elektronika onako bas kao nova,cista...ploca je stara 10 meseci...
A znas sta mi najvise krivo?Ja procitam da vi okoreli OC recimo sa ovim CPU dobijete 3300...ja odmah premotam,i kazem super,meni dosta 3000 i srecniji sam od vas sa 3300...znaci nisam nista extremno trazio i na****m...e bas mi krivo...da sam dobio stabilnih 3000mhz ne bih vise nista ni dirao ali ja i dalje mislim da ploca nije otisla zbog mene...

@najj...znaju ljudi o cemu pricam,garancija je iz EUROLINK-a koga vise nema...medjutim,malo nade mi daje sto vidim da su neki ljudi uspeli da iskoriste garanciju kod uvoznika bez obzira na eurolink ako se ima fiskalni,garancija i ambalaza sto ja sve imam...pise da je uvoznik direct link pa cu u ponedeljak videti sta se moze...izvinjavam se na OT ali verujem da me razumete...zaboravio sam da dodam da mi je dodatni problem i raid0 koji sam imao na ovoj ploci pa nisam siguran kako da ga podignem na drugoj...cak i da mi priznaju garanciju proci ce meseci a ja ne mogu toliko bez komp-a pa cu morati da kupim drugu plocu...

Poslednja izmena:
Pa sta ako EUROLINK neradi to neznaci da garancija nevazi lepo odneses kod uvoznika i zamenis.

da ali...

Pa sta ako EUROLINK neradi to neznaci da garancija nevazi lepo odneses kod uvoznika i zamenis.

ako nemas specijalno napisanu deklaraciju i od uvoznika
nece ti uvaziti garanciju. Vec provereno i probano.
Prema tome ko nema to...Jao!
:type:

Kako kome momak,kako kome...do kraja nedelje ce mi javiti sta je...garancija prihvacena...

Evo da javim,ploca dosla posle neverovatnih 16 sati provedenih u servisu,nista nije crklo,reprogramiran je bios chip koji se zaglupeo...

I dalje na mnoziocu 15x ulazi u win ali posle 10min zamrzavanje ali mi se cini da je glavni problem memorija a ne cpu jer sam sada podigao napon na 2,2V i evo sat vremena nemam zamrzavanje...mozda bih i bio zadovoljan sa 3000mhz...videcemo,moracu se pozabaviti memorijom...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno