Šta je novo?

X2 250 lazno ocitavanje temperature

mknez

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2007
Poena
309
Naime nekidan kupim x2 250 i postavim ga umesto x2 240 i sada cim upalim komp bios mi ocita temperaturu od 55 stepeni sto je nemoguce nakon par sekundi vremena , nije u pitanju lose postavljen kuler posto sam probao sa tri koja imam i posavljao drugu pastu i slicno narocito zato sto onaj x2 240 nije prelazio nekih 40 stepeni.
A sto je jos cudnije kad dodirnem kuler prstima on uopste nije topao nego onako cisto mlak.
Update biosa odradio nevredi, nije to toliki problem samo po sebi nego me ubi ventilator zato sto ga "visoka temperatura" natera da se vrti na max brzini.
Nista mi nije jasno da'l procesor ima fabricku gresku pa daje pogresna ocitavanja biosu ili sta vec jel imao neko slicna iskustva

Poslednja izmena:
Hladnjak na kuleru kad je jedva mlak govori to da se procesor jako malo greje ili nije dostigao radnu temperaturu ili nije dobro montiran kuler-hladnjak pa tako i ne moze da odvodi temperaturu sa procesora.

Sto se tice senzora, desava se da na nekim uredjajima ne radi ili ne radi kako treba kao sto je HDD, CPU itd....mozda ti je pouzdanije da meris core temp ili tako nekim programom pa vidis da li i on ocitava visoke temperature.

Poslednja izmena:
ne radis u biosu tako da nemoj ni gledati tu temperaturu vec uzmi everest ili hwmonitor pa iz windowsa ocitaj. Mnogi ljudi ne znaju al gledaju se 2 temperature ,idle znaci kada cpu ne radi nista i stress kada ga opteretis 100% min 20min.

Tebi je najverovatnije otisao senzor,to ume da bude opasno jer nikada neznas koja ti je temperatura,tako da ni ona zastita od pregrevanja ne sluzi nicemu

http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2341115&postcount=25

Naime nekidan kupim x2 250 i postavim ga umesto x2 240 i sada cim upalim komp bios mi ocita temperaturu od 55 stepeni sto je nemoguce nakon par sekundi vremena , nije u pitanju lose postavljen kuler posto sam probao sa tri koja imam i posavljao drugu pastu i slicno narocito zato sto onaj x2 240 nije prelazio nekih 40 stepeni.
A sto je jos cudnije kad dodirnem kuler prstima on uopste nije topao nego onako cisto mlak.
Update biosa odradio nevredi, nije to toliki problem samo po sebi nego me ubi ventilator zato sto ga "visoka temperatura" natera da se vrti na max brzini.
Nista mi nije jasno da'l procesor ima fabricku gresku pa daje pogresna ocitavanja biosu ili sta vec jel imao neko slicna iskustva

Moguc je scenario da kuler nema dovoljan pritisak na procesor.
Vec sam pisao o tome.
Razlog ovog "problema" mogu biti 4 srafa koji stezu plastiku na maticnoj
ploci za koju se kaci kuler.
Hoce vremenom da se desi da se ti srafovi sami odvrnu, pa kuler nema dovoljan
pritisak na procesor i temperature krenu da luduju.
Probaj, dotegni ta 4 srafa na ploci pa da vidimo onda temperature i eliminisemo
ovaj scenario problema.

Znaci nije u pitanju lose naleganje kulera, labav socket, mnogo paste ili nesto slicno, sada sam postavio jos malo bolji kuler kojem fan nemoze da se vrti preko 2100 obrtaja pa mi buka vise nije problem.
Nego jednostavno mi nije jasno kako procesor kad se upali odmah postigne u idle modu [2D] oko 50 stepeni i to sa ovim bolji kulerom, mada sad ne prelazi 60 kad se optereti isprobao sam sa F1 2010 odvezao kvalifikacije i trku 20% znaci cimanje od nekih pola sata.
I da sva merenja sam sada odradio u everestu.
Mala dopuna uradio sam i system stability test u everestu i nakon samo 5 minuta je digao temparaturu na 69 stepeni koju nije premasio ni nakon 10 minuta ali kad sam dodirnuo prstom kuler on je bio samo topao.

Poslednja izmena:
temperature su ti ok pogotovo posto imas amd,e sad ova pojava da tako brzo nagruva 50c ispod kojih se ne skida malo jeste cudno,al sve zavisi od procesora do procesora i kako kome odgovara cipset na maticnoj

Athlon X2 250 nije neki nategnut procesor sa mnogo jezgara vec ima samo dva.
AMD-ov box cooler koji dolazi sa ovim procesorima jeste bedan ali je dovoljan
da ohladi ovaj procesor.
Ovaj procesor je sve samo nije furuna.

Problem je u naglom porastu temperature.
Desavalo se da mi u ruke stignu prividno ispravni AMD X2 procesori prethodne
generacije i svima je bila odlika da u startu imaju vec pedesetak stepeni
a onda krenu bez razloga da nabijaju temperaturu.
Dostizali su i 100 stepeni, a zatim su se gasili ... odneseni na reklamaciju
i zamenjeni ispravnim procesorima.

Moj savet je da pusti LinX, dobro zagreje procesor i ako se masina ugasi
zbog velike temperature ... pravac reklamacija.
Takodje pogresno ocitavanje temperature moze biti uzrokovano starim
bios-om pa bi preporucio update bios-a na poslednju verziju.

Update biosa sam odradio, novijeg nema tako da to nije problem.
Kuler je zamenjen nije box, pustio sam linx i najvisa postignuta temp je 76 stepeni ali kad dodirnes kuler to uopste nedeluje kao 76 na tolikoj temepraturi bi se opekao.
Ali kao sto rece Tarmi Ricmi x2 250 nije neki vreli procesor nego 65w upravo sam ga zato i kupio a ne x3 435 koji je 95w a izgleda da sam se zeznuo bolje da sam uzeo x3

kuler nikada nece imati temperaturu procesora,to da znas,sam cip je vreo npr 75 a cooler moze biti na 40. Ja imam fizicki senzor koji sam pre neki dan stavio na north bridge radijator i on mi je pokazao 43c,pipnem rukom ,mlakusno,al treba imati u vidu da je nasa telesna temperatura oko 37 i kada dodirnemo nesto od 45 to je nista,a cip se npr pece ispod jezgra coolera.

ti mozes kontaktirati prodajno mesto gde si ga uzeo,pitati ih dal je to normalno da u par sekundi nabija toliku temperatutu ili je on falican,pa neka ti kazu ili zamene. Al pogledaj jos po nekim forumima pa makar i stranim sta pricaju za taj model i temp

Meni se x2 245 pod prime95 nakon 30min popne na 50 stepeni i ne mrda...a koristim BOX kuler od phenom procesora :) Tako da bi ja taj tvoj odmah na reklamaciju pa neka se oni zanimaju sa njim :)

kuler nikada nece imati temperaturu procesora,to da znas,sam cip je vreo npr 75 a cooler moze biti na 40.

Kuler koji ima dobar kontakt sa procesorom
ce imati ako nista drugo onda makar pribliznu temperaturu jezgra procesora.
Razlika moze postojati, nekoliko stepeni da ali da bude skoro 50% procenata
nema sanse pod uslovom da je sve u redu.
Takva razlika moze biti samo ako kuler ili procesor imaju izrazito zaobljenu
kontakt povrsinu pa ne dolazi do dobrog prenosenja toplote.
Da se proveri kontakt povrsina procesora i kulera moze se koristiti naj-obicnije
parce stakla u kombinaciji sa kapljicom vode.

imam fizicki senzor tako da znam gde je kolika temperatura ,ok,malo sam lupio al na cpu 75c blok bi trebalo da je oko 50,sve zavisi od dizajna,materijala,heatsinkova,dal su podnozja polirana,paste al poenta je da u rebra duva hladan vazduh i da je razlika izmedju temp. samog cpu-a i bloka coolera drasticna,vremenski blok nije u stanju da pokupi toplotu sa procesora koliko je ovaj u stanju u par sekundi ja je postigne

Sve je to ok, lai tvoja izjava da je to u redu za AMD, moze samo da vazi za matore barton procesore ;) Ovi novi su poprilicno hladni :)

Kad bi merio na rebrima onda bi i bila tolika razlika u temperaturi ali na samom telu t.j. kontaktnom delu kulera vec nebi.
Posto sam svojevremeno imao i bartona kojem temepratura nije bila ovolika ali hladnjak je bio bas vruc (naravno kad kazem hladnjak da mislim na samo dno hladnjaka) to me najvise i buni, stim sto sam pre ovog imao x2 240 koji je bio isto tako na dodir otprilike topao i to sa box kulerom a ne sa ovim boljim ali pokazivao mnogo manje temperature.
Uostalom ko ga sisa glavno da on radi stabilno a buku sam resio sa boljim kulerom :), samo me zanimalo da li je neko imao slicna iskustva posto mi deluje nemoguce da ima toliko stepeni koliko prikazuje u idle rezimu

imam fizicki senzor tako da znam gde je kolika temperatura ,ok,malo sam lupio al na cpu 75c blok bi trebalo da je oko 50,sve zavisi od dizajna,materijala,heatsinkova,dal su podnozja polirana,paste al poenta je da u rebra duva hladan vazduh i da je razlika izmedju temp. samog cpu-a i bloka coolera drasticna,vremenski blok nije u stanju da pokupi toplotu sa procesora koliko je ovaj u stanju u par sekundi ja je postigne

Sve to zavisi od mnogo parametara i to si lepo rekao.

Pravac kod nekoga ko ima AM3 plocu......da se vidi da li i na njoj ocitava istu temp. ako je isti slucaj onda u prodavnicu po drugi procesor :wave:

moj je kao spricer ! :banana:

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    226.1 KB · Pregleda: 43
Vrh Dno