Šta je novo?

X1900XT/XTX u prodaji

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bane® je napisao(la):
...a uzeo bi i XBOX 360 provereno 😀
😀
Nedjo ne voli konzole i radije bi dao (kada bi morao) 400 evra za graficku 😉

Paradigma je napisao(la):
Pa covek je IT novinar, uzeo bi naravno sve sto sija 😉
😀
ne, ne, ne nje zlato sve sto sija i ne, ne, ne Nedjo se ne bi polakomio na nesto sto kosta 700 evra, cak i da zivi tamo (doduse, citavih 5 minuta sam se lomio da li da puknem 800 evra za TFT) 😉

audiofreak je napisao(la):
Kad se svemu tome doda cinjenica da vise pixel shadera znaci isto koliko i SSE2 ako se ne koriste kao i da je memory bandwidth/latency zapravo ogranicavajuci faktor jer kartice imaju dovoljno sirove snage...
Ovo si u pravu potpuno! Upravo iz tog razloga ATI je i dizajnirao novi mem ctrl i Dispatch processor. Threaded arhitektura R5xx serije omogucava da se sa povecanjem pajpova opravda kolicina novih tranzistora kroz dobitak performansi.
S druge strane, ja sam skeptik da ce G71 imati 32 pajpa, jer bi time 'vidija ogranicila klokovanje i poskupela chip, a pitanje je da li bi uz ogranicenja ahitekture povecanje performansi opravdalo dodatni tranzistor count.
No, o G71 zaista nista ne znam pouzdano, tako da necu preterano da spekulishem! Ono sto je sigurno, pak, jeste da se G71 nece pojaviti pre G72 i 73, a ova dva jos uvek nisu ni na vidiku. prema tome, price da ce G71 stici u februaru, su prilicno nepouzdane.

Nedjo je napisao(la):
Ovo si u pravu potpuno! Upravo iz tog razloga ATI je i dizajnirao novi mem ctrl i Dispatch processor. Threaded arhitektura R5xx serije omogucava da se sa povecanjem pajpova opravda kolicina novih tranzistora kroz dobitak performansi.

Nisam bas siguran da ce to moci mnogo da pomogne. Ako si obratio paznju na onaj GPUBench novi ATI i dalje ima slabiji mem. bandwidth nego G70. Pretpostavljam da memorija moze biti limitirajuci faktor kao i kilavi drajveri. Sto se tice threaded arhitekture to nije nista novo, svi GPU-ovi rade na tom principu -- eksploatisu paralelizam u obradi podataka. Tu se javlja novi problem -- sto je slozeniji shader (grananje, itd) to je manja mogucnost paralelne obrade jer ne prolazi svaki pixel isti code path i to znacajno smanjuje performanse. Bojim se da broj pixel shader jedinica tu ne igra nikakvu ulogu. Bas citam GPU Gems 2, mnogo jaka knjiga!

Evo par zanimljivosti:

1. Svake godine se moze ocekivati do 71% vise snage za racunanje
2. DRAM duplira kapacitet svake 3 godine
3. DRAM protok (bandwidth) raste za 25% godisnje
4. DRAM latencija (latency) se smanjuje za svega 5% godisnje

Imajuci to u vidu, kljucni problemi su:

1. Obrada podataka naspram komunikacije
2. Latencija naspram protoka
3. Potrosnja

filipenko je napisao(la):
Poješće ga Nvidia sirovom snagom. R580 ne može doneti nikakvo novo ubrzanje osim onog koje će mu doneti nešto viši takt, a samo može da dođe do lakšeg snalaženja u najkompleksnijim scenama odnosno manjeg pada frejm rejta. Suštinski će doći do nešto većeg prosečnog fpsa zbog manjeg pada istih u najkompleksnijim scenama ali to neće biti ubrzanje u pravom i punom smislu te reči, da se svugde oseti. Sa druge strane G71 ima još veći radni takt i još veću propusnu moć da ga koristi, odnosno sirovu snagu koja će se osetiti odmah i u svakoj igri. Teoretski i ATI bi trebao da brže radi, ali ne u toj meri jer intenzitet korišćenja naprednih instrukcija nije ni približno podjednak u svakoj igri.
Naravno, sad će da uslede demantiji u stilu "ma videćeš za 3-4 meseca dok ATI optimizuje drajvere, osetiće se poboljšanje u 2 a možda i u 3 igre. A zar nisi video kako 3d mark leti" :d
Vise si u krivu nego u pravu! Radne ucestalosti X1900XT-a su za GPU iste kao i kod X1800XT-a, a memorija je cak sporija, pa ipak je kartica brza od svog prethodnika. Dakle, ubrzanje je proizvod unapredjene arhitekture.
Sto se ove tvoje kalkulacije i interpolacije sa prosecnim fps-om, nemam sta da komentarisem, jer mi nije jasno na cemu si ti bazirao tu tezu! Zar nije jednsotavnije reci, R580 ce imati bolji framerate jer je brzi?!!
Ono sto si u pravu, jeste da ce se "sirova snaga" G71-ca osetiti odmah u svim aktuelnim naslovima!

filipenko je napisao(la):
To su one igre koje dok izađu ove karte će da prestare, a i kad izađu neće ih izaći više od 3-4 -a.k.a. UT 2007, Timeshift, Quake Wars, 1 demonstracioni nivo bez neprijatelja iz nesuđenog expansiona za expansion za 64-bitnu specijalnu kolektorsku ediciju Hal life 2 koji dočarava lepotu neupotrebljivog endžina itd.
Nikada ni nije bilo vise od 3-4 "takvih" igara! Pa ljudi kupuju posledjne graficke zweri samo zbo jedne, a 4 su vec opravdanje za SLI ili CorssFire! Za ovu godinu obecani su sledeci naslovi:

Pray
Shadow of Chernobil
Quake Wars
UT2007
HL2: Aftermath
Timeshift
Battle for Middle Earth 2
...
i ima tu jos podosta "teskih" naslova, a svi oni ce pravi sjaj i "full speed" imati na R580 i G71!
Ovo za HL2 si bas izkarikirao. I na kraju zapecatio gluposcu "neupotrebljivog endzina"! Source ipak spada u prve cetiri TOP 3D mashine!

HEKSUS ima neke detalje o nadolazećem G71?
Zvat će se 7900GTX,imat će 32 pajplajna,radit će na 750/1800.Spominje se i GT koji će raditi na 700/1600,i koji bi trebao davati oko 13,000 3DMark 05.
GTX će vjerovatno baciti i preko 14,000?GTX bi trebao biti lansiran na CeBit-u 2006 u Martu,a GT vjerovatno u Aprilu.

http://www.hexus.net/content/item.php?item=4343

The validity of this idle gossip was later confirmed after I pumped a humble partner for a little a bit of meat to go with my beans - the money-shot is that a 700MHz NVIDIA GeForce 7900 is currently coming in at circa 13,000 3DM2K5's on an AMD Athlon 64 FX 60 system.

Izgleda da će ATI imati najbržu kartu do Marta!Napokon!

Neđo. ti gledaš koliko je šta brzo u 3d marku koji to registruje, ja gledam performanse u igrama i ne zanimaju me sintetički testovi. I nerviraju me Valveovi fazoni "vidite šta smo sve mogli da ubacimo a nismo, nego je igra sa 2x lošijim teksturama i bez ikakvih efekata, sa bmp travom, ali mi verujte nam možemo mnogo dobar grafički endžin da napravimo". Ne zanimaju me polurešenja. Hl2 endžin kaska za Far Cry, Doom3/Quake4, Cod2 endžinima u globalu debelo, Battlefield 2 je neuporedivo bolji u globalu (jedino u nekim aspektima hl2 ispada nešto bolji) (eto, već nije u prva 4 😉 ), tu je i Splinter Cell 3, pri čemu su određeni elementi tog Hl2 endžina toliko sramotno odrađeni da je to gotovo neverovatno...recimo, postoje strategije (Aoe3, Earth 2160, Warhammer Dawn of War) koje imaju bolje urađen teren (a i još neke stvari) od Hl2. Užasan nesklad, bljutavo...to se kolje sa Chrome Specforce endžinom od koga jedino ima bolje modele i detaljnije teksture dok u mnogim stvarima debelo zaostaje.

starac je napisao(la):
HEKSUS ima neke detalje o nadolazećem G71?
Zvat će se 7900GTX,imat će 32 pajplajna,radit će na 750/1800.Spominje se i GT koji će raditi na 700/1600,i koji bi trebao davati oko 13,000 3DMark 05.
GTX će vjerovatno baciti i preko 14,000?GTX bi trebao biti lansiran na CeBit-u 2006 u Martu,a GT vjerovatno u Aprilu.

http://www.hexus.net/content/item.php?item=4343

Izgleda da će ATI imati najbržu kartu do Marta!Napokon!
To sto je Hexus napisao je samo suma sumarum "podataka" koje smo vec davno procitali. Tih 13K se inace odnosi na GTX 😉

Ja bih rekao da ATI sada ima najbrzu graficku kartu (u D3D-u), jer budimo realni GTX512 je klasicno "papirno lansiranje"! Pa ta kartica se i dalje nigde ne moze kupiti!
X1900 ce samo produziti dominaciju... isitna... do izlaska G71 😉

Koliko bi trebao taj 1900 da da poena teoretski... u 3dmarku05... meni je vazno da igra radi barem preko 60fps-a tako da ako sad jedna daje 60 a druga 59 to meni uopste nesmeta... jer kako znam covekovo oko vidi 28fps tako da uopste nema veze ako igra ide brze... mislim zasto ovakve rasprave ako igre rade dobro i na jednoj i na drugoj karti... a neznam kakve probleme sa driverima vi vidite kod ati-a... nikad nisam imao probleme... a to ako neko ima probleme nemora da znaci da je do drivera za grafiku, mislim treba pravim redom znati instalirati i win... ili kako pravilno menjati drivere, a ne samo ih overwrite-ovati i uvek dodje do neke gungule...

raven2005 je napisao(la):
.. jer kako znam covekovo oko vidi 28fps tako da uopste nema veze ako igra ide brze...

ovo nikako nije tacno....

jedno je bioskop, drugo klasican tv,a trece bilo sta u progressive scan-u...

Ivan® je napisao(la):

Pa koliko onda oko vidi u progresive scan-u... ali ja nevidim neku razliku... izgleda da cu morati onda da nosim naocare ahaaah 🙂 jer izgleda da imam cudne oci....

ako ne vidis razliku izmedju 30 i 60 fps, onda si definitivno cudan 🙂

Ivan® je napisao(la):

Hm, progressive scan je suprotno od interlace, dakle posto samo tv prikazuje interlace onda je sve drugo progressive scan. Sta si ti ovim hteo da kazes uopste posto su ti bioskop i progressive jedno te isto?

ok, ali uvek je kljuc u afterimage-u koju u mraku u bioskopu dozvoljava manji broj frame-ova za utisak glatkoce (kao i na tv-u u interlaced modu)..sve je u varanju oka...ali u pravu si da se u bioskopu prikazuje ceo frame...

jednostavno, hteo sam da kazem da se ne sme generalizovati - 30 je dovoljno jer oko ne vidi vise...nije tacno....

za utisak glatke animacije mislim da je u bioskopu odvoljno 24, na interlaced tv-u 30, monitoru i progressive scan tv-ovima - 60 frejmova....

Ivan® je napisao(la):
za utisak glatke animacije mislim da je u bioskopu odvoljno 24, na interlaced tv-u 30, monitoru i progressive scan tv-ovima - 60 frejmova....

Na interlaced TV-u imas 50 ili 60 polu-slika u sekundi. Emituju se prvo sve neparne pa u sledecem prolazu sve parne linije jednog frejma. Zbog perzistentnosti fosfora i brzine osvezavanja stice se utisak da se iscrtava cela slika brzinom od 25 ili 30 FPS.

Kod LCD monitora refresh nije bitan jer su pikseli stalno upaljeni to jest ne gase se izmedju dva iscrtavanja slike kao sto se desava sa fosfornim tackicama na TV-u i CRT monitoru. To je ujedno i razlog zasto vidimo treperenje na CRT-u a ne i na LCD-u. Meni posle ovog Viewsonica i CRT na 85Hz treperi. Stvar navike.

Da dodam jos i da termin refresh rate na LCD-u ima smisla samo u kontekstu promene sadrzaja slike tj prikaza sledeceg frejma.

Nazad
Vrh Dno